RSS Feed

ASALT! Săptămâna Roşia Montană la Bucureşti: misiune Europa Nostra, conferinţă la Academia Română, expoziţie Roşia Montană 360, lansări de carte “Afacerea Roşia Montană”, proiecţii de filme, dezbateri. UPDATE

vezi toate articolele de
19 Nov 2013 la 12:08 28 comentarii 1609 vizualizari.
UPDATE: Încă o victorie de moral pentru Roşia Montană: Senatul a adoptat, astăzi, cu voturi 119 voturi “pentru”, 3 voturi “împotrivă” şi 6 abţineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană, care este de respingere a proiectului de lege în forma transmisă de Guvern. Fiind lege organică, decizional va fi votul din Camera Deputaţilor – lupta continuă, şi cu legea specială, şi cu toate legile care conţin reglementări cu dedicaţie pentru proiectul minier de la Roşia Montană!

***

Roşia Montană se mută în această săptămână la Bucureşti. Începând de astăzi, la Academia Română, la Casa Stork, la Târgul Internaţional de Carte “Gaudeamus”, evenimentele legate de acest subiect curg pe bandă rulantă.

Misiunea Europa Nostra la Bucureşti, conferinţă ştiinţifică la Academia Română


Astăzi şi mâine, are loc misiunea de lucru a Europa Nostra (cea mai importantă federaţie europeană din domeniul patrimoniului) dedicată sitului Roşia Montană, în cadrul programului  7 Most Endangered -  Cele mai periclitate 7 monumente şi situri ale Europei. Vor participa  reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor a căror activitate a fost angajată în ultimii ani în direcţia  salvării sitului Roşia Montană şi a identificării  de  soluţii  pentru  dezvoltarea  durabilă  a  zonei,  pornind  de  la  patrimoniul  său  natural şi cultural bogat înţeles  ca resursă inepuizabilă. Sunt aşteptaţi să participe şi reprezentanţi ai autorităţilor statului.

Misiunea  are  ca scop identificarea celor mai potrivite căi şi mijloace pentru salvarea şi punerea în valoare a peisajului cultural minier Roşia Montană. Misiunea are ca fundament un lung şir de acţiuni întreprinse de Europa Nostra pentru sensibilizarea autorităţilor române şi europene, dar şi a publicului în privinţa valorii patrimoniului de la Roşia Montană şi a pericolului de a pierde acest patrimoniu dacă proiectul mini er propus la Roşia Montană ar fi pus în aplicare. Discuţiile  vor  urmări  stabilirea  unei  strategii şi a unui plan de acţiuni precise, precum şi a partenerilor responsabili pentru aceste acţiuni. Strategia şi planul de acţiuni vor fi definitivate în cursul lunii noiembrie şi vor fi comunicate la Conferinţa privind politica europeană în domeniul patrimoniului  „Cultural Heritage Counts for Europe, Europe Counts for Cultural Heritage” , organizată de Europa Nostra la Bruxelles în data de 5 decembrie.

În cadrul programului misiunii, mâine, de la ora 10.00, în Aula Academiei Române, va avea loc sesiunea ştiinţifică 7 Most Endangered Monuments and Sites. Roşia Montană, în cadrul căreia vor susţine prezentări Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, Denis de Kergolay, preşedintele executiv al Europa Nostra, Sneška Quaedvlieg-Mihailović, secretar general al Europa Nostra, Şerban Cantacuzino, preşedintele Fundaţiei Pro-Patrimonio şi Ştefan Bâlici, vicepreşedinte al Asociaţiei Arhitectură, Restaurare, Arheologie (ARA).

***

Expoziţia Roşia Montană 360, proiecţii de filme, ateliere la Casa Stork

Astăzi, de la ora 19,30, la atelierele lui Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck din strada Vasile Alecsandri, nr. 16, sector 1, București (Casa Stork) va fi vernisată expoziţia Roşia Montană 360, care va fi deschisă până pe 30 noiembrie. Evenimentul, organizat de Asociația ARA și Asociația Alburnus Maior, va cuprinde expoziții (foto, video, obiecte de promovare, etc.), material documentar și ateliere interactive.

