![]() |
Apel către Liiceanuvezi toate articolele de Marius Cosmeanu
09 Oct 2010 la 17:21
55 comentarii 3576 vizualizari.
|
Nimic nu-i uneşte mai tare, nu-i face mai solidari pe oameni decât păcatul comis împreună. Scriu asta, parafrazându-l pe Dostoievski, după ce am citit comentariile domnilor Nicolae Manolescu şi Mircea Cărtărescu, despre Herta Müller – ambele, răspunsuri la remarcele scriitoarei în discuţia purtată cu Gabriel Liiceanu, la Ateneul Român. Dostoievski vorbea de păcatul suprem, adică de criminali. Nu despre asta e vorba aici. Dar, să fim înţeleşi, nici despre îngeri nu e vorba.
Cred că ne aflăm la apusul unei epoci. Ajunşi în plasa preşedintelui, domnii Manolescu, Liiceanu&comp. lasă impresia că şi-au atins nivelul maxim de incompetenţă şi că ar cam fi nevoie de ceva sânge proaspăt la nivel de elite premium. Nu îmi fac iluzii: nu vor permite această transformare altfel decât după chipul şi asemănarea lor, adică încercând să se reproducă cultural. Avem deja pilde de ucenici. Prestanţa şi lamentaţiile domniilor lor din ultima vreme, îmi creionează un sfârşit.
Între noi fie vorba, pledoariile aborigene despre „rezistenţa prin cultură“ provoacă zâmbete în orice capitală occidentală. E bine să ştim despre ce mize vorbim. Perseverenţa îşi are propriile capcane: a te crampona la nesfârşit de acest „a fost sau n-a fost“ al disidenţei româneşti – când e evident, pentru orice om care cunoaşte puţin istoria recentă, că nici nu a fost vorba de aşa ceva în spaţiul mioritic – e un gest care te aruncă cel puţin în sfera ridicolului. Actorii poveştii pozează inocent, ca într-un monolog bovaric: „Oglindă, oglinjoară, cine a fost cel mai disident din parcare?“
Reacţiile concertate de după vizita Hertei Müller la Bucureşti, cu un uşor gust de înfierare şi parfum de cartel, deconstrucţia palidă venită din partea unor nume consacrate ale intelectualităţii româneşti de azi, au menirea de a clarifica, dar n-o fac. Cine se scuză, se acuză.
N-am să disec cele două texte menţionate. Puteţi găsi mai multe analize pertinente pe marginea lor, inclusiv pe Voxpublica. Comentariile semnate de Nicolae Manolescu şi de Mircea Cărtărescu sunt reuşite stilistic, dar nu limpezesc, nu tranşează subiectul, pentru că sunt ambigue, lipsite de curaj. Exact ca înainte de 1989. De fapt, în aceasta constă tot secretul polemicii, în această mentalitate de „vom fi iarăşi ce am fost“… Nu de şopârle şi de efecte de voal ar fi nevoie acum, ci de o asumare a unui trecut: nu a existat disidenţă instituţionalizată în România. Punct. Niciunul dintre autori nu recunoaşte asta. Cine a avut ghinionul să prindă acei ani, conştient de ce i se întâmplă, ştie ce spun. Aduceţi-vă aminte, imploram Providenţa să avem şi noi, asemenea cehilor, polonezilor etc. (atât i-am invocat pe colegii din fostul CAER încât au ajuns un fetiş), voci care să ne dea o speranţă, care să spună NU, răspicat, şi să îşi asume această poziţie. Avem exemple, dar extrem de puţine. Onoare lor, dar au rămas solitari. Amintiţi-vă de Paul Goma, de Radu Filipescu, de părintele Calciu, de Doina Cornea. Nimic, din păcate, nu s-a închegat în jurul lor. Solidaritatea a fost cuvântul-cheie al acelei epoci. Nu şi în România. Oricât am aduna, tot nu ne iese cu plus.
