RSS Feed

Are România nevoie de un Fond Suveran de Investiții?

vezi toate articolele de
26 Sep 2016 la 19:14 comenteaza acum 634 vizualizari.

S-a propus ideea creării unui fond suveran în România – Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Un Fond 100% detinut de stat, ale cărui active să fie formate din detinerile statului român la circa 200 companii profitabile. Se dorește a fi un vehicul care să asigure investiții/finanțare în infrastructură (autostrăzi, căi ferate rapide, proiecte energetice), capitalizarea unor companii strategice (să presupunem că se referă la CEC, Transgaz, Salrom, IOR, Tarom s.a.) și inființarea unor noi capacități de producție (probabil acolo unde România are clustere competitive dar deficit de investiții – să spunem centre depozitare și prelucrare legume fructe, extracția și îmbutelierea apei minerale, siderurgie, centre de turism balnear etc).

Am fost întrebat cum văd necesitatea acestui fond. Are România nevoie de un fond suveran de investiții?

Da, sigur da. Ideea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții trebuia implementată mai demult. În primul rând este nevoie de un vehicul care să se afle în afara constrângerilor bugetare generate de regulile fiscale la a căror respectare România s-a angajat. În afară de investițiile din buget și din fonduri europene, statul român poate juca rolul de actor economic relevant prin acest fond suveran. Poate dezvolta și finanța investiții singur/în parteneriat public privat pentru a-și atinge țintele prevăzute în strategia de dezvoltare (în infrastructură, în capitalizarea unor companii strategice și în dezvoltarea de capacități de producție noi).

În al doilea rând, vehiculul de investiții FSDI poate ajuta la mentinerea unei cresteri economice de peste 5% în următorii ani. Poate să facă această creștere economică mai sustenabilă: facilitarea transferului dinspre motorul consum către motorul investitii.

În al treilea rând, prin intermediul FSDI se pot crea locuri de muncă mai bine plătite. Ne aducem cu totii aminte reculul economic de dupa aplicarea programelor de inchideri de companii de stat din 1997-1999, numarul de salariati cu norma intreaga cazând atunci de la 6 milioane la 4,6 milioane. De 17 ani stam in jurul acestei cifre (4,3-4,8 milioane salariati). În plus, încă mai există 150.000 de locuri de muncă efectiv stabile de recuperat pentru a ajunge la nivelul precriză, din 2008.

În al patrulea rând, prin FSDI statul poate dezvolta noi capacitati de productie în domenii competitive. Criza a demonstrat ca tarile care au o baza industriala puternica au rezistat cel mai bine. În schimb în România observăm azi un mic paradox ce nu vrem să se consolideze – creșterea economică record pe fondul scăderii producției industriale (Producția industrială a scăzut cu 3,4% iulie 2016 la iulie 2015, confom ultimelor date publicate de INS). Un altr argument – în ultimii 26 de ani au disparut peste 1300 de fabrici cu peste 1000 de angajati.

În al cincilea rând, ar trebui să țintim o dezvoltare echilibrata intre regiuni si judete (acum avem 10 judete puternice dpdv economic care aduc peste trei sferturi din cifra de afaceri a companiilor din România și avem judete în care cel mai mare angajator sunt institutiile publice).

În al șaselea rând, crearea și implementarea FSDI ar trebui să răspundă unei nevoi viitoare – in cativa ani Romania nu va mai avea avantajul fortei de munca ieftine. Chiar Renault a anuntat miercurea trecută că va muta parțial productia Logan MCV in Maroc incepand cu primul trimestru din 2017 – și este doar un exemplu.

Nu în ultimul rând, FSDI ar trebui să fie unul dintre pilonii care să asigure atingerea unui obiectiv strategic – România să treacă până în 2020 de la o economie bazată pe eficiență la o economie bazată pe inovație. În 2020, Romania poate ajunge in Top 15 tari europene cele mai competitive economic si Top 50 tari din lume cele mai competitive dpdv economic, în clasamentul GCI Global Competitiveness Index World Economic Forum).

În analiza următoare voi prezenta opinia mea despre cum ar trebui să funcționeze FSDI, de ce este strictă nevoie de credibilitate, transparență și administrare privată profesionistă.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!