RSS Feed

Am căutat hoarca. Păduri cu povești. Și fără (FOTO-REPORTAJ)

vezi toate articolele de
22 Apr 2014 la 13:29 26 comentarii 2825 vizualizari.

Pădurile încă mai ascund povești prea puțin cunoscute. Când tăiem o pădure, dispar nu doar copacii, ci și poveștile lor. Sunt unii oameni care ar dori să trăiască într-o lume extrem de rațională, în care poveștile să nu mai existe. Nu mă număr printre ei. Oricum, nu cred că distrugerea pădurilor e vreun semn de raționalitate. Din toate punctele de vedere.

***

A fost în Duminica de Paști. Mai înspre seară, cu puține ore înainte de apusul soarelului. Când am plecat pe Valea Pii, pe urmele unui izvor care coboară dinspre Fața Roșie spre râul Dobra în Roșcani, în Ținutul Pădurenilor. Totul a început ca o plimbare, pentru a mai așeza la locul lor bunătățurile de Sărbători. Cu mătușa Letiția, verișoara Luminița și nepoata Maria. Obiectiv secundar: căutarea bureților de prun al căror sezon e în toi. Obiectiv neanticipat: să găsim hoarca. Ce e hoarca? E un personaj din copilăria mătușii. ”Mai sus pe Valea Pii era o poiană, unde își ținea un cioban oile. Când ajungeam cu vacile pe aici, ciobanul îmi spunea să nu merg mai departe, că o să dau de sălașul hoarcei. Nu l-am întrebat niciodată ce e hoarca, dar nici nu mergeam mai departe, întorceam vacile” (mătușa Letiția). În echipaj sporit și fără grija vacilor, ne-am aventurat de această dată mai sus pe vale.

Și am înțeles cam ce ar putea să însemne o hoarcă. Pentru că arinii, carpenii și fagii de pe Valea Pii au înfățișări de poveste. Rădăcini colcăitoare, balauri cu cinci capete, anaconde uriașe, dinozauri ancestrali și câte și mai câte alte animale izvorâte din fantezia infinită a pădurii (o fantezie care, pe alte meleaguri, cel mai probabil, l-a inspirat și pe Tolkien pentru a descrie enții din Stăpânul inelelor). Câteva dintre aceste creaturi, care fiecare în parte poate candida la titlul de hoarcă, le puteți admira mai jos.

Străjer pe Valea Pii


Ent de Roșcani


Pui de hoarcă


Hoarcă cu ochi

Șopârlă uriașă sau pui de dinozaur?

Ajunsă în cârje, creatura nu mai are cum să-i sperie pe copii…


Anaconda uriașă

Și balaurul cu cinci capete

Stabiliți și singuri, care dintre creaturile de mai sus se încadrează cel mai bine la titlul de hoarcă. Și bucurați-vă pentru că, cel puțin deocamdată, mai avem parte de asemenea creaturi de poveste prin pădurile României. Cel puțin pentru o vreme.

***

P.S.: A fost îndeplinit și obiectivul secundar: bureții de prun. Care, a doua zi de dimineață, s-au transformat în tocăniță. Cu verdețuri din grădină și smântână. Pâinea din planul secund (cu târețe și miez de nucă) a fost coaptă la ler.

***

Notă: Am căutat în DEX termenul de hoarcă. În ediția tipărită, nu l-am găsit. În cea online, există o trimite la hoancă (baborniță, cotoroanță, hoașcă, zgripțuroaică, hoanghină), denumire injurioasă dată unei femei bătrâne și rele (din ucrainiană: haska – viperă).

Foto: Luminița Dejeu

***

BONUS: De Paști, la Roșia Montană, în curtea lui Eugen, alte povești…

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

26 comments
 • 1

  Felicitari! Cu toate povestile tale abia acum esti adevarat. Totusi cat de rar se intampla.

  Pictor Vonta
  2014-04-22 13:48:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  wow frumoase pozele

 • 3

  Am citit odata mai demult ca oamenii care au in fata ferestrei locuintei copaci sint mai inteligenti decit cei care au blocuri sau constructii. Cred ca e adevarat. Si un adolescent care traia intr-unsat la marginea padurii spunea ca oamenii din satul lor gindesc altfel decit cei din satul vecin, care nu avea paduri. Lucrurile astea nu pot fi masurate (sau ar putea fi, dar sint trecute cu vederea in lumea noastra materialista) dar au influenta asupra noastra.
  P. s. Puteati pune un link la o harta.. asa am cautat pe net, am gasit Tara Hategului si am citit ca tinutul Padurenilor e la nord. :)

  C.D.
  2014-04-22 21:56:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Ai putea sa-ti asumi rolul de ghid in domeniul agroturismului, experienta ai si domeniul iti place. Fie si online, pe un site.

