RSS Feed

ATENȚIE: RMGC a mai dat statul român în judecată. ȘI A PIERDUT! Și cum și-a tras Gabriel un ditamai obuzul în picior cu despăgubirile de 4 miliarde și cu speriatul investitorilor străini

vezi toate articolele de
12 Sep 2013 la 01:17 55 comentarii 12003 vizualizari.

Știrea zilei de ieri (pe Afacerea Roșia Montană) a fost legată de cele 4 miliarde de dolari pe care Gabriel Resources le-ar solicita statului român dacă Parlamentul va respinge proiectul de lege specială. “În cazul în care camera inferioară (Camera Deputaților) respinge proiectul, vom merge mai departe cu notificarea formală de litigiu comercial pentru multiple încălcări ale tratatelor internaționale de investiții pentru o sumă de până la 4 miliarde de dolari (U.S.)”, a afirmat Jonathan Henry (directorul general al Gabriel Resources), pentru publicația canadiană ”The Globe and Mail”. “Cazul nostru este foarte puternic și îl vom aduce în atenția publică astfel încât eforturile României de a atrage investiții străine vor suferi foarte mult”, a mai spus șeful lui Gabriel.

Ulterior, Jonathan Henry a revenit cu un comunicat de presă, afirmând că ar fi fost ”citat greșit” de jurnalistul canadian, Erik Reguly. O ipoteză destul de puțin plauzibilă: ”The Globe and Mail”, nu e ”un ziar din Toronto”, ci cel mai citit ziar canadian, iar Eric Reguly este un jurnalist foarte avizat pe cazul Roșia Montană, a și fost în România și a scris mai multe articole pe această temă (pentru reportajul de la Roșia Montană fiind, de altfel, premiat.) Asupra motivelor care l-au făcut pe Jonathan Henry să se răzgândească voi reveni însă după ce voi detalia aberația cu despăgubirile.

***

Compania a mai dat statul român în judecată. Fără folos

Declarațiile șefului de la Gabriel vin într-o logică firească a războiului pentru Roșia Montană. Pe de o parte, sunt afirmații menite să pună presiune pe parlamentarii care nu cunosc foarte bine cazul și să-i demotiveze pe protestatari, creând un curent de opinie publică defavorabilă lor (colegul de VoxPublica Daniel Oanță a și căzut în această plasă). Pe de altă parte, e și o măsură siguranță luată față de proprii acționari, transmițându-le un mesaj de forță (și de securitate la adresa acțiunilor lor), dar și construindu-și apărarea pentru viitoare procese cu aceștia (un lucru mai puțin cunoscut publicului român e faptul că nu de puține ori, când valoarea acțiunilor unor companii se volatilizează, acționarii dau în judecată compania, acuzând-o de management defectuos și de inducerea lor în eroare). Până aici totul ține, cum spuneam, de logica războiului.

Ce e total ilogic e să te sperii de astfel de declarații. Faptul că o companie dă în judecată un stat, nu înseamnă și că va câștiga. ATENȚIE: Compania minieră care intenționează să exploateze aurul de la Roșia Montană A MAI DAT ÎN JUDECATĂ STATUL ROMÂN. ȘI A PIERDUT. Procesul a început în 2007, când Ministerul Mediului, condus atunci de Attila Korodi, a suspendat procedura de avizare a acordului de mediu după ce certificatul de urbanism deținut de RMGC a fost anulat definitiv de instanțele judecătorești. În judecată au fost dați, în solidar, Ministerul Mediului, ministrul Attila Korodi și secretarul de stat Silviu Stoica. Compania solicita reluarea procesului de avizare și despăgubiri de 1 milion de euro.

”Ideea principală, în cazul oricărui proces în care o companie solicită despăgubiri e să demonstreze reaua-voință sau neimplicarea statului în emiterea actelor cerute. Ne-au acuzat că noi tergiversăm avizarea”, a declarat, pentru VoxPublica, Attila Korodi. ”Am câștigat procesul la Curtea de Apel, pe fond, invocând un caz similar de la Timișoara, în care decizia fusese aceeași, de respingere a pretențiilor. La recurs, Curtea Supremă de Justiție a retrimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel, solicitând ca decizia să nu se ia doar invocând jurisprudența din domeniu. În cadrul procesului, care a durat mai bine de cinci ani, cei de la companie au încercat să ne păcălească, să încheiem un fel de acord, o tranzacție, prin care să se încheie procesul, dar cu posibilitatea ca ei să-l poată relua dacă se consideră necesar! Nu am acceptat și procesul a continuat. Nu s-a ajuns a o soluție, pentru că cei de la companie au renunțat și și-au retras cererile”, susține fostul ministru al Mediului. ”Statul și-a îndeplinit obligațiile față de ei. Pentru avizarea proiectului lor sunt necesare tot felul de alte avize și documente, de la diferite alte ministere și agenții, și fiecare instituțiea a lucrat corect și cu termene corecte. Statul român nu se face de vină pentru greșelile lor pe parte juridică, tehnică sau din nepricepere”, a mai spus Attila Korodi.

Ce rost a avut procesul deschis de compania minieră în 2007 împotriva Ministerului Mediului, ministrului și secretarului de stat? Despăgubirile? Să fim serioși. Știau foarte bine că nu vor câștiga (de unde și negocierile și încercarea obținerii unui… acord). Scopul principal era de a pune presiune, atât pe Attila Korodi, cât și pe miniștrii care i-au urmat, precum și pe alți funcționari din Minister. La fel cum încearcă să pună presiune pe parlamentari. Și pentru că vor să ”sperie” și opinia publică au avansat sumele astronomice în discuție.

Am mai spus-o și o repet: statul român nu are nicio obligație față de companie atâta vreme cât aceasta nu a reușit să realizeze un proiect care să respecte legile în vigoare. Iar faptul că proiectul minier este ilegal este dovedit chiar de către proiectul de lege specială în care sunt enumerate toate normele legale care sunt încălcate. Doar dacă acest proiect de lege specială va fi votat în Parlament (făcând proiectul minier să intre în legalitate), va exista riscul plății unor despăgubiri.

Precedentul proces arată, dincolo de orice dubiu, că amenințarea cu procese și solicitarea de despăgubiri țin doar de logica războiului psihologic. Și atât. Păi când n-au fost în stare să câștige nici măcar niște despăgubiri de un milion de euro, vi se pare plauzibilă povestea cu 4 miliarde de dolari?

