RSS Feed

ANAF – Antena 3

vezi toate articolele de
16 Feb 2016 la 14:01 13 comentarii 2279 vizualizari.

Ce s-a întîmplat cu un ANAF trezit că are repede de tranşat problema Antena 3 este mai mult decît suspect. Deci s-o spunem din start. E un abuz. Cine n-are chef să înţeleagă această premiză să nu citească mai departe (sau să citească un argument foarte ok al lui PAH aici, nu-l mai reiau decît pe scurt: şi nesuferiţii pot fi abuzaţi).

Vă tot plîngeţi de “politizarea” instituţiilor. Ce se întîmplă acum este fix încercarea de schimbare a puterii în manieră paralelă cu puterile politice. Şi da, aş prefera să văd clar că un partid pe care l-am votat sau nu schimbă cadrele decît să văd cum partidele se uită de pe margine (oarecum) ca proastele şi văd cum se bat diverse facţiuni instituţionale pe putere.

Cu cine se bate Antena 3? O viziune cu care nu-s de acord dar cu care par să fie în armonie prea mulţi ziarişti e aceea cum că e plină România de cabale, aşa cum e plină de tuneluri dacice. Se sapă, se lucrează, se aranjează. Sigur, numai că uităm tabloul general. Iar Antena se bate cu forţele întunericului reprezentate de Băsescu.

Antena 3 reprezintă şi ea politicul, cu ce are el bun şi rău. Dacă îi urmărim atitudinile de-a lungul vremii, vedem războiul cu Băsescu şi cu sistemul de justiţie. E foarte bine că s-a întîmplat, deşi multe lupte au fost interesate şi arondate intereselor patronale. Însă, din punct de vedere politic, de ani de zile, Antena 3 e la putere. A fost cu USL, cu Ponta fără PNL, cu IOhannis se înţelege încă bine, cu multe instituţii e iarăşi bine (şi ANAF-ul de rit vechi era bine periat). Au un inamic puternic în unele instituţii cu autonomie mare cîştigată în zona politicului. Politicieni şi forţe instituţionale se bat pe rente asigurate de capital sau de stat. Politicienii au tot pierdut partide şi au pierdut şi afacerişti care i-au girat, inventat pe respectivii politicieni.

Repet, e inutil să discutăm aici în termeni de bine şi rău. E cum e.

Faptul că ANAF se repede dintr-un exces de zel şi declanşează gratuit o criză ne arată unde duce depolitizarea. Se poate şi mai rău.  O instituţie controlată politic mai are minimă legătură cu poporul, cu nuanţele, control democratic, cum vreţi voi să-l numiţi. Deşi tot de acolo se nasc alte tipuri de abuz care ne dezgustau în anii 2000.

Am avut cîteva valuri de tunuri pentru capitalul autohton. Un tun al privatizărilor unde a fost găsit un singur mare vinovat, Voiculescu. Îmi amintesc cum chirăiau discret unii analişti de dreapta cum că trebuie oprită investigarea privatizărilor că îi anihilăm pe toţi. S-au liniştit, valul nu a continuat după ICA. Apoi a urmat abuzul retrocedărilor, tot violent, imoral, nici măcar producător de locuri de muncă sau de capital activ. Au produs o dreaptă de metastază, strict rentieră şi funcţionărească (vezi ANRP cu extensii în justiţie – Bica, s-o spunem doar pea – sau Udrea) şi, da, “europeană”.

Mogulii s-au prezentat ca forţa autohtonă care produce bani cu politicul la braţ. Noii ciocoi rentieri s-au prezentat ca producînd bani la braţ cu “valorile europene” – de aici şi culmea penibilului cu susţinerea lui Băsescu în 2012, aflat oricum în deraiere totală şi vizibilă.

Ponta a jucat slab şi fără vlagă şi a continuat pierderea ponderii politicului în decizie (trend european de altfel, împotriva căruia se ridică acum mişcări politice mai ales de dreapta ultraconservatoare, unele foste pupincuriste ale forţelor neoliberale clasice, Troici şi altele).