 • 5

  Cam putintei aia din curte de la nen’tu David! Pai nu era vorba ca vor curge turisti si implicit lapte si miere? Aia din poza nu stiu daca au reusit impreuna sa cheltuie mai mult de 1 million…par genu’ minimalist “conserve + bere la pet”! Cam subtire treaba nea Mihai!

  traian
  2014-04-23 10:54:43 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @traian:

  scrie pe undeva că cei din fotografie sunt toți cei care au fost de Paști la Roșia Montană? stai liniștit, cine a mers acolo de Paști n-au mers cu conserve, iar ”berea la pet” au luat-o tot de la magazinul din sat;

  pachetele de Paști, dar și cele de 1 Mai au costat 250 de lei de persoană și au fost epuizate ;)

  vizitatirosiamo../

 • 7

  Oau! 250 lei de persoana? O avere! Si cate persoane au fost? Aia 10 de la foc + cati altii? Sa facem asa, pe scurt, un biznis case, sa vedem cum a inflorit Rosia dupa sarbatorile de Paste!

  traian
  2014-04-23 11:30:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  @traian:

  e o afacere foarte profitabilă – o pensiune cu 10 paturi (sunt mai multe în Roșia Montană care au și mai multe – cea mai mare îi aparține chiar unui angajat al RMGC ;) , care are peste 30 de paturi) înseamnă 2.500 de lei x 2 (Paști și 1 Mai) – minim 5.000 de lei încasați în câteva zile (puse cap la cap, o săptămână) – în câteva luni de sezon (mai-octombrie), plus sărbătorile (Paști, 1 Mai, Crăciun, Anul Nou) chiar și cu un grad de ocupare mediu de 50% se asigură veniturile necesare pentru o familie (sau mai multe familii în cazul pensiunilor mai mari);

  cum, există o cerere mai mare decât potențialul actual din RM, mai este loc și pentru alte pensiuni; cu o singură condiție: autoritățile să nu mai blocheze dezvoltarea alternativă prin PUG-uri ilegale, care declară cea mai importantă zonă din RM ca fiind mono-industrială;

  pe lângă veniturile din pensiuni, mai există venituri din agricultură (zootehnie, pomicultură), cumulate cu costuri mult mai mici (mâncare, utilități) decât în zona urbană; nu s-a inventat agroturismul în RM – sunt peste 600 de pensiuni în zona Văii Arieșului și mii de persoane care trăiesc din asta, care au un singur avantaj față de RM: nu i-a împiedecat nimeni să se dezvolte prin PUG-uri ilegale

 • 9

  10 paturi x 250 lei x 5 evenimente cu ocupare 100% (Paste, 1 Mai, Fan-Fest, Craciun, Revelion) = 12.500 lei/an (incasari); hai sa punem o marja de profit de 15% (cat se poate de generoasa pentru domeniul turismului), rezulta un profit brut de 1875 lei, din care scazi impozitul pe profit (16%) si ramai cu suma colosala de 1575 lei…

  Cat despre ocuparea aia de 50% in permanenta, da-mi voie sa rad! Mai jos – un link la buletinul statistic al judetului Alba vis-à-vis de tot felul de chestiuni, inclusive turismul. Gradul de ocupare pe judet aferent 2013 este de 18%, adica la mai putin de o treime de ceea ce se considera limita de rentabilitate pentru o unitate de cazare (60%). Sa fie Rosia atat de tare incat sa NU confirme datele statistice judetene? Ma indoiesc profund!

  insse.ro/cms/fi../

  traian
  2014-04-23 12:47:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @traian #9: In agroturism profitul ar fi de 100% daca nu s-ar consuma energie. Tot ce se bea si se mananca este de pe langa casa sau imprejurimi. Vezi ciupercile!