***

Să revenim însă la partea a doua a declarațiilor lui Jonathan Henry. Cealaltă amenințare: “Cazul nostru este foarte puternic și îl vom aduce în atenția publică astfel încât eforturile României de a atrage investiții străine vor suferi foarte mult”. Asta e o gafă absolut monumentală. Pentru a înțelege cât e de mare, trebuie să fac apel la o parte a istoriei Afacerii Roșia Montana.

Un mic istoric cu lobby-ul lui Gabriel

În acest an, am prezentat mai multe documente legate de strategia de lobby a lui Gabriel Resources: extrase din corespondențele pe mail ale foștilor ambasadori ai Canadei în România (aici), personajele importante de pe lângă Casa Albă (foști consilieri și ambasadori americani) plătiți de Gabriel (aici), precum și un document care face referire la strategia de lobby a companiei. Voi încerca să sumarizez.

Inițial, interesele Gabriel în România au fost reprezentate aproape exclusiv, la nivel dimplomatic, de ambasadorii Canadei (unul dintre ei, Raphael Girard, a și ajuns, ulterior, în board-ul companiei). Așa cum rezultă și din corespondețele lor electronice, sprijinul ambasadorului SUA (Nicholas Taubman pe atunci) a fost solicitat doar în caz de criză (în 2007, după suspendarea procedurii de avizare a acordului de mediu și când, în Parlament, a fost înaintat proiectul de lege privind interzicerea ultilizării cianurilor în mineritul din România). Situația s-a schimbat după anii 2008-2009, când pachete importante de acțiuni au fost achiziționate de miliardarii de pe Wall-Street, John Paulson, Thomas Kaplan sau Beny Steinmetz.

În documentul la care fac referire (din 2010) se arată modul în care Gabriel a încercat (și în cele din urmă a și reușit) să obțină sprijinul diplomației americane (și a ambsadorului Mark Gittenstein). Fragmente:

„Gabriel Resources are o bună relaţie cu ambasadorul SUA Mark Gitenstein (“front door ” relationship – n.t.) prin intermediul lui Stu Eizenstat. Mark mi-a mărturisit acest lucru în conversaţii private. Mark mi-a spus de asemenea confidenţial că a pleda cauza lui Gabriel nu va fi nici simplu nici uşor. El speră că Gabriel se va alătura altor investitori din SUA care au probleme similare cu reglementările din România în aşa fel încât în calitate de ambasador poate presa pentru reforme pro-investiţii mai largi care în schimb i-ar asigura platforma pentru a ajuta efectiv companiile individuale precum Gabriel. Mark şi eu am discutat despre mediul investiţional din România şi cum afectează acesta companiile americane – el vrea să continue sa mă folosească pe post de panou pentru unele dintre ideile sale cu privire la aceste aspecte.”

”În particular, am înţeles la o întâlnire la care Mark Gitenstein mi-a mărturisit că ar trebui să împachetăm problema noastră într-o coaliţie a companiilor americane în jurul unor teme mai generale, precum “domnia legii” sau “certitudinea juridică”, pentru a permite ca Guvernul SUA să ne susţină ca parte dintr-un efort mai larg. La Mayer Brown LLP, Mark şi cu mine am lucrat împreună peste zece ani, construind coaliţii similare de susţinere ale industriei. Amândoi am fost de acord că Guvernul SUA şi Mark ar trebui să fie capabili să susţină în jurul principiului “domniei legii / certitudinii juridice / transparenţei reglementărilor” o coaliţie a companiilor care ar putea în schimb să fie foarte benefică pentru strategia lui Gabriel în România.”

Compania care e menționată expres în document pentru a face parte din această ”coaliție a industriilor” e gigantul alimentar Smithfield (care a preluat rămășițele Contim).

„Un membru potenţial al coaliţiei noastre ar putea fi Smithfield Ferme, cu baza în Virginia, şi condusă de Dennis Treacy, pe care l-am cunoscut personal şi cu care am lucrat mai bine de zece ani. La cererea lui Dennis, l-am prezentat ambasadorului Gitenstein în septembrie 2009, când am discutat ideea unei coaliţii a industriei”

Interesele Smithfield în România sunt reprezentate de firma de lobby McGuire Woods, care reprezintă și Ford. Așadar, e de așteptat ca și Ford să intre în această coaliție. Și, desigur, și alte companii americane. În cele din urmă, Gabriel a reușit să intre în această coaliție, lucru confirmat, în luna martie a acestui an, chiar într-un comunicat al companiei:

”On March 1, 2013, the United States Department of Commerce notified Gabriel of its decision to formally support the Company through the Commerce Department’s Advocacy Center for International Trade, which coordinates US government resources and authority in support of international business opportunities that involve foreign government decision-makers. As part of such Advocacy assistance, Gabriel anticipates that the US government will assist the Company by communicating to the Romanian Government on behalf of Gabriel’s commercial interest in Romania.”

***

Domnul Henry, nici nu știi cât de prost începi să fii

Și aici începe distracția. Domnul Jonathan Henry s-a simțit, probabil, pe cai mari când s-a lansat în amenințările referitoare la sperierea investitorilor străini. Lucru care, chiar dacă ar fi adevărat, nu ar fi trebuit spus! Din punctul de vedere al investitorilor străini.

Să recapitulăm: Gabriel a obținut după eforturi de durată sprijinul oficial al diplomației americane. Însă, atenție, la capitolul ”și alții”. Adică, în măsura în care ceea ce profită companiilor americane (interes direct pentru SUA) îi profită și lui Gabriel (interes indirect pentru SUA, Gabriel nu e companie americană, chiar dacă are și acționari americani). Prin declarația pe care a făcut-o, Jonathan Henry a pus în pericol interesele directe ale companiilor americane în România. Mai exact a generat o reacție de respingere publică la adresa tuturor ”investitorilor străini”, nu doar la adresa lui Gabriel.

