RSS Feed

Băsescu vs. Băsescu. Și de ce a demisionat șeful Comisiei Naționale de Arheologie în plin scandal Roșia Montană

vezi toate articolele de
22 Aug 2011 la 13:09 un comentariu 1915 vizualizari.

Traian Băsescu și-a făcut publică săptămâna trecută poziția față de proiectul RMGC de exploatare a aurului de la Roșia Montană. Singura lui obiecție era legată de procentele care i-ar reveni României din această exploatare, susținând necesitatea unei renegocieri a contractului. De ce această poziție este, de fapt, o cacealma, am arătat într-un articol anterior (aici). Nici Traian Băsescu și nici ceilalți susținători politici ai proiectului nu vorbesc însă nimic despre costuril, riscurile și pierderile pentru patrimoniul natural și cultural pe care acest proiect le produce.

Băsescu vs. Băsescu. Avem un președinte cu personalitate multiplă?

Motiv pentru a-i readuce aminte domnului președinte despre mesajul public transmis cu prilejul lansării Raportului Comisiei Prezidențiale pentru Patrimoniul Construit, Siteurile Istorice și Naturale din România, prezentat pe 21 septembrie 2009.

Mai jos puteți citi câteva fragmente (mesajul integral aici) din discursul lui Traian Băsescu și un fragment din raport. Concluziile vă aparțin:

”Patrimoniul naţional înseamnă moştenire istorică, memorie, identitate. Protejarea şi conservarea sa constituie o prioritate naţională şi trebuie să facă obiectul unei politici naţionale coerente şi susţinute. Această politică nu este o politică de moment, a unui ministru sau a unui partid! Protejarea şi conservarea patrimoniului reprezintă o datorie a unui stat demn, conştient de istoria sa şi de responsabilitatea pe care o are faţă de viitorul cetăţenilor săi.

(…)

Aş dori, la rândul meu, să subliniez faptul că Raportul propune întâi de toate o concepţie unitară. Viziunea care fundamentează reforma de care are nevoie sistemul actual de protecţie şi de conservare a patrimoniului naţional porneşte, potrivit Comisiei, de la un principiu care merită reţinut din perspectiva unei reforme constituţionale: este vorba despre „definirea patrimoniului cultural şi natural ca prioritate naţională şi ridicarea acestei priorităţi la rang de principiu constituţional”. Această asumare politică ar fi semnul clar din partea statului român al conştientizării datoriei sale faţă de protecţia şi conservarea patrimoniului naţional.

(…)

Trebuie definite priorităţile strategice pe termen mediu şi lung în acest domeniu, care să facă obiectul unei cooperări eficiente interministeriale şi între autorităţile centrale şi locale. Semnalez, la acest punct, două dintre măsurile recomandate: constituirea unui grup de iniţiativă care să propună un program operaţional de restaurare, conservare şi regenerare a patrimoniului în perioada 2013-2020 şi realizarea unor strategii regionale de salvare şi punere în valoare a patrimoniului natural şi construit. Prin urmare, susţin, în acord cu Comisia, necesitatea asigurării coerenţei instituţionale, legislative şi financiare, prin care patrimoniul construit şi natural să fie abordat ca factor prioritar de dezvoltare durabilă.

(…)

Al doilea aspect priveşte responsabilitatea autorităţilor locale. Încă de la lansarea setului de măsuri urgente, am subliniat eroarea administraţiilor locale care văd în patrimoniu un obstacol în calea dezvoltării şi nu îl abordează ca un factor de identitate şi un potenţial de dezvoltare pentru comunitate. De multe ori, neglijenţa la nivel local, incompetenţa şi încălcarea legii au dus la degradarea ireversibilă a patrimoniului. Este limpede că nu doar marile monumente naţionale reprezintă patrimoniul, deşi ele sunt repere pentru toţi. Patrimoniul este constituit din tot ceea ce dă specific şi conferă oraşelor şi satelor noastre amprenta memoriei. Este timpul să învăţăm să-l punem în valoare!

Un al aspect, legat de cel anterior, constă în protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului construit rural, expresie a creativităţii străvechi de pe teritoriul României. Acesta reprezintă o parte a patrimoniului naţional adeseori uitată sau minimalizată, dar care cuprinde în realitate valori excepţionale.