  Pictor Vonta
  2014-04-23 13:31:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @traian:

  păcat că suficiența nu doare:

  1. compari mere cu cârnați: agroturismul prevede utilizarea resurselor proprii – muncă, clădiri, produse etc; proprietarul (”patronul”) e și ”angajat”, clădirile nu sunt făcute cu credite care trebuie rambursate (există și pensiuni făcute cu fonduri PHARE și Sapard, în cea mai mare măsură însă, nerambursabile), nici nu plătește chirie; costurile de masă se aplică, de asemenea, în mare parte, pentru produse proprii sau pentru produse din localitate (ceea ce tot venituri pentru localnici sunt) – așadar la așa-zisa ”marjă de profit” se adaugă veniturile pt. munca depusă, care se încasează direct, și care, cumulat, pot ajunge către 100% (dacă produsele sunt integral din gospodăria propria, iar dacă sunt din gospodăriile consătenilor sunt direcționate către aceștia);

  2. nu am spus permanent, ci în sezon (mai-octombrie) + sărbătorile (caută cazare în Rimetea, unde sunt peste 50 de pensiuni oficial înregistrate și vezi cu câte luni înainte trebuie să-ți faci rezervare)

  3. gradul de ocupare pe județ e tras mult în jos de către unitățile hoteliere din orașe (Alba-Iulia, Sebeș, Teiuș, Aiud), la care se adaugă faptul că gradul de ocupare e calculat pe tot anul, nu pe sezon – așadar, ocupare 50% în sezon și în zonele cele mai atractive (RM ocupând un loc de frunte în acest sens) e mai mult decât realist; de altfel, exemplul Rimetea e, din nou, cel mai bun: sunt luni întregi în care proprietarii pensiunilor nu lucrează, dar cu toate acestea nu au nevoie de venituri suplimentare, cum ar fi din agricultură – de agricultură se ocupă sătenii din satul vecin, care aprovizionează și pensiunile ;

  3. agroturismul din zona Arieșului și a Munților Apuseni (în general) nu infirmă datele pe județ, doar le trag în sus ;)

 • 12

  @traian

  Pe cand umblam la MISA, proprietarii de pensiuni din Herculane erau in limba dupa noi, si facand calcule in mare nu intelegeam de ce. Daca o iei mai de aproape, si pui la socoteala si cat de putin se castiga in zona, iti dai seama ca nu degeaba se bucurau.

  Stiu un caz unde o tanti se intorcea din Italia ca sa tina pensiunea in perioada vacantei yoghine. Asa isi stabilise ea concediul.

 • 13

  @Mihai Goţiu:
  Ai dreptate – pacat ca suficienta nu doare! Refa te rog calculul si aplica coeficientii pe care-i doresti matale. Vor rezulta urmatoarele:
  1. Suma maxima pentru micul meu “model” poate deveni, in cazul in care omu’ n-are de platit NIMIC, ca el produce in casa TOT(si carnatii si slanina, da’ si detergentii de vase sau de rufe, si tuica da si Coca-Cola sau apa minerala si, de ce nu, energia electrica si lemnele de foc samd) 12500 lei; la asta aplicam 16% (banuiesc ca nu sugerezi sa eludam impozitul obligatoriu si sa facem turism “la negru”?); rezulta 10500 lei in teschereaua cetateanului proprietar de “unitate de agro-turism”;
  2. luam un grad de ocupare mai mare de 18%, cat ne spune noua statistica oficiala, ca eliminam din statistici Alba Iulia cu Cetatea ei proaspat reabilitata, care, vedem bine, trage in jos statisticile judetului nostru propsper! mergem pe un 50% in sezon (mai-octombrie); am aici un comentariu – acel 50% se poate aplica EXCLUSIV la week-end, ca in restul saptamanii bate vantu’;
  3. luam cei 250 lei/persoana pentru cele 3 zile aferente Pastelui; impartim la 3, rezulta 83,33 pe care eu, baiat bun, ii rotunjesc la 100;
  4. facem calculul asa: 6 luni a cate 4 week-enduri fiecare = 48 zile x 5 (50%din10paturi) x 100 = 24000 lei; aplicam si la astia 16%, rezulta 20160 lei (nici aici n-avem NICIUN fel de cheltuieli, treaba merge singura, e perpetum-mobile);
  5. ai 10500 + 20160 = 30660 lei per “unitate agro-turistica”;
  6. luam familia d-lui David, compusa din: eroul rezistentei, d-l David in toata splendoarea lui / sotie erou / fiica erou / soacra erou = 4 persoane;
  7. facem imparteala: 30660 : 4 = 7665 lei/pers/an; luam 7665 si-i impartim la 12 si ne rezulta 638.75 lei / persoana / luna (adica ne situam cu 210 de lei SUB venitul minim lunar din Romania, care este 850 din cate stiu eu);
  8. lasand la o parte faptul ca din aceasta suma ar trebui sa achitam: CAS (s-avem si noi de-o aspirina daca ajungem pe la spital) / pensie, somaj si alte dari, suma in sine nu-mi pare prea atractiva.

