RSS Feed

Am fost la un bâlci bucureștean-firean. Micul darwinism

vezi toate articolele de
16 Jul la 16:15 110 comentarii 2 vizualizari.

Sâmbăta seara am ieșit în centru, la Cișmigiu. Așa s-a întâmplat, am tot citit că în weekend Bucureștiul oferă tot soiul de distracții de stradă, am avut ocazia să verific live. Orașul nostru e în piuneze la capitolul infrastructură, dar cred că-l putem ține în viață cu petreceri, botezuri, cumetrii, ce s-o găsi. Așa că se cheltuie ”cultural” la greu.

Avantajul cheltuielii culturale este că e chiar mai diafană decât cheltuiala pe panseluțe. Inefabilul artistic dintr-o statuie sau dintr-un festival de dans și artificii, dintr-o abureală artistică ”de stradă” pe care se lipesc niște obosit-provinciale etichete ”urban”, ”street art”, este decontat la greu de organizatorii artistici, deja o  castă prin fiecare județ. Practic România e un stat cu administrație de show-biz. Poate se fură mai puțin din asfalt, dar se cheltuie aiurea și la greu pe echipe sportive ”locale” (în loc de infrastructură pentru sport), târgulețe, bâlciuri, proiecte, platforme etc. Inutil de spus, tocmai artiștii care ar merita profită cel mai puțin de toate aceste cheltuieli trecute generos la capitolul ”cultură”. Sunt alimentați de fapt clienți de PR politic și, în al doilea rând, diverse păturici culturale locale.

Să ne întoarcem la minunata aventură din Cișmigiu, parte din evenimentul intitulat ”B-fit in the street” (mă lași!?). Parcul arată OK. Numai că lângă lacul unde se desfășura spectacolul de lumini și cascadorii pe apă, avem, evident deschis un șantier. Lume multă, mai ales familii venite la căscat gura moca (mă rog, moca vorba vine, e plin de cheltuială indirectă de la mini-comercianții de parc, plus acele restaurante obosite care îți cronometrează consumația), la văzut ”parada” etc.

Parada consta în câteva zeci de invitați din diverse colțuri ale lumii strânși bine în costume de circ, însoțiți de femei bine încorsetate în costume de carnaval-circ. Oamenii se înghesuie pe alei să-i vadă. Părinți se întreabă acru ”atât?”, copiii trag în toate direcțiile să vadă acel ceva în plus după care aleargă toată lumea în parc. Nu e nimic în plus. Începe show-ul pe apă.

Muzică de thriller-spre-horror, personaje în paturi plutitoare, mașini plutitoare, apoi se trece în registrul coșmaresc, personaje divolești plutesc cu flăcări întinse pe apă. Destui copii încep să se plângă că le e frică, părinții încă au o privire panicată că nu au prins cel mai bun loc de văzut show-ul. Dacă suntem proștii evenimentului, dacă nu vedem de fapt show-ul, o panică delicioasă. Ba șantiere, ba copaci, tufișuri, ori ești lângă lac să vezi ceva, ori te zbați aiurea prin mulțime să prinzi ”locul suprem”.

Se vorbește isteric la telefon, se caută unghiul perfect. Personajele cu coarne, cu corpuri anti-fitness și penisuri de plastic (sper), sperie și plictisesc în același timp celula de bază a comunității bucureștene, copilul în lacrimi și părintele exasperat, familionul care nu mai are bani de mall și de aqua parc.

Eyes Wide Shut, varianta provincială, măști, carnaval, cu familii înghesuindu-se ca să fie dezamăgite. Strâmbatul ăla din nas, mic burghez, în fața unei butaforii prostești, scumpă-dar-nu-pe-cardu-meu. La final, o ejaculare bugetară de artificii peste capetele micului târgoveț bucureștean.

Bucureștiul a fost mereu un oraș solicitant, enervant, senzația fiind oricum mereu că iei prea puțin pentru cât efort depui. Dar a fost întotdeauna un oraș puternic, arogant, cu un soi de reward pentru cine rezistă, o recompensă nescrisă a cosmpolitului din buricul României. Epoca Firea își pune totuși ștampila. Am văzut miile alea de oameni prin tufișuri urmărind jocuri de lumini și clovni pe apă, parade jalnice, am mai văzut ceva concertuțe date de primărie și se pare că singurul program politic este diversificarea bâlciurilor pentru tot boborul.