Cu aceste date ale problemei, vine domnul Liiceanu şi îi spune Hertei Müller, în discuţia de la Ateneu, că şi domnia sa se simţea, în acei ani, minoritar. Las de o parte cinismul replicii, dar de câtă ipocrizie e nevoie, totuşi, ca să afirmi aşa ceva, după ce ai preluat Editura Politică, pentru a da un singur exemplu. Editura Politică, nu Biblioteca pentru toţi! Câţi „minoritari“ au avut, după 1989, acces la astfel de resurse? Câţi s-au putut bucura de privilegiul acesta? În plus, venită din partea directorului editurii care publică scrierile Hertei Müller în România, confesiunea avea, dincolo de gafa de PR, şi un uşor aer de déjà vu? („Să ştiţi tovărăşico’, că şi noi…“) Adică, noi vă publicăm, doamna Müller, că oameni suntem, ne plac arginţii, dar băgaţi-vă minţile în cap…
Ceea ce pare să scape domnilor în cauză e că relevanţa subiectului este una, în primul rând, simbolică. Nu de persoane e vorba aici, ci de grupuri. Domnul Cărtărescu scrie în editorialul său, că „de la înălţimea şi cu forţa unui laureat Nobel, Herta Müller mi-a făcut, în câteva interviuri consecutive, date înainte să sosească în România, o mare şi inexplicabilă nedreptate“. Mă număr printre autorii involuntari ai acestei „nedreptăţi“, ca unul dintre cei care au luat interviu Hertei Müller, într-un supliment dedicat ei de revista „Corso“, în această primăvară (vezi documentul ataşat). Mă simt dator cu o explicaţie: sigur că Mircea Cărtărescu nu e comparabil cu Eugen Barbu, Corneliu Vadim Tudor sau cu Adrian Păunescu. Cum nici domnii Liiceanu sau Manolescu nu sunt. Nu putem amesteca lucrurile chiar în halul acesta şi nu suntem naivi. Dar nici sofişti. Şi cred că nici Herta Müller nu este naivă. În privinţa lacheilor lui Ceauşescu, lucrurile sunt foarte clare: serveau sistemul, trăiau în şi pentru el, ştiu şi ştim până unde au băgat mâna, aşa că nu au ce să scuze, cum nici Postelnicu nu avea ce să scuze, când se autoproclama dobitoc… Temeiul e altul şi mă mir că Mircea Cărtărescu evită să îl precizeze. Domnia sa este exponentul unei lumi, un model, încarnarea, dacă vreţi, a unor aşteptări. Nu îmi permit să interpretez scrierile sale literare. Le-am citit, îmi plac şi cu asta basta. Dar nu despre asta e vorba, ci despre cultura politică a domniei sale. Se întâmplă şi în ţări mai evoluate civic, ca intelectuali de marcă să fie corigenţi politic, sunt destule scrieri despre „cunoaşterea inutilă“. Să fim serioşi, dezbaterea nu se reduce la o discuţie banală, purtată pe stradă sau aiurea, între Herta Müller şi Mircea Cărtărescu. În ultimă instanţă, vorbim de un dialog între două universuri, între două sisteme de valori politice, nu între două persoane. De aceea, a nu asculta Europa liberă, cum îi spunea inocent, la un moment dat, Mircea Cărtărescu Hertei Müller, era, în acei ani, descalificant, egal cu analfabetismul politic. Pentru o parte a românilor, cel puţin. Era ceva elementar, aş spune chiar vital. Ce altceva puteai să asculţi atunci, ca intelectual, dacă nu Europa liberă? Şi cum Dumnezeu să nu fi ascultat Europa liberă în aceia ani? Exemplul pare minor, dar vorbeşte despre un întreg proces de socializare politică.