  In contextual acestor mici chestiuni matematice, rog sa fiu contrazis tot cu calcule si cifre.

  traian
  2014-04-23 14:25:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  @traian:

  e mult mai simplu: o pensiune cu 10 paturi, grad de ocupare 20% (73 de zile/an), preț 20 de euro (90 de lei; 10 euro cazare/ 10 euro mâncare) – 10 x 90 x 53 = 65.700 lei/an sau 5.475 lei/lună – scade de aici 16% și detergentul pentru vase și rufe (sorry, Coca-cola nu e inclusă în meniu, iar apa minerală e naturală ;) ); mai scazi o parte din costurile de mâncare și, oricum, rămâi la un venit/familie, de vreo 3.000 de lei/lună – la un calcul extrem de minimal (20% grad de ocupare, adică 53 de zile/an)

  apoi adună celelalte venituri din gospodărie (vreo 6-7 viței/an – undeva pe la 2.000 lei/vițel, lapte, țuică etc.); ia în considerare faptul că , în cea mai mare parte, coșul alimentar e asigurat din producția proprie, iar utilitățile sunt mult mai ieftine decât la oraș; nota bene, mai adaugă subvențiile europene (pe la 350-400 euro/ha în zona montană, și pe la 100 euro/vacă) de câteva mii de euro pe an (pt. că a fost deștept, nu și-a vândut terenul la companie la un preț care unora li s-a părut mare, dar care, în realitate, ar fi fost acoperit în 10 ani doar din încasarea subvențiilor pe teren, chiar dacă nu ar fi făcut nimic!)

  și mai calculează faptul că Eugen are mai mult de 10 paturi disponibile pt. cazare – de fapt, la Țarina sunt 22, așadar poți dubla liniștit suma (repet, la grad de ocupare de 20%) și o să înțelegi de ce are casa pe care o are (care la oraș ar fi considerată vilă), și-a ”permis” să-și cumpere tractor pt. diferite munci agricole; lucruri pe care nu le-ar fi realizat niciodată dintr-un salariu de (inginer) miner fără alte venituri (cu un job care astăzi e, mâine nu mai e).

  grad de ocupare 20% (53 de zile), înseamnă vreo 15 zile de sărbători (Crăciun, Revelion, Paști, 1 Mai, vreo 30 de zile în full-sezon 15 iulie – 15 septembrie și încă vreo 10 zile în toate celelalte 9 luni din an)

 • 15

  @Mihai Goţiu:
  Apreciez sinceritatea vis-à-vis de gradul de ocupare! Deci avem asa:
  1. 3000 lei/familie/luna din turism (mi-a placut ca ai calculat mai realist de data asta);
  2. 400 eur/ha/an subventie Apia; d-l David are vreo 10 ha, zic eu (ca doar e unicul fermier al satului); inseamna 4000 eur = 17800 lei/an; asta inseamna inca 1483 lei/familie/luna;
  3. ai pus 6-7 vitei/an; nerealist, chiar si pentru “ferma” d-lui David; iti dau in scris ca el nu vinde mai mult de 2-3 pe an din urmatoarele motive: pe ceilalti ii taie ca sa dea de mancare turistilor si ca sa-i manance (pai n-ai zis tu ca mancarea-i asigurata din surse proprii?!); ai inca 6000 lei/an, care inseamna inca 461 lei/luna;
  4. adunam 1+2+3 si ne rezulta 4944 lei/familie/luna;
  5. calculul de la punctual 4 se aplica familiei lui nen’tu David, care, iata, incepe sa castige bine acilea pe hartie (realitatea-i insa cu totul alta, dar sa lasam doar matematica sa cuvante, sa nu ducem discutia in alte zone); se prelimina insa urmatoarea problema de logica:
  6. daca la d-l David, care are de toate: si pensiune, si hectare, si vitei, si porci, si tuica, gradul de ocupare este de 20% (estimat de tine cat se poate de corect si de sincer, din dorinta argumentatiei), pentru ce naiba sa se mai straduiasca si familiile Ionescu si Popescu sa-si faca agro-pensiuni?! ca sa se bata pe acel 20% al lui David, care sa se transforme in cate 10% sau 5% grad de ocupare pentru fiecare? pai daca ce ofera David este mai mult decat suficient in zona, la ce sa se mai chinuie si altii sa imparta mai-nimicul?!
  7. ca dovada ca-i asa, exceptandu-l pe David si pe Andrei Bizi, pe care i-ati inghiontit voi din rasputeri sa arate ca se poate face turism sustenabil la Rosia (voi stiti cu ce costuri s-a intamplat asta, ceea ce s-a vazut public au fost doar niste sume nu tocmai mici de prin raporturile publice ale fundatiei Soros), toti ceilalti care au avut oaresce tentative “turistice” (inclsuiv nea Bolog, cel cu 30 de paturi, care-i singurul ce ofera ceva cat de cat decent, chiar daca extreme de kitchios, in Rosia) se plang de numa’!
  8. d-l David si-a luat tractor si alte cele din cu totul si cu totul alti bani…dar despre asta in comentariul viitor.

