RSS Feed

Am verificat și cooperat MCV

vezi toate articolele de
26 Jan 2017 la 15:00 comenteaza acum 1056 vizualizari.

A apărut MCV-ul şi a fost însoţit de cunoscutele reacţii: aplauze pentru KOvesi şi anticorupţie, huo parlamentul. Iar politicienii din zona antianticorupţie au considerat documentul inutil etc. Am citit cu atenţie, am urmărit reacţii şi am câteva observaţii foarte scurte şi simple.

Da, documentul este îndreptat total împotriva politicii şi parlamentului. Politica este din start suspectă de corupţie. Uneori rândurile aparent experte trec dincolo de observaţia simplă că ăia au încercat o ordonanţă abuzivă, ăilalţi nu ştiu ce-au făcut. Simplul fapt că se judecă anticorupţia prin tona de “politicieni renumiţi” la hectar recoltată ne arată că MCV începe să piardă contactul cu adevărata corupţie şi adevărata Românie. Iar aici nu reiau argumentele cu care v-am tot plictisit pe acest blog cu etapele corupţiei şi diversificarea ei infinită în zona privată, cu politicieni simpli intermediari şi care vând cel mult suveranitate şi control, dar nu mai sunt paznicii şi profitorii capitalului.

Succesul urmăririi penale și condamnării multor politicieni renumiți în România este un semn de independență a sistemului judiciar.
Cum se face MCV-ul? Desigur, cu consultarea unor “experţi pe România” care, după cum se vede, vorbesc fix limbajul de lemn al anticorupţiei. Kovesi are portretul cel mai eroizant după cel mai contestabil an al ei la şefia DNA. Obsesia pentru imaginea anticorupţie ajunge la recomandări aberante de legiferare a respectului.

Recomandare: asigurarea faptului că în Codul de conduită pentru parlamentari, care este în curs de elaborare în Parlament, sunt incluse prevederi clare cu privire la respectul reciproc între instituții și se precizează clar că parlamentarii și procesul parlamentar trebuie să respecte independența sistemului judiciar. Un Cod de conduită similar ar putea fi adoptat pentru miniștri.

Un alt punct obişnuit în MCV este vulnerabilizarea justiţiei prin presa care atacă anticorupţia. Eu nu spun că nu au fost şi atacuri gratuite. Dar, din mizerie au ieşit şi noi frumuseţi. Până la urmă, fără zoaiele aruncate de Ghiţă, SRI nu descoperea nici până azi deontologia.

Însă MCV-ul a devenit profund ridicol mai ales prin ceea ce evită să spună. Deci prinde pe drept cuvânt scandalul cu ordonanţele furişate de Dragnea et comp., dar pierde din vedere, de exemplu, protestul Uniunii Judecătorilor în ce priveşte instaurarea unei forme de anchetare paralegale prin dispoziţii secrete în CSAT. Înţeleg că nu spun nimic despre declaraţiile lui Băsescu, deşi sunt foarte grave, nu vor să se bage în scandal direct, dar să nu iei în seamă Uniunea Judecătorilor? Păi la ce te mai numeşti MCV?

Apoi, în ultimii ani s-au tot aglomerat mărturii despre grave fapte de corupţie şi trafic de influenţă din mediul corporatist înspre banul public. Efectele slăbirii statului şi ineficienţei anticorupţiei sunt de altfel vizibile: multinaţionale care au tot fost bănuite de comportament abuziv, dar doar vreo două au ajuns în nişte dosare trenate la nesfârşit; acuzaţii din partea unor înalţi funcţionari cum că se obţin scutiri, se face evaziune, se obţine clemenţa unor instituţii de reglementare şi de control.

Deci MCV trebuie redefinit. Este doar verificarea şi controlul feliuţei de corupţie care vă aparţine vouă, băştinaşilor? Corupţia mare nu ne priveşte. Corupţia de tip transnaţional prin care se extrag sume enorme dintr-o ţară cu prea puţin capital autohton, asta nu ne priveşte, că nu e corupţia voastră, e a noastră. Ei se pot uşor scuza că nu urmăresc decât “politici publice”. Dar îşi permit laxităţi în redactare care bat în amatorism. Aşa că îmi permit şi eu să le fac un reproş politic clar, să rămână scris undeva.

Politicieni corupţi găsim, desigur, numai că încep să devină ridicoli faţă de abuzuri exercitate de firme de construcţii, companii IT, companii de infrastructură. Dar la noi lucrurile sunt deja comic separate: există capitalismul pur şi dur că asta e csf-ncsf şi capitalismul de acumulare agresivă autohton unde absolut totul e greşit. Sigur că nu există parte inocentă, dar ceea ce acum zece ani suna bine, acum sună foarte rău deşi tineri politicieni precum Nicuşor Dan o enunţă încă entuziast: Vestul ne apără de corupţi şi ne aduce bunăstare. După ani de anticorupţie şi bunăstare ioc, să nu vă miraţi dacă va tot creşte întrebarea “dar de Vest cine ne apără”. Sigur, spiritele liberale tranşează: e populism. Nu e populism, este divizarea postcriză a vinei: e momentul ăla în care politica a devenit mai vinovată chiar decât sistemul bancar care a promovat criza. E genul ăsta de ambiguitate.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!