RSS Feed

ASALT! Săptămâna Roşia Montană la Bucureşti: misiune Europa Nostra, conferinţă la Academia Română, expoziţie Roşia Montană 360, lansări de carte “Afacerea Roşia Montană”, proiecţii de filme, dezbateri. UPDATE

vezi toate articolele de
19 Nov 2013 la 12:08 120 comentarii 1609 vizualizari.
UPDATE: Încă o victorie de moral pentru Roşia Montană: Senatul a adoptat, astăzi, cu voturi 119 voturi “pentru”, 3 voturi “împotrivă” şi 6 abţineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană, care este de respingere a proiectului de lege în forma transmisă de Guvern. Fiind lege organică, decizional va fi votul din Camera Deputaţilor – lupta continuă, şi cu legea specială, şi cu toate legile care conţin reglementări cu dedicaţie pentru proiectul minier de la Roşia Montană!

***

Roşia Montană se mută în această săptămână la Bucureşti. Începând de astăzi, la Academia Română, la Casa Stork, la Târgul Internaţional de Carte “Gaudeamus”, evenimentele legate de acest subiect curg pe bandă rulantă.

Misiunea Europa Nostra la Bucureşti, conferinţă ştiinţifică la Academia Română


Astăzi şi mâine, are loc misiunea de lucru a Europa Nostra (cea mai importantă federaţie europeană din domeniul patrimoniului) dedicată sitului Roşia Montană, în cadrul programului  7 Most Endangered -  Cele mai periclitate 7 monumente şi situri ale Europei. Vor participa  reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor a căror activitate a fost angajată în ultimii ani în direcţia  salvării sitului Roşia Montană şi a identificării  de  soluţii  pentru  dezvoltarea  durabilă  a  zonei,  pornind  de  la  patrimoniul  său  natural şi cultural bogat înţeles  ca resursă inepuizabilă. Sunt aşteptaţi să participe şi reprezentanţi ai autorităţilor statului.

Misiunea  are  ca scop identificarea celor mai potrivite căi şi mijloace pentru salvarea şi punerea în valoare a peisajului cultural minier Roşia Montană. Misiunea are ca fundament un lung şir de acţiuni întreprinse de Europa Nostra pentru sensibilizarea autorităţilor române şi europene, dar şi a publicului în privinţa valorii patrimoniului de la Roşia Montană şi a pericolului de a pierde acest patrimoniu dacă proiectul mini er propus la Roşia Montană ar fi pus în aplicare. Discuţiile  vor  urmări  stabilirea  unei  strategii şi a unui plan de acţiuni precise, precum şi a partenerilor responsabili pentru aceste acţiuni. Strategia şi planul de acţiuni vor fi definitivate în cursul lunii noiembrie şi vor fi comunicate la Conferinţa privind politica europeană în domeniul patrimoniului  „Cultural Heritage Counts for Europe, Europe Counts for Cultural Heritage” , organizată de Europa Nostra la Bruxelles în data de 5 decembrie.

În cadrul programului misiunii, mâine, de la ora 10.00, în Aula Academiei Române, va avea loc sesiunea ştiinţifică 7 Most Endangered Monuments and Sites. Roşia Montană, în cadrul căreia vor susţine prezentări Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, Denis de Kergolay, preşedintele executiv al Europa Nostra, Sneška Quaedvlieg-Mihailović, secretar general al Europa Nostra, Şerban Cantacuzino, preşedintele Fundaţiei Pro-Patrimonio şi Ştefan Bâlici, vicepreşedinte al Asociaţiei Arhitectură, Restaurare, Arheologie (ARA).

***

Expoziţia Roşia Montană 360, proiecţii de filme, ateliere la Casa Stork

Astăzi, de la ora 19,30, la atelierele lui Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck din strada Vasile Alecsandri, nr. 16, sector 1, București (Casa Stork) va fi vernisată expoziţia Roşia Montană 360, care va fi deschisă până pe 30 noiembrie. Evenimentul, organizat de Asociația ARA și Asociația Alburnus Maior, va cuprinde expoziții (foto, video, obiecte de promovare, etc.), material documentar și ateliere interactive.

Desfășurată pe două niveluri (parter și etajul 1), la care se adaugă spațiul exterior, expoziția va prezenta în premieră versiunea Beta a proiectului Roșia Montană 360, expoziția de fotografie Roșia Montană în imagini, proiectul Documentarea patrimoniului de la Roșia Montană, programul Adoptă o casă la Roșia Montană.