Desfășurată pe două niveluri (parter și etajul 1), la care se adaugă spațiul exterior, expoziția va prezenta în premieră versiunea Beta a proiectului Roșia Montană 360, expoziția de fotografie Roșia Montană în imagini, proiectul Documentarea patrimoniului de la Roșia Montană, programul Adoptă o casă la Roșia Montană.

Roșia Montană 360 este o platformă de internet pentru monitorizarea patrimoniului. Aceasta presupune introducerea pe un suport anume – fotografie satelitară (ortofotoplan) – a tututor informațiilor existente legate de patrimoniu: fișe pentru fiecare construcție, descrierea zonelor de patrimoniu – arheologice, tehnice miniere istorice, arhitecturale etc, precum și prezentări grafice ale unor elemente de patrimoniu. Roșia Montană 360 se va dezvolta constant și în timp real sub ochii vizitatorilor pe toată durata evenimentului.

Roșia Montană în imagini este un proiect de documentare foto-video al cărui scop îl constituie realizarea unui repertoriu al elementelor semnificative ale peisajului cultural minier din zonă. La scopul documentar al proiectului se adaugă acela al creşterii vizibilităţii patrimoniului cultural de la Roşia Montană pentru publicul larg, în sprijinul unei mai bune conştientizări a valorii excepţionale a acestuia.

Adoptă o Casă la Roșia Montană este un program de salvare a patrimoniului cultural şi a comunităţii tradiţionale de la Roşia Montană şi din satele învecinate. Programul este iniţiat de Alburnus Maior, asociaţia locală dedicată protejării drepturilor membrilor comunităţii de la Roşia Montană, în parteneriat cu ARA, asociaţie activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilor şi al societăţii.

Programul stabileşte o conexiune între proprietarii locali ai clădirilor istorice care doresc să trăiască în continuare în zona Roşiei Montane şi persoane sau organizaţii care doresc să contribuie prin donaţii sau voluntariat la protejarea, cunoaştera şi recunoaşterea patrimoniului cultural al zonei. Fac obiectul acestui proiect toate locuinţele miniere vernaculare, bisericile sau edificiile publice din Roşia Montană şi împrejurimi.

Mai multe detalii aici:

Program:

Pe parcursul derulării expoziției – atelier vor putea fi vizionate proiecții de filme documentare despre Roșia Montană, proiecții de filme artistice turnate la Roșia Montană, va avea loc o lansare de carte și prezentări ale patrimoniului și proiectelor de salvare a sitului aflate în curs de desfășurare.

19.11 – 19.30 – Vernisajul expoziției-atelier și lansarea programului Roșia Montană 360

22.11 – Proiecții de film documentar: 13.00 – Vizionare de presă a scurt-metrajului documentar Zidurile. Making of, de Mihai Goțiu, prezentarea cărţii Afacerea Roşia Montană; 16.00 – Noul El Dorado de Tibor Kocsis; Roșia Montană un loc la marginea prăpastiei de Fabian Daub; Vâlva Neagră de Yorgos Avgeropoulos, Mărturii din Roșia Montană de Nicolae Mărgineanu, Masivul Cetate de Adrian Steclaci.

Patrimoniul Roșiei Montane

23.11 – 16.00 – Proiecții de film artistic: Nunta de piatră de Mircea Veroiu și Dan Pița, Duhul aurului de Mircea Veroiu și Dan Pița, Flăcări pe comori de Nicolae Mărgineanu,

27.11 – 18.00 – Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Prezintă Ștefan Bâlici și Virgil Apostol

30.11 – 18.00 – Programul Adoptă o Casă la Roșia Montană – realizări, perspective și modalități de finanțare. Prezintă Ștefan Bâlici și Cristian Neagoe

***

Afacerea Roşia Montană, de Mihai Goţiu – Lansări şi dezbateri la Bucureşti

Vineri, 22 noiembrie 2013, ora 13.00, Casa Stork, Vizionare de presă a documentarului Zidurile. Making of (18 minute), de Mihai Goţiu, şi conferinţă de presă despre lansarea cărţii Afacerea Roşia Montană. Accesul publicului e liber.

Vineri, 22 noiembrie 2013, ora 18.00, Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus (Romexpo), standul Editurii Tact – lansare de carte Afacerea Roşia Montană.

