RSS Feed

Apel către primarul Sorin Oprescu să stopeze acţiunea de mutilare a parcului Herăstrău

vezi toate articolele de
21 Jan 2014 la 19:26 40 comentarii 6055 vizualizari.

Astăzi, 21 ianuarie 2014, răspunzând apelului primit din partea unui cetăţean (căruia îi mulţumesc foarte mult pentru că mi-a sesizat această problemă), am intervenit în Parcul Herăstrău pentru a stopa tăierile brutale şi ilegale ale crengilor copacilor! Aleea dinspre Arcul de Triumf, care are copaci maiestuoşi a fost desfigurată prin decizii iresponsabile ale Primăriei Capitalei.

Va trebui verificat exact cine a autorizat aceste mutilări ale copacilor şi asumate responsabilităţile prin demisie dar şi prin sancţionarea contravenţională a acestor fapte.

Pentru a clarifica de la bun început lucrurile, Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, republicată, prevede foarte clar la Art. 12, alin. 5 că:

(5) În cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn, stejar) plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi al celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor, pe terenurile din zonele urbane şi rurale, este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana acestora, cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene.” (s.n.)

Aşadar este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana copacilor. Ceea ce s-a petrecut în Parcul Herăstrău reprezintă o evidentă încălcare a legii şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 40.000 la 700.000 ROn conform Art. 23, lit. d) a aceleiaşi legi.

Art. 23 (1)Nerespectarea prevederilor prezentei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională, după cum urmează:

(…)

d)de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoane fizice şi de la 40.000 lei la 70.000 lei pentru persoane juridice, pentru încălcarea prevederilor art. 12 alin. (5);

Lucrătorii tăiau cu drujbele crengile copacilor atunci când am apărut. Văzându-mă că fotografiez şi filmez, s-au oprit din activitate. I-am interpelat cerând să vorbesc cu şeful lucrărilor. Nimeni nu a dorit însă să îmi ofere vreun răspuns sau să intre într-un dialog, dar în câteva minute cele două macarale pe care erau urcaţi muncitori cu drujbe au fost date jos şi au plecat pur şi simplu.

Au lăsat în urmă copaci brutal amputaţi…

Copaci din Herăstrău cu ramurile amputate

Majoritatea lucrătorilor au plecat iar maşinile cu inscripţia ROMPREST au fugit de la faţa locului. Am chemat şi poliţia dar nici faţă de poliţişti nu au fost oferite răspunsuri sau prezentate documente cu privire la autorizarea activităţii lor.

Mişelia este, de cele mai multe ori, însoţită de laşitate. Actuala majoritate şi din parlament şi din consiliile locale derapează tot mai des de la normele legale şi morale elementare.

România este realmente sufocată de abuzuri iar cetăţenii obişnuiţi sunt sideraţi şi nu mai au cui să se adreseze cu încredere în cadrul instituţiilor statului controlate de către politicieni. Nimic nu mai este respectat şi protejat, nici măcar lucrurile cu valoare de reper pentru oraşele noastre precum este Parcul Herăstrău. Totul a devenit vulnerabil iar apetenţa pentru distrugere a autorităţilor este, după cum se vede, uluitor de dezvoltată. Evident că este dublată de lipsa de asumare a responsabilităţilor…

Am văzut, la un moment dat, şi o veveriţă care alerga confuză printre resturile a ceea ce fusese mediul ei de viaţă şi căminul ei.

Am iniţiat demersurile de sancţionare a celor care se fac vinovaţi de acest abuz, depunând şi o plângere la poliţie – secţia nr. 2.

Sunt de părere că pentru astfel de mutilări ale copacilor care se petrec în mai multe locuri din ţară, din câte am înţeles, să fie pedepsite şi penal nu doar contravenţional. Mă voi consulta cu jurişti şi voi avea în vedere o amendare a legii nr. 24/2007 prin amplificarea sancţiunilor prevăzute de aceasta.

Specialiştii spun că toaletarea copacilor trebuie făcută într-un cu totul altfel de mod decât cel văzut azi în Parcul Herăstrău. În primul rând, nu se taie mai mult de 30% din lungimea ramurilor. În fotografii, după cum se vede, ramurile sunt tăiate de la baza lor, rămânând doar un ciot. Sănătatea copacilor este astfel pusă în pericol, ei riscând să se îmbolnăvească şi să moară. Umbra pe care o lăsau în parc aceşti minunaţi copaci vor fi istorie.

Împreună cu prinţesa Brianna Caradja, care m-a însoţit la acţiunea de azi. Le mulţumesc, de asemenea şi colegilor Alexandru Sârbu, Liviu Ştefan şi Dan Cimpoeşu care au fost şi ei prezenţi la faţa locului

Fac, aşadar, un apel către primarul Bucureştiului, dl. Sorin Oprescu să stopeze acest grav abuz în Parcul Herăstrău şi oriunde s-ar mai petrece el în capitală. Este extrem de grav şi de ruşinos modul în care a fost brutalizat cel mai mare parc al capitalei…

Remus Cernea

Deputat independent

https://www.facebook.com/remus.cernea

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!