RSS Feed

Asaltul clonelor în cazul Sobaru. Despre evoluția râmelor postace

vezi toate articolele de
28 Dec 2010 la 05:32 217 comentarii 2799 vizualizari.

Urâtă meserie e cea a postacilor de partid. Deloc de invidiat chiar și pe vreme de criză. Cazul Adi Sobaru a căzut pentru ei mai mult decât nefericit. Au fost scoși la produs în Ajun de Crăciun și ținuți la datorie pe toată perioada Sărbătorilor. Articolele de pe VoxPublica, dar și de pe alte site-uri de știri, dezbateri sau bloguri, au fost urmate de sute și sute de comentarii. Mă rog, ”comentarii” e mult spus, pentru că cele mai multe dintre acestea au fost, pur și simplu, înjurături. La început la adresa autorilor care și-au ”permis” să comenteze cazul, iar apoi între postaci. Pentru că nu doar PDL și-a pus anonimii la bătaie.

De dimineața până seara și de seara până dimineața, înjurăturile au curs non-stop. Astfel, pe toată perioada Crăciunului, a ieșit la iveală tot ce a produs mai rău politica autohtonă. Citind toată mizeria care a răbufnit în subsolurile articolelor de pe online ai putea crede că ne aflăm în plin război. Dintr-un anumit punct de vedere, asta e starea generală a națiunii. Dar, din fericire, doar dintr-un anumit punct de vedere: cel al activiștilor și simbriașilor plătiți să înjure. Pentru că off-line cazul a fost discutat pe un cu totul alt ton. Și controversele nu au fost legate atât de justificarea ori semnificația în sine a gestului electricianului de la TVR, cât de impactul acestuia. Va reuși un asemenea gest să-i responsabilizeze pe politicienii români? A fost sau nu un gest care ar fi trebuit urmat de niște demisii de onoare? Va fi sau nu uitat (ori în cât timp va fi uitat) saltul de la balconul Parlamentului? Acestea au fost întrebările și disputele la care am asistat. Cum spuneam însă, fără înjurături, fără nervi, fără capete sparte.

Iar din ceea ce am auzit, efortul de a minimaliza cazul depus de reprezentanții puterii (efort care a implicat și menționata desfășurare de forțe a postacilor de partid) a fost în zadar. Cazul Adi Sobaru a pătruns în conștiința publică. Și va rămâne acolo încă mult timp de acum înainte. Înjurăturile pe bandă rulantă au avut însă, alte efecte. Ele reprezintă imaginea alienării totale a politicienilor. A înlocuirii argumentelor cu înjurătura.

Am mai scris și cu alte ocazii despre postacii de partid. Habar nu aveam atunci însă ce recorduri sunt în stare să bată. Pentru că în cazul Adi Sobaru s-au autodepășit (în mizerii, se înțelege). Iar maximul a fost atins în momentul în care postacii au început să se cloneze unii pe alții (să-și copieze unul altuia pseudonimele). Până acolo încât să nu mai realizezi care e ”copia” și care e ”originalul”. Practic, anulându-se reciproc. Iar acest fenomen e, la rându-i, plin de semnficiație. Pentru că arată care sunt limitele peste care râmele postace nu vor reuși să treacă niciodată. Nu vor deveni persoane. Nu vor avea vreodată un chip. Se vor anihila reciproc și or să dispară în derizoriu la fel cum au apărut: ca niște iluștri anonimi care nici măcar dreptul de a-și revendica un pseudonim nu-l au.

Desigur, pe termen scurt, râmele postace vor produce anumite pagube: autori care renunță la colaborări ori care își închid rubrica de comentarii (și renunță astfel, implicit, la dialogul cu criticii de bună-credință), cititori care ar dori o dezbatere argumentată, dar care demoralizează în fața tonelor de murdării etc.. Pe termen lung însă vor supraviețui doar ideile și argumentele pertinente. Și cei care le-au emis și și le-au asumat. Și nu va fi loc în memoria colectivă de înjurături. Și nici de niște pseudonime ori de clonele acestora.

***

P.S. Tuturor postacilor care ați fost de serviciu de Crăciun: îmi pare rău pentru voi. În timp ce voi ”combăteați” (vă înjurați) de zor, eu am fost la bere și vin (după caz), cu prietenii și familia.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!