RSS Feed

B.U.G. Mafia – 20 de ani. Ce să faci? Faci un top

vezi toate articolele de
13 Oct 2013 la 14:16 54 comentarii 2311 vizualizari.

Au făcut muzică 20 de ani. E singura trupă care se aude din maşini de lux sau din gioarse imediat cum le apare un album nou. O ascultă geekşi nervoşi, cocalari, copii, tineri, tipi care bat spre 40 de ani, patroni, şomeri, premieri…

Erau o construcţie cumva firească a anilor 90, venită din YoMTV Raps, emisiune accesibilă în toate cotloanele ţării după răspîndirea televiziunii prin cablu. Aşa a apărut “copia autentică”, BUG. Cu mesaj social scăpat uneori (printre obsesiile gangsta mai mult sau mai puţin “vopsite”) în forme mai autentice decît tot ce-au dat restul trupelor şi genurilor la un loc.

Eram cu grunge, cu alte prostii. Dar rapul a fost mereu în playlist. Nu gangsta rap, nu m-a interesat niciodată (asta era bine pe la YO că vedeai destul de mult şi rap social, nu doar petreceri cu femei cu fundul mare). BUG Mafia îşi băteau capul să prezinte fluturii din capul cartierului. Aşa că, teoretic înţelegeam ce vrea să facă RACLA; practic, erau mai buni BUG.

Păi hai să sărbătorim. Facem un top 5:

5. Româneşte. Perioada anti-Năstase. Ăia de la PDL au vrut să-i bage în revoluţia portocalie. BUG nu s-au băgat:

4. Bag pula-n lume… Perioada anti-Băsescu, iarăşi emit mesajul fără să se lipească de vreun partid. Piesă puternică, placată pe Vali Sterian. Anti-sistemul BUG e şi chemare la “pus mîna pe ciomag”. Apolitismul lor e de aia mai de înţeles decît apolitismul roz al unora.

3. Limbaj de cartier. E cu Cheloo (nu-mi plac Paraziţii, evident, sînt mai contrafăcuţi decît par şi au alunecat în clişee pe placul unui public care vrea să se dea mai “de stradă” aşa, la un pahar). Dar piesa asta a avut o istorie interesant culturală – au fost dezbaterile cu Pruteanu şa televizor, cu tot felul de apărători ai culturii şi limbii române. Era strict de show-off, superdatată acum: uite ce urît vorbesc şi oamenii mă plac pe mine, nu culturhhaaa ta. Eram în facultate, am făcut un referat pentru cursul lui Cărtărescu despre piesa asta. Nu mai ştiu ce notă am luat.

2. Garda. Pentru că-mi place mie cum sună. (şi poate pentru că aminteşte vag de capodopera asta).

1. După blocuri. O piesă foarte bună pentru că, deşi intră în paradigma “ghetoul organizat”, o mistificare MTV-istică, vorbeşte despre un circuit mai subtil al celor care “nu produc pentru comunitate”. “Tot ce-a rămas de făcut aia facem”:

Momentul meu favorit cu Tataee s-a petrecut într-un interviu cu Ciutacu (vezi după minutul 6), cînd explică cum a ajuns comunist. Într-o frază rezumă o ciudăţenie a unora din generaţia noastră. La început a fost liberal, spune. Nu întîmplător a fost o trupă extrem de promovată de falangă liberală media, ProTV. Dup-aia lucrurile s-au schimbat. Tataee s-a oprit aici cu explicaţia. Nici intervievatorii care au urmat nu au fost interesaţi vreodată sa afle mai mult. (în noul interviu din Adevărul o ard în clişee cu generaţiile infestate de comunism – e mai mult acolo, poate-l prind o dată pe Tataee şi vorbim).

Utopia cartierului, asta a fost 20 de ani BUG. Cartier care, de altfel, a fost redus la dormitor cu bănci, farmacii şi stanleybeturi la parter. BUG a avut întotdeauna un cadru cu “noi”. Noi-ul a fost demantelat de hăt. Există hoţie (dar nici măcar aia nu e impresionant de organizată), există un feeling de cartier poate în serile de vară, între terasă, nostopul din colţ şi acasă. Dar restul e praf, băieţaşii au intrat la rate, deh. Fantezia BUG a fost MTV-istă, liberală, apoi au început să şi-o modifice, au căzut pe rînd redutele consumului vesel. Au mai rămas nişte nervi, nişte turbare, nişte angoasă şi nişte schelete gangsta mai puţin autentice. Că aşa se întîmplă cînd amesteci prea mult iarbă şi alcool.

BUG au fost şi coloană sonoră pentru valul consumist din bula 2004-2007, au fost şi protest cu nerv într-o lume fără protest. Au rămas nişte piese tari. La mulţi ani, BUG.

P.S. Felicitări Adevărul pentru că au făcut cu ei un interviu aniversar. Mişto pasajul cu banii de la Pepsi şi banii de la PSD.
Caddy: Au fost şi perioade în care ne-a mers mai prost. Tataee: Au fost, dar nu ne-am dus la o multinaţională să dăm un interviu şi să ne angajăm. Şi cred că de asta am şi avut succes. Am dat tot ce-am avut. Bine, am şi încercat să nu facem greşeli de imagine. Şi tocmai încercând să nu greşim, am şi greşit de câteva ori.
La ce te referi? Tataee: În 1998, pe când pregăteam concertul de la Sala Polivalentă (unul dintre cele mai mari concerte din cariera trupei, eveniment desfăşurat în 1999 – n.r.), am fost contactaţi de Pepsi. Voiau să fim imaginea lor pe Europa de Est. Pentru asta ne-ar fi oferit 50.000 de dolari. Erau trei apartamente, pe vremea aceea. Am refuzat, ca să nu părem vânduţi. Aveam 20 şi ceva de ani, nu aveam manageri… Ăsta e unul dintre regretele noastre: că am refuzat. Altfel ar fi stat lucrurile acum. Am mai refuzat bani mulţi în 2004, de la PSD. Caddy: Dar de ăia nu ne pare rău.  (adev.ro/muk76d)
Mai povestesc acolo că i-a chemat Ponta (care e fan) la TSD -  s-au dus cu condiţia să nu li se facă publicitate. Şi Ponta s-a ţinut de cuvînt.  Aşteptăm episodul x din seria rap antipolitic. Cum, în ce fel şi-o va lua Ponta de la BUG? Pentru că de luat şi-o va lua.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

54 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!