Acum puneți-vă în situația companiilor americane (și al oficialilor SUA). Ce credeți că vor face? Se vor alia cu Gabriel, riscându-și siguranța (și privilegiile) propriilor afaceri sau vor pune presiune exact în sens invers, pentru a se încheia cât mai repede povestea cu Roșia Montană, înainte ca opinia publică să le ia direct în vizor și pe ele? Dacă aveți vreun dubiu în privința răspunsului, să citim și precizarea făcută de Jonathan Henry la doar câteva ore după ce a apărut articolul din ”The Globe and Mail”:

“Ca o clarificare a declaraţiilor publicate în numele meu în presa internaţională, doresc să subliniez că nu am declarat niciodată cele citate în forma respectiva şi că declaraţiile mele au fost citate greşit. Între timp, declaraţiile au fost corectate de către publicaţia The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru România, pentru cetăţenii săi, pentru Guvernul României şi pentru Parlament. Doar românii şi România vor decide ce este în interesul ţării. Deşi este firesc pentru orice companie să facă ceea ce este necesar pentru a-şi proteja interesele – şi nici Gabriel Resources nu face excepţie – vom lua act de orice decizie luată de Guvernul sau Parlamentul României. Compania va furniza toate informaţiile necesare pentru ca oamenii să poata lua o decizie în deplină cunoştinţă de cauză. Decizia finală va aparţine, fără discuţie, Guvernului şi Parlamentului României şi, în ultimă instanţă, cetăţenilor României”.

Să creadă cine vrea povestea cu ”citarea greșită”. Ce mai contează o minciună în plus: până la ora la care scriu acest text, ”The Globe and Mail” nu a făcut vreo corectură (vezi foto).! Jonathan Henry și Gabriel au reușit să-și tragă un ditamai obuzul în picior: au mai reușit (o dată în plus) să crească iritarea opiniei publice din România și, în mod suplimentar, și-au mai pus pe cap și companiile americane (și oficialii americani). Dacă până în acest moment companiile americane (și lobby-ul din jurul lor) ar fi avut motive să-i sprijine pe cei de la Gabriel (pentru că o eventuală respingere a proiectului minier ar putea crea un precedent care să le fie defavorabil), de acum încolo au tot interesul ca proiectul lui Gabriel să fie stopat! Pentru că dacă nu e oprit, ceea ce era doar o posibilitate (probabilitate) devine o certitudine: războiul nu va mai continua doar cu Gabriel, ci cu toată ”coaliția industriilor” din care Gabriel face parte. Iar sloganul ”Nu Corporația face legislația!” va avea o acoperire și mai mare.

Cum am precizat: Jonathan Henry a spus exact ceea nu ar fi trebuit să spună! Lucru pentru se cuvine să-i mulțumim ;) .

***

IMPORTANT: Cât despre parlamentarii români, vă rog, cât se poate de mult, băgați-le sub nas (sau la telefon) precedentul din 2007, când compania a dat în judecată statul român. Să înțeleagă că nu au de ce să-și dea drumul în pantaloni. Oricât ar fabula Ponta sau șefii de la Gabriel cu miliardele cerute ca despăgubiri. E dreptul lor să ceară orice, dar asta nu înseamnă și că vor obține. Iar acest lucru vă rog să-l transmiteți și celor care i-ați văzut nedumeriți când au auzit de amenințările și pretențiile astea aiuristice.

SLOGANUL: CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE! rămâne valabil în continuare ;) .

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

55 comments
 • 1

  tocmai de aia negociaza cu usile inchise tratatul intre UE si America de Nord. en.wikipedia.or../

 • 2

  antonesei.timpu../

  americans , go home
  2013-09-12 01:57:25 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  @Alexandra: UE nu exista, nu are Constitutie, nu are armata, nu are nici un mijloc de presiune in afara de coruptia conducatorilor statelor. E un club privat , format din fascisti bancheri si industriasi, e liber sa faca ce tratat vrea cu cine vrea dar NU are nici o putere sa impuna nimic nimanui. Bancile si industriile pe care le controleaza ar trebui nationalizate , ca in Brazilia si Venezuela.
  UE este un club de mafioti complici cu mafiotii care cica reprezinta statele si popoarele de pe continentul Europa. Fara legitimitate.
  Europarlamentarii au fost “alesi” cu o participare electorala de 20% deci in nici un caz nu reprezinta popoarele in numele carora semneaza ceva.
  In nici un caz nu o sa accept eu un tratat pritocit de mafiota nazista Reding si semnat de Eba si de Vadim.

  @Alexandra
  2013-09-12 02:07:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 4

  Ei acuma, merita sa incerc si eu la fel ca EVZ-ul intoxicarea cu activistii platiti de Soros. Ca doar nu m-a platit RMGC-ul degeaba!

  Oaniel Danta
  2013-09-12 02:40:24 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 5

  CORECTATI: “Domnul Henry, nici nu știi cât de prost începi să fi” – SA FII !

 • 6

  “războiul nu va mai continua doar cu Gabriel, ci cu toată ”coaliția industriilor” din care Gabriel face parte.”

  Asta e o minciuna gogonata, scoasa din putzul gandirii conspirationist-alarmiste. GR nu face parte din nici o “coalitie” iar legea americana si cea internationala penalizeaza practica unor companii de a obtine avantaje incorecte concurential prin coruperea oficialilor unor state straine.
  NU exista o coalitie a nici unei industrii , este concurentza acerba iar cei demascati ca folosesc mijloace neortodoxe (coruptie) pentru a obtine avantaje sint alungati cu suturi in fund.
  D-le Oanta , ati scris articolul pornind de la premiza gresita ca oamenii ar fi neinformati deci usor de dus de nas si de speriat. Nu sint nici una nici cealalta.

  dezinformare rmgc-ista
  2013-09-12 03:02:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 7

  @dezinformare rmgc-ista: Mananc si eu o paine, ce sa fac…

  Oaniel Danta
  2013-09-12 03:44:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 8

  Pofta buna, e libertate de expresie inclusiv pentru manipulare , dezinformare, reclama mincinoasa :)
  Fiecare pasare pe limba ei piere.

  ion cismas
  2013-09-12 04:05:07 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 9

  Tov. Gotiu, aici nu te bagi? la prima vedere chiar pare mai groasa. romanialibera.r../

  Vasilica
  2013-09-12 04:27:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 10

  Iti doresc putere de munca in continuare !
  Multumiri si felicitari !
  Ne vedem in strada !

