RSS Feed

Au trecut alegerile, deci e normal să nu se întîmple absolut nimic nou în UE. Robert Kaplan şi subversiunea. Ucraina

vezi toate articolele de
28 May 2014 la 18:01 10 comentarii 944 vizualizari.

Duminică se cutremura Europa. Se vorbea despre extrema dreaptă. Se plîngea cu mustăceli ferite pe dedesubt. Azi e totul cum am stabilit. Politica se anunţă aceeaşi pentru că oamenii aleşi acţionează ca în perioada pre-electorală. Poate nu neapărat vor oferi retoric austeritate, dar vor face din austeritate un mod continuu de existenţă europeana. Sau s-o numim “disciplinare” a zonelor care nu sînt cuminţi economic şi au gînduri prea sociale.

Nu au înţeles nimic din votul gigantic anti-austeritate, anti-UE aşa cum e ea acum. Atît cît s-a dezbătut (foarte puţin) temele au curs enorm exact în direcţia lipsei de transparenţă în decizie, critici la Troică, la stilul Comisiei de a impune decizii etc.

Preşedinţia lui Juncker nu e deloc sigură, Merkel de fapt aruncase o umbră de îndoială încă din timpul campaniei. Cameron şi Orban frînează propunerea Juncker pentru că ar vrea o altă numire care să-i asigure pe acasă că nu intervine UE peste ei. Cum ar fi să avem un preşedinte care nici măcar n-a apărut în acele dezbateri pentru preşedinţie?

Probabil iar vom avea o “mare alianţă” centristă prin care se va transmite că absolut nimic nu se va schimba. Şi, repet, votul a fost mai sceptic UE decît a părut,  nu doar pentru că  acele partide ştiute au obţinut scoruri mari, ci şi pentru că partide mainstream (nu doar PSD cu “mândria”, au fost şi bucăţi din PPE care au jucat la fel de populist prin Europa)  au pretins că vor lupta pentru “suveranitate” ca antidot la agresivitatea capitalului reprezentat de UE. Un joc foarte periculos care apoi se vrea calmat cu joc de culise între populari şi social-democraţi. Să vedem ce-o ieşi.

Kaplan şi învăţăturile Stratfor

Interviu cu Robert D. Kaplan în 22. Ne învaţă omul că războiul se va duce în subversiuni, SUA nu mai are cum să fie lider absolut şi atunci democraţiile periferice pot fi infestate de ruşi. Ăsta e un alt mod de a spune că în est serviciile vor fi întărite şi mai tare şi că în general va fi din ce în ce mai greu să deschizi gura dacă nu vrei s-o arzi ultrapatriotic şi isteric antirusesc.

În cele din urmă, Articolul 5 protejează România împotriva unei invazii, a unei agresiuni tradiționale, dar Articolul 5 nu se aplică, pentru că Rusia nu o să invadeze în modul tradițional. Astăzi, provocarea ține de acțiunile subversive, care slăbesc textura unei societăți.

Kaplan declară chestii precum cele de mai sus, iar apoi vin “intelectuali” autohtoni (ziarişti, istorici, diplomaţi, politicieni, de toate la un loc) şi traduc: subversiune e şi în media (atenţie la ziarişti, deci) şi în mediul bancar (adică mulţumiţi-vă cu jaful actual, măcar e democrat şi nu ne sapă ţara), subversiune e şi dacă nu vă înarmaţi bine local, subversiune e să fii critic în general etc.

Ucraina

Şi trecem astfel la Ucraina despre care am găsit în sfîrşit un text mai echilibrat, unul care să ne spună că unele forţe extremiste de dreapta au fost şi etichetă de propagandă rusească, dar că asta nu înseamnă că ele nu există. Mai mult, parte din discursul agresiv anti-estic a fost preluat de noii conducători. Poroshenko nu e prezentat ca pion anticorupţie cum am văzut prin România. Şi nici Timoshneko nu e vreo sfîntă luptătoare. Situaţia în Ucraina se agravează, alegerile ar fi trebuit să calmeze (de aia se şi dorea o victorie din primul tur), dar sînt departe de aşa ceva: continuă fie agresiuni anti-teroriste (adică anti-separatişti), continuă şi ocupări şi luări de ostatici. O ţară prinsă într-un război rece de intoxicări, propaganda faţă de care feţele publice româneşti nu mimează măcar opoziţie şi cumpătare. Vitali Ishcenko:

This is why the elections will not be the step forward for a peace in Ukraine. It is doubtful that revolting Donbass will accept Poroshenko as the new legitimate president. To make things worse the first words from Poroshenko, after exit-polls’ results had been published, were that 85% of Ukrainians voted for ‘unitary Ukraine’ and ‘European choice’ thus not promising any significant concessions to the Donbass rebels demanding at least autonomy within federalized Ukraine if not separating from Ukraine totally. Moreover, so called ‘anti-terrorist’ operation will continue even more active. After elections Kiev government can finally declare emergency state in Donbass and proceed with full-scale army involvement against armed rebels escalating civil war but without definite chances to suppress the rebels supported by local population. (sursa)

Un ghid mai dur scris pentru Forbes despre Ucraina. Nu spun să luaţi totul de bun, dar măcar să vă luaţi puţin de gînduri.

Pentru că între timp la noi, aproape tot spaţiul public s-a mai dus doi paşi la dreapta, iar atacurile ajung să sune de-a dreptul a delaţiuni şi instigare împotriva oricui îşi pune întrebări. Cu o astfel de intelectualitate şi cu astfel de ziarişti, Putin ar fi mîndru să acţioneze.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!