Sâmbătă, 23 noiembrie 2013, ora 10.00, Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus (Rom Expo), Sala Cupola, vizionarea documentarului Zidurile. Making of, de Mihai Goţiu, urmată de prezentarea cărţii Afacerea Roşia Montană şi dezbaterea Cultura Rezistenţei – invitaţi Ştefan Bâlici şi Virgil Apostol (Asociaţia ARA).

Sâmbătă, 23 noiembrie 2013, ora 19.00, Dianei 4, vizionare „Zidurile. Making of”, prezentare Afacerea Roşia Montană, urmată de dezbaterea Care societate civilă? – invitaţi Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Nicuşor Dan, Claudiu Crăciun, Virgil Paşca, Mihai Goţiu.

***

Alte detalii despre evenimentele (lansări, vizionări, dezbateri) poţi găsi şi aici (şi îţi poţi invita prietenii)

***

Afacerea Roşia Montană (Editura Tact, 2013) – volumul este rezultatul unei investigaţii jurnalistice de peste un deceniu şi este structurată în patru secţiuni (denumite cărţi), care abordează cazul Roşia Montană din perspective diferite. În prima carte („De la opinci, la Armani”) sunt prezentate culisele Afacerii, modul în care aceasta a apărut şi a continuat, dosarul „onorabilităţii” investitorilor şi al politicienilor care susţin proiectul minier, mecanismele de lobby şi modelul (atât pentru societatea autohtonă, cât şi pentru cea internaţională) a afacerilor de acest tip. A doua carte („Droguri şi cianură”) reprezintă o analiză a modului în care mass-media autohtone au prezentat cazul Roşia Montană, cu numeroase studii de caz, precum şi deconstruirea unui fenomen extrem de interesant – „investiţiile” de zeci de milioane de dolari menite să creeze o societate civilă convenabilă, care să mimeze susţinerea publică a proiectului minier. Proiectul minier în sine este analizat în a treia carte („Calul din Marlboro”), nu atât din perspectiva proiectului depus spre avizare la Ministerul Mediului, ci a proiectului livrat opiniei publice, pentru că între cele două versiuni – cea oficială, respectiv cea mediatizată şi promovată – diferenţele sunt majore. A patra carte este dedicată istoriei Rezistenţei, a modului în care s-a născut şi s-a dezvoltat, transformându-se în cea mai mare mişcare civică din România ultimelor decenii.

***

Zidurile. Making of (un proiect al Fundaţiei Extra Art) – Începutul achiziţiilor agresive de proprietăţi în Roşia Montană de către RMGC a generat un puternic fenomen de depopulare. Casele cumpărate de companie au fost lăsate în paragină şi o parte importantă din acestea au fost demolate. Descompunerea comunităţii locale şi distrugerile aduse patrimoniului construit au fost două fenomene care s-au desfăşurat concomitent, potenţându-se unul pe altul. O comunitate şi un stil de viaţă au fost expuse riscului disparţiei totale. Restaurările iniţiate de Asociaţia ARA, în 2007, începând cu Casa Parohială Unitariană şi continuând, din 2012, cu  programul „Adoptă o casă”, realizat în colaborare cu Asociaţia Alburnus Maior, au schimbat direcţia. În jurul restaurărilor desfăşurate de Rezistenţă, a început să se formeze o nouă comunitate. „Zidurile. Making of” prezintă (sub forma unui documentar de scurt metraj) secvenţe de lucru care surprind atât distrugerile de patrimoniu ale caselor din Roşia Montană, stilul de viaţă şi comunitatea ameninţate cu dispariţia, cât şi începutul salvării patrimoniului de aici şi naşterea noii comunităţi.

***

„Cultura Rezistenţei” – analiza pe larg în a patra carte din „Afacerea Roşia Montană” a formării şi dezvoltării Rezistenţei scoate în evidenţă rolul esenţial pe care l-a jucat cultura (atât în sens larg, incluzând aici demersurile Academiei, ale instituţiilor profesionale, cele juridice, ale cadrelor universitare etc., cât şi în sens mai restrâns, aplicat doar domeniului artelor). Cazul Roşia Montană nu e doar cea mai amplă mişcare civică din România, ci şi un caz cât se poate de concret de rezistenţă prin cultură. Mai mult, mobilizarea şi acţiunile  opoziţiei au dat naştere unei Culturi a Rezistenţei, care se poate transforma într-un model pentru societatea autohtonă.