În fine, vorbim, în esenţă, despre două lumi, nu despre două personaje literare. Despre două inerţii mentale diferite. Există o Românie care abia acum, după 20 de ani, începe să conştientizeze, inclusiv la nivel de elite, o Românie mai voalată, care nu îşi asumă riscuri majore. Şi există o Românie mai crudă, mai pe şleau, care, în logica celor dintâi, exagerează. Primii, însă, sunt normativi, fac regulile. De aceea, în acest context, bonomul Cabral pare mai român decât „scriitoarea germană de origine română“, ca să citez scăparea din comentariul lui Nicolae Manolescu. Dar nu e chiar aşa. Reacţiile publicului la replicile Hertei Müller de la Ateneu spun tot. Herta Müller vorbea românilor deschis şi franc, în timp ce Gabriel Liiceanu părea o umbră a secretarului de partid care se teme să discute subiectul până la capăt. Seara aceea ar fi trebuit să fie o sărbătoare. Totală! Dar nu a fost. De ce? Pentru că interlocutorul Hertei Müller nu era acolo ca să intermedieze, discret, punând în lumină invitata unei zile istorice, ci ca să cureţe conştiinţa dilematică a colegilor săi, cerşind puţină legitimitate de disident, via Stockholm. Din fericire, nu tot ce e literatură e şi ficţiune.
Nu exista posturi pentru interogarea facuta!
Nu exista posturi pentru interogarea facuta!
Nu exista posturi pentru interogarea facuta!
Nu exista posturi pentru interogarea facuta!
Costi Rogozanu 24 Apr la 11:58
|
Guvernatorul Băncii Angliei avertizează că vine automatizarea și citează din MARX. [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 19 Apr la 15:12
|
O briză caldă mângâie frezele pline de fixativ ale elitelor europene: e lupta eroică cu [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 17 Apr la 16:02
|
De ce e importantă această întrebare, ”câte interviuri a dat președintele nostru în 3 ani”? [ citeşte mai departe ]
Dora Constantinovici 13 Apr la 12:35
|
Șase oameni și-au pierdut viața în urma exploziei devastatoare de la o uzină din [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 11 Apr la 11:44
|
De ce au crescut acțiunile în timpul audierii din Congresul american? Zuckerberg a emis tot felul [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 06 Apr la 12:32
|
Ce-am mai prezentat, din zona politică, jurnalistică, unii clasici, vedeți și voi.
Marx, [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 05 Apr la 17:22
|
Vacarmul mediatic pe marginea protocoalelor scoate la suprafata in primul rand disperarea unora [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 02 Apr la 11:15
|
Fosta sefa a Oficiului National al Jocurilor de Noroc (ONJN), Odeta Nestor, nu doreste sa piarda [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 30 Mar la 16:49
|
Până vin specialiştii (care sunt de trei feluri: arondaţi la X, la Y sau [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 29 Mar la 16:21
|
BNR nu e bancă. E episcopie. Funcţionează printr-o voce a autorităţii care seamănă cu [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 27 Mar la 14:33
|
Unul cu ceva bani își deschide un magazin de ceva la un bulevard mare. Parchează două mașini [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 22 Mar la 10:27
|
FSLR (Federația Sindicatelor Libere din România) vor protesta azi în fața Ministerului [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 21 Mar la 16:16
|
Scandalul Cambridge Analytica a generat o nouă competiţie a mirărilor. Uau, se colectează date. [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 19 Mar la 20:40
|
Glume multe cu alegerea lui Putin. Fără prea multă imaginaţie, pentru că Putin a depăşit [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 15 Mar la 10:05
|
”Familia joacă un rol central în viața micii burghezii, în jurul acesteia organizându-se [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 14 Mar la 17:36
|
Nimic nu este mai grotesc si deranjant decat o confirmare dar doar indirecta si la nivel declarativ [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 09 Mar la 18:02
