RSS Feed

Ar trebui să dea consiliile judeţene bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului?

vezi toate articolele de
21 Dec 2013 la 21:46 32 comentarii 1006 vizualizari.

Un mic studiu de caz, raportat la judeţul Timiş. Articol publicat pe www.ziuadevest.ro.

Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a solicitat 300.000 de lei de la Consiliul Judeţean Timiş, pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Dacă răspunsul instituţiei a fost un fel de „să vedem, să ne socotim”, reacţia opiniei publice a fost una de consternare.

Nu vorbim doar de asociaţiile ateiste, care militează intens împotriva finanţării publice a activităţilor religioase. E clar că, în ciuda unor argumente pe alocuri valide, ţinta lor nu este (doar) separarea bisericii de stat, ci eliminarea religiei din peisajul public. Dincolo de lupta ateilor – care ar fi scurtat, probabil, articolul de faţă la un simplu „NU” -, întrebarea din titlu ar merita un răspuns mai nuanţat.

300.000 de lei (aproape 70.000 de euro) nu e o sumă enormă, dar ne referim totuşi de bani publici. Cheltuirea unor fonduri publice trebuie să ţină cont de necesităţi, urgenţe, eficienţă şi scop. Iar când în discuţie sunt instituţii locale/regionale, criteriile trebuie adaptate la nivelul la care acestea funţionează. Conform principiului subsidiarităţii, întreţinerea bisericilor din judeţul Timiş, spre exemplu, ar fi mai importantă decât construirea unei catedrale în Bucureşti. Catedrala poate fi importantă şi pentru timişeni, însă, fiind un obiectiv naţional, mecanismele de finanţare ar trebui să fie altele.

Există, într-adevăr, şcoli şi spitale care ar putea sau ar trebui să primească mai mulţi bani (dacă e să readucem în discuţie argumentele valabile ale propagandei ateiste). Totuşi, am putea păstra discuţia la nivelul problemelor imobiliare ale Bisericii Ortodoxe Române. Numeroase biserici de lemn din zona Făgetului, majoritatea constuite în secolul al XVIII-lea, au nevoie de lucrări de reparaţii şi întreţinere (Dubeşti, Povergina, Nemeşeşti, Margina, Băteşti, Jupâneşti, Zolt, Româneşti, Curtea, Homojdia, Coşeviţa, Groşi, Bulza, Pietroasa, Crivina de Sus şi Poieni). Unele dintre acestea, din cauza interveţiilor neinspirate, au fost scoase de pe lista monumentelor istorice. Sunt clădiri care păstrează în ele – nu pentru mult timp, dacă nu sunt conservate corespunzător – file din istoria şi tradiţia ortodoxă. Cu 300.000 de lei nu s-ar rezolva toate problemele, dar ar fi un prim pas într-o direcţie benefică pentru etosul ortodox al zonei.

O altă destinaţie pentru cei 300.000 de lei, care ar trebui să convină Bisericii Ortodoxe, ar fi Castelul de la Banloc. Un monument istoric de excepţie, înconjurat de un parc pe măsură, se află în administrarea Mitropoliei Banatului, care, scuzată să-mi fie remarca, nu face o treabă foarte bună în acest sens. Lista destinaţiilor pentru cei 300.000 de lei, strict în chestiuni legate de Biserica Ortodoxă Română, ar putea continua cu alte biserici aflate în situaţii dificile, cu acţiuni sociale şi culturale, dar, din cine ştie ce motive, acestea nu beneficiază de atenţia Patriarhului Daniel.

(În paranteză fie spus, mi-ar plăcea să cred că zvonurile conform cărora fiecare preot a primit, în această perioadă, o normă de 10 lei/enoriaş pentru Catedrala Mântuirii Neamului sunt false.)

