RSS Feed

Anticorupţia ca o dronă

vezi toate articolele de
05 Feb 2015 la 15:28 26 comentarii 1631 vizualizari.

După ce mai ieri aminteam de sursele beton ale lui CTP conform cărora Kovesi e trimisa americanilor pe pămînt, mă duc şi eu la o lansare de carte ca omul (o carte despre mişcări sociale, semnată de Ionel Nicu Sava, publicată de Nemira şi lansată la Librăria Bastilia) şi aflu de la  domnul Cioroianu cam acelaşi lucru, cu mai multe argumente.

Aproximez fără să distorsionez vorbele istoricului: faptul că instituţii anticorupţie sînt susţinute puternic de partenerii strategici, abia asta e o garanţie pentru liniştea noastră. România nu e capabilă să dezvolte un cadru propice “capitalismului curat” fără să se sprijine pe americani.

Norocul nostru e, aşadar, unul istoric: dezechilibrul ucrainean a generat întruparea vestului în varianta Rambo. Americanii luptă împotriva corupţiei aşa cum trimiţi drone să anihilezi inamici. Uneori mai dai şi peste cîte o nuntă sau înmormîntare. Dar cauza e întotdeauna bună. Nu stăm la discuţii, atacăm. De ce? Pentru că ce s-a întîmplat în Ucraina a fost declanşat de corupţie. Şi, probabil, ştiţi restul poeziei. Abordarea americană a politicii locale devine oricum din ce în ce mai diferită de abordarea UE. România se înspăimîntă doar în talk-show-uri acum.

Garanţia americană nu-i deloc o garanţie pentru transparenţă şi eficienţă, e de ajuns să rememorăm episoade de business sau de parteneriate netransparente de prin România. Bechtel e o ruşine, contractele cu Exxon sau Chevron, model de netransparenţă, intervenţiile lui Gittenstein, monument de nesimţire lobbystică. Asta cred eu, dar eu sînt aproape un paria. Elitele cred puternic în americani care ne pot salva de ADN-ul nostru stricat. Scandalul Udrea, toată ofensiva DNA din ultimele 2-3 luni, ne mai arată însă ceva.

Instituţii precum SRI nu au rămas doar fără căpetenii politice. DNA nu îşi devorează acum părinţii de care-i e ruşine (parte din ei, aripa Băsescu a familiei). Aceste instituţii au rămas fără ser ideologic, fără direcţie politică. Or, esenţa anticorupţiei din România e ideologică: nu există anticorupţie decît la pachet neoliberalism pur şi dur (din ce în ce mai contestat). Să rafinăm puţin. Să nu sară talibanii că nu am vrea beliţi corupţii. I-am vrea beliţi la timp sau chiar preventiv. Nu raşi apocaliptic de cîte un tsunami pe deceniu. Beliţi în timp, pas cu pas, vorba cuiva, nu aruncaţi claie peste grămadă ca-ntr-o producţie Bollywood.

Să lecturăm hermeneuţi anticorupţie care încearcă să explice pe de o parte distincţia între fronturile anticrupţie Băsescu-servicii de o parte şi societate civilă, stat de drept curat şi spălat de cealaltă de cealaltă. Adică SRI are o cauză bună măcar, deşi mai erup mizerii.

În termenii Alinei Mungiu-Pippidi, “eu şi Monica” de o parte, ei şi Udrea de cealaltă. Opoziţia doamnei AMP este dusă pînă la bloguri societate civilă – presă coruptă – o chestie cam aiurea pentru că din presă, atît cît mai produce ea în mizeria ei, se iau informaţiile totuşi. E o antiteză fără substanţă, ca să nu mai vorbim că presă “civică” doar cu fonduri şi asigurări americane că “facem bine ce facem” duce tot înspre o formă de propagandism şi la un spirit de clan, nu ţipător ca la A3, dar inconsistent şi isteric.

Mai interesantă e zbaterea interpretativă Tapalagă - Lăzăroiu.  Agonia acestui front nu-i uşor de depăşit cînd Gâdea o arde anticorupţie, iar Udrea şi foşti colegi de tabără sînt în plină relativizare, revizuire sau radicalizare disperată.