Roșia Montană 360 este o platformă de internet pentru monitorizarea patrimoniului. Aceasta presupune introducerea pe un suport anume – fotografie satelitară (ortofotoplan) – a tututor informațiilor existente legate de patrimoniu: fișe pentru fiecare construcție, descrierea zonelor de patrimoniu – arheologice, tehnice miniere istorice, arhitecturale etc, precum și prezentări grafice ale unor elemente de patrimoniu. Roșia Montană 360 se va dezvolta constant și în timp real sub ochii vizitatorilor pe toată durata evenimentului.

Roșia Montană în imagini este un proiect de documentare foto-video al cărui scop îl constituie realizarea unui repertoriu al elementelor semnificative ale peisajului cultural minier din zonă. La scopul documentar al proiectului se adaugă acela al creşterii vizibilităţii patrimoniului cultural de la Roşia Montană pentru publicul larg, în sprijinul unei mai bune conştientizări a valorii excepţionale a acestuia.

Adoptă o Casă la Roșia Montană este un program de salvare a patrimoniului cultural şi a comunităţii tradiţionale de la Roşia Montană şi din satele învecinate. Programul este iniţiat de Alburnus Maior, asociaţia locală dedicată protejării drepturilor membrilor comunităţii de la Roşia Montană, în parteneriat cu ARA, asociaţie activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilor şi al societăţii.

Programul stabileşte o conexiune între proprietarii locali ai clădirilor istorice care doresc să trăiască în continuare în zona Roşiei Montane şi persoane sau organizaţii care doresc să contribuie prin donaţii sau voluntariat la protejarea, cunoaştera şi recunoaşterea patrimoniului cultural al zonei. Fac obiectul acestui proiect toate locuinţele miniere vernaculare, bisericile sau edificiile publice din Roşia Montană şi împrejurimi.

Mai multe detalii aici:

Program:

Pe parcursul derulării expoziției – atelier vor putea fi vizionate proiecții de filme documentare despre Roșia Montană, proiecții de filme artistice turnate la Roșia Montană, va avea loc o lansare de carte și prezentări ale patrimoniului și proiectelor de salvare a sitului aflate în curs de desfășurare.

19.11 – 19.30 – Vernisajul expoziției-atelier și lansarea programului Roșia Montană 360

22.11 – Proiecții de film documentar: 13.00 – Vizionare de presă a scurt-metrajului documentar Zidurile. Making of, de Mihai Goțiu, prezentarea cărţii Afacerea Roşia Montană; 16.00 – Noul El Dorado de Tibor Kocsis; Roșia Montană un loc la marginea prăpastiei de Fabian Daub; Vâlva Neagră de Yorgos Avgeropoulos, Mărturii din Roșia Montană de Nicolae Mărgineanu, Masivul Cetate de Adrian Steclaci.

Patrimoniul Roșiei Montane

23.11 – 16.00 – Proiecții de film artistic: Nunta de piatră de Mircea Veroiu și Dan Pița, Duhul aurului de Mircea Veroiu și Dan Pița, Flăcări pe comori de Nicolae Mărgineanu,

27.11 – 18.00 – Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Prezintă Ștefan Bâlici și Virgil Apostol

30.11 – 18.00 – Programul Adoptă o Casă la Roșia Montană – realizări, perspective și modalități de finanțare. Prezintă Ștefan Bâlici și Cristian Neagoe

***

Afacerea Roşia Montană, de Mihai Goţiu – Lansări şi dezbateri la Bucureşti

Vineri, 22 noiembrie 2013, ora 13.00, Casa Stork, Vizionare de presă a documentarului Zidurile. Making of (18 minute), de Mihai Goţiu, şi conferinţă de presă despre lansarea cărţii Afacerea Roşia Montană. Accesul publicului e liber.

Vineri, 22 noiembrie 2013, ora 18.00, Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus (Romexpo), standul Editurii Tact – lansare de carte Afacerea Roşia Montană.

Sâmbătă, 23 noiembrie 2013, ora 10.00, Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus (Rom Expo), Sala Cupola, vizionarea documentarului Zidurile. Making of, de Mihai Goţiu, urmată de prezentarea cărţii Afacerea Roşia Montană şi dezbaterea Cultura Rezistenţei – invitaţi Ştefan Bâlici şi Virgil Apostol (Asociaţia ARA).

Sâmbătă, 23 noiembrie 2013, ora 19.00, Dianei 4, vizionare „Zidurile. Making of”, prezentare Afacerea Roşia Montană, urmată de dezbaterea Care societate civilă? – invitaţi Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Nicuşor Dan, Claudiu Crăciun, Virgil Paşca, Mihai Goţiu.

