RSS Feed

”Băiatul e deștept. Dar nu s-a adaptat” Povestea unei generații

vezi toate articolele de
30 Sep 2010 la 13:44 30 comentarii 1548 vizualizari.

Ieri, nu la mult timp după ce am publicat textele lui Daniel David referitoare problemele întoarcerii acasă a elitelor autohtone, am citit articolul despre Radu Oprea. Am căutat mai multe informații despre el pe online. La doar 29 de ani, Radu Oprea are un CV de invidiat, cu doctorat în economie, masterat în politici publice și practică în domeniul politicilor educaționale la Primăria din Los Angeles. Mai multe despre el puteți afla chiar de pe site-ul personal.

Radu Oprea a fost unul dintre bursierii programului special instituit de Guvernul României, care i-a suportat cheltuieli de 70.000 de dolari pentru perfecționare în SUA. În contul acestei burse, Radu Oprea avea obligația să lucreze 5 ani în administrația din România, într-o funcție de conducere. Și a încercat acest lucru, ocupând, prin concurs, un post la Autoritatea Națională pentru Tineret și Sport. După doi ani, el a fost, însă, ”restructurat”.

“Acest băiat care este foarte, foarte deştept şi care are o bază de date destul de vastă, nu s-a acomodat în unitatea noastră. Acest băiat eu cred că este benefic, dar probabil nu şi -a găsit aici în mediul nostru posibilităţile”, a precizat pentru Realitatea TV, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport, Doina Melinte.

Toată stima pentru performanțele de odinioară, pe plan sportiv, ale Doinei Melinte. Dar nu pot să nu mă întreb la ce ”mediu” nu s-a ”acomodat” Radu Oprea? La cel bazat pe clientelă? Pe relații? Ori la mentalitățile de genul ”las că știm noi cum se face. Să nu vină el să ne învețe”? Dacă răspunsul la aceste întrebări este unul afirmativ, atunci nu pot decât să mă bucur că Radu Oprea nu s-a ”adaptat”. Și să fiu trist pentru că, cel mai probabil, după o asemenea experiență nu știu ce l-ar mai putea motiva pe să încerce să facă performanță în România. Iar din ceea ce scrie pe site-ul personal, rezultă că niciunul dintre cei aproximativ 150 de bursieri ai programului guvernamental de care a beneficiat și el nu a fost încadrat pe vreo funcție de conducere la întoarcerea în țară. Studiile lor au pălit în fața training-urilor de lipit afișe electorale ale ”specialiștilor” de acasă.

Nu le plâng de milă, nici lor, nici altor tineri care s-au specializat în țară sau străinătate în diferite domenii. Cunoștințele dobândite îi vor ajuta să-și construiască o carieră profesională de succes. Puțin probabil însă că în România. Țara în care funcțiile de conducere ale instituțiilor publice sunt rezervate celor ”adaptați la mediu”.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!