Teoria lui Tapalagă e fragilă şi zbuciumată. Da, borfaşii ăştia n-au lăsat nimic în spate. Dar o bulă de construcţii au alimentat totuşi. Nu au făcut autostrăzi pentru că au fost bani să bage direct în panseluţe. Şi, mai mult, a înflorit industria filtrării marelui capital. Nu trebuie să ne mirăm că Microsoft, cînd îşi ia juma’ de mapamond pe contract, rade şi cîteva zeci de milioane din fondurile de educaţie. Tapalagă se miră de orice. Se miră şi de puterea serviciilor care, rămase fără căpetenia-preşedinte şi fără şedinţele din biroul domnului Maior, au un surplus de putere:

Sediul puterii nu mai este nici la partide, nici la presedinte, nici la guvern, nici in Parlament, nici in presa. Astia toti sunt in buzunarele lor. Intotdeauna suna prost pentru democratie cand salvarea vine de la servicii secrete, procurori, institutii de forta. Cum vom afla noi, ceilalti, daca raul nu s-a mutat intre timp dintr-o parte in alta? Cum vom stii ca n-o vor lua razna la fel ca ceilalti? Si cum ii vom opri, la o adica? Ce mecanisme functionale avem sa ne protejam in caz de abuz?

Vai, Tapalagă nu mai crede în americani?, aş întreba ca Andrei Cioroianu. Tapalagă are optimism apocaliptic, adică speră să mai rămînă ceva după marele tăvălug. Şi el simte că anticorupţia servită la tonă, cu tot cu fapte istorice şi denunţuri calde,  ruinează pilonii politici iniţiali. Cioroianu constituie aripa optimismului geopolitic – adică răul de la Est ne poate scuti de diverse bîlbîieli democratice.

Oamenii ăştia vor să vadă lucrurile complicat ca să nu vadă lucrurile simple. Investiţia în servicii a fost concomitentă cu o austeritate aplicată în aplauzele (sau tăcerea vinovată) a curaţilor anticorupţi din societatea civilă. Bani pentru SRI, taxare abuzivă pentru mijloc şi precari. Susţinerea austerităţii a însemnat tocmai susţinerea elitelor (în sensul îmbogăţirii şi mai mari şi subordonarea presei etc) şi punerea la plată a celor mai săraci 80%. Doamnă AMP, presa o fi coruptă şi compromisă, dar elitele atît de iubite de pe la noi au afişat cel mai tîmp dispreţ faţă de cetăţeni în numele religiei Merkel. Măcar unii ziarişti au simţit instinctiv că nu poţi să le ceri tot amărăştenilor să plătească dezastrul.

Udrea era compromisă, sigur. Dar oengişti diverşi tăiau paturi în rapoarte scumpe alcătuite pentru baroni locali. Anticorupţia a venit la pachet cu austeritatea. Acum e propusă la pachet cu ofensiva americanilor în est. Kovesi e drona noastră. Care atacă sistemul cel vechi după ce acesta a fost înlocuit democratic. În mod normal, arestările spectaculoase ar trebuie să vină cu demisia ei. Altfel, nu avem nici un răspuns la întrebarea “de ce acum?”.

Lăzăroiu are şi mai mari revelaţii. Anticorupţia în forţă blochează economia.

Efectele imediate ale acestei cruciade, chiar dacă ne facem uneori că nu le vedem, sunt cumva inevitabile: administrația publică e blocată, economia stagnează, politicienii sunt preocupați mai mult de supraviețuirea individuală și mai puțin de reforme. Guvernarea e pusă pe avarii (cu atât mai mult cu cât este amenințată din opoziție). Nimeni nu mai semnează nimic, oamenii de afaceri nu mai investesc, lobby-ul a intrat în adormire. Și asta  vede la nivelul simțului comun în expresia : ”nu mai sunt bani”. Da, nu mai sunt bani, pentru că un întreg sistem care făcea banii să circule a fost scurt-circuitat de justiție.

Avem aici, fireşte, şi credinţa provincială că o criză a periferie nu poate fi explicată decît prin evenimente strict locale. Domnul Lăzăroiu nu face nici o legătură cu inhibarea investitorilor în general în UE, cu faptul că s-a pornit tiparniţa din cauza asta în zona UE, că investitorul sperios nu a vrut să facă altfel de business în perioada asta decît cel ultragarantat de stat – iar această presiune pentru garanţii a lovit prin abuz legal economic făcut de mari investitori aici. Şi, fireşte, direct prin de-alde Cocoş.

