RSS Feed

Balena albastră. Mod de utilizare

vezi toate articolele de
10 Apr 2017 la 12:23 comenteaza acum 838 vizualizari.

A fost și rămâne o știre dubioasă. O sectă ciudată, niște sadici ruși pun la cale sinucideri ale adolescenților. Originile știrii stau în Novaia Gazeta, știrea a tot fost preluată de diverse siteuri, nu e nici până acum confirmată; nici în Rusia nu e clar confirmată vreo sinucidere care să fi avut drept cauză acest joc.

O confirmare indirectă se produce când poliția însăși sau alte autorități vorbesc oficial despre acest scenariu. DIntr-o dată, o știre cu profil clar ”fake news” devine știre pentru că e vânturată în medii oficiale. La noi, ea a fost ”unsă” drept știre și de oficiali care au confirmat o astfel de pistă în urma unor accidente cu adolescenți (sinucideri sau jocuri stupide). Iar apoi a fost confirmată ca îngrijorare clară de însăși ministrul Carmen Dan împreună cu Gabriela Firea care au demarat o campanie de ”conștientizare”. Fake news au devenit, simplu, news. Un mecanism de reținut, despre cum, de pe siteuri obscure, o poveste devine explicație oficială.

Am avut mai multe cazuri în care ”balena albastră” a fost aruncată rapid la înaintare de presă, cu oblăduirea anchetatorilor. Explicația misterioasă e mai bună decât banalele și dureroasele realități: că e greu să explici o sinucidere, că e greu să accepți că un copil se poate omorî pentru că, de exemplu, e foarte exploatat la ”munci pe lângă casă”, sau că un alt copil vrea să își cumpere un telefon nou și investește timp într-o minciună complexă.

Am avut întâi 5 adolescenți care ”s-au leșinat” cu un joc stupid și vechi de când lumea. Cum tot atunci era la modă ”balena”, asta a a fost și explicația timp de o zi. Poliția a negat până la urmă că am avea cazuri tip ”balena albastră”, dar au anunțat că vor face totuși o campanie de prevenție.

Stilul de relatare a continuat după același tipar. Vești tragice au fost întâi livrate de corespondenți în scenariul cu ”balena”. După câteva zile, inevitabil, veneau îndoielile și dezmințirile. Dezmințiri pe care le citesc mult mai puțini decât cei care au citit bănuiala inițială. Este și cazul cu o sinnucidere din Satu Mare. Când presa locală a început să sape a dat peste motive mult mai ”pământești” care l-au dus pe copil la gestul extrem:

„Copilul ce s-a sinucis nu a jucat balena albastră. Este un mit. Părinţii l-au pus la prea multă muncă şi a rămas corigent, iar tatăl l-a ameninţat. Am spus doar ce ştiu, sunt de la aceeaşi şcoală cu el şi nu m-aş fi gândit niciodată că Alex s-ar gândi la asta. Era mereu mai asa…trist. Deja avea planul asta de mult şi se zice că a mai încercat”, afirmă colegul de şcoală al tânărului într-un mesaj transmis corespondentului Adevărul. Pe de altă parte, nici verişoara lui Alex nu crede că acesta ar fi jucat jocul cu provocări care duce la moarte, dar aceasta este de acord că una dintre ultimele lui postări pe o reţea socială, trebuia să le atragă atenţia că ceva nu este în regulă cu el. sursa
M., o fată de 13 ani, din Timișoara, a fost dată posibilă victimă a hărțuirii prin respectivul joc. Fata nu a pățit nimic, a povestit doar că a fost acostată. După o zi de isterie online, polițiștii avansează o teorie mult mai realistă, susținută de dovezi palpabile, se pare. Fata a înscenat totul pentru a obține de la părinți un telefon nou. Ancheta nu e finalizată. În orice caz, nu e ”balena”. Dar vedem cum popularizarea acestui joc începe să intre în limbajul tuturor, al copiilor afectați, al presei și al autorităților.
Și crime mai vechi, fără făptaș identificat, au început să fie ”rezolvate” mediatic cu celebra poveste. Un adolescent a fost găsit mort la sfârșitul anului trecut, cu un cuțit înfipt în spate. Acum câteva zile a a apărut și scenariul ”balena albastră”. Poate pentru că rămâne un mister cum s-a întâmplat, poate pentru că poliția nu a găsit nici o altă explicație.
O fată din Sibiu cade de pe un bloc cu 10 etaje. Cu ea mai sunt șapte prieteni. Motivele rămân necunoscute. Martorii neagă că fata ar fi avut vreo treabă cu jocul ”balena albastră”. Părinții sunt surprinși de știrea apărută în presă cum că poliția ar urmări acest fir. Nimic nu pare să confirme ipoteza. Dar țtirea e ”virală”. Și e preluată de canale quality și tabloide.
(Fascinația quality-ului de la noi pentru știrea cu balena are drept motiv probabil originea rusă a poveștii; dacă e de la ruși o dăm cum e, nu mai verificăm nimic).
Conform Eurostat, sinuciderea în România este peste media europeană la categoriile de vârstă 15-19 și 50-54. Nu vreau să speculez. Dar chestiunea e cunoscută și ține de ani de zile, mult înainte să fie inventată ”balena”. Iar motive realiste sunt multe.
Cert e că ar trebui o nouă campanie care să responsabilizeze autoritățile și presa în folosirea explicațiilor comode și tabloidale pentru rezolvarea unor situații greu de explicat. Am ales doar câteva știri în care ”balena” a fost o opțiune mediatizată, iar apoi negată de toate evidențele. Această situație nu poate fi tolerată. Presa preferă jocul ăsta vinovat cu poliția și cu ”sursele”. Iar autoritățile preferă să mai cheltuie niște zeci de mii de euro cu ”imagine”, ”campanii” etc.).

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!