RSS Feed

Așteptînd intrarea în Evropa

vezi toate articolele de
01 Oct 2014 la 09:54 10 comentarii 570 vizualizari.

Dacă-i iei la citit pe memorialiștii români din secolul 19, îți dai seama de unde ni se trag multe dintre mizeriile contemporane. Și dacă te întrebi de ce memorialiștii acelei vremi, cu excepția lui Ion Ghica, nu s-au clasicizat, descoperi că au fost împinși la margine chiar de contemporanii lor. Chestie pe care a pățit-o și V.A.Urechia ale cărui memorii au rămas pînă azi în ziarele timpului*. Iar dacă treci și prin cărțile de amintiri sau prin jurnalele politicienilor și scriitorilor din secolul 19, ai impresia că, în timp ce decorurile se schimbă, obiceiurile rămîn aceleași. Corupție, nepotism, lovituri politice pe la spate, trădări și mai ales o precaritate morală pe nu se poate construi nimic durabil. Și totuși, prin comparație, politicienii de rahat din România Mică a secolului 19, trădători, inculți și gata oricînd să bage mîna în banul public, par adevărați îngeri față de cei care le vor urma. În Țările Române încă se mai poartă duelul de onoare, cu martori, iar idealul național n-a devenit o afacere pentru lumea politică. Optimistul Urechia trăgea nădejde că vom ajunge Occidentul din urmă, pe urma surorii noastre mai mari, Franța, și că domnitorul străin ne va ajuta să intrăm în Evropa, odată scăpați de intrigile boierilor care își disputau domniile, cu peșcheșuri și pîri la Înalta Poartă.

Redescoperitul memorialist V.A. Urechia, pe care Maiorescu l-a tîrnuit metodic în Beția de cuvinte din cauza unui articol publicat într-o revistă care era împotriva Direcției noi în cultura română de la „Junimea”, fusese în tinerețe amic cu junimiștii. Mulți ani după aceea s-a împrietenit din nou cu ei. Asta însă nu l-a scăpat de efectele nimicitoare, și pe moment și în timp, ale pamfletului lui Maiorescu.

Memorialistul și-a mai copt-o și singur, cînd s-a dat drept urmaș al cronicarului Grigore Ureche, spre hazul adversarilor săi. Așa că în ciuda tuturor meritelor sale, pe care i le-au recunoscut în cele din urmă și cîțiva junimiști, omul a rămas cu eticheta de istoric pe care nu te poți bizui decît pe ici, pe colo, de literat fără gust și, mai ales, de ipochimen care a făcut carieră pe spinarea protectorilor săi politici.

În naționalismul lui, liberalul Urechia a fost antirus, antiturc, antiaustriac, antiungur , antisemit și antibulgar, uneori cu accente xenofobe care-l prevestesc pe A.C.Cuza. Ca scriitor, pretinsul descendent al cronicarului, n-a lăsat nimic mai de Doamne, ajută, deși piesele lui de teatru au avut succes în epocă, iar poeziile lui satirice erau citite și citate de intelighenția vremii. Omul era mai bun ca organizator decît ca autor. A făcut pace între trupele de teatru de la București, treabă delicată și nesigură din cauza orgoliilor actorilor, dar mai ales, ca ministru al Instrucțiunii Publice, a deschis școli și a netezit calea reformelor din învățămînt ale lui Spiru Haret. Din funcții mai mici, stăruitorul Urechia a pus umărul la apariția Ateneului Român și la înființarea Academiei. În politică a schimbat barca lui Cuza cu cea a principelui străin pe care l-a periat cu folos, la adăpostul ideii că poporul trebuie educat să-l iubească pe Vodă. Să-l iubească, dar nu să-l lingușească! l-au contrat pînă și liberalii lui, exasperați de temenelele lui Urechia, chiar dacă ei îl aduseseră la tron pe Carol I. Asta nu i-a scăzut excesele de zel monarhist memorialistului care prefera să se certe cu boierii care făceau guverne, decît să-i displacă lui Vodă.