Există în lumea ortodoxă convingerea că preoţii şi ierarhii cunosc voia lui Dumnezeu şi ştiu ce e mai bine pentru viaţa spirituală a credincioşilor. Dar, uneori, cu tot respectul, nu poţi să nu te întrebi dacă persoanele din fruntea „turmei” nu sunt cumva lupi deghizaţi. Poate sunt eu un neiniţiat, însă tot pare greu de înţeles de ce o mega-catedrală, cu o arhitectură monstruoasă (părerea mea!), este principala prioritate a Bisericii Ortodoxe Române, în aceste vremuri de criză economică, morală şi spirituală.

La fel de greu de înţeles este absurditatea teologică a „mântuirii neamului” printr-o clădire din buricul Bucureştiului, în timp ce credinţa celor mai mulţi a devenit doar o formă fără fond, când bisericile se golesc, iar tinerii sunt din ce în ce tot mai puţin interesaţi de cele sfinte. Apreciez, desigur, capacităţile de manager ale Patriarhului Daniel, dar socotesc totuşi că BOR nu e o firmă multinaţională, iar conducătorul ei ar avea mai degrabă nevoie de darul cârmuirii spirituale. Când credincioşii se depărtează scârbiţi de Biserică, din cauza imaginii publice a unei instituţii, însuşi creştinismul nostru bimilenar devine un stindard şters, pe cale să fie coborât în bernă.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

32 comments
 • 1

  Mai intai, sa faca bine Biserica Ortodoxa sa retrocedeze tot ce a confiscat (prin statul bolsevic) in 1948 de la Biserica Greco-Catolica.
  De ce sa se aloce din banii publici pentru o catedrala, fie ea si a mantuirii, ortodoxa? De ce nu greco-catolica? (cea din Cluj se tot construieste de 20 de ani). De ce nu alt cult?
  Nu au decat crediciosii ortodoxi sa participe benevol. De ce sa iei cu japca? Hotarat, NU.

  Mircea
  2013-12-21 22:40:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  BOR a reusit sa asigure doar 30% din necesarul finantarii
  edificiului-ne informeaza un comunicat al institutiei.

  nu stiu ce adjectiv ar trebui sa alatur substantivului ‘edificiu’: ar trebui sa spun:maret?grandios? suna prea lumesc…poate mai degraba invers,’umil’,'modest’, nevrednic in raport cu destinatia sa… pentru ca nu imi este clar:

  edificiul in cauza este un monument al adevaratei credinte (singura ca atare, fapt pentru care este si denumita ‘ortodoxa’) in Dumnezeu ori in Sf.Biserica?

  daca ma gandesc si la faptul ca respectiva institutie (Sf.Biserica) este si Nationala, ma incurc si mai rau
  in cestiunea adjectivului; asa ca renunt la el.

  Este clar insa, din denumire, ca finalizarea constructiei si taierea panglicii inaugurale a Catedralei Mantuirii Neamului implica o mare raspundere a noastra,a tuturor, a intregului popor,in frunte cu evlavioasa clasa politica a alesilor nostri:

  trebe asigurata finantarea, altminteri riscam sa ramana neamul nemantuit!

  berbecu mioritei
  2013-12-21 22:47:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  ”daca e sa readucem in discutie argumentele valabile ale propagandei ateiste”

  Nu e vorba de propaganda ateista, ci de secularism . Se face frecvent confuzia asta, adeptzii secularismului nu sunt musai si atei/agnostici .

  Andrei
  2013-12-21 23:18:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Lasa-i să dea, că nu dau de la ei. Se mai pune presiune pe buget, mai o autostradă mutată, se revine la acciza de 7 centi+ Tva… O să fie bine. Pai cum să se mai tragă în poza oprescu fără catedrala? O să aibă un mesaj superb la prezidntiale: CU MINE SE MANTUIESTE NEAMUL! Este o investiţie în viitor, o sa fie un parteneriat public privat de succes

  Haplo
  2013-12-22 00:12:44 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  “…când bisericile se golesc, iar tinerii sunt din ce în ce tot mai puţin interesaţi de cele sfinte.”