Lăzăroiu simte, tocmai pentru că stă lîngă acele elite de care se ruşinează lumea bună periodic, că anticorupţia blochează.  Corupţia ungea rotiţele pe care spaţiul financiar nu mai vroia să-l sprijine. Lăzăroiu vrea schimbarea cu aceleaşi vechi unelte (privatizări) şi cu aceleaşi vechi spaime (văleu, Syriza! – ca mulţi alţi conservatori europeni, nu realizează că dacă omoară mişcarea Syriza, elita financiară şi politică de azi şi-a cam încheiat spaţiul de negociere viitor, mă rog, altă discuţie).

Vai, anticorupţia poate lua şi mai multe locuri de muncă. Cam da. Dar marii iubitori de propagandă neoliberală nu ştiu cum să reformuleze anticorupţia ca să nu(-i) doară, mulţi dintre ei regăsindu-se după pierderea puterii între rentele de la stat şi un viitor încă incert în privat.

Kovesi şi DNA s-au dezlănţuit. Dacă o ţin tot aşa gripează mecanismul economic, ne spun chiar fanii lor. Anticorupţia procapitalistă face praf un capital oricum timid şi virusat de deflaţie. Kovesi va trebui oprită pentru că va demasca adevarul spus de Lăzăroiu: sistemul nu funcţionează fără tot felul de seminecunoscute, un semilobby ici, o încurajare informală colo, o lege servită investitorilor dincolo. Cît timp a făcut loc pentru investitori de încredere mari de afară care exportă salariile mici împreună cu democraţia, totul era în regulă. Dar graniţele sînt labile în mediul privat, te iei de vreun ghiolban şi te opreşti în cine ştie ce domeniu nobil (şi scutit de taxe) precum IT-ul. Tapalagă zice să privim cu optimism apocalipsa. Eu zic că putem s-o privim chiar tăvălindu-ne pe joc de râs nervos. Sau…

… să ne ascultăm înţelepţii: Ţiriac

Ţiriac simte blocajul: statul de drept prea îndîrjit blochează businessul. Statul de drept are nevoie – spune această şcoală de gîndire – de naraţiune politică sau economică. Austeritatea la pachet cu anticorupţie nu prea mai merge, tocmai pentru că a fost aplicată cu succes, a ajuns la un final. Naraţiunea cu americanii poate merge mediatic, dar are efect distrugător pentru economie şi elită, nu e mobilizatoare. Şi atunci poate că ar trebui să facem anticorupţie, dar mai blînd:

“Dupa 25 de ani, sa ai vanatoarea dupa criminali pe care o ai astazi (…), care nu sunt de fapt criminali, niciunul n-ar trebui judecati la penal, ar trebui judecati la comercial, ca sa plateasca.

In primul rand, pe mine m-ar interesa sa iau banii inapoi pe care i-au delapidat – statul si pe mine, platitor de taxe… asta, cu amendă la amenda la amenda, si pe urma vedem noi despre ce e vorba, pentru ca, altfel, trebuie sa platesc si puscaria.

Legea exista in toate tarile lumii asteia, mai mult sau mai putin aplicata, la noi trebuie aplicata legea de la A la Z. Ce s-ar fi intamplat daca in 1994, ‘95, ar fi luat trei din astia? Si in penal, nu in comercial, ca sa se invete? Si le dadea la unul 3 ani, la unul 5 ani, la unul 10 ani? Cati mai erau astazi? Ii numarai pe o mana. Asa, azi este o vanatoare care nu e in regula” (ziare.ro)

Serviciile or fi rămas fără cap sau cu o căpetenie nepolitică şi haotică (Coldea), dar anticorupţia a rămas fără program politic. Aici e drama lor, a unor anticorupţi care au alimentt speranţe pe un eşafodaj greşit. Cu Coldea te mai înţelegi, dar şi ăsta e nervos pentru că e demascat mecanismul ca pe un lung şir de cafeluţe şi bârfuliţe de doi bani. Aici e efectul Udrea, marii acoperiţi sînt o armată de stipendiţai obosiţi care ar vrea pur şi simplu un soft din ăla american pur sînge care să aresteze dintr-un click. Asta ca să rămînă timp pentru şi mai multă cafea.