*V.A. Urechia Din tainele vieței, Amintiri contimporane, Ed. Polirom, 2014

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

10 comments
 • 1

  Randul noua capata sens daca suna “…precaritate morala pe care …”.In rest,exact cum spuneti:”Coruptie,nepotism, lovituri politice pe la spate,tradari…;prin comparatie,politicienii de rahat din Romania Mica,tradatori,inculti si gata oricand sabage mana in banul public,par adevarati ingeri fata de cei ce le vor urma” pana in zilele preacinstitului guvern VVPonta sustinut de un parlament corupt pana in maduva lui Zgonea si Tariceanu,incultura rodind chiar in ministerul Educatiei condus de doi ministri semianalfabeti,dar mentinuti in functie de mitomanul plagiator sef.

  maur
  2014-10-01 12:59:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Mare pezevenchi acest V.A.Urechia ,academician, profesor, demnitar,”al geniilor geniu” cum il “alinta” Eminescu, tipul mediocrului solemn al sferelor intelectuale.Sub infatisarea-paroasa,protejat de ochelarii fumurii specifici agentilor din servicii secrete ascundea o viata intima deosebit de focoasa.Coabitand cu cele trei surori ale familiei anteprenorului Pester-Luiza,Ana si Carlotta- ultima fiindu-i profesoara de mizica reginei Elisabeta. Intre timp,V.A.Urechia se casatorea (1857) la Capela romana din Paris cu o spaniola pe nume Francoise Josephine Dominique Plano.Pe la 1867,omul nostru era membru corespondent al Academiei Regale Spaniole.
  In a sa Istorie a Literaturii Romane,G.Calinescu conchide “Unei vieti asa de pasionale de tipul tragediei grecesti ii corespunde o literatura fada”(sunt enumerate “operele”).V.A.Urechia se stinge la 22 noiembrie 1901 purtand demnitatile de senator si consul general al Republicii Equador.

  maur
  2014-10-01 15:19:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Domnule Teodorescu, articolul asta neutru vine pe fondul ditamai scandalului Microsoft ? Despre Cati Andronescu nimic ? Despre inca o cinstita fapta a mafiei psd – nimic ?

  florin
  2014-10-01 16:46:06 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  @ florin,
  inca nu au aparut indicii ca ar si Basescu implicat; ai si tu rabdare :P

  victor L
  2014-10-01 16:53:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  S-a impus cenzura!

  maur
  2014-10-01 17:48:26 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 6

  florine

  gata tata , odata cu bagarea la puscarie a varanului si cu anihilarea prin metode specifice si a ultimei rotite a mafiei hotiilor androneasca s-a rezolvat hotia din romanica.Androneasca era ultimul exponent al hotiei ca o ajuta si moaca si averea si tot.Din acest moment hotia este eradicata in romania.Gata videanu,udrea,duta l.negoita,blejnar, pinalty,fl. popescu berceanu,si multi altii pot dormii linistiti.Androneasca hoata neamului a fost ceia ce reprezinta “urma scapa turma”.
  Si totul asortat cu tanasescu si al.atanasiu ,si ca sa fie si o oarecare culoare funeriu.
  De aici gata funeriu si androneasa rezolva hotia.O sa fim prima tara din lume cu hotia eradicata.O sa-mi ceri argumentul il ai, funeriu un papleaca care nu era in stare sa lege doua cuvinte trebuind sa-i sufle cineva ce sa zica fura si androneasca care nu are sase case facute ca altii din meditatii o avea citeva sute,ca ea nu lucra cu firmituri se vede dupa moaca ei cit de haoata este.
  Na ca ti-am zis eu despre maicrosoft.Acum esti multumit?
  PS.Pe tine totusi nu te-am vazut suflind o vorba despre turcelu-colonelu-securelu si deontologia lui, sau despre sacii de bani care ajungea la stii tu cine,sau faptul ca face campanie fatisa fara jena unui partid fiind inca presedintele TUTUROR romanilor.Corect, cinstit altceva nimic.Iliescu si constantinescu mor de oftica ca nu au putut duce cinstea si corectitudinea la un asemenea nivel.