  Politicienii si BOR au facut calculul ca daca baga religia in scoli, ba inca de la clasa zero, isi rezolva unii altora pentru vecie toate problemele. Generatii intregi de buni platitori si niciodata cartitori, asta visau acesti “baieti destepti”, aceasta alianta intru traiul pe spinarea altora.

  Numai ca la cum se face aceasta…materie in scoala, rezultatul e mai degraba pe invers, tot mai multi realizeaza ca e vorba doar de prozelitism, ba inca din ala grosier, cu biserica pe post de bau-bau incruntat si degraba insfacator de parale. Ca despre asta e vorba si la politruci si la capii BOR.

  DanDeac
  2013-12-22 00:27:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  observatorcultu../*articleID_29233-articles_details.html

  Daca binevoiti, cititi incheierea comentariului “nuante si clarificari” semnat sorriso 03.10.2013, 18.58, de pe forumul articolului. Este credinta mea ca acolo se afla raspunsul.

  rich guy
  2013-12-22 01:02:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  Nu destul ca s-a făcut o ciorba ca la nimeni.
  Ma crucesc numai când citesc, “propaganda ateista”.
  Daca vor bani, sa pună taxe.
  Curioasa chestie, cine vrea bani tot ala nu e de acord sa pună taxe, tot pe cai necinstite e mai la îndemână.
  Dar normal ca e propaganda ateista.

  Hhhh
  2013-12-22 01:19:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Scuze, linkul Inserat de mine “te arunca” pe pagina curenta a observatorului cultural, astfel incat este necesar sa cautati articolul “BIFURCATII.-Inegalitatea-sanselor”

  rich guy
  2013-12-22 01:20:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  “însăși creștinismul”?

 • 10

  Biserica ortodoxa romana este o afacere de miliarde .Pai moastele,pprocesiunile religioase ,icoanele care se vand ,apa limpede care se spune ca este sfanta… Se iau sume fabuloase.Sunt destule biserici si destui preoti.Mama mia ! ce straie scumpe au preotii si cat de multi sunt ….Romaniei ii trebuiesc scoli ,spitale si nu biserici.Oamenii naivi cred in icoane facatoare de minuni ,in moaste ,in apa sfintita.Toate sunt inselatorii.Daca vreti sa aflati adevarata religie ,cititi Biblia .Porunca a 2-a care spune ,sa nu va inchinati la idoli si la infatisari care sunt in ceruri mai de jos decat apele pamantului.Sa nu va inchinati si sa nu le slujiti,ca Eu sunt un Dumnezeu gelos care pedepsesc nelegiuirea parintilor in copii pana la al treilea neam .si al patrulea neam a celor ce ma uresc si ma indur pana la al miilea neam a celor ce Ma iubesc si pazesc poruncile mele ? Popilor nu le plac daca citesti Biblia pentru ca se dau de gol ca ei falsifica multe din Biblie.

  Nea Vasile AUSTRALIA
  2013-12-22 03:06:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Apreciez articolul și decența cu care s-a scris, având în vedere că presa de astazi deși stă încă pe baricade, totuși de cele mai multe ori de cealaltă parte… Cea care nu apără Adevarul divin și dreptatea socială. Într-adevăr, fondurile ar fi mai justificabile într-o finanțare a bisericilor bănățene, și mai abitir cele de patrimoniu. Și necesitățile pot curge… Personal nu am nimic împotriva construirii Catedralei din București, iar dacă lumea crede că “țara arde și Patriarhul se piaptănă”-să zic așa, aș putea să le aduc aminte că mare parte a bisericilor de pretutindeni s-au ridicat în vremuri mult mai tulburi decât ale noastre. Iar bucureștenii chiar au nevoie de o Biserică MARE! Sunt aproape două milioane. Ce-i drept că tinerii nu mai prea cred în Dumnezeu și nici în Biserică, dar asta nu înseamnă că noi ceilalți nu avem dreptul să ne construim, reparăm lăcașurile de cult. Iar despre spitale și școli : oamenii au nevoie de școli când sunt copii, tineri, iar școli sunt destule, și de spital au nevoie poate o dată în viață. Sau ani întregi. Iar noi cei credincioși avem nevoie de “asistență” spirituală toată viața. Doar un om care nu se preocupă de mântuirea sa poate denigra Biserica. Și chiar dacă mai există și abuzuri din partea unora, clerici sau laici -deși uneori suntem noi tertați să aruncăm cu pietre din oficiu(!) Cunosc eu cazuri concrete destule!!!), totuși Biserica este la lui Dumnezeu, nu a preoților. Iar dacă suntem creștini stindardul îl vom ține noi laicii cu demnitate și preoții cei adevărați, dar de Biserică nu ne vom lepăda!
  – un ortodox timișorean