***

Care societate civilă? – cazul Roşia Montană pune în discuţie şi ce reprezintă cu adevărat societatea civilă şi, mai ales, care este societatea civilă reală. Pe de o parte, există o societate civilă instituţionalizată şi mediatizată intens, o societate civilă convenabilă, creată de companie pentru a crea iluzia unei susţineri publice, şi o societate civilă care a acţionat şi s-a implicat activ în cazul Roşia Montană şi pe care, atât o parte a societăţii civile instituţionalizate, şi, mai ales, propaganda companiei şi a susţinătorilor acesteia au încercat să o minimalizeze sau chiar să o nege.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

28 comments
 • 1

  La acest moment se voteaza in parlament legea Rosia Montana. Au introdus-o pe sestache pe ordinea de zi, cum fac hotii de obicei, cand nu esti atent, pac.

 • 2

  Proiectul de lege Rosia Montana a fost respins. Deocamdata e bine.

 • 3

  A fost respins la Senat.
  Oricum, legea asta nu (mai) constituie marea miză. Ci legea exproprierilor, descentralizarea și anunțata lege-cadru.
  Așa că, din păcate, nu e nimic bine. Lucrurile sunt din ce în ce mai rele.
  Apropo, apreciez expozițiile, lansările de carte, concertele și alte manifestări cultural-artistice. Dar nu speriem pe nimeni așa. Protestele și-au pierdut din suflu și nu astfel îl vor recâștiga.

  Nora
  2013-11-19 13:48:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @Nora:

  ani la rând, opoziţia faţă de proiectul minier al rmgc s-a bazat pe comunicarea directă, şi cele mai multe evenimente au fost cultural-artistice (de la conferinţe, la FânFest, concerte, dezbateri etc.) ; informarea trebuie să continue, doar astfel proiectul ăsta nu mai poate fi întors de la groapă

 • 5

  Știu că așa a fost până acum. Nici n-am negat importanța acestor evenimente. Dar acum consider că s-a atins un fel de platou. Cine a avut urechi de auzit a făcut-o. Apoi, credeți-mă, la astfel de manifestări vin cei care ȘTIU deja. Nu vin figuri noi. Venim ca să ne re-re-reconfirmăm lucruri deja asimilate.

  Întrebarea mea e ce facem ca să-i câștigăm pe alții.

  Nora
  2013-11-19 14:26:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  @Nora:

  să-i invităm la asemenea evenmente, să afle şi ei :) ;

  altfel, deşi urmăresc cazul ăsta de 11 ani, mereu am ocazia să aflu lucruri noi şi sunt departe de a afirma că ştiu absolut totul despre Afacerea Roşia Montană

 • 7

  @Mihai Goţiu: Din articol reiese “parfum” de vanzare de carti… adica un mic “biznis” acolo… Cu Rosia ? Daca platim despagubiri la rezilere contract abia astept sa bag mana in buzunar ! Cu Bechtel ne-am fript, cu amenzile de la UE ca nu accesam banii lor la fel, amenzi ca luam bani UE dar sunt folositi aiurea… Romania despagubitoare ! Uite ce usor faci afaceri cu RO ! Un contract, nu se respecta si cetatenii platesc de la “bujet”…
  Succes la colectare bani pentru despagubiri ! Cat priveste Legea… vine an electoral… Jaful e programat dupa “electorale”…

  bebelusu
  2013-11-19 15:23:40 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Ceva actual si in acest moment!
  Mesaj scris de cel asasinat de romani la fel ca si alti buni romani!

  La trecerea dintre ani
  Mareşal Ion Antonescu
  Joi, 29 Decembrie 2011 22:21
  Mareşal Ion Antonescu
  ONOARE ŞI PATRIE!