(…)

De asemenea, doresc să reiau apelul adresat anul trecut tuturor celor care decid cu privire la patrimoniu, acela de a considera protejarea şi conservarea acestuia ca prioritate şi ca datorie de onoare faţă de identitatea noastră, memoria istorică şi calitatea vieţii. Raportul Comisiei constituie un pas important în identificarea lucidă a problemelor şi conturarea soluţiilor. Voi transmite în mod oficial Guvernului şi Parlamentului acest Raport pentru a constitui baza propunerilor legislative şi, mai ales, a unei platforme de cooperare interinstituţională absolut necesară protecţiei şi conservării patrimoniului naţional.”

***

Ce scrie în raport (raportul integral aici) despre Roșia Montană:

”Starea deplorabilă în care se află astăzi Roşia Montană este urmarea sărăcirii forţate a populaţiei, împiedicarea iniţiativelor localnicilor de a dezvolta activităţi economice private sau agroturism, rezultat al demolărilor sub auspiciile legii sau în dispreţul acesteia, a propagandei mincinoase şi manipulării populaţiei (inclusiv cu inadmisibile accente etnice) în numele unei investiţii economice de interes privat. Distrugerea parţială sau totală a Roşiei Montane ar însemna cea mai gravă amputare a mediului istoric românesc, distrugerea unui peisaj cultural unic, cu valoare mondială.”

*Notă: pentru diagnosticul ”personalității multiple” a se vedea DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders)

***

De ce a demisionat președintele Comisiei Naționale de Arheologie

La sfârșitul săptămânii trecute, alba24.ro, ziarul Ring și monitorulcj.ro au prezentat demisia pe care președintele Comisiei Naționale de Arheologie, Alexandru Suceveanu, i-a prezentat-o, pe 5 august, ministrului Culturii, Kelemen Hunor. Mai jos, puteți citi textul acestei demisii:

”Domnule Ministru,

Prin prezenta vă anunţ demisia mea din funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie (CNA). V-am adresat cu ceva vreme în urmă numeroase critici în legătură cu unele măsuri legislative (OUG 2562, 12; Mon. Of. 898/31 12 2010) ale ministerului pe care îl conduceţi şi care nu reprezentau decât adevărate sabotaje la adresa arheologiei româneşti. N-aţi avut buna cuviinţă să-mi răspundeţi, aşa cum ar fi cerut-o dealtfel şi legea.

Astăzi (1 08 2011) sunt în situaţia să constat că aceeaşi atitudine sabotoare continuă, câtă vreme ridicola sumă de bani pe care aţi alocat-o cercetărilor arheologice riscă să nu mai poată fi consumată în timp util. Consider că prin această tergiversare deliberată, ministerul pe care îl conduceţi a devenit un adevărat gropar al arheologiei româneşti, situaţie în care nu doresc să devin un părtaş la această înmormântare şi care îmi justifică decizia mai sus menţionată.

Precizez că hotărârea mea nu are nici o legătură cu pripita cerere a europarlamentarei Renate Weber (formulată în emisiunea de la România Actualităţi din 19 07 2011; acum şi pe blogul personal) de a fi demis din funcţia de preşedinte al CNA. Nici europarlamentara sus-numită (care dă curs, astfel, unor puseuri de comisar sovietic, penalizându-mi delictul de opinie; ar face mai bine să prezinte celor în măsură să judece activitatea reală – jalnică – a instituţiilor menite să împartă dreptatea în România), nici acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române (care nu are căderea să discute fondurile puse la dispoziţie de firma canadiană la Roşia Montană, câtă vreme, pe de o parte, Academia Română nu mai finanţează de zece ani cercetările arheologice de teren, pe de alta, nu are cum compara „generozitatea” firmei canadiene – care a asigurat condiţii de cercetare pe care nici în o sută de ani nu le-ar putea oferi statul român – cu calvarul arheologului român din zilele noastre; o asemenea comparaţie nu îi este permisă decât unuia care ar cunoaşte realitatea, ceea ce nu este cazul acad. I. Haiduc) şi cu atât mai puţin prof. dr. Ioan Piso (a cărui mitomanie a atins cote paroxistice) nu au nici un drept să se pronunţe în legătură cu eficienţa, calitatea şi nevoia continuării cercetărilor arheologice de la Roşia Montană.

