RSS Feed

Băsescu a fost învins. Și de ce acesta nu e un motiv de bucurie

vezi toate articolele de
10 Jul 2010 la 16:52 103 comentarii 3890 vizualizari.

Dan Tapalagă încă mai are dubii când își intitulează editorialul de pe Hotnews: ”Unde a greșit Traian Băsescu. L-a învins sistemul?”.

În analiza lui, Dan Tapalagă îi reproșează lui Traian Băsescu faptul că nu a reușit să-i tragă pe linie moartă pe foștii nomenclaturiști ai partidului. ”Insa intrebarea cheie ramane mai departe cea ridicata in decembrie 2009, la formarea cabinetului: Cu cine vrea sa reformeze si sa modernizeze statul: cu oameni vechi si competente aproximative? Cu eternii Berceanu, Blaga, Videanu? Este reprosul fundamental pe care i-l aduc seful statului: nu poate sau nu vrea sa o rupa cu propria nomenclatura. Am spus asta si in 20 decembrie 2009, la formarea cabinetului Boc: la fel cum PSD are abonatii sai la guvernare, PDL pare luat si el prizonier de catre un cerc de initiati.”

Tapalagă lasă un semn de întrebare în titlu El încă speră, în ceasul al 25-lea, că Băsescu mai are forța (și voința) de a scăpa de triunghiul malefiv BVB. Eu nu mai am astfel de iluzii. Putea să o facă la sfârșitul lui 2008, putea să o facă în decembrie 2009 și a avut o ultimă ocazie în această vară, după căderea moțiunii de cenzură. Nu a făcut-o. De ce nu a fost consecvent cu propriile declarații? De ce, atâta timp cât susține că ”unui ministru care minte îi cer demisia”, nu recurge la acest gest și doar se mulțumește să afirme că ”Guvernul una a spus, alta a făcut?”.

Pur și simplu pentru că nu are puterea să o facă. Nici el, și cu atât mai puțin Boc. Iar impunerea creșterii TVA, nedorită (la nivel declarativ) nici de el și nici de către Boc, este dovadă. Traian Băsescu nu are nici pe departe puterea cu care este creditat. De fapt, el este doar o rotiță a sistemului. I s-a lăsat iluzia că este șef, că este ascultat, că poate schimba premieri și miniștri. Și această impresie a fost transmisă și românilor. Unii l-au detestat pentru asta și au acuzat măsurile lui autoritare, pe care le-au etichetat drept dictatoriale. Alții au văzut în asta o calitate. Considerând că doar un om puternic poate ține situația sub control într-o perioadă de criză.

Ei bine, s-au (ne-am) înșelat și unii și alții. Băsescu nu are nici pe departe puterea cu care este creditat. Este, însă, pionul (sau, să admitem, poate chiar tura ori regina) care le-a servit celor din grupul BVB România la picioare. În spatele și sub acoperirea lui Traian Băsescu, grupul BVB a prosperat. Și-a văzut în liniște de contracte, afaceri și clientelă. Iar lui Traian Băsescu nu i-a rămas decât să amenințe în van. Povestea cu 1 septembrie este o nouă amânare și încă un argument al slăbiciunii lui Traian Băsescu. Și sunt dispus să țin un pariu. Că dacă va exista o remaniere guvernamentală în septembrie, aceasta va viza persoane precum Vlădescu și Șeitan și/sau miniștri UDMR.

Poate că unii își închipuie că dovada înfrângerii lui Băsescu mă bucură. Pe mine sau pe alții dintre criticii lui. Vă asigur, însă, că nu există niciun motiv de bucurie. Cei care am pierdut suntem noi, indiferent dacă am votat sau nu, ori cu cine am votat. Excepție face doar clientela.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!