  Un text scris cu şapte decenii în urmă îşi găseşte pe deplin valabilitatea în societatea românească. On OM care şi-a iubit cu devotament Patria şi Neamul, care s-a purtat demn până în ultima clipă a vieţii, afirma în faţa acuzatorilor: „în afară de crime şi furturi, mă solidarizez şi iau asupra mea, toate greşelile pe care, cu ştiinţa sau fără ştiinţa mea, le-am făcut.” În timp ce fabricanţii de istorie îl asasinează în fiecare zi, cuvintele sale rămân mereu vii şi de strictă actualitate. Acum, la cumpăna dintre anii 2011-2012, când Ţara trece prin momente de grea cumpănă, este cel mai îndreptăţit pentru a se adresa Neamului Românesc. Mesajul răzbate de dincolo de mormântul de care nu a avut parte. (Ion Măldărescu)

  „Neamului Românesc

  În loc ca reformele sociale să însemne începutul unei ere a renaşterii naţionale, ele au fost folosite de guverne şi partide numai pentru a crea o pătură superioară artificială. Patriotul, omul elitei şi al cinstei, a fost înlocuit în viaţa publică prin demagogi superficiali şi înşelători. Ne-am frânt puterea, ne-am slăbit cugetul şi ne-am sleit minţile în lupte fratricide pentru ideologii, în desbinări stupide, în bârfeli odioase, în vrajbe dureroase şi în apucături neomenoase. De aceea, ştiu că tu, sătean trudit n-ai plug şi n-ai haine; că fierul plugului e scump pentru punga ta goală şi bumbacul nu-ţi ajunge ca să-ţi îmbraci copiii, că pământul ţi-a rodit puţin şi gurile casei tale sunt multe. Ştiu că tu, meşteşugar chinuit, nu-ţi poţi îndestula nevoile cu greul muncii tale; că râvneşti să nu-ţi mai vezi copiii ofiliţi şi să-ţi vezi fruntea despovărată de griji şi sărăcie. Ştiu că tu, bogatule, eşti turburat fiindcă ai voi pace şi linişte, pentru ca să ai siguranţa bunurilor tale şi mulţumirea averii pentru urmaşii tăi. Căci, să ştii bogatule că averea ta ne e scumpă – dacă este curată – fiindcă e a ţării; că lucrurile casei tale, pe care alţii nu le au, ne încredinţează că din propria ta conştiinţă şi înţelegere ne vei ajuta să facem din bucuria ta, bucuria altora.

  Şi tu, cărturarule, care ai tăcut ieri şi taci şi astăzi, ştiu că aştepţi ceasul când Ţara să-ţi cinstească mintea, Neamul să-ţi preţuiască sufletul şi Statul să-şi întemeieze soarta pe rostul tău de cârmaci al cugetelor şi să nu te umilească izgonindu-te de la luptă sau trudindu-ţi vieaţa în umilirea sărăciei. Greutăţile în care se sbate neamul sunt mari şi încurcate. Neamul Românesc – popor de muncă şi nu parazitar – vrea înnoire, vrea libertate şi vrea să-şi trăiască adevăratul naţionalism, prăvălind pe toţi cei care – conştient sau inconştient – îi împiedică drumul viitorului.

  Puterea unui Neam faţă de el însuşi şi prezenţa unui Neam în lume şi în Istorie se dovedeşte prin unitatea cu care, în ceasurile de încercare ştie să-şi afirme cugetul şi voinţa nestrămutată. În România trebuie să trăiască şi să fie puşi în valoare mai întâi Românii; ceilalţi, dacă rămân locuri libere, vin după ei. Împotriva tuturor piedicilor şi intrigilor duşmane, a clevetirilor şi ameninţărilor nemernice, trebuie să ducem Ţara în matca viitorului, în val de veac, ca să-i asigurăm drepturile nepieritoare.

  Revoluţiile naţionale nu sunt acte de violenţă, revolte, ci idei în marş. Toate adevăratele revoluţii naţionale s-au întemeiat prin zidiri şi nu prin prăbuşiri. Ele au folosit toate rezervele naţiunii şi au întrebuinţat toate generaţiile, respectând instituţiile fundamentale ale vieţii şi ale scopurilor omului. De aceea, vă chem pe toţi, din toate generaţiile şi din toate clasele, ca să înfăptuim marea chemare a istoriei noastre.”

  Mareşal Ion Antonescu

  LA MULŢI ANI, ROMÂNI!