  traian
  2014-04-23 16:19:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  @traian:

  somn usor; sunt multi care au (sau au avut) terenuri in RM (si in ate sate din Ro) mai mult decat Eugen – e problema lor daca nu si le exploateaza;

  despre cat de reale sunt plangerile lui Balog sta dovada ca taman cand apareau clipurile respective la TV, isi dubla capacitatea pensiunii, cu o investitie de cateva sute de milioane de lei vechi – pai era cretin sa bage sute de milioane de lei in cresterea capacitatii de cazare daca ”nu mergea tursimul”?

  care sunt ceilalti care au incercat turismul si se plang ca nu le-o mers?

  in fine, asta a fost mereu textul cianuristilor, daca lui Eugen, Andrei, Sorin, Petri, Zeno si altii le mergea bine din turism, agricultura, comert etc. asta era ”pentru ca le-ar fi dat nu-s cine bani” – desi modul de utilizare a sumelor de catre ong-uri sunt cat se poate de publice (se pot obtine printr-o simpla solicitare de informatii), cianuristii n-au reusit nicicum sa produca vreun document despre utilizarea in alte scopuri decat cele din diferitele proiecte (organizare fanfest, proiecte, publicatii etc.) – doar insinuari si propaganda: păi produceți, fraților și o dovadă palpabilă că e adevărat ce spuneți, că despre mizeriile sifonate de rmgc, care a reusit sa sparga 500 de milioane de dolari, dar din care nu se vad nimic in RM sunt tone de documente (unele dintre ele ajunse deja pe la DNA, altele au pornit pe acelasi drum)

 • 17

  Muntii, padurile, natura, orasele si satele, oamenii si istoria / istoriile lor formeaza lumea. Daca le distrugi, nu mai ramane nimic, indiferent cat aur, gaze de sist, petrol, bani sau teritoriu scoti de acolo.

 • 18

  rt.com/usa/1544../

  noutati
  2014-04-24 09:36:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @traian:

  sorry, despre propaganda asta mizerabilă bazată pe tot felul de supoziții am mai scris pe aici – caută articolele mai vechi și multplică tâmpeniile alea prin alte locuri: ai destule haznale în care asemenea inepții sunt publicate sub titlul de ”știri”

 • 20

  Music began playing as soon as I opened this blog, so frustrating!

 • 21

  louboutin outlet online cyber Monday deals…

  La Natività del Signore figurata sulla gran Tela che cuopre l’Organo nel braccio destro della Chiesa, se non si sapesse che è di mano di Paolo Cavagna, ognuno la crederebbe fattura di Paolo Veronese: tanto la si avvicina allo stile di quell’incompa…

 • 22

  それは、恥だ、ボタンを寄付していない!私は、確かにたいブログこの優れた優れた素晴らしいに寄付!私は、推測と私のGoogleアカウントにRSSフィードを追加することになりました私はのために解決しますため。私は、新鮮な新しいを楽しみにして更新と話意志私のFacebookのグループとウェブサイトのブログこの。すぐに|トークチャット!
  モンクレール スリッポン vishalengineeri../

 • 23

  こんにちは!私の中の誰かので、私は に来て私たちと一緒に| |ウェブサイト マイスペースFacebookのグループがこれを共有した。情報は|私は間違いなく愛し楽しんよ。私は今ブックマーキングを、私のフォロワーにこれをツイートされます! 極上ブログと素晴らしい デザインとスタイル。
  モンクレール なぜ高い aleizayis.com/C../

 • 24

  モンクレール 全種類…

  これはです優れたウェブページは、かもしれないあなたがあること関与そうすることでインタビューに関して|あなたはどれだけどのように デザインさを、それ?もしそうであればメールを受け取る!…

 • 25

  Exceilent blog you have here but I was curious abou t if you knew of any communi ty forums tha t cover the same topics talked about in this article? I’d really like to be a part of online community where I can get advice from other experienced individuaIs that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Appreciate it!

  alldriverdownloadsupport
  hpdownloadsupport

 • 26

  thanks for sharing…

  very nice

  intodriver.com

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii


 • 4 postari

 • o postare

 • 13 postari

 • 3 postari

 • o postare

 • o postare
afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!