RSS Feed

Are sens sa mori pentru o idee in Romania?

vezi toate articolele de
05 Oct 2010 la 14:41 27 comentarii 1021 vizualizari.

Un filosof spunea odata ca, daca te faci rama, nu te poti plange ca esti calcat in picioare. Tot el ne-a invatat ca un gest are valoare morala atunci cand este facut in ciuda tuturor inclinatiilor. Caci este usor (nu-i asa?) a urma principiile etice, cand gasesti in interior beneficii pentru asta.

Un om poate sa moara pentru o idee. Pentru o credinta. Ele pot fi gresite sau false, dar asta nu anuleaza demnitatea si frumusetea unor astfel de gesturi. Istoria e plina de martiri in slujba unor idei. Nebunia (poate) care cuprinde mintea unui om gata sa isi dea viata pentru un crez, pentru ideea care il mana mai mult decat orice alta nevoie interioara, este una dintre masurile demnitatii omului. Este unul dintre lucrurile care fac diferenta intre om si animal.

“Am ajuns in situatia sa nu imi mai pese de nimic. In momentul in care de la presedinte in jos nimeni nu vrea sa aplice legea, iar aceasta tara este o tara a arbitrariului, ce conteaza un om in plus sau in minus?” – cuvintele apartin invatatoarei din Caracal. Cristina Anghel se afla astazi in cea de-a 43-a zi de greva foamei, prin care incearca sa transmita un mesaj.

Femeia nu vrea sa accepte, asa cum deja am acceptat cu totii ca pe o banalitate impotriva careia este inutil sa lupti, ca o Lege poate fi calcata in aceasta tara, de sus pana jos, fara nici cel mai mic proces de constiinta. Ea nu vrea sa inteleaga ca Legea majorarii salariilor profesorilor cu 50%, votata de Parlament si adoptata de presedinte, nu se aplica pentru ca…. orice. Merita sa isi dea viata pentru ideea asta? Aici, in Romania?

Ca lectie de care nu doar politicienii au nevoie, ci si mai mult noi toti, gestul femeii ar trebui sa trezeasca admiratia noastra. Cel putin. Daca nu solidaritate. El ne invata ca pana la urma cu totii trebuie sa fim responsabili de alegerile si faptele noastre, ca daca acceptam minciunile, nedreptatile si exceptiile de la Lege, daca suntem intelegatori si ne apucam sa explicam “DE CE NU” se pune in practica o lege, atunci nu mai putem avea pretentia de a trai intr-un stat de la care sa asteptam sa functioneze dupa regulile civilizatiei moderne.

Exemplul ei nu va conta, chiar daca femeia va merge, din nefericire, pana la capat. Nu imi fac iluzii. Ea nu vrea sa inteleaga ca doar daca dai statul in judecata iti primeste marirea de 50%, asa cum au facut unii dintre dascali. Ea se asteapta ca Legea sa se aplice tuturor, in mod egal si in acelasi fel. Ce naivitate, nu? Cata candoare! Trebuie sa recunoastem ca privind in jur, amintindu-ne in ce tara traim, am putea cataloga pe loc gestul invatatoarei drept o prostie.

Aceasta prostie este singura care face diferenta. Credinta intr-o idee a face ca idealurile noastre sa devina realitate, indiferent de forma in care ele sunt puse in practica. Am o curiozitate. Pentru guvernantii nostri, de la ce numar de astfel de gesturi in sus ideea lor devine acceptabila?

Fiat justitia, pereat mundus! Fiat justitia, ruat caelum! Asta ar trebui sa inteleaga ai nostri politicieni, chiar de-ar fi ca asta sa le aduca sfarsitul. Lor si statului intretinut de ei si pentru ei. Abia asta ar fi un inceput de reforma si modernizare.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Nascut in Onesti. Studiat filosofia in Bucuresti.
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!