 • 7

  victorL cu de la Labarelusecurelu1

  bai loaza daca nu stiai este aparut stii tu ce cei 350 mii, sacii cu bani sau:

  romaniatv.net/a../
  ca stii vorba aia nu iese fum fara foc dar ca sa fie sigur sigur chiorul cu “justitia independenta” i-a bagat pe toti tiganii clanului berce la puscarie ca sa nu mai poata produce nimic.Asa lucreza justitia careia ponta vrea sa-i puna catuse.Ca sa acoperi un mare rahat cauta sa stergi urmele.Dar si justitia si chiorul interlop uita un lucru clanul tiganesc este mare si ca-i inchida pe toti trebuie lagar si asta nu poate.Asta nu au luat in calcul justitia-chioaro-betivo.
  Dar tu stii ca nimic nu este adevarat, sint doar pixeri lui gidea, ca de fapt familia chiorului imprumuta tiganii ca sa se apuce si ei de munca.Adica la fel ca la treaba cu dosul de palma, pixerii lui patriciu au denaturat, chiorul mingiind pe crestet copilul nicidecum nu i-a dat o palma.
  Nenorocite ie antenili, de aceia le si vrea moarte.Stie el de ce.

 • 8

  @nae: Eram sigur ca vei tine si de data asta partea hotilor. N-am spus ca hotia va fi eradicata, dar nici nu poti veni cu asrgumentul tau de doi bani, ca daca nu dispare hotia de tot odata cu cazul asta, mai bine sa nu-l punem in discutie, ba chiar nici ancheta nu are rost. Fiecare hot sau grup de hoti bagat la zdup ne face viata mai acceptabila, ca sa nu zic mai buna, chiar daca rezultatele nu se vad de azi pe miine, cum ne reprosezi tu cu fiecare bagare a unui ticalos (cu care de obicei tii) la zdup. Mutrele blajine ale hotilor nu conteaza, nici macar aparteneta lor politica. Daca Funeriu a furat, sa mearga linga Voiculescu si Androneasca (la bulau, nu in parlament sau guvern).

  Nu prea stiu ce sa spun despre cazul Turcescu, totul e inca confuz. Un jurnalist cu 20 de ani de experienta se comporta extrem de ciudat, dintr-o data comuta de pe acuratete si meticulozitate pe generalitati, misticism si totala lipsa de informatii si explicatii. Inca astept sa imi explice ce a vrut sa spuna cu afirmatia “v-am mintit, mi-am mintit telespectatorii”. Ne-a mintit cu ce ? S-a eliberat din ce ? Credea ca PSD-USL sint partide de nevinovati dar a sustinut in emisiuni contrariul ? Voiculescu si Ponta sint preferatii lui, oaameni de treaba de altfel, dar job-ul lui acoperit era sa-i balacareasca seara de seara ? Nu ii inteleg gestul, actele irelevante cu care a venit si declaratiile confuze si absurde pe care ni le-a prezentat.

  florin
  2014-10-01 20:38:02 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Domnul ministru al cercetarii,Mihnea Costoiu nu vrea sa comenteze intruziunea lui Dinu Pescariu intr-un contract dubios purtand antetul Ministerul Educatiei care pare semnat in fals si care a produs efecte juridice mai multi ani si a adus venituri acestui afacerist.Incalcite cai si ilicite batatoresc unii(ca Pescariu)spre inavutire ilegala!

  maur
  2014-10-01 21:19:13 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  ‘În politică a schimbat barca lui Cuza cu cea a principelui străin pe care l-a periat cu folos…’

  destul de bine punctat insa cred eu mai bine era scris :

  ‘…a principelui strain si PAPISTAS adeca NEORTODOX’- asta pentru ca sa priceapa fara echivoc toti Romanii Mandri.

  perena Institutiei a Linguselii la romani…

  berbecu mioritei
  2014-10-05 19:32:37 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
jurnalist Catavencii, scriitor
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!