  Voicu
  2013-09-12 05:41:30 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 11

  dindan a scris:

  în 20-01-2012 la 11:31

  Claudiu isi doreste anticipate, din spusele lui USL e mai ok si USL v-a stopa exploatarea miniera de la Rosia Montana…. isi doreste sa impace pe toata lumea in piata prin sloganurile sale, si asta deja e politica… cauta prieteni in randul galeriilor si printre sindicalisti.. n are pic de viziune despre ce se poate intampla bun din protestul asta dar pana la urma nu este decat un MC…

  petrisor carzon
  2013-09-12 08:35:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 12

  Dumneavoastra cu ce va ocupati in afara de asta?Se poate trai bine din asa ceva,muncind pe gratis,cu ce va platiti facturile?Care sunt prioritatile voastre;intai maidanezii ,apoi oamenii,intai dealul ,apoi localnicii?Eu nu am nici o problema daca un tzigan mananca o lebada de foame,consider ca un romulan viu este mai valoros decat o lebada.De ce nu aparati si padurile patriei,care sunt macelarite de 23 de ani si care prin defrisare stau la baza celui mai mare dezastru ecologic din UE?D-voastra jucati la bursa,d-le?

  chifiriuc
  2013-09-12 09:08:29 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 13

  Primul vinovat e Ponta, macsr acest Henry e angajat acolo si e rolul lui sa faca declaratii in interesul firmei. Faptul ca acest proiect e o afacere evreiasca o demonstreaza lobbyul facut de ambasadorul evreu-american Gittenstein pt o companie “canadiana” in spatele carora se afla cativa evrei condusi de borfasul international evreu George Soros. Interesele evreilor sunt mari pentru ca Rosia Montana detine mari zacaminte de uraniu, de care israelo-americanii au mare nevoie pentru a fabrica arme nucleare si tehnologie militara de varf. Au wolframul de la americani, dar fara uraniul nostru nu pot crea arsenalul militar care sa ii propulseze in fruntea puterilor mondiale.
  Obama nu are curaj sa atace nici Siria singur, mai ales ca Rusia are o pozitie ferma. Asa ca nu degeaba ambasadorul SUA la Bucuresti, ca evreu, face jocurile pentru Gold.
  Legat de judecata, Ponta a fost iresponsabil, vorbind ca si cum Goldul ar fi castigatdeja un eventual proces. De asta zic ca el este mai blamabil decat Henry, comportandu-se ca un sclav vandut care in disperate de cauze face declaratii puerile, care il incrimineaza direct. E ca si cum Ponta ar vrea sa le dea banii, fara judecata, pur si simplu ca de la el, spunand ” poftim o compensatie de la romani, o meritati, pacat ca nu mai facem exploatarea “. Rusine sclavului Ponta si tuturor guvernelor tradatoare !

  ovidiu
  2013-09-12 09:34:16 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 14

  @chifiriuc:

  1. prioritatea nr. 1 sunt localnicii și drepturile lor; cei care nu pleacă și își apărăr proprietățile și locurile de muncă; nu există absolut niciun motiv să distrugi niște locuri de muncă și surse de venit pe timp de sute de ani pt. a crea alte locuri de muncă pentru mai puțin de 20 de ani; și nu e vorba doar de localnicii din Roșia Montană, ci din toată zona Apusenilro: astăzi vor ieși a proteste angajații fabricilor de mobilă din Câmpeni care riscă să rămână fără locuri de muncă dacă proiectul minier se face

  2. da, se poate trăi din jurnalism independent, chiar dacă nu e una dintre cele mai ”bănoase” ocupații; declarațiile mele de venituri sunt depuse la Finanțe

 • 15

  ACEASTA COMPANIE TOT TIMPUL A MINTIT ,A DUS IN EROARE POPULATIA TARII;CEI MAI MULTI BANI LI S-AU DUS PE SPOTURI PUBLICITARE MINCINOASE ,AU CUMPARAT APROAPE TOATE POSTURILE TV ,ZIARISTI, PRIMARI ,ETC.,ASA CA NU MAI UMFLE SUMA ,PT. CA CUNOASTEM ADEVARUL.EI PROCEDEAZA CA SI COMPANIA CARE EXTRAGE AUR DIN PERU,UNUL DIN ACTIONARUL DE ACOLO ESTE ACTIONAR SI LA RMGC-ROSIA MONTANA !!!!!!!!!!!!!

  un rosian
  2013-09-12 10:07:38 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 16

  Nu toate documentele se cunons. Basca SRI si DNA sigur mai au acces la alte documente (sau inregistrari) la care publicul larg nu are si nici nu va avea(poate prin scurgeri in presa)

  Daca ar fi bine intentionate autoriatile (macar viitoarele daca astia din guvernarea asta) ar gasi cu siguranta nenumarate ilegaliati de toate marimile si mari si mici prin documentele semnate oficial de reprezentanti al Romaniei din ‘95 incoace.

  Vointa trebuie sa fie
  2013-09-12 10:09:33 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 17

  IL FELICITAM PE MIHAI GOTIU CA SCRIE ADEVARUL DESPRE ACEASTA COMPANIE SI CA NU S-A LASAT CUMPARAT DE EI.SUCCES PE MAI DEPARTE DL. MIHAI GOTIU !!!!!!!!!!!!!!

  ROSIENI ADEVARATI
  2013-09-12 10:11:39 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 18

  @Mihai Goţiu

  Te superi dacă-ți traduc articolul și i-l trimit pe mail lui Jonathan Henry?

  kukubau
  2013-09-12 10:15:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 19

  @Vasilica: Pai asta-i problema.! Ca vor ramane fara locuri de munca cativa oameni care oricum traiau din publicitate e trist dar pare un rau necesar. daca am iesit in strada am facut-o pentru ca mi se pare strigator la cer sa distrugi asa o bucata de istori precum galeriile romane de acolo si pentru ca nu pot fi de acord cu dreptul acordat unui privat de a expropria Numai ca astia vor sa-i lase someri si pe aia de la Baia Mare si pe aia din Hunedoara. Vor mai urma si altii din alte industrii Si atunci incepi sa-ti spui, da nu mai bine ii lasi pe astia in pace ?

  clujean
  2013-09-12 10:23:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 20

  Chiar daca nu sunt un sustinator al proiectului, articolul de fata mi se pare partinitor si dezinformator, pentru urmatoarele motive:
  1. a amesteca un litigiu in fata instantelor romane cu un arbitraj de investitii la ICSID e o prostie. Ok, nu e scris de un profesionist in domeniu, dar atata virulenta ar fi necesitat macar o informare de baza, cred eu.
  2. faptul ca cineva a pierdut litigiul A pentru motivul B nu inseamna ca acelasi cineva ar pierde litigiul C pentru motivul D. logica elementara, totusi!