  Gabriel
  2013-12-22 04:42:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @Nea Vasile AUSTRALIA:
  De-aia nu poți tu dormi noaptea? Cui nu-i trebuie icoane : să nu cumpere.
  Nea Vasile te-ai dat de gol ca esti un propagandist sectar. Stai acasa in tara ta straina de unde ai invatat un alt “crestinism” inventat de oameni… De pseudo prooroci anglo-saxoni, bolnavi de schizofrenie sau paranoie -analizează profilul fondatorului sectei din care faci parte și vei vedea că “creștinismul” vostru nu este apostolic, ci provine târziu, din elucubrațiile unui occidental! Noi avem crestinismul care stim ca este de la Fiul lui Dumnezeu, prin Apostolul Andrei, deci nu vom crede denigrarile tale. In ce priveste porunca a 2-a din Decalog trebuie sa precizez ca nu este incalcata de reprezentarile vizuale ale ingeilor, sfintilor si chiar a lui Dumnezeu-Fiul care dupa intrupare a primit CHIP pământesc. Poporul evreu a faurit la porunca lui Dumnezeu “chipuri cioplite” , Heruvimii … Și nu era idolatrie. Idolatrie erau țapii și vițeii de aur -pe care rătăciții îi socoteau dumnezei! Dumnezeu le-a poruncit să faurească Șarpele de aramă și dacă ei se închinau și se vindecau Îl cinsteau pe Dumnezeu prin asta! Doar atunci când unii au cistit Șarpele ca și cum ar fi fost Dumnezeu, atunci Domnul a hotărât distrugerea lui. Noi ne închinăm lui Dumnezeu și cinstim Crucea și patimile Lui Hristos. Crucea e arma împotriva diavolului, citește Patricele să vezi creștinismul primelor veacuri și mileniu. Ortodocsii nu se roaga la icoane ci la Dumnezeu. Icoanele sunt doar obiecte de cult care se folosesc de creștini din primele veacuri -du-te în Italia să vezi în catacombele Romei și la San Genaro icoane pictate de sfinții ucenici ai Apostolilor. Dar protestantii le-au eliminat de teama nejustificata, pentru ca au reformat credinta. Nici Luther- tatal vostru timpuriu nu a negat cinstirea sfintilor. Pastorii voștrii NU v-au spus asta? Apa sfințită și trupurile unor sfinți sunt purtătoare ale harului Duhului Sfânt, Aghiasma nu se strică, e o slujbă de binecuvântarea naturii! Nu mai blasfemia, omule că nici ortodocși nu vă blamează pe voi că Pastorii voștrii din Americi vă constuiesc case de rugăciuni și vă finanțează cu bani din traficuri de stupefiante și arme în Orient și în Africa. Noi aici discutăm despre un alt subiect. Fi decent! În rest mai studiază! Că ai luat-o pe drumul greșit. Și eu am crezut ca tine, dar am “cercetat”mai bine.
  Un convertit la ortodoxie , astăzi teolog ortodox

  Scuze pentru intervenție!

