RSS Feed

Asasinate din criptă, de Ioan Mihai Pacepa

vezi toate articolele de
02 Apr 2010 la 09:38 14 comentarii 4266 vizualizari.

Ion Mihai Pacepa a fost şeful Securităţii într-o bună bucată din epoca Ceauşescu. Acum, după ce s-a spus despre el că a fost agent dublu, triplu şi chiar cvadruplu, scrie literatură inspirată din propria biografie şi alimentează legende cu spioni.

În aşteptarea recuperării averii din România, după ce a scăpat de condamnarea la moarte din vremea dictatorului, Pacepa sau cine s-a mai ascunde în spatele acestei identităţii reeditează la Humanitas celebra sa carte “Orizonturi roşii”, adugând capitole şi dezvăluiri evident senzaţionale, deşi multe dintre ele par senzaţionaliste, demne de scenarii (proaste) cu care face rating PRO TV sâmbătă seara.

Am descoperit pasaje din opera lui Pacepa în Adevărul, între două editoriale în care Patriciu vrea să traseze o distanţă între mogul şi feudele sale, iar Ciocăzanu, unul dintre demisionari, aduce vorbă despre  “monştrii” (sacri?) Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chireac, două nume care au fost amintite în legătură cu Adevărul Holding, ca să respectăm şi delimitarea patriciană.

Încercând să-şi justifice “înalta trădare”, Pacepa vine cu detalii despre ordinele de asasinat politic pe care i le dădea însuşi Ceauşescu, cu poponeţul plin de nămol pentru a scăpa de impotenţă şi departe de urechile curioşilor pe o barcă în larg. Soţ de academician doctor inginer şi doctorand în chimie (domnul Aurelian Bondrea ştie mai bine), Ceauşescu îi dă indicaţii preţioase despre izotopii de taliu cu care să-l ucidă pe Noel Bernard de la Europa Liberă, pentru celelate voci din disidenţă având pregătită o valiză cu SEMTEX, un explozibil care îi făcea “carne tocată” pe Goma, Georgescu şi ceilalţi, produs în Cehoslovacia.

Pasaje din Orizonturi roşii
„În memorabila zi de sâmbătă 22 iulie 1978 eram cu Ceauşescu pe plaja lacului Techirghiol, unde Gospodăria de Partid şi Direcţia V-a a Securităţii (care urmau să fie curând unite în Casa Prezidenţială) amenajaseră o porţiune numai pentru el. Datorită depozitelor de nămol radioactiv şi izvoarelor calde de apă sulfuroasă, se crede că lacul are miraculoase puteri terapeutice împotriva impotenţei sexuale, a infertilităţii şi artritei. Om de stil vechi în materie de sănătate, ca şi în politică, Ceauşescu s-a dus la Techirghiol cu regularitate în luna iulie a fiecăruia din ultimii 20 de ani. La început credea că băile de nămol îl vor feri de reumatism şi impotenţă. Acum spera că o să i le vindece. Aşadar, în acea memorabilă zi de 22 iulie 1978, mărşăluiam pe plaja lacului alături de Ceauşescu, aşteptând să crape crustele de nămol de pe trupurile noastre goale”, povesteşte Pacepa în epilogul adăugat în noua ediţie.

În pragul asasinatului

„Doar când am ajuns, în aceeaşi barcă, în mijlocul lacului, unde nimeni nu ne putea auzi, am înţeles în sfârşit motivul real pentru care Ceauşescu m-a chemat de urgenţă la Neptun. El a bătut încet apa cu mâinile, până când umărul lui a atins umărul meu, şi mi-a murmurat în ureche: «N-Noël t-trebuie omorât!» Noël Bernard era directorul programului în limba română al postului de radio Europa Liberă, căruia Ceauşescu îi vroia de mult capul. Ultimele ironii ale lui Noël la adresa absurdului cult al personalităţii din România au stârnit însă acum un nou val de furie din partea Elenei, care se vedea deja vicepreşedintă a Romniei. Ceauşescu s-a apropiat şi mai mult de mine.

- Dă-i-l pe «Radu», mi-a şoptit, referindu-se la pulberea de izotop de taliu primită de la KGB care, potrivit descrierii trimisă de Moscova, odată ingerată, provoca o formă letală de cancer galopant. Ai î-înţeles?

- Am înţeles, tovarăşe Comandant Suprem!

- Dup’aia celelalte vespi, una dup’alta. Începând cu Goma şi Georgescu. Scriitorul Paul Goma, care acum locuia la Paris, şi jurnalistul Emil Georgescu, de la postul de radio Europa Liberă din München, erau de asemenea, de mult pe lista lui Ceauşescu.

- La ăştia le dai Semtex, m-a instruit Ceauşescu profesional. Semtex era un exploziv greu de detectat produs de securitatea cehoslovacă, pe care DIE îl primise recent din Moscova pentru a-l folosi în acţiuni teroriste internaţionale. Un pachet plin cu Semtex, să-i facă carne tocată, a explicat Ceauşescu. El s-a referit la pachete explozive ce trebuiau trimise prin poştă victimelor sale. Apoi trebe distrus întreg vesparu! Viesparul era sediul central al Europei Libere din München.

- O valiză plină cu Semtex!

Timp de 27 de ani am trăit cu coşmarul că într-o zi am să primesc un asemenea ordin”, povesteşte Pacepa.

Acesta a fost momentul-zero, susţine Pacepa, care l-a făcut să ia avionul şi, cu conştiinţa de plumb,  să renunţe la “vila mea cu bazin de înot şi saună de pe Aleea Alexandru 28, terenul de tenis, maşinile cu doi şoferi permanenţi, salariul care îl egala pe cel al primului-ministru, vilele gratuite de la Marea Neagră şi cabanele de vânătoare din Munţii Carpaţi”.

Cât adevăr şi câtă ficţiune să fie aici. Voi ce credeţi?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
editor REALITATEA.NET
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!