RSS Feed

Asta e prea tare: până și Elena Băsescu o beștelește pe Ioana Petrescu

vezi toate articolele de
16 Jul 2014 la 01:28 31 comentarii 1329 vizualizari.

”Până şi eu îmi dau seama că Ioana Petrescu habar nu are de economie sau de finanţe şi în nicio ţară civilizată nu ar putea pretinde să ocupe un rol atât de important precum cel de ministru al Finanţelor”, asta a scris Elena Băsescu despre Ioana Petrescu pe pagina ei de Facebook.

Până la citirea postării mezinei președintelui, am privit cu umor toată desfășurarea mediatică a înregistrării meciului de la Cotroceni, dintre Băsescu și Ponta. Cum Dumnezeu să analizezi cu seriozitate o farsă de proporții, în care premierul a luat picioare în fund cu aerul că dă, în timp ce președintele face pe informatul, dar scapă porumbel după porumbel (cel cu cota unicare n-a reușit să facă prea mare brânză, ori referirea la majorarea salariilor profesorilor cu 50% de la sfârșitul ui 2008, când nu doar că nu s-a opus cacelmalei electorale, ba s-a mai și băgat peste premier, afirmând că știe el că ar fi bani la buget). Dacă mai adăugăm și ”amănuntul” că parlamentarii partidului lui de buzunar, PMP, au votat reducerea CAS-ului la angajator, avem tabloul complet al mascaradei și, e mai mult decât evident, că o discuție serioasă într-un astfel de context despre oportunitatea măsurii n-ar avea vreun sens. A… putem discuta despre ce șanse reale are Victor Ponta pentru a ajunge președinte după un astfel de episod, pentru că prestația lui nu lasă loc de dubii: în confruntări directe poate fi făcut praf la orice oră. Dar nici asta nu ar fi o discuție serioasă, atâta vreme cât nici oponenții nu au prea multe argumente la purtător.

O discuție serioasă poate porni însă de la postarea Elenei Băsescu. Pentru că prestația Ioanei Petrescu ridică întrebări serioase nu despre competențele ei în domeniul economic, ci despre ce înseamnă expertiză în economie, în general.  Probabil, un economist mai versat l-ar fi pus la punct pe Băsescu în două fraze. Dar asta nu înseamnă că ar fi avut dreptate, că măsura ar fi bună sau rea. Ci doar că ar fi avut un repertoriu de argumente mai plauzibile. De fapt,și aici e durerea, până și Eba ar putea fi ministru al Finanțelor. Și nu e o glumă. Rezultatele pentru economie ar fi aceleași. Pentru că nu de competențele unui ministru sau altul depind deciziile politice, ci de calcule populiste de moment și de interese nu neapărat oneste ale unor diferite grupuri de influență. Poate să vină și un laureat Nobel (în economie) în fruntea Finanțelor sau o putem pune pe Eba și n-am schimba lucrurile în bine sau în (mai) rău. Da, asta e o problemă cu adevărat serioasă.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

31 comments
 • 1

  @Gotiu

  Cum Dumnezeu să analizezi cu seriozitate o farsă de proporții, în care premierul a luat picioare în fund cu aerul că dă, în timp ce președintele face pe informatul, dar scapă porumbel după porumbel (cel cu cota unicare n-a reușit să facă …

  Asta ar suna cam asa :

  ” Cum Dumnezeu sa analizezi cu seriozitate o gluma de joc, cum a a fost acest Brazilia – Germania, in care Brazilia a luat 7 goluri cu aerul ca ea oricand poate da 8, in timp ce Germania face pe echipa mare, dar a ratat penibil niste ocazii pe care si eu, Mihai Gotiu – comentator sportiv un pic supraponderal – le-as fi băgat si legat la ochi in plasa. “

  Mircea+
  2014-07-16 06:57:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Mircea+

  ” Cum Dumnezeu sa analizezi cu seriozitate o gluma de joc, cum a a fost acest Brazilia – Germania, in care Brazilia a luat 7 goluri cu aerul ca ea oricand poate da 8, in timp ce Germania face pe echipa mare, dar a ratat penibil niste ocazii pe care si eu, Mihai Gotiu – comentator sportiv un pic supraponderal – le-as fi băgat si legat la ochi in plasa. “

  big like. Asta se agita sa “esplice” de ieri toti baietasii de stanga.

 • 3

  Măcar să se stabilizeze meteo ăla.

  Haplo
  2014-07-16 07:54:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Acum s-a explicat in schimb misteru` plecarii din Romania a delegatiei FMI dupa prima intalnire cu Victor “In Pom Si Pomu-n Aer” Ponta.

