RSS Feed

Aplauze! Distracția națională vă prezintă: Ponta, Băsescu și alegerile anticipate! Nu rata! Fabulos! Incredibil! Senzațional!

vezi toate articolele de
24 Jan 2013 la 14:21 13 comentarii 1189 vizualizari.

Doar ieri scriam despre rezultatele unui sondaj IRES care arată că românii se consideră informați despre politică de televizor. Și arătam că e vorba doar de o iluzie a informării. Televiziunile nu informează, ci prezintă spectacolul politic:

”Românii doar trăiesc cu iluzia că sunt informați în domeniul politicii. Pentru că o analiză calitativă a emisiunilor cu teme politice (fie că vorbim de Antena 3, de Realitatea TV, RTV, B1TV ori OTV) ar putea scoate în evidență faptul că avem de-a face cu orice altceva, dar nu cu informare. Informarea (știrea) e doar un pretext de fundal pentru spectacol. Pentru divertisment.

(…)

Dacă informarea e o armă democratică teribilă împotriva derapajelor politicii, iluzia informării generează exact efectul contrar. O persoană care se consideră informată arareori mai întreprinde și alte acțiuni de informare/verificare a informării (nici măcar nu e un cerc vicios, mai degrabă o axiomă). Mai mult, perceperea politicii ca spectacol (de genul celor realizate de televiziuni) are ca efect deresponsabilizarea, pasivitatea: la un spectacol asiști, privești, dar nu te implici. Cel mult, la final, aplauzi sau fluieri. Și cam atât…”

***

O nouă reprezentație a spectacolului despre care scriam ieri e în plină desfășurare. Ponta anunță că i-a propus lui Traian Băsescu să-și scurteze mandatul, pentru ca alegerile pentru funcția de președinte să se desfășoare simultan cu alegerile europarlamentare de anul viitor. Băsescu îi răspunde că ”își dă demisia mâine alături de cei 588 de parlamentari”. Ponta vine cu replica: ”Eu chiar vreau alegeri parlamentare anticipate să nu mai intre nimeni de la PDL”. Aplauze. Huiduieli. Noi replici. Alte aplauze. Alte huiduieli. Ratingul și audiențele televiziunilor cresc. Românii cască ochii și apoi declară că ”s-au informat”. Așa să fie oare?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!