RSS Feed

Băsescu scoate (iar) oamenii în stradă. Protestele au început la Cluj și continuă azi la București și Cluj. Domnule președinte, cine minte?

vezi toate articolele de
11 Apr 2012 la 11:25 48 comentarii 10608 vizualizari.

Câteva zeci de clujeni au ieșit aseară, în jurul orei 21,00, în Piața Unirii, pentru a protesta împotriva declarațiilor lui Traian Băsescu făcute cu ocazia investirii lui Attila Korodi în funcția de ministru al Mediului. Indignarea a fost provocată de tonul imperativ cu care Băsescu i-a solicitat lui Korodi rezolvarea (avizarea mai exact) proiectelor legate de exploatarea aurului de la Roșia Montană, vânzarea zăcămintelor de cupru de la Roșia Poieni (privatizarea Cupru Min) și exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică de către Chevron în zona Bârladului și în Dobrogea.

Acuzând o așa-zisă demagogie a mass-media (în condițiile în care, cel puțin în cazul Roșia Montană, criticile la adresa proiectului au fost un subiect interzis pentru cea mai mare parte a presei mainstream!) și o lașitate a politicienilor, Băsescu a adus în discuție teoreticele locuri de muncă pe care le-ar crea proiectele miniere și deficitul fondului de pensii. Printr-o mirabolantă combinație de ”argumente” președintele statului a reușit să inducă ideea (chiar dacă nu a exprimat-o direct) că nedeschiderea proiectelor miniere i-ar provoca pierderi României de peste 18 miliarde de euro!!! Că miile de locuri de muncă promise în reclamele publicitare de RMGC sunt, de fapt, conform propriilor studii de fezabilitate ale companiei, doar câteva sute am mai tot scris.

Însă afirmația că doar proiectele miniere ar putea crea locuri de muncă în următorii cinci ani (în lipsa unor investiții străine) este, pur și simplu, o uriașă minciună. După cum a recunoscut și fostul premier Emil Boc, și fostul ministru Valeriu Tabără, și după cum au arătat și alți analiști, România ar un imens potențial agricol, pe care îl valorifică însă într-o proproție de sub 25% (mai puțin de un sfert!). Așadar, relansarea agriculturii este un domeniu cu potențial de a crea cel puțin câteva sute de mii (și nu doar sute) de locuri de muncă.

De asemenea, Traian Băsescu uită de celebrul ”forfetar Pogea”, care a ucis sute de mii de mici afaceri. Că o mare parte (poate cea mai mare parte) dintre ele mai existau doar în scriptele Registrului Comerțului este adevărat. Însă cel puțin câteva zeci de mii dintre acestea supraviețuiau pe buza crizei. ”Forfetarul Pogea” le-a tăiat însă respirația, trecând în șomaj alte zeci de mii de angajați, care au ajuns din contributori ai fondurilor de asigurări sociale (inclusiv al celui de pensii) în consumatori de asemenea fonduri (câți au avut și șansa asta). Nimic nu s-a schimbat însă esențial în legislația autohtonă pentru a stimula deschiderea micilor afaceri. În continuare, românii deschid mai multe afaceri în Italia, la Berlin, ori peste graniță, în Bulgaria. (De fapt, ceva tot s-a schimbat în legislație: Codul Muncii – cu scopul declarat de a atrage mari investitori; scopul declarat a fost atins ”de minune”: modificările i-au ajutat pe cei de la Nokia să se debaraseze mai ușor de cei 2.000 de angajați de la Jucu, iar în privința ”marilor investiții străine”, Traian Băsescu ne spune că ”nu avem de ce să ne facem iluzii în următorii cinci ani”!).

Așadar, ideea că doar mineritul ar putea crea locuri de muncă în următorii cinci ani este, pur și simplu, o imensă minciună. O asemenea afirmație făcută de șeful statului te face însă să te întrebi dacă nu cumva, piedicile puse dezvoltării agriculturii și micilor afaceri nu sunt intenționate, pentru a putea spune apoi că ”doar mineritul este o soluție”.