 • 5

  @mac gregor:
  Da’ nu’s ce face dom’ Teo ?!
  Ceva cu sanatatea, o fi cumva …MeTeO dependent? :)

  Mircea+
  2014-07-16 08:48:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  Sa aiba nea Teo probleme de meteorism? Posibil.

  Dupa ce a crezut toate basinile PSD/PNL cu facem, am facut, vom face, s-ar putea ca toate sa se razbune si sa i se intoarca dintr-o data.

 • 7

  Asta a fost si senzatia mea: ca Elena Basescu ar fi probabil o la fel de buna ministra a finantelor ca Ioana Petrescu. Indiferent de studii sau capacitate intelectuala sau ce alte diferente or mai fi intre ele.
  La urma urmelor, faptul ca Elena Basescu a ajuns europarlamentar deschide o serie de intrebari si o larga serie de posibilitati.
  Sistemul e mai important decat oamenii.

  Maxa
  2014-07-16 09:36:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  OK. Putem sa-l bifam si pe Gotiu. Cam slab si cam ambiguu. Dar isi face treaba punctind: o discutie serioasa pe o tema care ne afecteaza pe toti asta nu are sens!

  Vezi Gotiule… orice masura luata de guvern merita o discutie serioasa. Este de datoria lui Ponta sa demonstreze faptul ca nu guverneaza dupa ureche si nu il intereseaza doar voturile PNL–stilor.

  In mod normal, guvernul ar fi trebuit sa aibe deja calculele facute. Aceste calcule ar fi trebuit sa fie facute publice inainte de a trimite legea in Parlament.

  Dar nimic nu este normal in tara asta. Guvernul a intrat in campanie electorala pentru prezidentiale. Presa USL-asa, in loc sa critice greselile puterii este ocupata sa acopere greselile puterii. Si atunci te mai miri ca lucrurile merg atit de prost in tara asta?

  Am o intrebare la tine, Gotiule… Daca voi, jurnalistii PSD-isti aveti ca sarcina sa ascundeti porcariile facute de Ponta… ce motive are Ponta sa guverneze bine? In fond, el stie ca orice porcarie face, voi veti face in asa fel incit imaginea lui sa nu aibe de suferit!!!

  gjgj9
  2014-07-16 09:41:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  in Taiwan trebuia sa detii a doua diploma- dar obtinuta cu parcursul integral incepand cu anul I de studii, dupa care masterat dupa care doctorat-la o universitate din: Japonia, SUA, Germania sau UK; asta dupa absolvirea universitatii nationale in domeniul respectiv; fara diploma nationala de baza,diploma straina era insuficienta.

  cu alte cuvinte,pentru a fi incadrat pe un post in care se cer ’studii superioare’ aveai nevoie de 10-12-14 ani in universitati (pe banii tai sau burse); in ultimii cativa ani se pare ca gradul de recunoastere al diplomelor nationale acolo a crescut.

  asa ca am cunoscut oameni si oameni cu pregatire economica atestata de la Harvard la Tubingen sau invers: evident ca diploma ‘mare’ este o conditie necesara, dar nu si suficienta.

  unul din partenerii mei avea ca si director comercial un absolvent si dr. in economie la universitatea din Osaka;

  trei seri la rand, la ‘dinner’ l-a tinut in pozitie de ‘drepti cu capul plecat’ in usa restaurantelor unde eram invitat impreuna cu stafful sau principal; a stat fara cracnire.

  ’s-a balbait la cifre in fata unor parteneri’ mi-a explicat sec gazda.

  berbecu mioritei
  2014-07-16 09:46:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Multe lume vorbeste de cota unica ca de o modalitate pentru a scade evaziunea. Cota unica (si la un nivel scazut) creste atractivitatea afacerilor derulate in Romania. asta este marele avantaj, pe langa simplitatea in aplicare ceea ce e un lucru bun. Incurajeaza munca sau in fine nu o descurajeaza precum cotele progresive.
  Despre asta este vorba.
  In rest, ce spune EBA e absolut nerelevant, neocupand nicio functie publica. Basescu nu a aratat si nu trebuia sa arate ca stie f multa economie, cu ca abordeaza problema cu sistemic, luand in calcul si costurile si beneficiile. Iar Ponta si Petrescu au aratat ca nu a fi Prim minustru respectiv ministru de finante nu obliga la nimic. Poti trece prin aceste functii privind la tavan…

  Viorel
  2014-07-16 09:52:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  Farsa? Farsa e legea asta fara niciun studiu de impact.