  NOTĂ: Citatul a fost reprodus conform scrierii originale via art-emis.ro../

 • 9

  @bebelusu: Uitasem de basculantele cu bani pierduti la CEDO… Iar Rosia se va “exploata” la bursa din Canada dupa care se va incheia cu despagubirile platite de fraierul roman ! Asta da afacere ! Dar tre’ sa ai bani buni de inceput… apoi bursa-si face treaba.

  bebelusu
  2013-11-19 15:26:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  @FD: Subscriu si ma gandesc la versul “Unde esti TU Tepes, Doamne…” ? Multi nu stiu ca sovieticii l-au tinut pe Maresal la ei ca sa-l convnga sa devina Primul Secretar al PMR. Dar Maresalul nu a vrut sa-si incalce onoarea militara si juramantul ! A fost de acord cu intoarcerea armelor, dar el nu si-a incalcat onoarea si juramantul. Sa nu uitam ca avea acees la H. la orice ora din noapte sau zi ! Si nu de “prost”… Ala din Italia ? Trupele italiene erau dublate de nemti… oare de ce ?
  Oameni ca Maresalul se nasc o data pentru o tara…
  Nu sunt antisemit, nu sunt antimaghiar, dar adevarul istoric nu poate fi “deturnat” dupa cum bate vantul !

  bebe
  2013-11-19 15:38:48 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  @Mihai Goţiu: Perseverenta e de admirat. Nu stiu ce va rezolva practic aceasta perseverenta cand astia s-au apucat si de “sistuit” RO… ia de vezi cam ce inseamna 9,5 TONE / 6,45 cm patrati in subteran (cca. 1.000 atm), fara “supapa de evacuare”… prin preajma Galatiului si a zonei Vrancea, care, oricum, nu are nevoie de “ajutor” pentru “zguduieli” !
  Rezilierea contractului cu Rosia stii “how much” / cap de locuitor ? De acord ca NU TREBUIA. Acum ? Bechtel-ul l-am platit, la UE platim indoit cu CEDO cu tot. Eu zic sa punem de-o cheta nationala pentru Gold Co. Asta e venitul / cap de locuitor: cunatumul tuturor despagubirilor platite de RO de-a lungul anilor… Asta DA “biznis” pentru altii !

  Cezar50
  2013-11-19 15:49:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  @bebe: Din pacate nu avem oameni de stat in Romania!
  Toti sunt pres in fata unora sau altora.
  Onoare???
  Unde o mai gasim?

 • 13

  @bebelusul

  Da, afacere! Iti place un lucru, da bani pentru el.

  mac gregor
  2013-11-19 17:10:09 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  @FD: Doar in cartea de istorie… Mihai Vitezaul, Brancoveanu, si cativa din perioada Regatului. In rest ? Poate prin Germania… din vremea teutonilor. Polonia mereu s-a razboit cu oricine ca sa fie independenta ! La noi e invers: plecaciuni ca sa ne domine altii… Cine incearca ceva, pac la cap si pleaca in occident ! Coanda, Vuia… Vlaicu in RO ? Si numai el. Cine a vrut binele Tarii Romanesti: tradat, omorat ! Fie de noi, fie de turci.
  “Da mama cu biciu’n mine” si “legendele haiducilor” care iau de la bogati sa dea la saraci! Aiurea:Hoti la drumul mare bagati in versuri ca traiau mai bine ca taranii ! Invidia, adica.

  bebe
  2013-11-19 17:15:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  Bebe (sau cine-ai fi), eşti nedocumentat, rău intenţionat şi prost. O fi pleonasm?!

 • 16

  @Nora:

  Uite ca doar ne mai tragem suflul un pic, nu il pierdem de tot. Mai e un pic, tre sa ne pregatim de sarbatoare:
  blog.activewatc../

 • 17

  Nu înţeleg care este semnificaţia acestui “uniţi” din “uniţi salvăm …” atâta timp cât Marincea a fost demis şi după o zi, două de tam-tamuri interesate la televiziuni, nu se mai aude nimic de el. În acest moment nu cred că-i e bine şi n-am auzit să fie sprijinit în vreun fel.

  În astfel de cazuri, ar trebui făcute presiuni uriaşe asupra instituţiilor implicate, până la blocarea acestora. Ar trebui depuse mii de cereri – conform legii – de informare, mii de plângeri în instanţă, mii de sesizări la care instituţiile vizate să fie obligate să dea răspuns scris.