Vremuri interesante care ne pot face şi mai praf. Succes.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

26 comments
 • 1

  Incepeti sa semanati cu Udrea, dle Rogozanu, vorbiti mult si amestecat…acum, daca infierati austeritatea nu inseamna ca ar trebui sa flecariti si sa ne coplesiti prin volum.

  Va dau un sfat: folositi Twitterul mai des, 140 de caractere ar trebui sa ajunga…Succes!

  Mitica
  2015-02-05 17:52:53 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Nu stiu cum sa-ti spun Rogozane dar ai devenit un fel de nae al jurnalistilor. Idei putine si fixe. Ai visat intr-o noapte ca suna bine “austeritatea la pachet cu anti-coruptia” si o tot dai inainte. Ai impresia ca asociind austeritatea cu anti-coruptia poti sa faci o mina de bine mafiotilor care tremura de frica inchisorii.

  Singura problema este ca argumentele tale sint minciuni de tot rahatul sau interpretari tendentioase si rau-voitoare.

  Este interesant cum, de obicei respingi tot ce nu este de stinga. Astazi ai citat si i-ai dat dreptate lui Tiriac – un capitalist in toata regula? Probabil ca individul are si el ceva schelete in dulap si se gindeste ca ar fi mai bine sa plateasca bani decit sa se relaxeze la racoare…

  Acum… din cite bag de seama esti pus bine pe directie. Dar, ca sa vada ceilalti ce absurd esti… Daca s-a fura mai putin, ar scadea taxele si ar fi mai multi bani pentru populatie. In special pentru cei saraci. Ceea ce este exact opusul austeritatii. Ori, ca sa se fure mai putin este nevoie de mai multa lupta impotriva coruptiei.

  gjgj9
  2015-02-05 18:22:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  gigi-ca

  ce dracu se intimpla cu statul de drept pe care il tineti voi portocalii in brate.
  cit despre faptul sa se fure mai putin las-o dracului ca pina mai ieri mureai de furaciunile psd-istilor si acum o labaresti cu marote generale.Bag-o bai pe aia dreapta si spune negru pe alb ca si dreapta formata din cinstiti si preacinstiti cum iti tot spuneam eu au furat tata au furat de au rupt.Zi bai ceva si despre hotii vostrii care o tot bagau cu institutiile lucraza fara a spune nimic ca lucrau doar intr-o parte.Si era o veselie si o multumire generalizata.Si dupa ce a plecat chiorul interlop ce dracu sa vezi instutiile aleaga gasca portocalie.Deruta generala tata
  Bai unde sint hotii mai mari la rosii sau la portocalii?.Grupul organizat infractiunal s-a mutat la dreapta tata.Bai ce hoti dar ce hoti.Ramii masca cum si cit puteau fura cind altora li se taia, ramineau fara serviciu si mica afacere.Bai cu cita nesimtire dreapta fura si fura de nu se mai oprea.Si statul de drept proslavea.Acum ca tot au facut statul de drept praf se trag si se toarna unii pe altii.hihihihi
  Bai ce buni sint aia de la antene.Stai gigi-ca ca de vineri vine ona stancu iar cu dezvaluiri si mai si.Oricum oana este cea mai buna ca aproapre tot ce a dezvaluit s-a si intimplat.Vizionare placuta.Hai sa mai vad un portocaliu si inca unul si inca unul ca prea ati muscat de cur psd-isti ca ei ie hoti si ie multi etc etc.na ca acum nu mai ie loc de portocalii.
  hihihihihihi

 • 4

  @nae-flegma: Bre nae… Eu mi-am dat seama ca nu te duce capul ca sa intelegi notiunea de stat de drept si vorbesti de notiunea asta asa cum vorbeste un analfabet de teoria relativitatii. Asa ca tare mi-ar placea sa imi spui si mie ce intelegi tu prin “stat de drept”. Vrei te rog sa ma luminezi? Asta in cazul in care nu iti este rusine cu prostia ta…

  gjgj9
  2015-02-05 18:55:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  Cred ca acest text a fost scris intr-o stare de gratie. Multumim, Costi.

