RSS Feed

Ce dezbateri au mai cutremurat România: TVR, decreței, CSM-SRI, cu familia netradițională la mall

vezi toate articolele de
07 May la 11:44 22 comentarii 2 vizualizari.

Ultima săptămână a mai agitat spiritul combativ civic românesc în câteva direcții mai mult sau mai puțin interesante.

TVR și libertatea de expresie

Din scandalul TVR (intimidarea unor jurnaliști din zona managerială) trebuie reținut mai ales un lucru: autoritarismul educat decenii ”în privat” intră în scenă în instituții publice. Doina Gradea a fost om esențial la Pro. Spiritul despotic privat a ajuns la stat pentru simplul fapt că aici sunt și banii, și confortul, după o perioadă de criză care a lăsat televiziunea privată într-o gaură economică.

Din înregistrările date de Pătraru aud ce am auzit de-a lungul timpului prin câteva companii (unele multinaționale): da de ce să te iei tocmai acum de cutare, când ăla ne dă bani? Da, e vorba despre un TVR scutit de datorii și în care se anunță investiții. Ce trebuie spus însă e că TVR, influențat politic cum o fi fiind el, este și locul unde angajații sindicalizați chiar ar putea să se lupte eficient cu forme de presiune. Ce s-a obținut în schimb? O instituție unde se fac prea puține pentru mulți bani și multă-multă liniște.

Din intervenția Doinei Gradea din înregistrările lui Pătraru ai zice că ziariștii TVR sunt turbați antiputere!!! De fapt e relația cu singurul creditor generos de pe piață: statul. Pentru bani privați atrași în presă, compromisurile și negocierile se însutesc. Să ne uităm doar cât de firesc s-a advertorializat aproape totul, fără opoziție – culmea e că inclusiv la TVR, deși nu din piața privată iau grosul banilor. Dar pentru banii privați n-a fost niciodată spirit critic.

TVR este, iar aici nu e vina Doinei Gradea, o instituție care nu înțelege că e publică, nu reușește să facă agendă, să conteste cât de cât discursul principal despre muncă, piață, capital. Mai toți au o abordare de miniafaceriști pe ban public. Au ratat cu brio subiecte enorme cu relevanță socială, economică, au comis entertainment de doi bani și fără audiență.

Întrebarea cu statuile are relevanță, sigur (o cunosc pe ziarista TVR care a pus întrebarea, e o tipă profesionistă și dedicată cu adevărat jobului). Artificial e să avem atîta indignare în TVR când manageriatul a la Gradea a fost reprezentativ și mult mai agresiv în mai toată presa, nu doar aia publică. Gradea e doar manifestarea măreței isprăvi menageriale din zona privată în versiunea ”bani publici”. Disprețul față de ziariști e disprețul față de o breaslă care a eșuat complet în organizare și apărarea unor drepturi minimale în fața patronului, advertiserului, finanțatorului etc. Deci da, ne-o merităm.

Notă: cele câteva reușite de independență editorială vin de la ziariști cu statut deloc neglijabil de manager sau patron, cum e cazul lui Tolontan sau Pătraru; tocmai de aceea vor rămâne excepții. În general presă e sfărâmată de interese și mai ales distrusă de propria ignoranță, dorința de fi cât mai de dreapta și managerial, cât mai probusiness, toate astea sunt filozofii sinucigașe din start.

Decreței

Cea mai fără relevanță ”dezbatere” a fost de departe aceea generată de o glumă a tinerilor liberali despre cum decrețeii nu sunt funny – era o invitație pentru tineri să rămână în România și să facă politică. Au sărit sute de decreței care au explicat ce serioși sunt ei, adică, cumva, au explicat pe larg că nu sunt ”funny”.

Discuția „pe generații” e însă falsă, stupidă, n-are nici o treabă cu vârsta, are de-a face cu veniturile. Apărările au fost eroice, idealurile ”decrețeilor” fiind desigur sublime și călcate în picioare. Unul sărac e la fel de nașpa ca unul bătrân, o știu și tinerii liberali probabil.

Ironia e că tinereii n-au exprimat decât filozofii vechi de ură în fața a tot ce e nerentabil, bătrân, ruginit. Și da, și mulți de 40-50 de ani au urlat împotriva părinților de 60-80, ”comuniști”. Iar această ironie face dreptate. Ca să păstrăm imaginea generațională tâmpită, copiii n-au făcut decât să reproducă filozofia părinților chiar împotriva lor. Și a ieșit delicios.

CSM-SRI

Protocoalele cu CSM n-au produs dezbatere decât în zone strict interesate să mai anuleze niște dosare și să întrețină antibăsismul ca antidot propagandistic pentru tâmpeniile făcute de Guvern. La capitolul dezbatere, intelectuali, civici de diverse facturi tac asurzitor. Sau spun superior ”și ce?”.

Prin înțelegerile astea interinstituții care au venit peste lege, fără mecanism democratic, ni se arată victoria unei filozofii a privilegiului — e o fantezie a elitelor care merită putere fără control, fantezie care a funcționat perfect. Abuzuri silențioase, venite aparent în numele justiției oarbe și neutre care avea de fapt legătura din jurul ochilor transparentă.

Pentru că, de fapt, care e marea dorință prinsă și în antipesedism, și în antipoporul comunistoid, și în manageriatul ca salvare a nației? E una singură: să poți fi de netras la răspundere într-o lume în care toată lumea e trasă la răspundere. Supravegherea în masă e antidemocratică, în România s-a și manifestat prin infestarea unor instituții cu deplinul acord al TUTUROR partidelor politice (PSD a tot fost în CSAT). Visul PSD e să preia această putere ilegitimă neschimbată și să se bucure de ea. Are și el dreptate, cu democrația nu faci nimic, te tot împotmolești…

Cu familia netradițională la mall

Un cinematograf de mall face reduceri pentru familie, numai că e familie tradițională cu musai doi adulți și copii. O mamă singură s-a indignat și bine a făcut. Mall-ul cu pricina a prezentat niște scuze vagi. Iar și-au amintit românii verzi că familia aia bună și tradițională a tot fost descompletată și contorsionată de piață. Mall-ul cu pricina n-a făcut să confirme decât că e vorba despre familia profitabilă, nu tradițională. Familia ”completă” e o familie cu ceva câștiguri și cu multe cheltuieli, e client perfect pentru mall. Familia monoparentală, e neinteresantă și pentru că mamele singure sunt, statistic (sunt date care arată că după divorț, femeile cu un copil sau doi ajung rapid în pragul sărăciei), neglijabile comercial, mamele singure se descurcă greu, cheltuie mai puțin.

Această proslăvire a familiei tradiționale din ultimii ani e în acord cu încurajarea celor mai valabili pentru piața muncii și pt nația de consumatori. Așeptăm interzicerea divorțului. Ar fi o măsură probusiness. Ca și interzicerea avortului. Decât refugiați ca mână de lucru, nu mai bine dăm iar legi pentru confiscarea corpurilor femeilor, pentru declararea ovarelor ca parte din societatea de piață sau proprietatea nației?

Unii au ajuns la radiționalism și patriotism pe căi ”artistice”, dar multe afaceri au ajuns la tradițional și respingerea ”ieșirii din normă” din simple studii de piață.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

22 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!