Lupta dintre instituţional şi politic a avut loseri şi cîştigători (şi veşnic loseri în cei care nu s-au prins în horă în nici un fel). Capitalul de diverse naturi s-a aliat cum a vrut, putut, a influenţat. Partea instituţională anticorupţie şi de reglementare a fost încurajată de marele capital (că doar la ambasada americană am avut ani de zile un tip de la zona de economic). Altfel iei un mare contract în educaţie dacă semnezi pentru licenţe pe sume mari şi ai aranjate căi semilegale prin oameni din administraţie sau prin para-administraţii alcătuite din intermediari.

Sigur, Voiculescu şi alţii nu pot înţelege de ce să ai ministere infestate de foşti angajaţi prin corporaţii cînd poţi să ai oameni ai unor capitalişti autohtoni care lucrează pentru patrie. Nici unii ziarişti nu înţeleg cum se distribuie dreptatea în funcţie de capital. Să mai întrebe oameni de rînd pe care pretind că-i reprezintă, poate află.

Deci vorbim de o intrare în forţă peste o televiziune. Se puteau discuta reeşalonări, închirieri, multe alte forme de a ţine oameni angajaţi şi de a pune la punct parte din recuperare. Pare logic şi frumos.

Nu e prima dată cînd statul intră la anihilare, recuperarea reală nu-l interesează. Nu-l interesează cînd instituţiile sînt teren de lupte pentru altceva decît partide. Lupta veche partinică era dezgustătoare poate. Dar asta de tip nou e pur şi simplu secretă. Zboară şeful ANAF pentru că apare DNA; pe margine poporul face scenarii, ce să facă. Sau aşteaptă finalizarea actului de justiţie care e mai mult sau mai puţin rapidă. Legăturile cu democraţia şchioapă-cum-o-fi se pierd.

Restul presei e prinsă în diverse plase ipocrite. Unii au fost devastaţi de foşti patroni şi pot fi închişi oricînd pentru datorii la stat, alţii au beneficiat de monopol nesimţit într-un business care s-a trezit să-şi facă şi divizie quality, alţii s-au ridicat din vămuirea tunurilor din retrocedări. Etc. Dacă intri neîndurător în media, mai rămîn vreo două site-uri. Închizi şi postul public, record în datorii.

Altfel, da, e dezgustător show-ul despre eroism şi “rezistenţă”. V-aţi aliat doar cu o facţiune care a pierdut deşi părea pe val. Lecţia pe viitor ar fi minimă coalizare şi de breaslă nu doar în jurul patronului. Pierderea unei lupte de putere nu trebuie să se termine cu închisoare fără justificare clară, nu trebuie să însemne justiţie capricioasă, grăbită, nu trebuie să însemne închiderea unei televiziuni.

Cine nu suportă victimizări, presă show-off, eroizări să bage nişte FoxNews ca să-şi revină. Doar sîntem cel mai american stat din UE. Avem spectacolul în sînge.

Asta nu face mai puţin importante unele concluzii: Antena 3 a ajutat la denunţarea unei reţele în justiţie care în numele UE şi SUA rupe, abuzează, desfiinţează drepturi, şi se instalează într-o imunitate bine plătită care generează mult “inexplicabil” pe bandă rulantă şi orgasm justiţiar mediatic (fără rezultate aşa de mari şi tari totuşi, deocamdată).

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


13 comments
 • 1

  M-am oprit din citit dupa primul aliniat nu pentru ca am ascultat sfatul autorului ci fiindca, o data in plus, mi s-a confirmat ca in Romania comunistii/socialistii stau brat la brat cu securistii.

  Zdrang
  2016-02-16 16:47:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Imi vine sa “vomez”. Si tocmai cand credeam ca tovarasul nu poate fi mai penibil.