  Eu pot sa inteleg ca proiectul asta trezeste multe antipatii, pot sa inteleg si ca declaratiile contradictorii sunt stupide, dar totusi nu mi se pare ok inflamarea si mai tare a opiniei publice pe niste considerente absolut aiurea.

  Adria
  2013-09-12 10:30:55 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 21

  Eu cred ca toti consilierii de la rmgc si-au cam facut temele, la modul cum contraataca acum prin presa, cu noua tactica de sensibilizare/descurajare a maselor, pe cele doua planuri: o sa platim de ne iasa capacele, respectiv “saracii oameni de acolo, ei vor doar sa munceasca, si nu sunt lasati”. Mult mai grava decat schizofrenia politica a lui ponta mi se pare modul cum actioneaza ca un avocat al rmgc, prezentand tot felul de documente pe la televizor, in loc sa traga semnale ca toata lumea trebuie sa respecte legile, si sa ceara ajutorul tututor institutiilor (inclusiv servicii de informatii) legat de actiunile companiei in relatia cu statul, din trecut (cum a sugerat si Moise Guran).

  Intrebare (semi-retorica): cum putem face ca sa contracaram noua tactica a celor de rmgc, unde se bazeaza vad pe o asistenta semnificativa data de mass media? Cum putem sa le demontam minciunile? Sunt sigur ca ei se bazeaza si pe faptul ca pana duminica lumea contra-proiect nu va iesi in strada in totalitatea ei, vor fi doar manifestatii minore ca amploare.

  Alta chestiune: cam care ar fi sansele ca legea, daca e adoptata, sa treaca si de o contestatie la Curtea Constitutionala? Contraargumetele fata de acest proiect au fost ridicate chiar de catre raportul/avizul ministerului de justitie, nu?
  Ca de textele lui base, cu faptul ca nu va promulga legea daca va cauza falii in societate, mi-e cam clar cat de veridice sunt.

  Dragos
  2013-09-12 10:33:54 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 22

  George Soros Omul de afaceri născut în Ungaria are legături importante cu compania minieră care încearcă să exploateze aurul de la Roşia Montană, însă organizaţiile non-profit pe care le controlează s-au opus proiectului,

  George Soros este implicat în mai multe proiecte miniere şi petroliere din lume, având interese uriaşe în Uganda, unde preşedintele american Barack Obama a trimis, în urmă cu doi ani de zile, mai multe trupe speciale pentru a-l ucide pe Joseph Kony, liderul unei organizaţii paramilitare rebele din zonă.

  Omul de afaceri lucrează cu fostul general american şi comandant NATO Wesley Clark, care a fost implicat atât în proiectul Roşia Montană, cât şi în alte iniţiative, precum BNK Petroleum Ltd, o companie petrolieră cu sediul în Canada, din care Soros deţine 20%.

  De asemenea, Clark şi Soros sunt în consiliul de administraţie al ICG, organizaţie care a fost implicată activ în revoltele populare din Egipt, Tunisia, Algeria şi din alte state din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, susţine wnd.com.

  niznaiu
  2013-09-12 10:38:01 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 23

  @18 kukubau

  fii sigur ca de asta s-au ocupat deja cineva din companie. cea mai activa si mai performanta sectiune a RMGC e cea care se ocupa de informatii.

  lazy
  2013-09-12 10:43:32 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 24

  @kukubau:

  nu :) )

 • 25

  Este clar ca directorul alora a gafat, insa pericolul este real. Nu conteaza precedentul din 2007, acum procesul ar avea loc in strainatate, poate chiar in Statele Unite. Si stim toti cata consideratie au pentru noi cei de-acolo. Avem cazuri clare cu americani ucigasi in Romania, achitati, desi dovezile erau clare.

  Oricum, un lucru cu care putem fi toti de acord, este ca lupta impotriva Chevronului o sa fie cu totul si cu totul altceva :(

  vlad
  2013-09-12 10:47:59 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 26

  @Dragos: Protestatarii anti-RMGC din zilele astea au fost o masa eterogena unita doar de revolta impotriva proiectului de lege inaintat de Ponta. Acum ca se apropie rezolutia finala, fiecare grup avand propriile agende incearca sa le submineze pe celelalte. Startul l-au dat neo-marxistii. Sunt unii care vor o Romanie curata indiferent de costuri, sunt altii care vor o Romaniedezvoltata indiferent de costuri. Unii vor ca protestele sa continue impotriva gazelor de sist, altii vor ca ele sa se indrepte impotriva celoralte activitati miniere, altii vor ca revendicarile sa devina mult mai politice… Pe foarte multi protesatatari nu i-ar deranja daca activitatea de la Rosia Montana s-ar desfasura in subteran situatie ce ar necesita o cantitate mult mai mica de cianuri, altii si mai multi nu vor sa auda de cianuri.. E doar o faza de regrupare.

  Noaptea cutitelor lungi
  2013-09-12 10:53:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 27

  @Noaptea cutitelor lungi: in sfarsit cineva care intelege lucrurile.

  Andres
  2013-09-12 10:55:47 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 28

  @vlad:

  conform licentei, Curtea de arbitraj de la Viena e mentionata expres ca fiind competenta pt. a rezolva eventualele litigii

 • 29

  “Dumneavoastra cu ce va ocupati in afara de asta?Se poate trai bine din asa ceva,muncind pe gratis,cu ce va platiti facturile?Care sunt prioritatile voastre;intai maidanezii ,apoi oamenii,intai dealul ,apoi localnicii?Eu nu am nici o problema daca un tzigan mananca o lebada de foame,consider ca un romulan viu este mai valoros decat o lebada.De ce nu aparati si padurile patriei,care sunt macelarite de 23 de ani si care prin defrisare stau la baza celui mai mare dezastru ecologic din UE?D-voastra jucati la bursa,d-le?

  chifiriuc
  2013-09-12 09:08:29 |”

  Ai tras toata munitia la foc automat si toata pe-alaturi, uite de-aia pierdeti: deoarece sinteti atat de fraieri ca v-ati inchipuit ca restul sint mai prosti decat voi :D
  Uite ca nu sint si nu s-au lasat aburiti de oamenii vostri (Isarescu, Basescu, Ponta).

