RSS Feed

Băi, cum au ajuns instituţiile să depună petiţii?

vezi toate articolele de
14 Feb 2013 la 14:11 26 comentarii 1254 vizualizari.

Campania CNA pentru curăţirea audiovizualului e una dintre cele mai interesante iniţiative din 2013. Aproape la fel de provocatoare precum panourile poliţiei locale sector 5 în care ni se spune că sîntem atacaţi din toate părţile de hoţi.

Trendul e însă clar: instituţiile de stat fac ce ar fi trebuit să facă ONG-uri, grupuri de iniţiativă etc. Poliţia trebuie să prindă hoţii nu să-mi spună mie să mă port ca un paranoic-ultimul-stadiu, să merg cu geanta strînsă în braţe, pe sub palton eventual, sau s-o sun pe bunica să nu mai dea drumul la absolut nimeni în casă. Sau poate să-mi iau o armă, nu?

Petiţia CNA e şi mai şi. Avem un Consiliu numit politic de oameni pe care i-am ales. Nu mă deranjează mecanismul politic, ci rezultatul, funcţionari blazaţi, speriaţi de bombe, sub ochii cărora degradarea economică media a fost însoţită armonios de competiţia jegului.

Acest Consiliu are deja o lege a audiovizualului care funcţionează. Are prevăzute în diverse forme lupta cu indecenţa sau cu ce-i mai doare pe semnatarii petiţiei. Totuşi, nu e de ajuns. Cum poţi să treci în lege preocupări precum “valorile” naţiei sau teama de “alcoolism”? Formulările sînt legendare:

Valul din ce în ce mai mare de mizerie propagat prin televiziuni poate zdrobi valorile națiunii.

Încurajarea promiscuității, a alcoolismului și infidelității, a violenței și vulgarității, promovarea caracterelor murdare și a lipsei de încredere în oameni trebuie să fie oprite dacă vrem ca viitorul copiilor noștri să nu fie stigmatizat irecuperabil de aceste vicii. (sursa)

“Caracterele murdare” se fac la televizor? Cea mai sterilă discuţie posibil. CNA nu trebuie să facă petiţii, CNA trebuie să acţioneze. Nici măcar nu are nevoie de prevederi legale în plus. Poate discuţia despre must carry să fie purtată responsabil, ceea ce nu s-a întîmplat absolut deloc cu noua listă de posturi care trebuie preluate obligatoriu de distribuitori.

“Încurajarea infidelităţii”? Băi, aţi înnebunit? CNA trebuie să termine mai ales cu spaimele de tip “televizorul-strică-poporul”. Sînt două mari spaime: că politicienii le iau minţile şi că telespectatorii mai devin şi nişte alcoolici care preacurvesc. Prima nu mă sperie în aşa mare măsură: cine-şi închipuie că poate face totul cu televizorul e un mare naiv – Voiculescu n-a reuşit cu Antenele să dea jos un preşedinte care s-a făcut singur praf cu o intervenţie împotriva lui Arafat.

A doua e şi mai periculoasă: dacă te sperii de Bianca Drăguşanu şi-l chemi pe Dan Puric să ţină recitaluri în loc, n-am făcut nimic, dimpotrivă. Tabloidul trebuie îngrădit şi ţinut într-o zonă de competiţie corectă – de ce să nu existe pachete separate de tabloid pentru cine vrea să-şi încarce abonamentul cu sexisme şi rasisme în chiloţi? Ca să nu mai vorbesc că tabloidul se mişcă atent în jurul discursului puterii: violenţa din discursul lor e prezentă şi în discursul autorităţilor.

Instituţiilor nu le mai ajunge nici legea. Vor să lucreze cu legi morale şi cu programe de conduită. Asta e cu adevărat periculos azi.

P.S. Apropo de Ziua Îndrăgostiţilor. Încă nu m-am hotărît cine-i mai plicticos: ăia care se topesc de dragoste sau ăia care contestă lucid şi raţional romantismul. Nu mai zic nimic de ăia care spun că nu e “tradiţie românească”.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!