RSS Feed

Am luat BAC-ul, ce facultate fac? Bonus: TOP-UL UNIVERSITĂȚILOR din România (Ad Astra & Daniel David)

vezi toate articolele de
06 Jul 2011 la 08:18 88 comentarii 4392 vizualizari.

56% dintre absolvenții de liceu din România anului 2011 (ori măcar o parte dintre ei) se gândesc la a doua sesiune a BAC-ului. Să se apuce de învățat sau să se amăgească cu gândul că ”la toamnă va fi mai ușor”? Ceilalți 44% (cei mai mulți dintre ei) se află însă pe ultima sută de metri cu alegerea facultăților și a universităților la care să-și continue studiile.

Cum ți-ai ales facultatea (și universitatea) pe care o urmezi? A fost o întrebare frecventă pe care le-am pus-o studenților cu care am interacționat în ultimii ani. Departe de a reprezenta un eșantion reprezentativ (majoritatea respondenților sunt studenți la facultăți cu profil umanist) am fost surprins de dimensiunea elementului aleatoriu care a stat la baza deciziilor lor.

Am întâlnit un număr foarte mare de studenți care și-au depus dosarele și au participat la admitere la mai multe facultăți (cu profiluri diferite) din același oraș sau chiar din orașe diferite (Cluj și București, Cluj și Timișoara ori chiar Cluj și Iași). Decizia finală a fost luată DUPĂ anunțarea rezultatelor. Iar în cazul în care au fost admiși la mai multe facultăți, alegerea a fost influențată de factori mai mult decât subiectivi: ”e mai aproape de casă”, ”fratele, sora, prietenul, prietena e și el/ea student/studentă în același oraș”, ”la o facultate am fost admis la taxă, la cea pe care am ales-o fără taxă”, ”mi-a plăcut mai mult Clujul decât Bucureștiul” etc.

Într-o anumită măsură se apropiau de un element obiectiv răspunsurile legate de ”facultatea (specializarea) mi se pare mai de perspectivă”, ”am mai multe șanse să-mi găsesc un loc de muncă bine plătit la terminarea facultății”. Și aceste răspunsuri aveau însă o mare doză de subiectivitate, fiind vorba mai degrabă de percepții personale (sau a mediului din care provenea studentul – părinți, colegi, prieteni), mai mult sau mai puțin corecte, mai mult sau mai puțin avizate (lucru explicabil și din cauza lipsei informațiilor din domeniu).

Au fost extrem de rare răspunsurile de genul ”asta mi-am dorit să fac”, ”în școală (sau în liceu) mi-am descoperit pasiunea pentru domeniul ăsta”, ”am fost inspirat de jurnalistul X, de medicul Y, de psihologul Z etc. și mi-am dorit să ajung și eu ca el” (iar din rândul celor care au oferit acest tip de răspuns au fost puțini cei care mi-au putut confirma că dincolo de percepția subiectivă asupra domeniului s-au informat în ce constă pregătirea în respectivul domeniu și ce constă activitatea porpriu-zisă ulterioară în profesia aleasă).

În fine, la fel de rare au fost răspunsurile legate de alegerea unei facultăți (universități) anume, după stabilirea domeniului: ”știu (sau măcar ”am auzit”) că facultatea (universitatea) aleasă e una bună, de top” ori ”știu (am auzit) că absolvenții de la facultatea aleasă sunt căutați sau își găsesc ușor de lucru în domeniu”.

***

Unde duce o asemenea stare de fapt? Cazul fericit: după un an sau doi de studii (ori chiar după licențiere), studenții (absolvenții) realizează că domeniul ales nu e ceea ce-și doresc ei cu adevărat și se înscriu la o facultate (eventual masterat) din alt domeniu, mai aproape de abilitățile lor reale, de această dată însă mai bine informați. Cei aflați în această situație pierd un an, doi sau maxim trei de viață (dar își câștigă ceilalți ani).

Cazul majoritar: chiar dacă își dau seama pe parcursul facultății (ori după licențiere) că domeniul ales nu e ceea ce au visat ori că ”nu sunt făcuți pentru așa ceva”, încearcă să se integreze în sistem (să-și găsească un loc de muncă în domeniu). Asta fie pentru că nu au curajul de a o lua de la capăt (de frica unui nou eșec ori din frica de a nu recunoaște social că prima opțiune a fost un eșec), fie pentru că nu își permit (financiar) încă trei, patru sau cinci ani de studii.

Astfel, ajung să activeze într-un domeniu care le asigură (în cel mai bun caz) o anumită stabilitate financiară, trăind mereu cu frustrarea ” că nu sunt realizați”, ”că nu fac ce le place”, ”că nu sunt înțeleși de colegi sau șefi”. Și fac asta până la pensionare, îngroșând numărul inadaptaților și nemulțumiților, care caută mereu cauze externe pentru nerealizarea lor, ignorând propriile decizii pe care le-au luat (sau, mai degrabă, nu le-au luat ori le-au luat în necunoștință de cauză).

***

În România ultimilor ani (cel puțin un deceniu), ”să faci facultate” a devenit un sindrom. Prea puține sunt însă instrumentele care pot oferi informații legate de ”ce facultate să faci” (cum alegi profesia, specializarea, de la criteriile obiective – cererea de pe piață, statutul social al profesiei, posibilități de dezvoltare –, până la cele subiective – competențele și abilitățile personale ale fiecăruia pentru domeniul ales).

De asemenea, chiar dacă după 2005 au existat mai multe inițiative în acest sens, clasificarea, pe criterii de performanță a facultăților dintr-un anumit domeniu (și al universităților în ansamblu) este foarte puțin vizibilă. De cele mai multe ori publicarea unor asemenea clasamente nu a generat decât controverse și contestații, fiind urmărite și comentate de cătrei cei afectați de clasamente (cadre profesorale și administrative din universități). La beneficiarii finali ai acestor clasamente: elevii (la care se adaugă părinții și profesorii din preuniversitar, ca factori importanți în luarea deciziilor de către elevi) aflați în căutarea unei facultăți, aceste clasificări au ajuns extrem de rar.

***

Recent, ”Asociația Ad Astra a Oamenilor de Știință” (promotori ai clasificării după criterii internaționale a universităților din România) au publicat Clasamentul pe domenii al facultăților din România pe 2011 (cu referire la activitatea de cercetare pe anul 2010). Cu mențiunea că activitatea de cercetare este doar unul dintre criteriile de clasificare a performanței universitare (o cercetare de top nu înseamnă, obligatoriu, și o educație de top, chiar dacă o prezumă), acest clasament pe domenii poate constitui un reper important în alegerea unei facultăți. Îl puteți citi aici.

O analiză a acestui clasament pe domenii (ce reprezintă, care sunt indicatorii luați în calcul, concluzii etc.), precum și un clasament al primelor patru universități din România realizat pe baza clasamentului pe domenii, puteți citi pe blogul lui Daniel David (aici).

***

În fine, întrebări deschise pentru toți cititorii (indiferent de perioada în care ați studiat): pe ce criterii ați ales facultatea (domeniul) și universitatea pe care le-ați urmat și în ce măsură alegerea făcută a răspuns așteptărilor d-voastră?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!