RSS Feed

Avem premier. FMI şi UE se încaieră

vezi toate articolele de
16 Dec 2016 la 09:22 comenteaza acum 2137 vizualizari.

Premier. Foarte scurt despre conferința lui Dragnea de aseară. A ieșit și a zis: eu  sunt premier, indiferent de ce ritualuri constituționale ne așteaptă. Ne-a arătat și biroul din sediul de partid, ne-a spus programul de guvernare, și l-a asumat pe tot în numele partidului și cu asta basta. Ce urmează, ne-a mai transmis el, fără s-o spună, e să găsim un premier care să satisfacă condițiile de la Cotroceni. Dar adevăratul premier a fost stabilit deja. Dragnea și-a găsit soluția de învingător. A tăcut până a ajuns premier.

Am ascultat cu atenție și primele 40 de minute de program, deși știam măsurile. Bun, se demarează program antigrindină, dar și scăderea contribuțiilor la sănătate pentru TOȚI pensionarii. Din nou facem ”social” cu toți. Adică lucrăm adânc la inegalități. Dar nu înțeleg graba scăderii la ZERO a TVA la vânzarea locuințelor. Sau poate firmele cu apartamente de vânzare care sponsorizează PSD o înțeleg.

FMI şi UE. S-a întâmplat ceva complet neobservat pe aici, ceva important. Zona euro suspendă reducerea datoriilor Greciei, 180% din PIB. De ce? Pentru că guvernul Tsipras a aprobat plăți suplimentare pentru pensionari și a amânat introducerea unor taxe. Înţelegerea rămasă era dură: nu se fac cheltuieli bugetare fără aprobarea creditorilor, înţelegere valabilă până în 2018 (vezi aici).

Însă această măsură dură care ne arată o față a UNiunii Europene deja consacrată, a fost însoțită de un caft dur cu FMI. FMI a parcurs dejaniște pași de turnat cenușă în cap pentru prostiile făcute în pre și postcriză. Lucruri recunoscute oficial, în documente deja istorice. FMI și-a schimbat discursul, acum 4-5 ani avea chiar vreo două trei viteze în funcție de partea lumii în care vorbea.

În documentul oficial, IMF spun clar: dacă vedeți austeritate dați-o pe UE, nu pe noi, noi nu suntem de acord:

in conclusion, it is not the IMF that is demanding more austerity, either now or as a means to lower the need for debt relief over the medium-term. Or to be more direct, if Greece agrees with its European partners on ambitious fiscal targets, don’t criticize the IMF for being the ones insisting on austerity when we ask to see the measures required to make such targets credible. (FMI)

FMI arată în document și că au rămas goluri mari de taxare în Grecia, sugerează și măsuri care nu știu cum n-ar putea funcționa tot ca motoare de austeritate. Dar fuge de cuvântul austeritate. Se pare că Uniunea Europeană nici măcar asta nu a învățat.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!