RSS Feed

ATENTATELE ŞI “E MOMENTUL SĂ SPUNEM ADEVĂRUL”

vezi toate articolele de
22 Mar 2016 la 17:00 3 comentarii 2859 vizualizari.

“E momentul să spunem adevărul”, asta e fraza care vine imediat după un atentat.

Şi vin oamenii cu adevărul. Îl vomită pe peretele facebookului.

Adevărul e că trăim “războaie culturale”, “civilizaţionale”, că ne-a castrat corectitudinea politică, că dacă am putea da capace minorităţilor am fi mult mai apăraţi.

Adevărul e că ne-au copleşti socialiştii (!??) care ţin cu teroriştii – da, am văzut şi astfel de panseuri – şi în rest nu ne interesează ce s-a întîmplat, cum s-a întîmplat, nu ne interesează cauzele cu adevărat, sînt prea enervante cauzele.

Aceiaşi oameni care-ţi laudă toată ziua mobilitatea capitalului şi flexibilitatea lucrătorilor – care au dreptul să alerge din ce în ce mai precipitat pe tot continentul pentru muncă multă şi plătită cît mai prost  – îţi spun cu mutre căutate, după un groaznic atentat precum acela de azi, că trebuie închise frontierele, filtrate la sînge, că trebuie dus mai departe războiul.

Tot ei urlă că trebuie făcut ceva cu refugiaţii. Şi după ce se face “ceva”, lăsăm pe capul grecilor sau italienilor sau turcilor să se ocupe.

Cu un simţ oportunist demn de cauze mai bune încep aceşti oameni să spună “adevărul”, imediat după ce explodează bombele, imediat după atacuri sîngeroase.

E relevant un schimb de mesaje pe twitter între doi politicieni belgieni. Unul şi-a pus imediat pe twitter adevărul (adică un atac la adversarii de dreapta). Un coleg de partid i-a transmis că e blocat într-o staţie de metrou şi i-a mai spus ceva: “taci!”.

Ţineţi-vă “adevărul” măcar pentru a doua zi. Pînă atunci cea mai bună formă de repsect faţă de victime e să stai lîngă fapte şi să te informezi cît poţi de bine în condiţii de panică. Altă cale nu văd.

Iar poate problema e că de un deceniu şi mai bine se tot spune “adevărul” şi se tot şoptesc aceleaşi mantre imprecise, populiste, prosteşti chiar, iar Europa se uneşte doar pentru priveghi.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: ,


3 comments
 • 1

  Adevărul, pe scurt, e că mai devreme sau mai târziu, dar întotdeauna, sclavii se răzvrătesc.
  Înainte de a propune întărirea mijloacelor de represiune și supraveghere, poate că ar trebui să încetăm să mai huzurim noi, lumea occidentală, pe spinarea coloniilor (politice sau economice), așa cum am făcut sute de ani. Poate că ceea ce se întâmplă acum e tocmai „plata” pentru bunăstarea de care s-a bucurat occidentul sub pretextul globalizării.

 • 2

  Fiind a doua zi, e momentul sa spunem adevarul. Full disclosure – laud mobilitatea capitalului si flexibilitatea lucratorilor (sunt unul din ei de fapt).

  Refugiatii: trebuie facut ceva cu ei. Ceva coordonat la nivel european. Adica instituite proceduri de verificare pentru a fi (rezonabil de) siguri ca nu sunt si ne-refugiati infiltrati printre ei. Iar, dupa ce aceste proceduri sunt aplicate, acceptati si integrati toti. Absolut toti. Fiecare persoana care fuge din calea violentei trebuie sa isi gaseasca refugiu in Europa, pana cand violenta va inceta.

  Razboiul trebuie dus. Dar trebuie dus cu grija, pentru a minimiza victimele colaterale. Victime colaterale=potentiali inamici. E nevoie de boots on the ground. Nu credeam ca o sa spun asta dupa Irak si Afghanistan, dar asta e adevarul. E mai scump decat sa bombardezi, dar e mai eficient.
  In acelasi timp, razboiul trebuie dus si pe termen lung. Iar pe termen lung, singurul mod in care se poate opri terorismul este prin educatie.

  Principiile nu trebuiesc schimbate. Scopul terorismului nu este uciderea a 30 de oameni, este schimbarea fundamentala a societatii prin teroare. Cand ti-ai schimbat stilul de viata, au castigat. Europa e suficient de puternica sa rezolve problema fara schimbari majore.

  Asta nu inseamna ca se poate continua ca pana acum. Posibilitatile de actiune nu se impart intre “stat politienesc” si “stat pe burta”. Exista metode de abordare a problemei. Sigur, cu cat dorim mai mult sa pastram libertatile personale, cu atat restrictionam posibilitatile de actiune mai mult, iar cele ramase devin mai scumpe si mai ineficiente. Dar asta e un pret pe care Europa poate si trebuie sa il plateasca, macar pentru a nu se transforma in SUA.

  Socialistii (comunistii mai degraba) nu ne-au coplesit. Sunt putini, fara vreo putere reala, inflexibili si merita ignorati atata timp cat nu contribuie in mod real la rezolvarea problemei. Acelasi lucru se poate spune despre Rusia. Cu cat ne dam seama mai repede ca Putin e o gluma proasta, cu atat mai bine.

  Gigi
  2016-03-23 12:40:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Bai, tu esti nebun? Nu, pe bune, tu esti chiar nebun?

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!