  Gabriel
  2013-12-22 05:45:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Cu banii aceia am putea ridica un monument al prostiei—dedicat desigur lui Nae !! Zis si Flegma.

  Mahmuru
  2013-12-22 07:33:42 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  Iar daca ma gandesc la cei 7,4 milioane (exceptand decedatii care n-au nici-o vina), am putea numi acea catedrala–Catedrala Mantuirii Neamului Prost.

  Mahmuru
  2013-12-22 07:37:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Cu Gadea preot. Prea-fericitul Gadea (caci fericiti sunt cei saraci cu duhul). Nu-i asa Nae ???. Sa aiba unde pupa uslamistii moastele lui Voiculescu !!

  Mahmuru
  2013-12-22 07:42:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  A calculat cineva cate panselute si cati palmieri s-ar putea planta in urmatorii cativa ani cu banii de Catedrala ?
  A observat cineva ca banii de Catedrala ar acoperi fondul pe un an la dispozitia guvernului, ce este dat primariilor de culoarea potrivita pt. mantuirea alegatorilor inainte de introducerea “acatistelor” in urna ?
  Pai in marile orase din Europa turistii sunt inebuniti sa viziteze culturile de panselute si evita sa-si piarda vremea prin Catedrale, muzee sau teatre.
  Cu banii de Catedrala s-ar putea acoperi datoria Televiziunii Romane, ale carei emisiuni ne mantuieste constiintele.
  Cu banii de 4 Caredale se poate acoperi datoria de la Oltchim, unde sunt angajati 3 000 de credinciosi harnici si cinstiti, de rit uslamist.

 • 17

  test

  sandu
  2013-12-22 09:40:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  sigur

 • 19

  Raspuns lui 12 Nu te osteni sa-mi raspunzi .Raspunsul tau este nul.Eu sunt in varsta de 72 de ani si nu primesc sfaturi si indemnuri de la nimeni.Stii pe derost cele 10 porunci?.Sunt student al Bibliei in anul 3 .De ce alte religii nu impartasesc cea ce tu sustii? Baptistii nu se inchina la icoane,Adventistii,Presbiterienii.Anglicanii.Martorii lui Iehova.Evanghelistii si multe alte religii? Daca stii raspunde…Biblia spune tot adevarul.Poate ca voi aveti o alta Biblie,dar exista una singura.

  Nea Vasile Australia
  2013-12-22 10:27:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @Jan:

  Sau s-ar putea cumpăra o vilă cu piscină pentru Basescu, când va deveni ”fost presedinte” și va avea dreptul legal la locuință gratuită.

  bibicu
  2013-12-22 10:47:00 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  @ bibicu
  Mi se pare cam putin, dupa vila aia de un miliard de euro, de la Paris, despre care vorbea Vaccin Tudor.
  Oricum, banii de Catedrala sunt mai putini decat sumele ce se fura in sistemul medical, intrun an, din achizitiile de medicamente pt. bolile mintale, cu efectele pe care te grabesti sa ni le arati.

 • 22

  @rich guy: am citit articolul; la fel stateau lucrurile si in perioada interbelica,atat de idealizata in prezent: practic, copii saraci,indeosebi din mediul rural,nu aveau acces la mai mult de 4-8 ‘clase’.

  ce rol avea Biserica in educatie? tata trecea drept copil foarte inteligent in sat, si dupa terminarea celor 8 clase,invatatorul a insistat pe langa bunicul meu: l-a trimes la oras, la liceu, in gazda

  costa saptamanal doua duble de faina, doua de malai, fasole,doua pasari lunar,slanina cand era de taiat procul etc.: din alimentele respective gazda gatea si oprea restul drept chirie;saptamanal,mergea pe jos -dus si intors-cei 35de km, de-a lungul caii ferate,carand chiria in spate…

  dupa liceu, a vrut sa ‘mearga mai departe’: bunicul a vorbit cu preotul si l-au trimes la ’scoala de dascali’,
  maximul ce-si permitea -si probabil i se permitea unui taran cu cateva hectare de pamant.