  In lipsa de argumente incepeti aria calomniei , atacul la persoana , metode clasice si ineficace aici.
  Stii de ce sint ineficace ? Iti spun eu de ce:
  deoarece noi am avute de-aface cu securisti din aia adevarati, din aia perfizi si periculosi, si suntem tabaciti , imunizati, nu cu fraieri ca tine care citesc propaganda RMGC de pe prompter.

  Fraiere, nu conteaza cu ce se ocupa Gotiu, si nici de ce nu s-a ocupat si de altceva. Articolul este despre voi, banditilor , nu despre Gotiu :D

  Sinteti perfect vizibili si indentificabili instantaneu ca zvoneri si raspandaci ai RMGC si ai puterii corupte, deoarece actionati ca niste securisti prost instruiti si aroganti.
  De-asta pierdeti, fraierilor. De prosti si de aroganti ce sinteti.

  omul nostru din denvers
  2013-09-12 11:12:11 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 30

  Toata chestia asta artificiala e o buna ocazie ca Antonescu sa-si inceapa campania electorala, dar fara a scoate partidul de la guvernare. Va amintiti de Gionel-prostanel? El era si la guvernare, dar, ce vota dimineata, nega dupa-amiaza in sparlament. Pina i s-a atras atentia ca e “ca dracu” si a scos rosiii de la guvernare, cu totul. Ei, bine, Crizel vrea si presedinte, dar si la ciolan pina atunci. Ete, ce simplu e, si cum nu trebuie sa credem, brusc, ca Tanti Valean-cianurean-crizel l-a descatusat pe primul sot al natiei de spaga pe care ea a luat-o de la Gabriel, tot un parsivel.

  magrakagabra
  2013-09-12 11:40:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 31

  Numai sa NU apara intre timp scurgeri de documente secrete de la plagiatori si pesedisti spre RMGC. Adica Ponta sa devina avocatul (daca nu e deja) RMGC si sa le pregateasca apararea cu date de care RMGC nu ar trebui sa le cunoasca in mod normal. Cel putin pana la un viitor proces. RMGC joaca murdar si isi cumpara documentele, oamenii si datele de care are nevoie. Pe murdarie s-a ridicat si cu murdarie functioneaza legislativ, economic si mai ales ecologic.

  sa NU
  2013-09-12 11:49:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 32

  @Noaptea cutitelor lungi
  PR(Public relations)-lui Ponta Anti-Cianuri si Anti-Fraking a devenit(sucit) odata cu Ponta PR-ul frakistilor.
  Cei care promoveaza fracturarea functioneaza dupa aceleasi principtii cu cianuristii. Numai ca aici sunt implicate activ lobby-sti de la cel mai inalt nivel din USA.

  Fracking-ul suna a cianuri
  2013-09-12 11:54:04 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 33

  Cum pregăteşte un mogul asiatic exploatarea aurului cu cianuri în Baia Mare

  romanialibera.r../

  Activele fostei companii Aurul, falimentată după dezastrul ecologic din anul 2000, au trecut din posesia unui oligarh rus în cea a unui influent om de afaceri din Kazahstan. Proiectul merge înainte, deşi, spre deosebire de primarii din Apuseni, în Baia Mare municipalitatea a organizat un referendum împotriva exploatării cu cianuri.

  În timp ce protestele împotriva exploatării miniere din Roşia Montană ating apogeul, la câteva sute de kilometri mai la nord, în Baia Mare, un mogul kazah se pregăteşte să reia exploatarea cu cianuri a minereului şi sterilului aurifer.

  Această exploatare ar urma să aibă loc cu ajutorul activelor fostei uzine Aurul din Baia Mare, care a dat faliment după accidentul ecologic din anul 2000. Atunci, din cauza ploilor abundente, digul de pământ al unui iaz cu cianuri s-a rupt, iar apa s-a revărsat în râul Lăpuş. Din acesta a ajuns în Someş, apoi în Tisa. Accidentul ecologic s-a soldat cu o mortalitate piscicolă impresionantă, cauzată mai ales de reactivii turnaţi în râuri pentru a neutraliza reziduurile de cianură şi de metale grele din iazul de decantare.

  Acum, reluarea exploatării aurului cu cianură ar urma să aibă loc sub egida SAT&Company, o ­societate cu capital kazah. Ea este deţinută de omul de afaceri Kenes Rakişev, ginerele fostului primar din Almata, Kazahstan. Este vorba de omul politic Imangali Tasmagambetov, care a fost, în anii 2002 şi 2003, prim-ministru al Kazahstanului, apoi, în perioada 2004–2008, a fost primarul oraşului Almata. Este vorba de unul dintre cei mai influenţi potentaţi din Kazahstan, apropiat al preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaiev. Până acum, compania care deţine activele fostei uzine Aurul din Baia Mare, Romaltyn, era deţinută de un oligarh rus. Este vorba de proprietarul cunoscutei publicaţii economice de limba rusă Kommersant, Mihail Prokhrov, care deţinea activele din Baia Mare prin intermediul Polyus Gold. Oligarhul rus a vândut companiile din grupul Romaltyn pentru suma de 20 de milioane de euro.

  Opoziţie locală

  Spre deosebire de Roşia Montană, unde majoritatea localnicilor susţin proiectul minier propus de Gold Corporation, în Baia Mare cei mai mulţi dintre oameni se declară împotriva afacerii Romaltyn. Compania are licenţă de exploatare pentru trei zăcăminte auro-argintifere din judeţul Maramureş şi pentru unul din Satu Mare. Ca un amănunt, fosta uzină Aurul procesa cu ajutorul cianurii şi minereul de metal preţios extras de la Roşia Montană.

  În Baia Mare, autorităţile locale se opun reînceperii procesării minereului aurifer cu ajutorul cianurii deoarece datele problemei diferă foarte mult de cele de la Roşia Montană. De exemplu, digurile iazurilor cu steril şi cu cianură sunt de pământ. Nici vorbă de sistemul de diguri ultrasecurizate, promis de Roşia Montană Gold Corporation. Apoi, cianurarea ar urma să folosească tehnologie veche, de concepţie sovietică.

