RSS Feed

Băsescu s-a baricadat la Cotroceni. Jandarmii îl apără cu forța. Mii de afișe de protest au fost lipite în zeci de orașe din țară (FOTO&VIDEO)

vezi toate articolele de
12 Apr 2012 la 13:54 56 comentarii 5267 vizualizari.

”Autoritățile au închis circulația pietonală în zona și i-au îndemnat pe pietoni să urce în mijloacele de transport”. E o frază din știrea difuzată de Hotnews, referitoare la protestele din București provocate de declarațiile lui Traian Băsescu la investirea ministrului Mediului, Attila Korodi. ”Zona” la care se face referire este pietonala de lângă Palatul Cotroceni. O asemenea situație am mai întâlnit o singură dată, în urmă cu șapte ani când, împreună cu doi prieteni, vizitam ruinele vechii Cartagina, în partea estică a actualei metropole Tunis. La un moment dat, trecând pe lângă zidul de cărămidă, înalt de peste doi metri, a ceea ce noi credeam a fi un parc (datorită copacilor care îl depășeau în înălțime), am fost opriți de polițiști, legitimați și atenționați că ne puteam continua excursia însă… doar pe cealaltă parte a străzii. În acel moment am realizat că pe acel trotuar eram, într-adevăr, doar noi și polițiștii, în timp ce restul circulației pietonale se desfășura pe celălalt trotuar. Seara, de la un ghid tunisian, am aflat și explicația: în spatele zidului se afla, de fapt, palatul ”mult-iubitului” președinte al Tunisiei, Ben Ali. Mă rog, ”mult-iubit” până la începutul anului trecut, când mandatul lui a fost întrerupt de furia străzii.

Revenind la București, gestul este simbolic pentru ceea ce a ajuns regimul Băsescu. Atenție, cei care au fost ”îndemnați să urce în mijloacele de transport” (adică să lase trotuarul liber) erau, pur și simplu, pietonii din zonă, nu protestatarii (pe care Jandarmeria încerca să-i blocheze lângă parcul Cișmigiu). Această teamă – față de orice trecător – este tipică regimurilor autoritariste și dictatoriale. Doar atunci când acțiunile și deciziile luate au lovit, au jignit, au ignorat marea masă a cetățenilor (și ești conștient de acest lucru), doar atunci poate interveni o asemenea teamă încât să ajungi să interzici circulația pietonală pe trotuarul din fața casei (mă rog, palatului). Interdicția de circulație pietonală la Palatul Cotroceni nu demască însă doar caracterul regimului Băsescu, ci tot la nivel simbolic, arată și care este raportul de forțe între nemulțumiții din stradă și președinte: președintele este baricadat în propria reședință; în acest timp, Bucureștiul și Clujul e al protestatarilor. Mai mult, în noaptea de miercuri spre joi, mii de afișe de protest împotriva proiectului minier de la Roșia Montană (susținut vehement de președinte) au fost lipite pe zidurile a zeci de orașe și comune din România.

***

Ce s-a întâmplat ieri în piețele din București și Cluj puteți vedea în înregistrările de mai jos. De asemenea, aveți imagini cu afișele MindBomb, care au fost lipite în timpul nopții în zeci de orașe din țară. Și o întrebare la final: cine sunt oamenii liberi ai acestei țări: președintele care se ascunde la Cotroceni, interzicând circulația pietonilor pe sub geamul lui sau cei care au ieșit în stradă și/ori au lipit afișele MindBomb?

***

Fragment din manifestul intitulat ”Minciuna de Aur Ucide – MindBomb pentru Roșia Montană”:

”Acțiunea Minciuna de Aur Ucide – MindBomb pentru Roșia Montană atrage atenția opiniei publice asupra toxicității propagandei companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC). Difuzată agresiv pe posturile de televiziune, în presa scrisă și online, publicitatea are ca scop cosmetizarea imaginii RMGC, companie descinsă în România din epoca colonialismului brutal, ca promotoare a politicii cinice a profitului, indiferent de costurile pe care le implică: distrugerea unei localități și a unei comunități, ștergerea de pe fața pământului a patru munți, dispariția unui patrimoniu cultural unic în istoria României și a umanității.

Pentru a atenționa asupra acestui pericol, mii de afişe MindBomb au fost lipite în noaptea de 11 spre 12 aprilie 2012 pe străzile a zeci de orașe și comune din România, printre care: Alba Iulia, Arad, Abrud, București, Bacău, Bârlad, Bistrița, Baia Mare, Botoșani, Brașov, Câmpeni, Constanța, Cluj, Craiova, Deva, Huedin, Iași, Luduș, Medgidia, Mediaș, Onești, Oradea, Pitești, Piatra Neamț, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Roșia Montană, Rădăuți, Reșița, Satu Mare, Sebeș, Sibiu, Suceava, Târgoviște, Târgu Mureș, Târgu Ocna, Tecuci, Timișoara, Turda, Valea Arieșului, Zalău.

Minciuna are picioare scurte, spune un proverb. În România însă, atunci când i se acordă fonduri substanţiale, când e îmbrăcată sub forma publicităţii şi a reclamelor şi când este susţinută de cei aflaţi la putere, minciuna poate avea picioarele adânc băgate în mintea cetăţenilor şi în legile în vigoare. Poleită în aur, minciuna ucide conștiințe la fel de sigur cum cianura ucide viața.”

(MindBomb este un grup de acțiune socială, format din artiști plastici, designeri, arhitecți, jurnaliști, scriitori, înființat în 2002 cu scopul de a revitaliza implicarea civică prin intermediul artei. Acțiunile MindBomb au marcat intorducerea afișului socio-politic cu adevărat independent în cultura românească, demontând și spărgând discursul dominant al politicii, mass-media și industriei publicitare.  Realizat în 2005, tot în cadrul unei campanii ”MindBomb pentru Roșia Montană”, afișul ”Lingoule” – cu Traian Băsescu ”sculptat” în aur – a devenit cel mai cunoscut afiș de protest social din România ultimelor decenii).

Manifestul complet îl puteți citi pe pagina de Facebook a MindBomb (aici), unde găsiți și mai multe fotografii (aici).

Alte înregistrări și imagini de la protestele de ieri din București, aici:

***

Alba Iulia

București

Cluj

Roșia Montană

Suceava

Timișoara

***


Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!