  Aa, si ai o logica de k k t.
  Deci Voiculescu este vinovat, condamnat de justitie, dar sa nu i se ia ce nici macar nu este al lui, ci al statului, al nostru, al saracilor pe care-i plangi de mila pe-aici cu ipocrizie maxima.

  aurel
  2016-02-16 16:56:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  @Zdrang: Costi Rogozanu are multe defecte. Din punctul meu de vedere cel mai important ar fi ca seamana cu socrul meu: se plange mereu de orice, nu accepta decat o solutie ideala (deci imposibila, deci stagnare) si stie sa se replieze cand situatia se schimba in defavoare argumentelor sale.
  Dar noi nu trebuie sa fim la fel ca si Costi Rogozanu. Noi putem sa judecam logic si sa nu privim tot printr-o prisma ideologica. De aceea, atunci cand omul face o referire la un alt articol, e bine sa il citim. Iar daca ceea ce scrie in articolul respectiv este adevarat, atunci ANAF a comis un abuz.

  Gigi
  2016-02-16 17:01:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Asa e, un abuz!
  Abuzurile (ca-s mai multe de fapt) au inceput cand o instanta judecatoreasca a hotarat ca dom’ Profesor e bun de plata pentru furtul comis.
  Dupa o perioada de mai bine de un an alt abuz: seful ANAF e amenintat cu doar penal pentru ne ducerea la indeplinire a hotararii cu pricina. De frica, acesta cedeaza si comite la randul sau alt abuz: emite infamul ordin de evacuare.
  In ordin alt abuz: termen de indeplinire 5 zile conform legii.
  Apoi cei de la ANAF au comis un alt abuz: au indraznit sa le dea celor de la Antene ordinul.
  Una peste alta statul a comis si comite abuzuri in lant incercand sa-si recupereze banii furati, totul culminand cu faptul ca victima inocenta a acestor abuzuri e dom’ Profesor.

  ABUZ!
  2016-02-16 17:38:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Eu am trecut de recomandarea initiala m-am oprit la binefacerile institutiilor politizate. Nu ne intereseaza legile si normele in vigoare, poporu, partidu sa traisca.

  gigi
  2016-02-16 18:10:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Ce zice dl Rogozanu:
  - “Deci s-o spunem din start. E un abuz”
  - ” Repet, e inutil sa discutam aici in termeni de bine si rau. E cum e.”
  Citind tot textul, personal am identificat un sg abuz / fata de o logica elementara:))

  Mitica
  2016-02-16 18:16:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  De cind am citit titlul am stiut ce o sa spui Rogozane. Din punctul asta esti extrem de previzibil. Trebuie sa recunosc insa ca mi-ai depasit orice asteptari! Felicitari! Astazi, prin minciunile de tot rahatul pe care le-ai debitat ai reusit sa te cobori la acelasi nivel ca si kkatii care presteaza la Haznalele lui Voiculescu!

  Antena3 nu a fost niciodata o televiziune in slujba romanilor. Din contra! Antena3 a fost virful de lance in lupta impotriva justitiei. Singurii corupti impotriva carora au luptat au fost cei din PDL. Si doar atita timp cit acestia l-au sustinut pe Basescu – cel care a facut “greseala” sa dea drumul la justitie.

  Ati vazut vreodata ca cei de la Haznalele lui Voiculescu sa se ia de vreun PSD-ist corupt? Niciodata! Asta inseamna ca toti PSD-istii sint niste ingerasi? Sa fim seriosi!