  În cazul exploatării din Baia Mare, garanţiile de mediu sunt mult mai reduse decât cele oferite în cazul Roşia Montană. Nu există, pe de altă parte, vreun tip de finanţare oferit de kazahi pentru protejarea patrimoniului istoric din comunitate, aşa cum se întâmplă în cazul companiei din satul din Munţii Apuseni.

  În plus, un eventual accident, de tipul celui din anul 2000 ar afecta un număr considerabil mai mare de oameni decât în cazul Roşia Montană. Spre deosebire de primarii din Munţii Apuseni, care au organizat un referendum pentru susţinerea proiectului minier, în Baia Mare primarul Cătălin Cherecheş a organizat un referendum împotriva începerii exploatării cu cianuri.

  Mai există o diferenţă majoră. În timp ce organizaţiile ecologiste s-au mobilizat masiv împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, despre ­cianura kazahilor din Baia Mare nu vorbeşte aproape nimeni.

  romanialibera.r../

  Cianuri Reloaded
  2013-09-12 11:58:03 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 34

  Nu fac parte dintre cei ce s-ar impotrivi exploatarii de la Rosia Montana sub orice forma, dar si economic proiectul e foarte dezavantajos pentru Romania, pe langa aspectul ecologic. Si da, exista tehnologii mult mai putin daunatoare decat ciunurarea, mai eficiente si tehnologic, si economic. De exemplu, tehnologia Haber Gold Processing. Deci Ponta ori minte cand spune ca nu exista alte tehnologii, ori e habarnist.
  Cat despre gazele de sist, pericolul e mult mai mare decat la Rosia Montana, unde vorbim de o singura exploatare, si unde un accident cu urmari nationale poate sau nu sa se intample (ca local sigur e dezastru dpdv ecologic). La gazele de sist, e vorba de 80% din suprafata tarii arendata spre prospectare, momentan, si, chiar daca nu se vor incepe exploatari peste tot, vor exista multiple exploatari, deci aparitia unor accidente grave in decursul timpului in cateva zone e una certa. Si nu e vorba doar de aspectul ecologic, consecintele economice sunt si mai grave. Pierdem independenta alimentara, ca unde exploatezi asa ceva, otravesti toata apa si solul, pierdem resursa de apa potabila, pierdem statiuni turistice si balneare si veniturile viitoare din ele (irelevant ca momentan nu scoatem mari venituri din ele), ne alegem cu cutremure frecvente care ne distrug cladirile, chiar si daca nu sunt seisme devastatoare, care nici ele nu sunt excluse, ne alegem cu mult mai multi bolnavi de boli incurabile si la varste tinere, etc.
  Si semnalul catre investitori nu e unul de genul “în România nu se mai face nimic de acum încolo”, cum incearca sa sugereze unii in frunte cu Ponta, ci de genul “din Romania nu se mai jefuieste nimic de acum incolo”, ceea ce e cu totul altceva. Investitorii pusi pe jaf si distrugere intradevar nu sunt bineveniti. Si Renault, de exemplu, este investitor, dar aduce avantaje economice si Romaniei, iar asta fara a face tara desert toxic si fara a distruge alte ramuri economice.

  Goth
  2013-09-12 12:03:52 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 35

  Bine, la Barlad, ar fi ridicol sa se puna problema locurilr de munca, ca nu extrag aia gazul cu galeata. Ce ma enerveaza e mantra asta cu “cianura” imbratisata pe langa ecologistii-radicali in special de pustanii care au auzit ca e cool sa fii cu “Salvati Rosia montana” dar car pentru ca nu au fost in stare sa inteleaga nici un alt argument anti-RMGC si-au amintit ca parca au auzit ei undeva ca “cianura omoara”. Or fi existand in faza de experiment si metode de exploatare alternative (in afara de cea cu mercur) dar a-i spune somerului “ai rabdare ca vine tehnologia” e ca si cum i-ai spune azi in 2013 unui bolnav de cancer ” am o veste buna pentru tine e in faza de experiment un medicament care vindeca cancerul in proportie de 99,99% si va iesi pe piata in 2025!”

  Rezervat
  2013-09-12 12:20:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 36

  @Rezervat: problema cu somajul in zona Rosiei Montane se poate rezolva si altfel decat prin crearea unui pericol de mediu cat casa la noi in sufragerie. Nu e vorba de “mii de locuri de munca”, ci de “600 pana la 400″ de locuri de munca, dupa spusele RMGC (gasesti in documentul oficial de pe pagina Min, Mediului). Si problema s-ar fi rezolvat daca nu era declarata zona monoindustriala, astfel incat oamenii de acolo sa nu aiba alternativa.
  Astazi, va avea loc la Campeni un protest al oamenilor al caror servici existent este amenintat de proiectul Rosia Montana si care nu sunt deloc putini.

  Maxa
  2013-09-12 12:39:12 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 37

  @Maxa: La Rosia Montana, da. Acolo se prefigureaza o exploatare de suprafata, iar in cazul exploatarilor de suprafata nu sunt necesari prea multi oameni: unul pune dinamita, altul culege piatra sfarmata de pe jos cu fadroma, altul o transporta la uzina de procesare unde este macinata si apoi tratata cu cianuri, sau mercur in cazul vechilor tehnologii – acolo e vorba de putini angajati.
  Dar mai sunt si alte mine, ale caror nume nu-l dau ca sa nu intre nebunii la idei, unde se prefigureaza exploatari de subteran, cu galerii care se sapa urmarind filonul, unde cantitatea de cianuri folosite e mult mai mica (logic,volumul rocilor dintr-o galerie e mai mic decat al intregului munte care inconjoara galeria) si unde lucreaza mult mai multi oameni. strigatul de lupta “Nu vrem cianuri” pe astia ii afecteaza, nu pe cei cativa angajati in publicitate la Rosia Montana.
  In plus, mai exista posibilitatea ca daca nebunii cu “jos cianura” isi impun punctul de vedere, in Romania doar sa se arunce in aer muntii iar extragerea aurului sa se desfasoare in afara Romaniei.
  De-asta fac un apel catre ecologistii lu’peste: scoateti interzicerea cianuritului din lista de revendicari sau modificatia la o cantitate/concentratie care sa va fie mai usor acceptabila, altfel le furnizati celor de la RMGC sustinatori la care nici nu sperau!