***

Legat de cine minte și de locurile de muncă pe care le-ar crea RMGC iată un alt exemplu. Pe 8 martie 2012, Grupul de Susținere a Proiectului Roșia Montană (GSPRM – unul dintre numeroasele grupuri și asociații ”civice” inventate și susținute de RMGC pentru a le promova proiectul) a emis un comunicat prin care se dădea de înțeles că peste 80% dintre români ar susține redeschiderea minei de aur de la Roșia Montană pentru că crează locuri de muncă. Comunicatul se baza pe un sondaj de opinie realizat de IRES. Încă de la apariția comunicatului GSPRM am arătat că interpretarea conform căreia ”peste 80% dintre români susțin proiectul RMGC” este falsă și total neconformă cu realitatea (detalii aici). Asta pentru că întrebarea era condiționată de crearea miilor de locuri de muncă, de unde rezultă că, de fapt, românii ar fi de acord cu un proiect care crează  mii de locuri de muncă la Roșia Montană, nu neapărat cu proiectul RMGC.

Interpretarea abuzivă a sondajului i-a deranjat chiar și pe cei care l-au realizat, IRES solicitând precizări publice din partea GSPRM. ”Conform realizatorilor sondajului, cercetarea IRES a testat prin secțiunea la care face referire comunicatul rezonabilitatea unor strategii de argumentare și de comunicare publică, în cazul nostru, condiții de credibilitate pentru o serie de explicații ale utilității proiectului. În speță, întrebarea la care se referea comunicatul avea ca scop să testeze dacă referința la şomaj reprezintă o condiție importantă, credibilă, de acceptare a unui proiect minier de tipul celui de la Roșia Montană. Din păcate, comunicatul a creat condițiile de interpretare a procentului ca fiind un suport public al proiectului respectiv”, se arată în precizarea GSPRM. Întâmplător sau nu, această precizare nu a fost trimisă și celor care au primit primul comunicat (personal am primit primul comunicat, nu și precizarea ulterioară, regăsibilă doar pe site-ul IRES).

În sinteză, ce vrea să spună această precizare a GSPRM extrem de alambicată? Că, de fapt, sondajul nu a căutat să afle care e opinia (și susținerea) cetățenilor români față de proiect, ci ce ar trebui să audă și să citească cetățenii români pentru a accepta (și susține, eventual) proiectul RMGC. Rezumat și mai pe șleau: ”peste 80% dintre români vor fi de acord cu proiectul RMGC dacă li se va băga pe gât povestea cu miile de locuri de muncă – indiferent dacă această poveste e reală sau nu!”.

Ulterior precizării GSPRM, pe 9 aprilie 2012 (luni), într-un comunicat corporate, menit să liniștească acționarii și jucătorii de la Bursa din Toronto, Jonathan Henry, președinte și CEO al Gabriel Resources (compania care deține 80,69% din RMGC), nu se sfiiește să aducă în discuție aceeași interpretare falsă a ”dorinței majorității românilor de deschidere a minei” ! ”Furthermore, we continue to fight vigourously the misleading accusations and legal cases brought by a small minority that are impeding the willingness of the majority of Romanians to develop a modern mining industry that will bring jobs and economic growth where it is much needed”, este citatul atribuit lui Jonathan Henry, în comunicatul Gabriel.

Domnule președinte Traian Băsescu, când, la investirea lui Attila Korodi, ați vorbit de minciunile vehiculate pe marginea proiectului RMGC, la cine v-ați referit?

***

Revoltați de afirmațiile și ”indicațiile prețioase” ale lui Traian Băsescu, câteva zeci de tineri au ieșit aseară în Piața Unirii din Cluj. Sub îndemnul ”Îi scoatem lui Băsescu aurul, cuprul și gazele de șist din cap”, în această seară, de la ora 18,30, se anunță noi proteste în Piața Universității din București, iar de la ora 18,00, în Piața Unirii din Cluj. Detalii aici și aici.

***

P.S.: Un răspuns decent din partea lui Attila Korodi, legat de cerințele lui Traian Băsescu: ”Procedurile de la Roșia Montană nu pot fi accelerate” (detalii pe Mediafax)

***

FOTO: Apai Emese

***

Asupra poveștii legate de ”ecologizarea” pe care o vor realiza RMGC ori cumpărătorii Cupru Min (dar și despre responsabilitatea statului român în acest domeniu) voi reveni. Pentru că e o altă mostră de manipulare jenantă, în care Traian Băsescu este implicat. Deocamdată, vă recomand un scurt documentar (subtitrat în română) despre mult lăudata mină Martha din Waihi (Noua Zeelandă). E acea mină pe care RMGC o oferă adeseori ca exemplu și unde i-a ”călătorit” și pe unii jurnaliști ”de seamă” autohtoni. Sunt 20 de minute pe care nu le veți pierde. Despre studiul efectuat de Universitatea Queensland, care este citat în documentar, puteți citi o sinteză și pe VoxPublica (aici).

***

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!