  Altfel comportamentul tipic – daca nu-l putem scoate pe Ponta, macar sa ii bagam pe toti in aceasi oala.

  @M. Gotiu: subiectul e CAS-ul, a dat Basescu vreo cifra gresita? A dat Ponta sau I.P. vreo cifra buna? De fapt au dat vreo cifra?!?

  Vercix
  2014-07-16 09:54:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  Si inca un aspect: cum naiba ati trecut de la “Presa trebuie sa critice puterea” de pe vremea lui Boc la “Presa trebuie sa ascunda porcariile facute de putere”?

  gjgj9
  2014-07-16 09:56:10 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  @berbecu mioritei: asta nu impiedica Taiwanul sa aiba o administratie corupta, dupa cum probabil stiti.

  Maxa
  2014-07-16 09:58:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  @berbecu mioritei: dar comentariul dumneavoastra mai arata ceva: disponibilitatea unora care au tras mult de ei sa termine scoli inalte (pentru care au platit parintii si fata de care se simteau obligati si mereu datori sa demonstreze ca sunt la inaltimea promisiunilor si asteptarilor) de a se face pres mai apoi in fata oricarui sef care le stie exploata slabicunea asta.

  Maxa
  2014-07-16 10:01:22 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 15

  @Maxa:
  Poti ajunge parlamentar – cazul Elena Basescu – prin votul populimii. Care este cum este.

  In schimb ministru de finante – cazul Ioana Petrescu – poti ajunge prin votul profesionistilor.

  Asa am crezut noi.

  PS. N-as arunca cu pietre prea mari in saracuta Ioana. De vina este imaturul care a aruncat-o in lupta multprea devreme.

  Mircea+
  2014-07-16 10:07:05 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  din păcate pentru politica românească, si în acest caz precum în altele nici nu poate fi vorba despre ideologii ci de dat la gioale, practică specifică psihopatului de la cotroceni…
  ministrul petrescu are clar o formaţie de dreapta americană şi admnistrează bugetul unui guvern de stânga – zice lumea…
  ponta este un simplu oportunist care a preluat ideea reducerii CAS de la lobiştii CIS şi propagandiştii de dreapta care promovează ideea reducerii taxelor spre zero pentru conformarea voluntară, idee dovedită un fiasco şi din declaraţiile băsescului privind cota unică…
  dece n-am privi modelul de economie scandinavă în care toate taxele sunt mari şi toată populaţia are venituri îndestulătoare şi fără polarizare excesivă?

  trolu
  2014-07-16 10:07:27 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  @Mircea+: chestia cu votul populimii pluteste asa, undeva, in neant. Sigur, pulimea e de vina pentru mai tot. Asta muta atentia dinspre prea finii si distinsii oameni din tabara presedintelui care au orchestrat toata treaba. In fine.

  Cat despre “votul profesionistilor” te gandesti la cine? La parlamentarii care au audiat-o in comisii, la cei care au votat-o, premierul care a propus-o. Intr-adevar, doar profesionisti pe acolo.

  In rest, de acord, si eu tind sa cred ca a fost aruncata intr-un asemenea razboi prea devreme. Intrebarea este : de ce au facut asta? Dar nu cred ca asta o scuteste de la a-si fi pus problema in ce se baga.

  Maxa
  2014-07-16 10:20:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @trolu:
  Intai de toate, la scandinavi productivitatea este mare.
  Apoi urmeaza ce spui tu.
  Poti corecta fraza.

  Mircea+
  2014-07-16 10:21:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @Maxa:
  De la un pesedist cu acte, specialist in domeniul economic.

  ” Ioana a fost audiata in comisii ,iar domnul Ialomiteanu a dat de pamant cu ea, cu niste chestii simple. Atunci mi-am dat seama ca d-ra Ioana este total nepregatita. Minimum doi ani ca si consilier avea nevoie ”

  Si l-a dat exemplu pe tanarul Drăgoi.

  Mircea+
  2014-07-16 10:25:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  @Maxa:
  Prin vot popular nu se aleg profesionisti, asta e cam peste tot. Nu dau cu pietre in popor, nu-i ridic statui, doar constat.

  Mircea+
  2014-07-16 10:28:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  @Mircea+: da, mai poti avea si surprize placute prin comisiile parlamentare. Diagnosticul si recomandarea par de bun simt.
  Din pacate traim in tara in care asemenea lucruri sunt acceptate fie pentru ca e fata lui tata si ne place de tata, fie pentru ca are un doctorat la Harvard macar ca experienta canci. Dupa care, ne suparam si ajungem sa punem la indoiala si veridicitatea studiilor sau sa facem tot felul de apropouri sexiste la adresa fetei lui tata, sa zicem ca doar ea e de vina sau doar pulimea etc. Cam la nivelul Namibiei as zice.