  a fugit de acolo, a amenintat ca se sinucide, fratii si surorile mai mari au plans si l-au sustinut: bunicul a vandut unul din cei doi boi de munca,si-a taiat sub genunchi pantalonii zdrentuiti din doc pentru munca,
  l-a imbracat in pantaloni scurti,i-a dat banii de tren si l-a trimes la Facultate,la Bucuresti.

  a terminat,in paralel, patru facultati; apoi regimul s-a schimbat si prins in valtoarea evenimentelor, a fost condamnat pentru ‘instigare la rebeliune impotriva ordinii de drept’….dupa inchisoare,pana in 1964, a muncit incadrat obligatoriu ca ingrijitor de vite;apoi, a fost reabilitat, si-a sustinut din nou ‘examenul de stat’
  iar viata lui si a familiei s-a schimbat.

  nu a vrut sa fie dascal la biserica din sat…

  berbecu mioritei
  2013-12-22 11:46:35 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  @ berbecu mioritei

  “nu a vrut sa fie dascal la biserica din sat…”

  Pentru orice profesie iti trebuie “chemare”. A fi dascal, preot, invatator, profesor, medic ar trebui sa fie mai mult decat profesie, ar trebui sa fie o misiune. Altfel, vedem ce se intampla astazi. Ca un exercitiu, imagineaza-ti un Rogozanu, un Gotiu sau un Remus Cernea trimisi la seminar. Asta nu inseamna ca acum performeaza in ceea ce fac.

 • 24

  @ berbecu mioritei

  Trimiterea mea directa era la un raspuns de pe forumul articolului, mai precis la incheierea lui. Neapartinandu-mi nu pot sa-i dau pur si simplu copy-paste.

  Daca doriti sa discutam articolul in sine, atunci va pot raspunde ca realitatile descrise de dumneavoastra existau pe scara extinsa in Europa. Factorul evolutie unde ramane ?

  rich guy
  2013-12-22 13:51:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  @rich guy: de acord cu dvs.,partial cu privire la ’scara extinsa in Europa’; am dorit sa punctez implicit tocmai ‘factorul evolutie’; Mircea Dinescu povestea aseara cum, in 1960,toti salariatii au primit un ‘bon’ de 100 de lei dar nu ‘bon de masa’ ci ‘bon de carte’- puteau cumpara cu el doar carti (ce costau 2-3lei fiecare) si astfel si-a facut prima biblioteca; apoi, ca a descoperit ‘biblioteca publica’ de unde, copil fiind, lua teancuri de carti la intamplare, inclusiv Imm.Kant de ex…

  perfect adevarat, eu sunt mai tanar ca dlui., dar am o biblioteca semnificativa, multe titluri ‘incredibile’ din pdv. al Patului lui Procust in care este infatisata astazi ‘epoca de aur’-tiparite atunci, ori cumparate din anticariate.De ex. T.Kotarbinski, ‘Tratat despre lucrul bine facut’ era interzis in Polonia, dar tradus si publicat la noi.

  in prezent,traim sub dominanta ‘factorului involutie’, in opinia mea;nu-i de ajuns ca nu evoluam.

  berbecu mioritei
  2013-12-22 14:53:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  @ berbecu mioritei # 23

  Rezumandu-ne la individ nu va pot contrazice cu nimic. Din pacate si din perspectiva societatii trebuie sa va dau dreptate, caci as fi de o naivitate induiosatoare daca as afirma ca ar exista fie si numai in intentie o strategie la nivel de stat – in interesul tuturor – ca punctul de plecare a individului sa fie situat cat mai sus.