  Dan H.
  2015-02-05 18:56:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Domnule Rogozanu, curaj!
  Nu va fie frica, spuneti cu barbatie care e cazul acela in care s-a produs abuzul, care e nevinovatul pe care DNA l-a persecutat in cei 10 ani de functionare.
  Nu mai e cazul sa ne ascundem dupa aluzii vagi in articole, haide sa precizam odata concret care e numele inocentului care a fost crucificat ca corupt, ca sa inteleaga odata toti criticii ce baze aveti pentru sirul asta infinit de hyper-diluate acuze si metafore.

  lucian
  2015-02-05 18:59:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Pai asa patesti daca nu i-ai luat la timp pe hotomani, fix cum a zis si Tiriac, om serios care stie cum se fac sute de sali de sport sa reziste pana la prima ploaie.

  Vad ca citezi bine de tot din gandirea marelui om de afaceri cu statul. Peste timp, cine stie, o sa citezi si din Ghita, o sa fie si mai bogat si mai intelept dupa ce termina de facut noul partid pentru SRI, ca reteveul i l-au luat deja.

  N-aveai cum sa-i dovedesti tu pe plan local pe mafioti, n-avea cine si cum sa se rupa de sistem.

  Mark
  2015-02-05 20:35:23 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Am citit cam 10% din ce ai scris ! Restul nu merita efortul …
  Dupa mine esti detestabil sau de dispretuit si nu pentru elucubratiile din fituica de fata, ci pentru atitudinea pe care o afisezi constant in ultimul timp. As intelege naivitati Che Guevar-iste la niste copii dar tu esti trecut bine de varsta acceptata pentru aceasta categorie. Esti caduc si iti ramane doar frustrarea “socialistului” de bon-ton.
  PS Ma dezgusti mai tare ca Capatos ! (sic)

  Catalin
  2015-02-05 23:56:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Un jurnalist care da din gura, dar care nu a facut nimic imptoriva coruptiei decat sa afiseze rictus moralist: Monica Macovei a facut mult mai mult. Tin minte epoca Nastase; tatucul lui Ponta pe care muulti idealisti stangisti m-au votat cu inconstienta; unde nu puteai sa te atingi de un politician; acum ca pica toti jegosii de securisti si comunistii din esalonul 2 deghizati in businessmeni devenim relativisti si nu suntem multumiti, si tot rogozanu e marele intristat, si tot macovei e aia rea.

  dolarel
  2015-02-06 00:27:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  mereu interesant in ceea ce nu spui, Rogozanule. Traiasca Putin!

  moses
  2015-02-06 00:44:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Nu cred că doamna Kovesi e trimisă de americani dar în mod cert securiştii numeroşi sunt opera bunicuţei şi ciracilor aferenţi.

  Oare ameicanii nu ar putea să ne condiţioneze reducerea la jumătate a numărului de parlamentari şi pe cap de locuitor a numărului de securişti, sau ne vom plânge că se amestecă în trebuşoarele noastre?

  Aşa cum scrie mai sus dolărel doamna Macovei este acea trompetă care militează pentru respectarea legii şi demascarea corupţilor dar nu este auzită, păcat!

  Domnule Rogozanu aţi făcut o recenzie reuşită a opiniilor unor oameni mari cu privire la ticăloşiile politrucilor.

  nelutiu
  2015-02-06 08:20:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  Mie mi-a placut articolul. E scris cu patima dar asta e un plus. Prefer sa citesc ceva in care s-a pus si suflet decat texte scrise ca sa ma prosteasca. Colateral, nu ma deranjeaza nici olimpiada anticoruptie. Asa imperfecta cum e introduce finutz un morcov extrem de mic clasei politice intr-o zona sensibila. Clasa politica functioneaza mai bine cu morcovi. Clasa politica e imperfecta pe tot mapamondul. Diferenta intre clasa noastra politica si clasa politica a celorlalti e, in final, data de dimensiunea morcovilor.

  nelu
  2015-02-06 12:58:57 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Pai da… poate anticoruptia asta a dezmembrat si PDL-ul nu ? Cred ca acum se poate discuta si despre asta. Nu atat anticoruptia cat cine trebuia sa candideze. Si cu austeritatea s-a vazut unde era.

  sandu
  2015-02-06 13:04:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  [...] timp, in tara, anticorupţia, care a venit la pachet cu austeritatea in 2010, vine acum la pachet cu ofensiva americanilor în est. Intotdeauna pentru anticoruptie a tebuit sa platim scump, clasa de mijloc si cea de jos. Mitul [...]

