RSS Feed

Băncile sau spiritul îngheţat al Crăciunului

vezi toate articolele de
27 Dec 2009 la 22:22 7 comentarii 1715 vizualizari.

banca2“Să faci azi o faptă bună a ajuns să fie considerat un act de mare curaj”, scrie Mugur Vărzariu într-o postare anterioară, îndemnând la banalizarea gesturilor frumoase. Mi-a venit în minte ideea pe când urmăream la televizor o poveste tristă care ar putea avea eventual un final fericit.

Finalul fericit sau nu depinde în mod ironic de bani. Am văzut la o emisiune de ştiri drama unei familii, din atâtea altele, care îşi putea salva copila de la o boală incurabilă, apelând la o intervenţie evident costisitoare. După vorbele mamei, pe ecran s-au afişat pentru câteva secunde şiruri lungi de cifre… le auzeam rostite şi mă simţeam ca la cotele apelor Dunării.

Trăim vremuri cenuşii, cu lume încruntată şi ocupată. Gestul frumos pare o floare rară şi pentru că a ajuns să fie greu să faci un gest simplu. Lumea se plânge de timp, iar unicul loc unde mai întâlneşti cozi sunt ghişeele băncilor. Oare nu s-ar putea ca băncile să vină în întâmpinarea celor care solicită un ajutor material, denumind simplu ALEXANDRA. Contul în care probabil că tot pensionarii vor fi cei mai sârguincioşi deponenţi? În loc să caute disperaţi ochelarii, să ceară nepoţilor un pix, să îşi certe consoarta că nu a fost atentă la ultimul grup de cifre (iau la întâmplare pe de google un astfel de cont umanitar, RO06 BTRL 0310 1701 B799 97xx, ca să vedeţi despre ce vorbesc).

Acum ceva timp, ajutat de o funcţionară de bancă, nu am reuşit să trec clasa la materia omenie. M-am dus să depun o sumă mica într-un astfel de cont Ştiam contul, dar nu reţinusem numele titularului. Am fost expediată scurt “NU-SE- POATE!”. Am insistat, spunând despre ce e vorba, aceleaşi cicatrice în priviri. Dupa alte întrebări timide, a pus punctul pe I: înnebuniţi o bancă pentru câţiva euro.

Cei de la coada formată între timp s-au grupat repede în doua tabere: îi înnebuneşte şi nu îi înnebuneşte. E drept, e vorba de câţiva ani în urmă… Acum, funcţionarele din banci s-au mai schimbat: mi-ar spune zâmbind că m-ar servi cu plăcere, ca la frizerie, dar EFECTIV nu se poate. Şi ar urma privirile cicatrizate, gen următorul la rând.

E drept, ca să faci un astfel de gest, poate să fie contul cu caractere chinezeşti, chilirice sau în scrierea cuneiformă, până la urmă, vorba lui Vărzariu, tot un act banal este. Dar aşa cum la şcoală ne străduim să-i învăţam alfabetul nu doar pe premianţi, asa cred că ar merita să-i ajutăm pe toţi să înveţe să ofere ajutorul.

PS. Alta de la TV: Colebil vă urează sărbatori fericite! Oare vitamina C de ce nu ne urează? Am auzit că, picurată în cafea, face bine la mahmureală.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
editor REALITATEA.NET
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!