De altfel, săptămânile trecute am primit și invitație la un party cu hip hop coaliția pentru familie, electro-naționalism. Zilele trecute am văzut și o listă de trupe mai pentru nostalgici alternativi cu Guano Apes și alții asemenea. Se dă un party pe bani publici pentru toată lumea. Nu știu dacă Firea speră să-și fabrice hipsterul pesedist. Ar fi naiv. Cu excepția neo-naționalismului-hipster, deloc neglijabil, în rest se poate obține doar mocangeală și înjurătură antiPSD. Cam cum se dă aiurea gratuitate la studenți pe CFR doar ca să faci și mai praf serviciile ”Călători” și să discriminezi și mai mult între tineri. Ăștia cu gratuitatea vor înjura în continuare ”pesdiștii”, pentru că oportunismul de statut e puternic, modelull de succes e în platforma Pipera, nu în primărie.

Spuneam de un București cândva arogant și dur, dar cu o oarecare forță, energie a centrului. Acum are aparență de duritate și provincialism crescut, reșaparea serbărilor de șosea, cu multă vâlvă și bani aruncați pe fereastră pentru showuri de mâna a zecea.

Micul darwinism

Un sat mai mare, Bucureștiul, așadar. Unul în care se preamăresc valori stupide precum dreptul la 3 parcări pentru tot familionul de la bloc. Și cu numere de bulgaria. Mica violență ”proprietară”, din Berceni până-n Pipera, nu e un accident care mai deranjează câte un pieton. Este politica aprobată de majoritatea bucureștenilor.

Darwinismul mărunt, deci cu atât mai violent, începe să se întețească. Se plânge toată lumea de trafic, de trotuare ocupate, dar rezolvările sunt minimale. POliția doarme în post cu un respect deosebit pentru business și mașinile scumpe. Mergeți prin centru într-o zi de lucru. Jumătate din îngreunarea traficului este cauzată de ”nesimțiții care își permit”, ăia care alimentează magazine direct din bulevard, ăia care au mașini prea scumpe ca să le parcheze normal. Poliția nu își exercită autoritatea decât asupra sărăcanilor sau clasei de mijloc inferioare. În rest, bariere, rezidențiale, toate ideile proaste ale anilor 90 care ajung acum la apogeu.

Aștept o combinată moaște Voluntari cu penisuri-fluturânde Cișmigiu, plus La Familia în deschidere și apă minerală la jumătate la preț promoțional de 7  lei. E tot ce pare să mai poată da Bucureștiul. O imensă plăcintă de milioane de locuitori în care câteva sute de mii se pișă în capul câtorva milioane, iar milioanele cu pricina sunt atât de primitive politic încât tot ce mai speră e să calce și ei pe cineva în picioare, măcar câțiva pensionari (din ăia cu pensia mică, numai fraierii se iau de bogătani). S-a râs mult de Teleorman, Bucureștiul, cu politica micului darwinism automobilistic, târgooveț-pesedist, imobiliar și Pipera-rezist, a ajuns la o cotă de sufocare în propriul conformism violent. Dacă nu învață să recupereze spațiul public, banul public, să încurajeze arta care chiar merită subvenționată, să le dea peste nas bogătanilor care-l storc zi de zi, atunci va ajunge (fără posibilitate de recuperare) o mare moșie de fraieri care se cred exponenți cinstiți ai pieței libere.

Se vorbește isteric la telefon, se caută unghiul perfect. Personajele cu coarne, cu corpuri anti-fitness și penisuri de plastic (sper) fluturânde sperie și plictisesc în același timp celula de bază a comunității bucureștene, familionul care nu mai are bani de mall și de aqua parc.

Eyes Wide Shut, varianta provincială, măști, carnaval, cu familii înghesuindu-se ca să fie dezamăgite. Strâmbatul ăla din nas, mic burghez, în fața unei butaforii prostești, scumpă-dar-nu-pe-cardu-meu. La final, o ejaculare bugetară de artificii peste capetele micului târgoveț bucureștean.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

110 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!