 • 15

  [...] in 2010, vine acum la pachet in contrapartida cu ofensiva americanilor în est. Pentru anticoruptie a tebuit insa sa platim scump, clasa de mijloc si cea de jos , de fiecare data. Mitul promovat in societatea romaneasca de elitele politice si intelectuale [...]

 • 16

  Drona, sau trimisa americanilor sau nu, cred ca se bucura oamenii cand stau si se uita la tv si vad ca mai intra cate unu la puscarie, macar platesc cu libertatea cativa ani chiar daca ei raman cu banii. Ar trebuii sa se treaca la urmatorul nivel si sa se puna sechestru pe avere pentru cei care sun cercetati pentru furt

 • 17

  Draga Costi uite ma o tema veche de cand lumea.. cum sa distrugi o tara ..pe intelesul tuturor. Nu-ti trebuie multa carte si idei savante. Cine cunoaste un joc triburile stie tot. Daca esti un sef de stat si cunosti jocul esti doctor in politica si economie. Atentie! Provoaca dependenta. Ce am spus nu e o gluma. Pe tribal wars unii din cei mai buni playeri sunt romani si nu romani oarecare. Am intalnit si diplomati englezi pe acolo. Ce se intampla acum e un scenariu de acest fel si oriunde in lumea asta.

  sandu
  2015-02-08 10:30:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  Ps. Si noi am trecut de prima faza cu distrugerea economiei si a armatei (serviciul militar obligatoriu) adica fieraria si cazarma pentru cine stie.

  sandu
  2015-02-08 10:34:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  Am vorbit azi cu un moldovean si l-am intrebat.. ce zici ma ne impreunam? El zice ..da ma da cu rusu ce facem? Ne impreunam si cu el?

  sandu
  2015-02-08 10:38:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  Restul e poveste. Ce spum marii analisti si unicul consultant nu exista pe aici. E gen ” miorita sub un drob de sare”

  sandu
  2015-02-08 11:09:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  Un tablou clar in care americanii au la degetul mic Sri si DNA plus spionii lor dubli si simpli. Asfel isi promoveaza interesele lor economice si militare. Din pacate nu avem ce face mai ales acum rusu e bau bau americanu e uau. Keep calm, Binili invinge!
  Ca Dumneata Coane Costi mai rar cineva!

  Conțina cu 5 Fanți
  2015-02-08 14:48:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  Apreciez thinktank-ul VOXPUBLICA ca fiind un produs romanesc ecologic ( pe care sa-l consumam mai sustinut-
  din educatie dar si din gust pentru cat se poate de proaspat).Stii vorba „SPUNE-MI CE MANANCI CA SA-TI SPUN CINE ESTI”
  Daca n-ai resurse sa traiesti ca un expat sau provincial
  stipendiat ,mai ramane sa-ti alegi parcul in care te plimbi si vorbitorii pe care sa-i asculti.

  marc-na
  2015-02-08 18:30:58 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  Intelege cineva despre ce vorbeste baiatul asta? Unde vine anticoruptia la pachet cu austeritatea? Poate in capul lui, eu nu am auzit critic mai dur al austeritatii lui Basescu decat pe dna Mungiu, careia de altfel Rogozanu exact pe chestia asta ii facea elogiu la TV (De ce nu iau romanii premiul Nobel, nu?) Pe cat pariem ca pe listuta de dusmani anuntata de Basescu azi se afla Mungiu si chiar Macovei si nu Rogozanu cel viteaz? Ca probabil Basescu nu a observat ca exista. Si felicitari ca patronul Gusa te numeste ‘amicul Rogozanu’. Iar daca au ajuns in puscarie destui banditi, e meritul societatii civile si a lui Macovei, dupa Costi Vantu mai era inca in biroul lui si-i platea lui salariul.

  sandu
  2015-02-08 21:12:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  cu dedicație pentru rogozanu, care nu înțelege nimic:
  incentru.ro/aic../

  berenger
  2015-02-09 09:58:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  Si allinea con la concorrenza Mini.

 • 26

  excellent points altogether, you just gained a logo new reader. What may you recommend in regards to your post that you made a few days in the past? Any sure?

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!