  Rezervat
  2013-09-12 13:01:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 38

  @Rezervat: o asemenea revendicare nu prea poate privi exploatarile care, in prezent, se desfasoara dupa toate regulile legale in vigoare. Adica cele care au toate avizele necesare. Evident ca nu poti sa vii sa intervii asupra lor pentru ca asta ar insemna sa faci legea sa retroactiveze si in momentul ala chiar ti-ai expus statul la plata unor daune. Revendicarea legata de utilizarea cianurilor in minerit vizeaza proiectele din viitor si nu sunt putine pe teava.
  Dar s-a inteles si apreciat mesajul tau. Si probabil ca va fi luat in considerare. Banuiesc.

  Maxa
  2013-09-12 13:28:17 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 39

  adevarul.ro/new../

  ghici cu cine avem noi de-a face?

  lazy
  2013-09-12 13:34:08 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 40

  @lazy: ce sa vezi ? surpriza mare. :) )

  Maxa
  2013-09-12 13:35:51 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 41

  @Maxa:

  Cred ca e o actiune antisemita. Altfel nu se explica cum un cetatean onorabil este atacat. Se stie ca Elvetia e o tara antisemita, nu?

  shlom
  2013-09-12 13:40:21 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 42

  Gotiule, este dovedit deja ca organizatorii protestelor din Piata Universitatii sunt platiti de Soros. Liviu Mihaiu a incasat 100,000 USD si trebuie sa munceasca pentru banii astia. Te intreb direct si sper sa raspunzi sincer:
  TU CE INTERES AI LA ROSIA MONTANA? (direct sau indirect, prin rude si/sau prieteni).

  P.S.: e imoral sa cenzurezi un post/comment politicos pentru ca e incomod.

  speedofmind
  2013-09-12 13:46:36 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 43

  @speedofmind

  tinand cont de gogomania pe care o sustii bag seama ca cel platit esti tu, doar ca suma e mult mai mica, presupun.

  lazy
  2013-09-12 14:35:41 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 44

  @speedofmind:

  Ati pus placa cu Soros si trageti de ea. De parca ii pasa cuiva. Ai 10.000 de oameni in strada care au un punct de vedere si care nu pot fi cumparati cu lighene portocalii (ca sa-ti amintesti de vremurile bune cand Base lauda RMGC)

  Bibicu
  2013-09-12 14:43:20 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 45

  [...] acestei ”coincidențe” se află o mare parte a răspunsului legat de soarta Roșiei Montane. Am mai arătat și cu alte ocazii că fostul ambasador american a fost cooptat în susținerea intereselor lui [...]

 • 46

  [...] acestei ”coincidențe” se află o mare parte a răspunsului legat de soarta Roșiei Montana. Am mai arătat și cu alte ocazii, că fostul ambasador american a fost cooptat în susținerea intereselor lui [...]

 • 47

  [...] acestei ”coincidențe” se află o mare parte a răspunsului legat de soarta Roșiei Montana. Am mai arătat și cu alte ocazii, că fostul ambasador american a fost cooptat în susținerea intereselor lui [...]

 • 48

  [...] [9] Mihai Goţiu, „ATENŢIE: RMGC a mai dat statul român în judecată. Şi A PIERDUT! Şi cum şi-a tras Gabriel un ditamai obuzul în picior cu despăgubirile de 4 miliarde şi cu speriatul investitorilor străini“, Vox Publica, 12 septembrie 2013, pe voxpublica.real../ [...]

 • 49

  [...] ATENTIE: RMGC a mai dat statul roman in judecata. SI A PIERDUT! Si cum si-a tras Gabriel un ditamai … [...]

 • 50

  [...] ”Ideea principală, în cazul oricărui proces în care o companie solicită despăgubiri e să demonstreze reaua-voință sau neimplicarea statului în emiterea actelor cerute. Ne-au acuzat că noi tergiversăm avizarea”, a declarat, pentru VoxPublica, Attila Korodi. ”Am câștigat procesul la Curtea de Apel, pe fond, invocând un caz similar de la Timișoara, în care decizia fusese aceeași, de respingere a pretențiilor. La recurs, Curtea Supremă de Justiție a retrimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel, solicitând ca decizia să nu se ia doar invocând jurisprudența din domeniu. În cadrul procesului, care a durat mai bine de cinci ani, cei de la companie au încercat să ne păcălească, să încheiem un fel de acord, o tranzacție, prin care să se încheie procesul, dar cu posibilitatea ca ei să-l poată relua dacă se consideră necesar! Nu am acceptat și procesul a continuat. Nu s-a ajuns a o soluție, pentru că cei de la companie au renunțat și și-au retras cererile”, susține fostul ministru al Mediului. ”Statul și-a îndeplinit obligațiile față de ei. Pentru avizarea proiectului lor sunt necesare tot felul de alte avize și documente, de la diferite alte ministere și agenții, și fiecare instituție a lucrat corect și cu termene corecte. Statul român nu se face de vină pentru greșelile lor pe parte juridică, tehnică sau din nepricepere”, a mai spus Attila Korodi (sursa aici). [...]

 • 51

  air jordan talon mangonike air max cb 94 air derrtyneymar sneaker shoppingmens supra skytop sky blue black
  adidas originals superstar 80 s green white geezermuffin.co../

 • 52

  air jordan 3 girls cheap uk 3 girls photographyrebock toning shoesmens nike air max tailwind 8 red orangeair jordan retro 4 royal blue red
  nike hyperdunk 2013 university red wolf grey black adafilizfidanbo../

 • 53

  mens supra skytop orange blueair jordan v 2011 release air pegasus 83 womensair max 95 teal for sale air max 95 tealnew 2013 air max shoes for men
  buy jordan 11 in new york jocondelux.com/../

 • 54

  74 ereck flowers jerseys nhlimited garrett hartley womens throwback jersey pittsburgh steelers 8 80th anniversary alternate goldblack nflyouth nike tennessee titans 17 damian williams limited navy blue alternate nfl jersey sale32 marcus allen jersey city
  jordan fly wade argeeplastics-u../

 • 55

  air jordan cork shoes cheap platform cork shoesnike zoom hyperfuse deron williams p.emens salomon fell raiser red sky bluenike free powerlines gold medal for sale
  nikelab dunk hi retro x cdg zimongedu.com/1../

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!