  Cit despre pledoaria in favoarea politizarii institutiilor. Jenanta! Gretoasa! Am vazut cum se comporta CNA-ul controlat de PSD-isti. Au inchis ochii la zeci de abuzuri ale Haznalelor in timp ce au prigonit trusturile de presa care nu slugaresc pentru PSD. Unde naiba este democratia, comunist nenorocit ce esti?

  gjgj12
  2016-02-16 20:20:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Ai perfecta dreptate. Nici eu nu sunt fan ‘antene” dar aici minunatul anaf si-a dat rau cu stangul in dreptul, de la mers cu masini su girofare pana la termen, ilar. de 5 zile.PENIBIL!Ei le-au dat ocazia antenistilor sa se victimizeze.Iar unii dintre “‘comentatorii” tai chiar nu inteleg nimic din nimic saracii. :)

  laurentiu
  2016-02-17 01:21:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Super seful anaf a regizat toata chestiA impreuna cu antena trei si a iesit acest show mediatic.Costuri minime o coala a 4 trasa la xerox si 100 motokilometri pt 5 autoturisme anaf.cE PRODUCATOR tv POATE INTRECE ASEMENEA REZULTATE CU ACESTE COSTURI INSIGNIFIANTE???

  ion ion
  2016-02-17 06:15:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Tot insist cu mine insumi sa te mai citesc sau sa te ascult inca o data si sa incerc sa te inteleg !!!
  Insa e foarte greu de facut lucrul asta !!!

  mihai
  2016-02-17 11:02:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Domnule Rogozanu, nici articolul dumneavoastră, nici alte luări de poziție referitoare la „cazul” Antenelor, nu par să facă decât să ceară instituționalizarea unei situații de facto – media, recte jurnaliștii, constituie o clasă specială cu drepturi și libertăți „speciale”, mult mai permisive decât ale cetățenilor obișnuiți. La fel ca politicienii (de exemplu), cereți imunități sub pretextul protecției împotriva abuzurilor. Păi, dragi „jurnaliști”, nu sunteți voi cei care, pentru fiecare găină scăpată în curtea vecinului, îi trimiteți pe oameni cu jalba la Justiție? De ce li se pare celor din media că problemele lor trebuie să fie rezolvate altfel? În plus, dacă cineva a uitat, televiziunile din România sunt societăți comerciale (cu excepția TVR). Poate că dacă ar fi niște ONG-uri pline de bune intenții, aș găsi toată tevatura asta mai justificată, dar așa…

 • 12

  felicitari

  altminteri asa este.

  ce-i mai ticalos si mai ticlaos decat DNA-ul CSM-ul ori CCR-ul sanatajului politic ?

  ANAF-ul santajului politic !!!!!

  si acesta ANAF-ul santajului politic a exista dintotdeuna
  hahahaha inca de pe vremea lui Marta-Blejnar si cu mult mult inainte

  atata doar ca acum a intrat prospatura in malaxor.
  atat.
  A si depre cei ce spere ca maloxorul n-o sa ajunga la ei deoarece ei au bani “siguri” intruct sunt “corectzi” hahaha.

  Toate victimele comunismului fascismului si stalinismului au fost storcite strict in conformitate cu legea. hahaha

  Iar lege cu tot ccr-ul vostru se mai schimba sau daca nu se schimba interpreteara ei …. hehehe se schimba radical.

  PS cand au vrut acu 14 luni sa inchida Lukoil-ul deorece …. statul de drept s-a trezint fluierand in biserica …… voi unde atz-i fost ?

  Aceiasi procedura a abuzului administrativ care i-ar fi lasat pe oameni in strada in numele unui prejudiciu calat si niciodata dovedit.
  Acleasi mii de oameni car ar fi urmat sa sufere de pe urma demntzei la ordin a “statului de dreptzi”

  altminteri intre moduli privatizarii cu japca si rentierii lui restitutio cu o japca si mai mare alegerea mea e inevitabila

  numai unii din acestoa doi au nevoie de mine sa sa traiesc nu grizav de bine da orisicat sa traiesc, ceiltzi ar prefera ca sa dispar pentru ca ei sa-si consume in tihna biscutele lor cel ata de marsav furat .

  laur22
  2016-02-19 13:53:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Antena x are probleme aşa-i viața! Doar că oamenii normali îşi tratează singuri problemele, nu cheamă pe alții (pe gratis) să le rezolve.

  Adrian
  2016-02-21 11:51:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!