Precizez totodată, pentru a curma insinuările trio-ului Haiduc-Weber-Piso, că nu am încasat nici un leu din cercetările de la Roşia Montană, că de cel puţin doi ani activitatea membrilor CNA – inclusiv a mea – nu mai este remunerată şi că în prezent singurul meu venit provine din pensie.”

***

Ce este interesant (simple coincidențe?) în această demisie:

-       Motivul invocat de Alexandru Suceveanu este lipsa unui răspuns din partea ministrului legat de unele măsuri legislative luate cu mai bine de jumătate de an în urmă (publicate în Monitorul Oficial din 31.12.2010);

-       Demisia a fost prezentată la două săptămâni după ce, în ședință secretă, pe 12 iulie 2011, Comisia Națională de Arheologie a aprobat avizul de descărcare de sarcină a Masivului Cârnic din Roșia Montană, aflat pe lista monumentelor istorice de clasă A (cu valoare națională și internațională);

-       Alexandru Suceveanu susține că demisia sa nu are legătură cu cazul Roșia Montană, dar după cum se poate observa, în cea mai mare parte a demisiei se referă la Roșia Montană (!);

-       În textul demisiei scrie că a fost redactată pe data de 1 august 2011, însă a fost depusă pe data de 5 august 2011; exact data în care ministrul Kelemen Hunor, în urma presiunii publice și a poziției semnate de 77 de asociații și ONG-uri în care activează maghiarii din România, a declarat pentru ”Duna TV” că ”nu a semnat și nu va semna declasarea Masivului Cârnic de pe lista monumentelor istorice”;

-       În luna iulie, Alexandru Suceveanu și-a făcut blog personal; singurul articol postat până acum pe blog este textul demisiei (!?);

-       Demisia lui Alexandru Suceveanu a fost prezentată în presă simultan (cu o întârziere, de asemenea, ”simultană” de aproape 3 săptămâni) în trei ziare care publică în mod constant comunicatele RMGC, blocând articolele critice la adresa proiectului.

Și în acest caz, ca și în cazul declarațiilor contradictorii ale lui Traian Băsescu, puteți pune propriile concluzii. Eu îmi permit câteva previziuni. Alexandru Suceveanu va deveni unul dintre specialiștii pe care RMGC îi va invoca în mesajele lor. În acest sens i se va construi (a și început deja) imaginea unui specialist ”care luptă împotriva sistemului” (mesajul nu e nou, și până acum RMGC s-a folosit în propagandă de ideea conform căreia proiectul nu a pornit din cauza politicienilor români – asta chiar dacă, fără sprijinul unor cunoscuți politicieni, proiectul ar fi ajuns demult la coșul de gunoi al istoriei). Una dintre temele favorite pe care o va promova Alexandru Suceveanu va fi cea legată de ”generozitatea RMGC în susținerea arheologiei” (asta chiar dacă nu e vorba de nicio ”generozitate”, finanțarea cercetărilor arheologice fiind o obligație legală a RMGC, care nu presupune însă obligativitatea acordării avizului de descărcare de sarcină). În fine, dacă Kelemen Hunor își va menține decizia de a nu semna ordinul de declasare a Masivului Cârnic de pe lista monumentelor istorice (în lipsa căruia Masivul Cârnic nu poate face obiectul unei exploatări miniere), Alexandru Suceveanu va deveni unul dintre principalii contestatari ai acestuia.

Uite, fac și un pariu (pe o bere rece) legat de împlinirea previziunilor de mai sus. Ține cineva pariul?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment
  • 1

    Holidays without the congestion and noise of the vehicle away from the capital .. trying traveled to the island of a thousand that are near Jakarta. Enjoy the beauty of the sloping beach and the vast expanse of white sand that can be used to play for children and adults .. You can also snorkel or diving .. see the beauty beneath the sea, reefs coral reefs and colorful fish. You can also fishing, and relaxing on the beach.

    Thousand Islands consist of: Ayer Island | FAIRY ISLAND | THE ISLAND PRINCESS | ISLAND SEPA | Pulau Kotok | PANTARA ISLAND | THE ISLAND RAINBOW.

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!