  Maxa
  2014-07-16 10:31:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  Si ce e de mirare?
  Daca Gotiu a ajuns sa-l besteleasca pe dl Plesu, dece nu ar fi si alte cazuri?

  victor L
  2014-07-16 11:10:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  @Maxa: un episod f. semnificativ; dar sunt si diferente de mentalitate: pana la urma, patronul l-a pus pe liber, nu ‘docilitatea’ interesa.

  berbecu mioritei
  2014-07-16 11:16:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  ministrul de finante
  va asigur ca am facut studii foarte bune si asupra sustenabilitatii

  Base
  dati-mi-l si mie

  ministrul de finante
  blablabla

  Base:
  Doamna, dati-mi si mie studiul despre care spuneti ca s-a facut

  ministrul de finante
  (se uita la Ponta: ce facem, ca la asta nu prinde vrajeala?)

  Victor Ponta:
  Lucram la el.
  Va dam, va dam tot ce avem.

  5:29
  https://www.youtube.com/watch?v=Y3vqjq1mlNc&hd=1

 • 25

  Explica-mi Gotiu, cum te simti comfortabil traind intr-o tara in care:
  - Ministrul de Finante minte cu privire la ce a facut
  - Prim Ministrul minte cu privire la ce va face

 • 26

  Si nu este de vina dna economist. Este evident ca Ponta e cel care a instruit-o ca nu mai e nevoie de cifre, totul in Romania se face din vorbe.

 • 27

  @Mircea+: munca in administratie presupune o anumita vocatie, un anumit profil al personalitatii, calitati specifice nu doar ‘diplome’, ‘competente’, ‘idei’;

  deasemeni pp. experienta profesionala acumulata, comunicare samd.

  nu neaparat un bun sau f.bun specialist se va regasi intr-o munca administrativa;ar trebui sa reflecteze in prealabil.

  berbecu mioritei
  2014-07-16 11:27:49 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  @victor L: nu e nimic de mirare si din cauza ca tara e plina de dinozauri, care mai tineri, care mai batrani, care nu stiu decat sa-si urmeze turma si sa se inchine la sfintile autoritati de tot felul. Are si Heidegger niste pasaje interesante despre asta, ti le explica dl. Plesu.

  Maxa
  2014-07-16 12:43:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 29

  pai lui Ponta ii convine ca Petrescu sa fie yes-men-ul de la Finante. Faptul ca ai invatat multa carte nu este sinonim cu a fi treaz si intelept. Din toata vorbaria ei “cu sufletul” se vede clar ca era exact ce-i trebuia lui Ponta. Nu studiile ei inalte au propulsat-o ci naivitatea si lipsa ei de experienta intre crocodilii din Dambovita. Nici un profesionist de calibru nu se auto-injoseste intr-un context ca cel petrecut la Cotroceni. Si aici , artizanul careia Petreasca trebuie sa-i “multumeasca”este Ponta. A bagat-o in fata si se foloseste de ea. Ori e fraiera rau ori e la fel ca si Ponta.

  dana
  2014-07-16 16:40:19 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  Universitatile noastre dau numai specialisti si politicieni, deci nu CAS-ul e problema, ci alungarea tineretului Harvard Sorbona Oxford, sa nu ne strice obiceiurile. Corporatistii trebuie s-o apere ferm pe Ioana-Maria Petrescu, nu sa invidieze CV-ul: gov.ro/ro/guver../
  Diplomectualii nostri, din cauza unor universitari plagiatori si a unor biblioteci sub ale Frantei/ Germaniei se acuza reciproc c-ar fi inlocuitori de intelectuali, NECHEZOLI, când au vreun ciolan in disputa. Si impotriva fostului presedinte mexican Felipe Calderón, trecut prin Harvard si azi profesor la Harvard, s-a purtat in 2006 zadarnic o campanie pe tema pericolului prezentat de soarecele de biblioteca, “rata de Harvard”: youtube.com/wat../
  youtube.com/wat../

 • 31

  Pai nu zicea nenea Keynes ca
  “The ideas of economists and political philosophers, both when they are right and when they are wrong, are more powerful than is commonly understood. Indeed the world is ruled by little else.” ?

  zheng he
  2014-07-16 23:07:46 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!