  Altfel, mă tem că totul nu e decât o demagogie ieftină menită să ţină sub control mişcările de protest.

 • 18

  De la anul strainii pot cumpara terenuri … agro… Mineritul nu e un fel de “agricultura” ? Semeni cianura si iese aur ! Cine viseaza Rosia patrimoniu UNESCO, keep dreaming… Cand e vorba de BANI si UNESCO, ONU, UE se uita in alta parte: de ex. la rusi cu Greenpace-ul ! Ati auzit proteste Greenpace in SUA ? Razboaiele astea nu polueaza ? Nuuu… numai rusii ! :) )
  La Rosia e un CONTRACT: iar vom plati TOTI despagubiri ca la Bechtel, de ex…. ca RO e tare buna de plata… la altii ! Inst. Cantacuzino e pe duca de tot… Cui ii pasa ca vaccinurile vor costa triplu ? Se incearca discreditarea CEC (banca de stat: platim TOTI dupa modelul Bancorex)…

  bebe
  2013-11-19 19:40:15 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @Cosa Nostra:

  “Ar trebui”. Pune mana si fa ceva daca chiar iti pasa. Romania e plina de “ar trebui”-tori.

 • 20

  sa plateasca cine a semnat contractul. adica stop minciuna. adica atat!

  stop mitomanilor!
  2013-11-20 16:48:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  Cianura utilizată responsabil nu prezintă riscuri de mediu pentru că se degradează natural sub incidența radiației solare – se diluează în apă și se descompune în elementele componente care există oricum în atmosferă: carbon și azot. În Europa se descarcă anual în apele de suprafață 146 de tone de cianură, odată cu apele uzate industriale, din diversele sectoare industriale cum ar fi : siderurgia, industria maselor plastice, industria energetică. Acest lucru se întâmplă pentru că fabricile care folosesc cianura o neutralizează până la concentrații nepericuloase pentru mediu și sănătate, înainte ca aceasta să fi e descărcată în apele de suprafață. Ungaria deversează anual 4 tone de cianură în Dunăre de la combinatul siderurgic Dunafer de la Budapesta.La Roșia Montană media lunară de concentrație de cianură în iazul de decantare va fi de 3 miligrame pe litru, mult sub media de 10 miligrame pe litru, reglementată de Comisia Europeană. Această substanță nu va ajunge niciodată în apele subterane sau de suprafață

  tina mucea
  2013-11-25 22:40:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  Dezavantajul proiectului minier este ca, fiind primul proiect minier modern de amploare construit in Romania, naste reticenta, pentru ca tot ceea ce este necunoscut provoaca teama. Totusi, la nivel mondial, tehnologiile folosite la Rosia Montana sunt folosite de 100 de ani, sunt sute de mine care opereaza in mod asemanator, inclusiv in state europene precum Suedia sau Finlanda

  carmen alba
  2013-11-25 22:58:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  @carmen alba: Uite si o fata comentand pe aici. Ma bucura acest aspect.

 • 24

  @tina mucea: Ai un nume predestinat de fiinta acefala.Cu gandirea stai mai rau, chiar daca ai vrea nu ai cu ce.

  nicolae pop
  2013-11-26 14:57:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 25

  jordan 1 dave white rapperjordan 4 nike idair max leather sneakers 2013 max leather groupua micro g torch blue green
  nike hyperdunk 2013 navy iaccessed.com/3../

 • 26

  air max 90 all lime all pink air max 90light air jordan shoesair max 2009 purplemens new balance 580 elite edition composite shoes army green black peach mrt580cb
  nba kicks wesley matthews switches from hyperdunks to the nike kobe 9 elite detail almapohle.com/1../

 • 27

  nike air max light black grey redcheap 2016 kobe 11 low white blue glow for salenike hyperdunk 2013 navynike air max tn pink gold
  onitsuka tiger shaw runner reflective pack igoexchange.com../

 • 28

  air jordan retro 15 xv black metallic gold white lasersize nike air max reinventednike air max 95 halloweenjordan 13 free size 9
  jordans shoe store adafilizfidanbo../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!