RSS Feed

Am semnat pentru candidații USB din București și am decis să îl susținem pe Nicușor Dan în această campanie electorală

vezi toate articolele de
24 Apr 2016 la 23:54 109 comentarii 539 vizualizari.

Nicușor Dan este de departe cel mai potrivit candidat pentru funcția de primar și sper că oamenii pe care i-a strâns lângă el sunt de aceeași factură. Și-a asumat de ani de zile cauze pentru care a militat cu consecvență și determinare. A luptat împotriva multor abuzuri comise de către autorități și nu numai. A mers pe drumul lui și a construit, cărămidă cu cărămidă, un profil de politician – activist pentru cauze de care este nevoie în România. Cu cât mai mulți astfel de oameni vor reuși să acceadă în poziții politice din administrația locală, parlament și guvern, cu atât va crește șansa unui viitor mai bun pentru România.

Ceilalți candidați la alegerile locale din București sunt, mai degrabă, de circumstanță. Mai nimic din activitatea lor anterioară nu îi recomandă cu putere pentru postura de administratori ai orașului. Au ajuns să fie desemnați în primul rând ca urmare a crizei de lideri politici, ori din speranța de a ridica procentajul electoral al anumitor formațiuni politice.

Candidatul potrivit prin excelență pentru postura de primar al Bucureștiului este Nicușor Dan. A apărat ani de zile patrimoniul orașului și s-a implicat în stoparea multor abuzuri, a aprofundat multe dintre problemele capitalei și dovedește, în mare, o bună cunoaștere a dificultăților pe care le înfruntă cetățenii. Are un discurs civilizat, rațional, axat pe argumente, coerent și relativ bine articulat. Sperăm că este și un om integru, iar nouă până acum nu ne-a lăsat impresia că nu ar fi. El și colegii săi de la primăriile de sector și de la consiliile locale ar trebui votați de către toți cei care își doresc să dea semnul schimbării în România. Foarte mulți cer altfel de politicieni. Ei bine, acum au ocazia să se mobilizeze la vot și să dea semnalul că vor, cu adevărat, politicieni onești și de calitate, votându-l pe Nicușor Dan și pe ceilalți candidați ai USB.

Am decis să ne retragem din competiția electorală pentru București și îi îndemnăm pe toți cei care ne simpatizează și care ar fi votat cu noi la Primăria Capitalei și la Primăria Sectorului 1 să privească atent spre Nicușor Dan și echipa lui din USB iar dacă se vor regăsi într-o măsură suficientă în acțiunile și discursul acestuia, așa cum noi ne regăsim, să îi acorde încrederea și votul la alegerile din 5 iunie 2016. Le mulțumim tuturor celor care au semnat pentru candidaturile noastre, unii fiind cetățeni români cu domiciliul în București dar care trăiesc acum străinătate. Ne vom mobiliza mult mai mult pentru alegerile parlamentare din acest an când vrem să aducem în forul legislativ o formațiune politică nouă și dedicată oamenilor, naturii și animalelor.

Totodată, facem un apel cât se poate de prietenos către Nicușor Dan și colegii din USB să se consulte și cu experți în științe politice atunci când lansează mesaje. Unele dintre ele sunt de natură să ridice semne de întrebare și să arunce o umbră care poate fi ușor evitată. Spre exemplu, nu poți fi un candidat democrat în alegeri cu un slogan de genul “să salvăm orașul ori țara de politicieni”. În primul rând apare o fractură logică: tu însuți, în calitate de candidat ești politician! Poți spune că vrei să nu mai fie politicieni corupți, spre exemplu, dar nu poți să spui, tu candidat fiind și deci politician, că vrei să salvezi lumea de politicieni pentru că te incluzi pe tine în aceeași categorie. În plus, chiar dacă nu ar fi o problemă de logică, un slogan îndreptat împotriva tuturor politicienilor are un caracter populist și este apanajul unor forțe extremiste. În democrație, politica se face cu politicieni și partide, nu fără. Sarcina noastră este să facem efortul să avem cât mai mulți politicieni de calitate, integri, cu valori și convingeri democratice. Trebuie înlocuiți politicienii și partidele care au eșuat cu formațiuni politice și oameni mult mai buni, dar nu trebuie înlăturat cu totul sistemul de partide. A spune că vrem să salvăm lumea de politicieni înseamnă a o preda unei forme de dictatură, lucru pe care suntem convinși că Nicușor Dan și colegii din USB nu îl doresc, dar tocmai de aceea e important să fie atenți la mesajele pe care și le asumă.

De asemenea, au fost formulate sporadic în trecut și declarații, să spunem, ‘neglijente’ față de anumite minorități etnice ori sexuale. Este bine că s-a revenit cu scuzele de rigoare. Astfel de declarații, mai ales că imediat au fost retractate, pot fi considerate accidente de moment. Este important însă ca ele să nu se repete pentru că atunci ar semnala concepții și abordări cu caracter nedemocratic, pe care suntem convinși că Nicușor Dan nu le împărtășește. Astfel că ar fi de dorit să fie demonstrată atenția necesară pentru exprimările publice.

Partidele care au dominat scena politică în ultimii 25 de ani sunt acum ruinate și decredibilizate. Nu mai pot însufleți pe nimeni, marea majoritate a voturilor pe care le mai primesc fiind din inerție. PNL, în loc să înțeleagă că este momentul pentru o recuperare a valorilor liberale și pentru o conectare la aspirațiile cetățenilor care vor o ‘țară ca afară’ s-a prăbușit moral într-o manieră care face extrem de grea și puțin probabilă revenirea, susținând orbește un candidat cu simpatii și discurs de tip legionar, fundamentalist religios și negaționist al Holocaustului din România. Prestația din parlament a PNL este, de asemenea, dezamăgitoare și nu face vreo diferență de esență între acest partid și PSD oricât am sperat, la un moment dat că, poate, liberalii se vor dovedi a fi, totuși, altfel.

Alegerile din anul 2016 reprezintă un moment bun pentru mutații de substanță în politica din România. Ar fi fost o dovadă de înțelepciune ca partidele noi și cele mici să se unească într-o alianță electorală pentru schimbare încă de la alegerile locale. Dar poate că mai este timp pentru ca aceasta să se realizeze pentru alegerile parlamentare din toamnă. Ar fi o probă de maturitate și o șansă dată vocilor alternative să acceadă în următorul parlament pentru a contrabalansa mediocritatea și lipsa de viziune democratică a partidelor expirate, PSD și PNL. Dincolo de agendele poate diferite ale partidelor noi, ceea ce trebuie să le unească este necesitatea de a da o șansă reprezentării politice a vocilor alternative și de a nu mai lăsa să se irosească, prin fragmentare, voturile celor care înțeleg nevoia de schimbare dar care nu se simt aproape deloc reprezentați politic în administrația publică locală, în parlament ori în guvern.

Ioana Stăniloiu

Remus Cernea

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


109 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!