RSS Feed

Auzit-ați voi de Zanc, cel de l-au urcat pe tanc? Cultura cu bilet de voie și etica spiritului revoluționar (Război cu scriitorii, II)

vezi toate articolele de
16 Feb 2013 la 12:24 11 comentarii 2390 vizualizari.

Cafeneaua Insomnia, Cluj, vineri, 15 februarie 2013, puțin trecut de ora 19.00. Lansarea cărții unui bun prieten, Cosmin Perța, ”Teofil și câinele de lem”. Nu sunt lansările de carte evenimente care să înceapă la oră fixă. De obicei însă, se așteaptă să se strângă audiența. De această dată așteptat era unul dintre prezentatori, Ștefan Manasia, poet și redactor la revista ”Tribuna”. ”N-a primit bilet de voie” este gluma care se răspândește prin cafenea. Dar gluma are partea ei tristă de adevăr. Și face trimitere la regula imbecilă (deja celebră printre scriitorii clujeni) instaurată la ”Tribuna” după ce șefia acesteia a fost preluată de un domn pe nume Mircea Arman (despre ale cărui probleme patologice am mai scris aici). Pentru că așa a început ”revoluția” anunțată de Arman la ”Tribuna”. Cu bilete de voie semnate de comenduire. În lipsa acestora, redactorii revistei sunt consemnați la birou 8 ore pe zi. Dacă vrei să mergi la bibliotecă, ai nevoie de bilet de voie. Dacă vrei să participi la o lansare de carte, la o conferință ori la o dezbatere, alt bilet de voie.

Substratul acestei dispoziții e destul de simplu. Pentru propășirea noii ”revoluții”, domnul Arman încearcă să scape de fosta echipă redacțională a ”Tribunei”. Cum aceștia și-au ocupat însă posturile prin concurs (”Tribuna” fiind finanțată de Consiliul Județean Cluj), ”revoluționarul” nu se poate debarasa de ei chiar peste noapte. ”Dacă nu vă convine, nu aveți decât să vă dați demisia” – acesta este sensul mesajului pe care l-a transmis redactorilor la primele ședințe de redacție, ca argument pentru a justifica refuzul de a publica anumite materiale propuse.

Asupra frustrărilor și megalomaniei tovarășului în discuție nu mai revin (amănunte aici). Pentru că e mai important să înțelegem cum a ajuns un astfel de personaj să conducă revista ”Tribuna”. Principalul responsabil e președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu. Pentru că el și-a pus semnătura finală pe numirea lui Mircea Arman. O semnătură, însă, de conformitate. Pentru că președinte al Comisiei de concurs a fost Valentin Cuibus, consilier județean din partea PSD și fost prefect al județului Cluj. Printre altele, Valentin Cuibus este ginerele lui Grigore Zanc. Pentru cei mai tineri: Grigore Zanc a fost, la rândul lui, prefect al Clujului (1990-1996), șef al organizației județene al FSN (actual PSD), pentru scurt timp (în 1996) ministru al Culturii în Guvernul Văcăroiu, senator de Cluj (2000-2004) și apoi membru al Comisiei Naționale a Audiovizualului (CNA). În anii 90, Zanc a devenit ”celebru” după ce studenții lui de la filosofie i-au contestat cursul de ”Etică”, strigându-i ”Zanc, Zanc, suie-te pe tanc”. Supărarea lor era de înțeles:  cursul de ”etică” își avea rădăcinile în ”Etica spiritului revoluționar”, studiu publicat de Zanc în 1975.

Mircea Arman este unul dintre apropiații lui Zanc (a fost chiar vicepreședinte al organizației locale a PSD) și unul dintre vocalii contestatari interni ai ulterioarelor conduceri locale ale PSD, după ce Zanc a pierdut controlul organizației. În iunie 2007, îi scria lui Adrian Năstase pe blogul acestuia: ”Domnule Năstase, sunt prof. dr. Mircea Arman, primul traducător în românește a lucrării lui Heidegger Sein un Zeit (cât ne-adevăr se ascunde în această afirmație, cu altă ocazie – n.a.). Sunt membru PSD Cluj și fost vicepreședinte al organizației județene, sunt sătul de incompetenții și puțin alfabetizații domni care conduc astăzi destinele acestei organizații. Dacă doriți să discutăm unele chestiuni care țin de ”bucătăria partidului” și mai puțin de discuția deschisă spațiului public vă rog să mă contactați la adresa mea de mail”. Cum ar veni, delațiune voluntară, dincolo de ”discuția deschisă spațiului public”.

Hilar e faptul că în primul editorial din ”Tribuna” (nr. 249, 16-31 ianuarie 2013), Arman invocă liberalismul ca nouă linie programatică a revistei: ””Tribuna” va trebui să devină o revistă profund liberală, în sensul și spiritul autentic al acestui concept. Nu există cultură sau, mai bine spus, instituție culturală care, în intimitatea ei, să nu fie afiliată, dirijată, spre un anumit tip de politică, fie ea politică culturală națională, spre propagarea și impunerea unor anumite idei culturale și politice izvorâte dintr-un atașament autentic la o ideologie sau filosofie care se vrea sau se consideră a fi progresistă și edificatoare pentru o cultură la un anumit moment al dezvoltării ei”.

După cum am văzut, pentru domnul Arman ”sensul autentic liberal” și ”progresismul edificator” se transpun în ”cultură cu bilet de voie de la șef” ori în delațiuni ”înafara discuțiilor destinate spațiului public”. Într-o deplină conformitate cu ”etica spiritului revoluționar” pe care i-a insuflat-o, se pare, fostul său șef de partid, al cărui ginere l-a numit în post.

Sloganul studenților clujeni din prima parte a anilor 90, trebuie modificat puțin: ”Arman, Zanc ți-a păstrat un loc pe tanc!”.

***

P.S.: În cele din urmă, Ștefan Manasia a ajuns la lansare. Se afla în timpul liber, așadar nu avea nevoie de bilet de voie. Despre ”Teofil și câinele de lemn” cu altă ocazie. După ce o citesc.

P.S.2: Între timp, protestul la atacurile contra scriitorilor a fost semnat de peste 230 de scriitori, artiști, filosofi din Cluj, dar și din Iași, București, Timișoara etc. Aici.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!