RSS Feed

Am căutat hoarca. Păduri cu povești. Și fără (FOTO-REPORTAJ)

vezi toate articolele de
22 Apr 2014 la 13:29 26 comentarii 2824 vizualizari.

Pădurile încă mai ascund povești prea puțin cunoscute. Când tăiem o pădure, dispar nu doar copacii, ci și poveștile lor. Sunt unii oameni care ar dori să trăiască într-o lume extrem de rațională, în care poveștile să nu mai existe. Nu mă număr printre ei. Oricum, nu cred că distrugerea pădurilor e vreun semn de raționalitate. Din toate punctele de vedere.

***

A fost în Duminica de Paști. Mai înspre seară, cu puține ore înainte de apusul soarelului. Când am plecat pe Valea Pii, pe urmele unui izvor care coboară dinspre Fața Roșie spre râul Dobra în Roșcani, în Ținutul Pădurenilor. Totul a început ca o plimbare, pentru a mai așeza la locul lor bunătățurile de Sărbători. Cu mătușa Letiția, verișoara Luminița și nepoata Maria. Obiectiv secundar: căutarea bureților de prun al căror sezon e în toi. Obiectiv neanticipat: să găsim hoarca. Ce e hoarca? E un personaj din copilăria mătușii. ”Mai sus pe Valea Pii era o poiană, unde își ținea un cioban oile. Când ajungeam cu vacile pe aici, ciobanul îmi spunea să nu merg mai departe, că o să dau de sălașul hoarcei. Nu l-am întrebat niciodată ce e hoarca, dar nici nu mergeam mai departe, întorceam vacile” (mătușa Letiția). În echipaj sporit și fără grija vacilor, ne-am aventurat de această dată mai sus pe vale.

Și am înțeles cam ce ar putea să însemne o hoarcă. Pentru că arinii, carpenii și fagii de pe Valea Pii au înfățișări de poveste. Rădăcini colcăitoare, balauri cu cinci capete, anaconde uriașe, dinozauri ancestrali și câte și mai câte alte animale izvorâte din fantezia infinită a pădurii (o fantezie care, pe alte meleaguri, cel mai probabil, l-a inspirat și pe Tolkien pentru a descrie enții din Stăpânul inelelor). Câteva dintre aceste creaturi, care fiecare în parte poate candida la titlul de hoarcă, le puteți admira mai jos.

Străjer pe Valea Pii


Ent de Roșcani


Pui de hoarcă


Hoarcă cu ochi

Șopârlă uriașă sau pui de dinozaur?

Ajunsă în cârje, creatura nu mai are cum să-i sperie pe copii…


Anaconda uriașă

Și balaurul cu cinci capete

Stabiliți și singuri, care dintre creaturile de mai sus se încadrează cel mai bine la titlul de hoarcă. Și bucurați-vă pentru că, cel puțin deocamdată, mai avem parte de asemenea creaturi de poveste prin pădurile României. Cel puțin pentru o vreme.

***

P.S.: A fost îndeplinit și obiectivul secundar: bureții de prun. Care, a doua zi de dimineață, s-au transformat în tocăniță. Cu verdețuri din grădină și smântână. Pâinea din planul secund (cu târețe și miez de nucă) a fost coaptă la ler.

***

Notă: Am căutat în DEX termenul de hoarcă. În ediția tipărită, nu l-am găsit. În cea online, există o trimite la hoancă (baborniță, cotoroanță, hoașcă, zgripțuroaică, hoanghină), denumire injurioasă dată unei femei bătrâne și rele (din ucrainiană: haska – viperă).

Foto: Luminița Dejeu

***

BONUS: De Paști, la Roșia Montană, în curtea lui Eugen, alte povești…

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!