RSS Feed

Bacalaureatul 2011: caracterul licit al dobândirii diplomei nu se prezumă – trebuie dovedit

vezi toate articolele de
04 Jul 2011 la 15:51 un comentariu 1880 vizualizari.

De cum se naște copilul, de cum este crescut și educat, de cum i se spune ce e bine și ce nu e bine, așa va arăta societatea în care se va manifesta ca adult. Dacă de la început i se încurajează hoția, șmecheria, este mângâiat pe creștet spunându-i-se “ce deștept“ e băiatu’ când fură un ou sau un fruct de pe taraba din piață, cât de descurcăreț e la școală când reușește să copieze la teză și cât de curajos este când buzunărește călătorii din autobus, la ce te poți aștepta de la un asemenea copil când ajunge adult. Valorile unei asemenea societăți vor fi total diferite de cele ale unei societăți civilizate, în care respectul pentru adevăr, cinstea și corectitudinea sunt firești, sunt normale.

Când hoția ajunge la mare preț, când șmecheria este cea mai prețuită virtute, când nu școala și familia mai fac educație, ci televiziunile și prost înțeleasa libertate a acestora de a promova pițipoance și mârlani de Dorobanți, munca cinstită este echivalentul prostiei, iar nu valoarea adăugată este importantă, ci cum aceasta se poate deturna în propriul buzunar.

Intr-o asemenea societate, cu valorile răsturnate, dorința de integrare europeană de exemplu, nu înseamnă deschiderea unor intercorelații, o interconectare la sistemul economic și social dezvoltat în secole de încercări și eșecuri, cu posibilități de a produce valoare adăugată, ci mai degrabă o nouă sursă de venit și câștiguri nemeritate. Adesea auzim, „Ce putem obține de la Europa“ și mult mai puțin „Cum și cu ce putem fi apreciați în Europa“. In cazuri limită ajungem și la afirmații de genul „Să ne mai lase Europa cu sfaturile și pretențiile ei“. Asta nu înseamnă că tot ce vine din Europa este valoros și demn de urmat, dar a avea capacitatea de a vedea în primul rând bârna din propriul ochi și nu doar paiul din ochiul altuia, este esențial în plasarea pe același sistem de valori.

Actualul sistem de învățământ a fost deturnat, cu bună știință, de personaje cu interese economice și financiare evidente. S-au deturnat scopurile învățământului prin implicarea în sistemul cererii și ofertei, nu atât în producerea unui învățământ de calitate, cât în producerea de diplome. Acestea erau produsele finale ale învățământului românesc, iar nu oameni pregătiți de bună calitate. Așa s-a ajuns, cu ajutorul unor personaje corupte și iresponsabile, la eliberarea de diplome fără acoperire în cunoștințe, ba chiar la promulgarea unor legi care să permită inființarea de universități gen Spiru Haret sau la acordarea de diplome de doctor unor indivizi fără cunoștințele și competențele necesare.

Când s-a umplut paharul, când buba s-a spart și s-a constată că pe o asemenea cale nu mai e posibil de urmat, cei vizați încep să țipe ca din gură de șarpe că li se îngrădesc libertățile, că sunt încălcate principiile democrației, a autonomiei universitare, etc. Care libertăți, libertățile și autonomiile prost înțelese. A venit însă Funeriu să le arate care sunt adevăratele libertăți și valori. A venit Funeriu, care nu are de ce să se teamă, inclusiv de bălăcăreala ce i se face în presă (vezi exprimarea „colega“, de altfel foarte românească). Mai mult, are tăria de a trece peste jignirile evidente ce i se aduc. Este cu o clasă peste toți cei care încearcă să își bată joc de el și e conștient de acest lucru. Nu este și nu poate fi șantajat, spre deosebire de cei care au ocupat acest fotoliu de ministru. Dorința de a face curățenie în învățământul românesc, după murdăriile făcute de predecesorii lui, sunt mai puternice decât toate atacurile sordide la persoana lui.

Bacalaureatul 2011 ne-a pus oglinda în față și ne-a arătat cine și cum suntem. Ce am vazut nu ne-a plăcut, dar trebuia o data să recunoaștem realitatea din învățământul românesc. Un examen care ne-a arătat cum și cât de bine sunt pregătiți elevii noștri, cum și cât de profesionist este sistemul și cadrele didactice din România. Abia acum ar fi trebuit analizată finanțarea unităților de învățămînt, conform calității pregătirii și rezultatului obținut de absolvenții acestora.

Bacalaureatul 2011 ne-a arătat că normalul este o excepție în România. Televiziunile anti-Băsescu nu scapă prilejul să se alieze cu chiulangii și cu cei care nu au fost în stare să promoveze un examen de cunoștințe generale, iar nu un concurs de admitere sau de atingerea unor performanțe deosebite. In numele libertății de exprimare, o serie de așa-ziși „formatori de opinie”, care urmăresc, nu atât dezbaterea de idei și principii aplicate unor situații concrete, cât mai ales interesul propriu sau al unui grup, s-au unit spre a face o nouă bălăcăreală publică lui Funeriu si celor ce le prezintă realitatea verde în față.

Intr-o asemenea situație, cei care au promovat ar fi trebuit remarcați și apreciat rezultatul obținut, exemplul lor trebuia făcut cunoscut și prețuit. Dar aici ne încadrm în normal – tăcere pe toate liniile. Acestora însă le este suficient succesul propriu și nu așteaptă mai mult decât ca acesta să le fie recunoscut. Caracterul licit al dobândirii diplomei nu se prezumă, el trebuie dovedit cu ocazia Bacalaureatului.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala
cercetator stiintific la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara din Bucuresti – Magurele si cercetator asociat la CERN (Centrul European de Cercetari Nucleare – Geneva).
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!