|
Pentru că tot văd caricatura de bătălie pesedistă cu niște goarne precum Codrin Ștefănescu, [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 08 Mar la 14:26
|
"Cifrele nu mint, sunt reci, obiective", spunea Iohannis zilele trecute. Să [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 07 Mar la 15:35
|
Imunoglobulina. O criză care abia a fost recunoscută de oficialități, după un [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 06 Mar la 10:22
|
Fostul sef, timp de 12 ani al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris, a intrat, [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 02 Mar la 13:58
|
Salariile bugetarilor au crescut spectaculos. Au crescut ceva în învăţământ, nu [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 27 Feb la 17:22
|
Tudorel Toader (TT) și Laura Kovesi (LCK) s-au confruntat la CSM (secția procurori). Meciul a [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 23 Feb la 15:25
|
O muncitoare de la Kromberg & Schubert pune pe facebook un filmuleț în care putem vedea [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 22 Feb la 12:34
|
Printr-un miracol greu de estimat ca s-ar fi putut intampla sub guvernarea PSD-ALDE, care a decretat [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 21 Feb la 12:46
|
Teza: în România, am naţionalizat entertainmentul ultracomercial am relansat [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 20 Feb la 16:36
|
Tudorel face ceva
Tudorel Toader are diverse misiuni rezultate din jocul [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 16 Feb la 18:15
|
Republica România e alcătuită din cetățeni, adică niște entități semiabstracte de drepturi, [ citeşte mai departe ]
Stelian Negrea 16 Feb la 10:30
|
La nici o saptamana de la lansarea atacului blitzkrieg in studiourile de la A3 si RTV cu sustinere [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 15 Feb la 13:14
|
Stat-au Voiculescu și Ghiță și plănuit-au o nouă lovitură de Kovesi și iar a uitat poporul [ citeşte mai departe ]
Costi Rogozanu 14 Feb la 16:39
|
Vorbim foarte puțin despre justiția ”mică”, în spațiul public interesează doar lupta [ citeşte mai departe ]
1air jordan jumpman svart,black bandana nike cortez,nike air max command leather black,nike air max womens flyknit,nike air max 87 sb wine,nike air max tn mint avnaee avnaee.com/../ ... | ||
2nike cortez meme,reebok gl 6000 grey pink,nike internationalist red,mens nike internationalist black gold,asics gel quantum 360 grey,adidas eqt support adv black thegoongroup thegoongroup.co../ ... | ||
3hommes salomon speed cross 3 vert rose,nike roshe gold shoes,nike zoom vomero 12 orange pink,nike air presto red black,purple gold mens nike air more uptempo shoes,nike air force 1 marrón islamicmts islamicmts.com/../... | ||
4tenis nike shox vince carter,all red air max tn,nike air max charles barkley 94,nike air force 1 mid ultra flyknit,nike soccers shoes blue purple,mens nike shox deliver white black tgunderwood tgunderwood.com../... | ||
5jordan 12 white gold pink white,adidas porsche design blanco,green mens nike lunarglide 8 shoes,nike air max charles barkley,nikeid pendleton air max,mens air max 90 sneakerboot all purple healthpoot... | ||
6adidas crazylight boost neon green dot,adidas superstar 2 platform ebay,adidas predator 2017 buy,2015 new balance green,nike air force 1 ultra flyknit university red,nike air max 2017 bleu vert keishars... | ||
Ioana Secu
118 citiri |
Doru Bușcu
98 citiri |
Iulian Leca
87 citiri |
Alin Fumurescu
87 citiri |
Costi Rogozanu
80 citiri |
Gabriel Avăcăriţei
76 citiri |
Ionel Blănculescu
74 citiri |
Costi Rogozanu
2 postari |
Doru Bușcu
616 citiri |
Ioana Secu
538 citiri |
Costi Rogozanu
392 citiri |
Ionel Blănculescu
375 citiri |
Andrei Panțu
349 citiri |
Alin Fumurescu
330 citiri |
Iulian Leca
323 citiri |
Costi Rogozanu
8 postari |
Stelian Negrea
2 postari |
Dora Constantinovici
o postare |
© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.