  N.b. In schimb nu se renunta la tema interesului comun cand vine vorba de proiecte gen Rosia Montana. Daca-i oricum dificil sa convingi o populatie care nu s-a ales vreodata cu ceva de pe urma privatizarilor de beneficii si incasari-minune, cam ce perdea de fum crezi ca o face sa nu mai vada, ca dimpotriva, la acest moment iti plateste criza ?

  rich guy
  2013-12-22 16:09:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  Domnule, nu e o propaganda ateista este o actiune civica. Intr-o democratie biserica este separata de stat. Punct. Asta presupune ca nu exista amestec nici din partea statului in treburile bisericii si nici din partea bisericii in treburile statului.
  Asa cum toate bisericile din lume se pot finanta singure sau prin donatiile enoriasilor este indicat ca si biserica ortodoxa romana s-o faca. Biserica si preotii nu au fost niciodata saraci, nici macar pe vremea comunistilor iar Vaticanul detine averi uriase care depasesc imaginatia multora.
  Intr-o democratie nu are ce cauta propagarea nici unui cult religios in scoli. A studia religia in general, presupune cu totul altceva, nu inseamna a studia biblia crestinismului si riturile ortodoxe. Este inacceptabil ca sa fie fortati copii, elevii, studentii sau alti adulti, apartinand altor culte religioase precum si ateistii la o asemenea indoctrinare. Este o profunda discriminare practicata de guvernantii Romaniei in cardasie cu guvernantii Bisericii Ortodoxe,o indoctrinare a spiritului, o indoctrinare a constiintei, or, libertatea de constiinta este un drept fundamental al omului.
  Ce se intampla in Romania este o politica religioasa,o politica marsava a capetelor celor doua entitati, o dictatura care nu se deosebeste cu nimic de alte dictaturi care subjuga popoare si ea trebuie sa sfarseasca. Crestinismul care se practica in Romania si sustinut de BOR si Guvern nu mai este demult un cult religios si nici cei care se considera crestini nu mai au nimic in comun cu crestinismul. Asa cum politica este o afacere pentru Guvernanti si substructurile sale asa si crestinismul ortodox a ajuns o afacere pentru Liderii BOR si substructurile sale.

  Ar fi fost mai indicat ca dta si colegii dtale sa va transformati in promotorii educatiei poporului roman, pentru ca numai lipsa de educatie tine poporul roman in aceasta mizerie atat sufleteasca cat si materiala, in aceasta apatie incredibila.

  Prioritatea nr. 1 a oricarui guvern si a oricaror oameni care au calitatea de a se adresa publicului ar trebui sa fie EDUCATIA, presiune pe guvernanti pentru alocarea de fonduri masive in educatia copiilor – viitorul acestei tari – dar si a educatorilor din scoli si a parintilor pentru ca si acestia sunt deficitari in educatie iar nestiinta si morala lor gresita o transmit mai departe.

  Tara intreaga se afla in aceasta degringolada datorita lipsei de educatie, datorita fostei indoctrinari comuniste si datorita indoctrinarii religioase.

  Constiinta, spiritul se dezvolta prin cunoastere, prin libertatea de gandire nu prin indoctrinarea facuta de agenti ai bisericii sau agenti ai guvernelor. Prin posibilitatea de a acumula cat mai multa stiinta de carte ne dezvoltam si progresam pe plan profesional cu satisfactii atat materiale cat si spirituale, nu prin indoctrinari religioase si risipind banii publici pentru biserici si pentru straiele aurite ale unor agenti indoctrinari.
  Separarea Bisericii Ortodoxe de Stat ar trebui sa fie un deziderat al tuturor romanilor. La Dumnezeu ajungem singuri, fiecare pe calea lui, calea nu poate sa ne-o arate nimeni pentru ca ea se afla in noi insine. Deci, preotii nu au rolul sa ne indrume pe adevarata cale, pentru ca nu o mai stiu demult, multi nefiind in stare sa-si descopere nici propria lor cale. Il confunda pe Dumnezeu cu un Afacerist.

