RSS Feed

Alien vs Predator – varianta românească

vezi toate articolele de
20 Oct 2010 la 15:38 2 comentarii 1271 vizualizari.

În ultimele decenii ale secolului trecut s-au născut şi au făcut carieră monştrii cu repetiţie. Filme de serie B, criticate de specialişti, dar şi de publicul larg, au făcut săli pline şi încasări de zeci de milioane de dolari. Alien (care în scenariul iniţial se numea Star Beast) şi Predator (botezat la început Hunter) sunt astăzi repere binecunoscute ale culturii pop, depăşind graniţele genului thriller sci-fi.

Monştrii au succes la public – “nu-mi place, dar trebuie să văd” – şi indiferent cât de neinspirate sunt continuările, imaginea protagoniştilor devine, cu fiecare sequel, tot mai clară şi mai influentă, dincolo de povestea din film. Ceea ce a făcut obligatorie o întâlnire între cele două tipuri de groază cristalizată pe marele ecran: Alien, extraterestrul care seamănă cu o insectă, cu acid în loc de sânge, împins de o biologie deficitară către alte specii (se reproduce printr-o simbioză letală pentru gazdă). De cealaltă parte, Predator, extraterestrul humanoid expert în luptă (este mereu în căutarea unor noi ţinte, adaptând cu repeziciune noi tehnici de agresiune) şi disimulare (se identifică perfect cu mediul, fie junglă, fie oraş).

România ultimilor ani are, la televizor, în ziare şi pe internet, propria versiune a bătăliei dintre Alien şi Predator. Episodul “stenogramelor din dosarul Vîntu” este doar cel mai recent pasaj dintr-un foileton care opune două tipuri de vehicule de putere: preşedintele-jucător şi omul-de-afaceri-patron-de-presă. De luni bune, fiecare dintre noi construieşte pe ecranul minţii imaginile celor doi combatanţi, personificări ale unor grupuri de interese, ei înşişi deţinători de putere în exces. Din fragmente de informaţii, din resturi de portrete, din minciuni, manipulări şi proaste înţelegeri, alcătuim şi punem în mişcare cei doi monştri. De fiecare dată, o bătălie numai pentru noi, pusă în scenă pentru a răspunde propriilor angoase.

Unul este Străinul. Figură atipică pe scena politică încă de la început, Alien a devenit cu atât mai straniu, cu cât a acumulat mai multă putere. La numai câteva luni de la instalarea la Palatul Cotroceni, s-a arătat altul chiar faţă de cei mai apropiaţi colaboratori, care l-au părăsit, rând pe rând. Astăzi, e perceput, chiar în rândul susţinătorilor săi, drept chintesenţă a românităţii deplorabile. Este, ca urmare, familiar, dar străin, apropiat, dar indezirabil.

Celălalt este Prădătorul. Cel care s-a descris, în repetate rânduri, drept un speculator financiar, pe baricade în permanenţă, la putere în toate conjuncturile. Un vânător de trofee, un luptător îmbătat de propria forţă, un “con-artist” care a înşelat pe atâţia încât era obligatoriu să ajungă a se înşela pe sine.

Alien îşi parazitează victima înainte de a o distruge. În lipsa gazdei pe care să o golească de energie, intră în conservare. Trăieşte numai dacă noi victime, credule sau interesate, i se pun la dispoziţie. Predator distruge tot ce-i stă împotrivă, adesea doar de-amorul artei, pentru exerciţiu, ca întreţinere. Predator este maxim de eficient atunci când este invizibil. Odată dezvăluit devine vulnerabil.

Ceea ce fascinează în această confruntare este nu doar etalarea fără restricţii a forţei şi a apetitului destructiv. Şi nici repulsia pe care ne-o provoacă. Atractorul principal este oroarea dată de testarea limitelor umanităţii. Pentru că, măcar în parte, suntem şi noi, fiecare în parte, asemenea lor. În puritatea lor de model simbolic, monştrii sunt atrăgători, cel puţin în aceeaşi măsură în care sunt respingători. Costi Rogozanu a surprins bine această identitate parţială (Câţi gândiţi ca Vîntu?…).

În fine, poate că ceea ce a fost mai rău a trecut! Să nu uităm că am trăit, în anii (mandatele) din urmă, episodul “Aliens şi Predators vs Noi, oamenii”. Ambele forme ale ororii – străinul insidios şi agresorul prin excelenţă – au conlucrat pentru a prospera, în dauna noastră.

Bătălia Alien vs Predator este benefică din multe puncte de vedere. Unul dintre ei (poate amândoi!) va ieşi din măcel slăbit, dacă îi va supravieţui. În plus, ca martori ai confruntării, avem şansa să descoperim răspunsuri (inevitabil parţiale, întotdeauna subiective!) la unele întrebări esenţiale:

- cum te comporţi când priveşti puterea în ochi? (câteva răspunsuri de la Cătălin Tolontan)
- cum funcţionează marile vehicule ale puterii?
- cum poţi evita confruntarea imposibil de câştigat? (iată un posibil răspuns)
- câţi mai suntem oameni? până când? (aştept răspunsurile voastre)

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

2 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!