RSS Feed

Băsescu, să nu ți se aplece. Președintele își asumă corupția din cazul Roșia Montană!

vezi toate articolele de
18 Aug 2011 la 18:40 100 comentarii 2087 vizualizari.

”Guvernul trebuie să aibă curajul să le spună românilor că proiectul de la Roșia Montană trebuie făcut”, a declarat Traian Băsescu, la Sulina, citat de Mediafax. “Cred că proiectul Roşia Montană trebuie făcut. România are nevoie de el, cu condiţia să fie renegociate condiţiile de partajare a beneficiilor din operarea zăcămintelor de aur şi argint de la Roşia Montană. Mă uitam la preţul aurului în ultimii cinci ani: acum cinci ani preţul aurului era 600 de dolari uncia, astăzi este 1.700 de dolari uncia, cu perspectiva ca până la sfârşitul anului să depăşească 2.200-2.500 uncia. (…) Ce ţară stă cu o asemenea avere în pământ fără să găsească soluţii s-o pună în valoare? Pentru că recolta asta nu este nici a ONG-urilor, nu este nici a Ungariei, care nu ştiu ce avize trebuie să-i dea României. Nu trebuie să-i dea niciun aviz. Suntem încă stat suveran”, a mai adăugat Băsescu.

Pentru întrebarea din declarație, un prim răspuns îmi vine rapid în minte: Noua Zeelandă, stat care, cu puțin timp înainte de excursia organizată de RMGC cu ”floarea” jurnalisticii autohtone la Antipozi, a decis că mediul e mai important decât zăcămintele de aur estimate (anul trecut) la 60 de miliarde de dolari. Iar Noua Zeelandă nu e singurul stat care, în ultimii ani, au decis să-și conserve propriile zăcăminte de aur și să le exploateze pe cele din alte țări.

Însă acest răspuns e mai degrabă anectodic. Semnificațiile declarațiilor lui Traian Băsescu sunt, însă, cu totul altele.

În primul rând, trebuie constatat că, spre deosebire de alte teme pe care Traian Băsescu le-a impus opiniei publice când și cum a avut chef, de această dată tema i-a fost impusă de reacția societății civile la ultimele evenimente legate de Roșia Montană – de la eliberarea certificatului de descărcare de sarcină arheologică a Masivului Cârnic de către instituțiile Ministerului Culturii și până la reactivarea proiectului de expropriere națională, mascat sub forma unui proiect de revizuire a Legii Minelor. Așadar, de această dată, Traian Băsescu este reactiv și în defensivă (chiar dacă din tonalitatea mesajului ar dori să lase impresia că atacă).

Apoi, e interesant că de această dată, Traian Băsescu a renunțat la cacealmaua invocării opiniei specialiștilor (cum a făcut în disputa finală din competiția electorală cu Mircea Geoană). În condițiile în care RMGC și armata ei de PR și comunicatori n-au reușit să convingă opinia publică de viabilitatea, necesitatea, oportunitatea și lipsa de riscuri a proiectului (exceptând opinia câtorva experți pe care i-a finanțat), Băsescu încearcă acum, pur și simplu, să-l impună cu forța. Desigur, încearcă să arunce și o perdea de fum, arătând cu degetul către Ungaria. Dar când amintește de faptul că România este un ”stat suveran”, Băsescu uită să adauge că, la rândul lui, poporul este suveran și are dreptul de a decide ce se întâmplă cu Roșia Montană. Iar această suveranitate a poporului nu poate fi încălcată nici chiar de către Băsescu.

Pe de altă parte, Traian Băsescu știe că declarația lui nu are nicio valoare ori relevanță reală pentru proiect. Pentru că, în calitate de președinte, nu are vreo atribuție care să-i permită să ia vreo decizie în cazul Roșia Montană. Dar, pentru domnul președinte, să joace la cacealma e deja o obișnuință. Amintind de o posibilă renegociere a profitului proiectului, Traian Băsescu încearcă să forțeze luarea unei decizii în privința acordului de mediu. Asta pentru că o eventuală renegociere nu poate fi purtată decât după ce proiectul ar fi avizat!

Nu e singura cacealma în acest joc. Din punct de vedere ale mentalităților, prin aceeași declarație, Traian Băsescu încearcă să ia asupra lui responsabilitatea demarării proiectului (deși, cum scriam, în mod real, el nu are nicio atribuție în acest sens). Motivul e destul de simplu: după reacția societății civile, atât Emil Boc, cât și Kelemen Hunor au încercat, cel puțin la nivel declarativ, să-și paseze unul-altuia asumarea corupției în cazul Roșiei Montane. Cu efecte care se pot dovedi distructive, atât pentru PDL, cât și pentru UDMR. Pentru Traian Băsescu nu există însă o miză electorală reală în următorii ani. Așadar își permite o asemenea declarație.

În fine, un ultim aspect. De această dată îmbucurător. RMGC și-a folosit ultimul și cel mai important glonte pe care îl avea la dispoziție. Mai sus de președinte nu au unde să ajungă. De acum au rămas fără muniție. Cu ce mai au în dotare mai pot face cel mult zgomot și fum. Și cam atât ;) .

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!