***

Alte detalii despre evenimentele (lansări, vizionări, dezbateri) poţi găsi şi aici (şi îţi poţi invita prietenii)

***

Afacerea Roşia Montană (Editura Tact, 2013) – volumul este rezultatul unei investigaţii jurnalistice de peste un deceniu şi este structurată în patru secţiuni (denumite cărţi), care abordează cazul Roşia Montană din perspective diferite. În prima carte („De la opinci, la Armani”) sunt prezentate culisele Afacerii, modul în care aceasta a apărut şi a continuat, dosarul „onorabilităţii” investitorilor şi al politicienilor care susţin proiectul minier, mecanismele de lobby şi modelul (atât pentru societatea autohtonă, cât şi pentru cea internaţională) a afacerilor de acest tip. A doua carte („Droguri şi cianură”) reprezintă o analiză a modului în care mass-media autohtone au prezentat cazul Roşia Montană, cu numeroase studii de caz, precum şi deconstruirea unui fenomen extrem de interesant – „investiţiile” de zeci de milioane de dolari menite să creeze o societate civilă convenabilă, care să mimeze susţinerea publică a proiectului minier. Proiectul minier în sine este analizat în a treia carte („Calul din Marlboro”), nu atât din perspectiva proiectului depus spre avizare la Ministerul Mediului, ci a proiectului livrat opiniei publice, pentru că între cele două versiuni – cea oficială, respectiv cea mediatizată şi promovată – diferenţele sunt majore. A patra carte este dedicată istoriei Rezistenţei, a modului în care s-a născut şi s-a dezvoltat, transformându-se în cea mai mare mişcare civică din România ultimelor decenii.

***

Zidurile. Making of (un proiect al Fundaţiei Extra Art) – Începutul achiziţiilor agresive de proprietăţi în Roşia Montană de către RMGC a generat un puternic fenomen de depopulare. Casele cumpărate de companie au fost lăsate în paragină şi o parte importantă din acestea au fost demolate. Descompunerea comunităţii locale şi distrugerile aduse patrimoniului construit au fost două fenomene care s-au desfăşurat concomitent, potenţându-se unul pe altul. O comunitate şi un stil de viaţă au fost expuse riscului disparţiei totale. Restaurările iniţiate de Asociaţia ARA, în 2007, începând cu Casa Parohială Unitariană şi continuând, din 2012, cu  programul „Adoptă o casă”, realizat în colaborare cu Asociaţia Alburnus Maior, au schimbat direcţia. În jurul restaurărilor desfăşurate de Rezistenţă, a început să se formeze o nouă comunitate. „Zidurile. Making of” prezintă (sub forma unui documentar de scurt metraj) secvenţe de lucru care surprind atât distrugerile de patrimoniu ale caselor din Roşia Montană, stilul de viaţă şi comunitatea ameninţate cu dispariţia, cât şi începutul salvării patrimoniului de aici şi naşterea noii comunităţi.

***

„Cultura Rezistenţei” – analiza pe larg în a patra carte din „Afacerea Roşia Montană” a formării şi dezvoltării Rezistenţei scoate în evidenţă rolul esenţial pe care l-a jucat cultura (atât în sens larg, incluzând aici demersurile Academiei, ale instituţiilor profesionale, cele juridice, ale cadrelor universitare etc., cât şi în sens mai restrâns, aplicat doar domeniului artelor). Cazul Roşia Montană nu e doar cea mai amplă mişcare civică din România, ci şi un caz cât se poate de concret de rezistenţă prin cultură. Mai mult, mobilizarea şi acţiunile  opoziţiei au dat naştere unei Culturi a Rezistenţei, care se poate transforma într-un model pentru societatea autohtonă.

***

Care societate civilă? – cazul Roşia Montană pune în discuţie şi ce reprezintă cu adevărat societatea civilă şi, mai ales, care este societatea civilă reală. Pe de o parte, există o societate civilă instituţionalizată şi mediatizată intens, o societate civilă convenabilă, creată de companie pentru a crea iluzia unei susţineri publice, şi o societate civilă care a acţionat şi s-a implicat activ în cazul Roşia Montană şi pe care, atât o parte a societăţii civile instituţionalizate, şi, mai ales, propaganda companiei şi a susţinătorilor acesteia au încercat să o minimalizeze sau chiar să o nege.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

120 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!