  Ara Brandiana
  2013-12-22 16:25:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  @Mahmuru: Bravo. :) ))
  E mare nevoie si de acel cuvant in titlu pentru ca sa exprime adevarul despre cei ce vor sa fie “mantuiti” de popi.
  Ma intreb insa, ca orice crestin pacatos care vreau sa ma mantuiesc singur, pe popi cine ii mantuieste pentru ca au cazut adanc de tot in pacatul banului? Nu e banul ochiul dracului? Daca sunt in slujba banului implicit sunt in slujba dracului nu in slujba lui Dumnezeu…ei nu vor sa ajunga in Rai? Se pare ca nu, din moment ce incaseaza bani de la guvern si mai umbla si din casa …ca sa-i “perie periodic” de bani cum se exprima un preot pe blogul Adevarului. Curat adevar!

  Ara Brandiana
  2013-12-22 17:44:18 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  Ei ce zici TEOLOGISTULE de opinia oamenilor? Cand majoritatea oamenilor spune ca esti gresit asa este.Biserica ortodocsa a servit ca cuib al securitatii.Sa nu uitam.Acum cer si bani de la guvern.Aduceti cat mai multe moaste ca prostii si inapoiatii cred ca sunt sfinte.Nimeni n-ui taxeaza pe popi cati bani iau.Noi
  ne-am saturat de popi mincinosi ,fatarnici si morti dupa bani.Si aici in Australia 5 popi ortodocsi ne-au furat banii care s-au strans si au disparut.Tot ne spuneau ca se strang ca sa se construiasca o biserica si …nbimic.Un alt popa orthodox communist sub acoperire ne spunea ;Fratilor sa nu facem demonstratii ca este impotriva lui Dumnezeu.A vandut sacii cu ciment si a luat banii .Cand am facut demonstratii el arata politistilor pe cine trebuie sa-l aresteze.Un al popa ortodocs I-aluat nevasta altuia cand acest om I-a oferit cazare si mancare in casa lui.Nici un popa nu este curat si cinstit.Mai aveti curajul sa vorbiti si sa ne invatati pe noi de cele sfinte? Apa sfintita? Si eu o fac.Pun BUSUIOC si apa se prezerva.Ba ,voua va trebui prostime multa, ca cu prostimea se fac bani.

  Nea Vasile Australia
  2013-12-23 02:09:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  Biserica Ortodoxa e plina de ICOANE NEFACATOARE DE MINUNI.De ce nu se roaga popii la icoane si vin cu traista in bat pe la porti si pe la guvern? Desigur nici popii nu cred in icoane.

  paul
  2013-12-30 10:40:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  Biserica Ortodoxa,daca ar avea putin bun simt,daca iar pasa de oameni,ar face bine sa nu mai milogeasca bani pe care ii cheltuesc in dezmaturi si in masini de lux,in timp ce spitalele care au nevoie de bani,se cirpesc cum pot sa poata supravitui.Parlamentari chiori,de spitale are nevoie toata lumea,de o biserica mincinoasa,corupta,de popi betivi,excroci,curvari…nu are nevoie nimeni.DUMNEZEU E IN FIECARE DIN NOI,NU MAZGALIT PE PERETII BISERICILOR ORTODOXE.

  paul
  2013-12-30 10:50:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  Imi pare ca lucrurile devin din ce in ce mai evidente. BOR pur si simplu face un exercitiu de imagine si de supunere a publicului. A intalnit rezistenta acolo unde nu credea c-o va intalni, si anume fix in randurile propriilor credinciosi. De dat inapoi nu poate, si-ar pata imaginea proprie. Iar lupta in aceasta forma le convine, se pot da raniti si martiri pentru ca vezi-Doamne ‘asa-s de necredinciosi oamenii in vremurile astea tulburi’ etc samd.

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn
Fost geograf devenit jurnalist, blogger, soţ şi tată
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!