RSS Feed

Băsescu și lepădarea de PDL. Retragerea. Pe jumătate

vezi toate articolele de
09 Feb 2011 la 09:48 31 comentarii 1667 vizualizari.

”Dincolo însă de problema ”stelelor”, mi-e greu să cred că cerințele domnului președinte vor deveni realitate. Că domnul Dan Păsat va cere în plenul Parlamentului să-i fie ridicată imunitatea. Ori că peste noapte vor renunța la propriile proptele pe care le au în sistemul judiciar. PDL nu mai e de ceva vreme o armată care să-i asculte ordinele. Iar acceptarea mustrărilor venite din partea fostului lor lider (de partid) reprezintă doar un exercițiu obligatoriu, pe care îl ignoră însă la câteva minute de la încheierea instrucției. Chiar dacă nu a fost mazilit oficial, domnul Traian Băsescu nu mai este cel care să impună direcțiile de acțiune ale PDL.”

Aceste lucruri le scriam în urmă cu o săptămână, după întâlnirea dintre domnul Traian Băsescu și PDL, în cadrul căreia i-a solicitat domnului Dan Păsat și colegilor săi să răspundă pozitiv solicitărilor justiției. Aseară, în cadrul unei emisiuni speciale la postul public de televiziune, domnul Traian Băsescu a confirmat oficial ruptura de PDL (mai exact de o parte a liderilor), indicând acest partid ca având responsabilitatea principală în respingerea cererii DNA referitoare la arestarea preventivă a domnului Dan Păsat. ”Primul responsabil este partidul cel mai mare, PDL. Nu mai aștept nimic de la ei”, a afirmat președintele, subliniind faptul că din acest moment nu mai are motive să participe la întâlnirile cu reprezentanții democrat-liberalilor. Eventual, doar în mod excepțional, dacă membrii PDL îi vor solicita sfatul, în calitate de fost lider al formațiunii, în problema alegerii noii conduceri. ”Nu mai am de ce să mă duc. Știu că nu mai pot să am speranțe să-i rog prea multe lucruri”, a recunoscut Traian Băsescu.

Mai mult, chiar dacă a afirmat că nu acordă prea mari șanse unui asemenea scenariu, s-a arătat dispus ca, în cazul în care Guvernul ar cădea la o eventuală moțiune de cenzură, să facă un ”compromis” și să negocieze chiar și cu PSD și PNL o altă majoritate de guvernare. Din păcate însă, moderatorul nu a avut inspirația să-l întrebe pe domnul Traian Băsescu, când acesta a explicat faptul că nu poți face ”compromisuri în mod continuu”, dacă se referă doar la uniunea social democraților cu liberalii, ori și la actuala alianță de guvernare. Ori la ceea ce se întâmplă la vârful conducerii PDL, înspre care a arătat cu degetul în cazul votului referitor la cererea DNA:  “Am luat notă şi de lipsa de apetit a conducerii partidului de a-i mobiliza să fie prezenţi şi de lipsa de apetit a şefilor de grupuri de a-i mobiliza să fie prezenţi, şi de lipsa de apetit a şefului de grup de a negocia cu celelalte partide din Alianţă un vot corect”.

Practic, cea mai mare parte a mesajelor domnului președinte s-au adresat aseară membrilor PDL, aflați deja în competiție internă, condiționând un eventual sprijin ulterior din partea sa de cooptarea în viitoare echipă de conducere a preferaților săi: Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu, Teodor Baconschi și Traian Radu Ungureanu (pe care l-a adăugat expres listei nominalizate de moderator). ”Am văzut unele declaraţii pe care le-au făcut şi am văzut că au dimensiune mică ca oameni politici faţă de pretenţiile pe care le au” a mai spus domnul Traian Băsescu, referirea fiind făcută tot la unii lideri din PDL și, în special, la domnul Vasile Blaga.

Oferind exemplul anului 2001, când a preluat șefia PD, domnul Traian Băsescu a mai adăugat că alegerile interne nu ar trebui să ducă la spargerea partidului. Doar că atunci PD nu se afla la guvernare și nu putea să ofere membrilor săi decât promisiunea venirii la putere. Acum însă, scenariul e cu totul altul.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!