RSS Feed

Best of Decizia 68 a Curții Constituționale din România

vezi toate articolele de
13 Mar 2017 la 15:31 comenteaza acum 1310 vizualizari.

Decizia CCR 68 din 2017, cea care constată că DNA a depășit cam toate liniile continue de separare a puterilor în statul de drept, e un document care merită citit de toată lumea. Și nu ca să ne dăm cu PSDul sau ca să știm cum s-o apărăm pe draga de Kovesi. Ci pentru că mai calmează nervi aiurea din spațiul public. Ideea ar fi să nu folosim astfel de texte ca pe niște pari în cap. Deocamdată nu ne iese, mai încercăm.

Am făcut un best of din ce a motivat în scris CCR (și au și votat – Livia Stanciu a fost împotrivă, nu mai comentez…). Textul a fost redactat de Valer Dorneanu şi de Daniel Morar (demonizat acum, după ce a fost “stâlp al taberei anticorupţie”).

Mulți dintre contestatarii deciziei acuză CCR că anchetează treaba procurorului, că nu se face. Explicația CCR mi se pare rezonabilă: păi trebuie să cercetezi faptele totuși ca să constatăm încălecarea puteriloîn statul de drept…

În plus, personal, cred că avem măsuri excepționale determinate de decizii excepționale luate de DNA, cocoțată pe valul de sprijin necondiționat al protestatarilor.De aia acest document are și destule pasaje care pot nedumeri, pentru că au fost generată de o prostie a PSD cu Ordonanța lui pește prăjit, la care a ripostat un DNA care crede că pentru fiecare nemulțumire pe lumea asta există și un text de lege adiacent cu care poți să-l salți pe resoectivul.

Sigur, acum radicalizații ceilalți, care mor de grija patronilor și șefilor cu probleme penale, vor porni tunurile cu decizia CCR în frunte. Ar fi lovitură sinucigașă pentru PSD să o dea afară pe Kovesi acum. Dar nu m-ar mira, oricum și-au slăbit considerabil legitimitatea de bună voie și nesiliți de nimeni. Se poate discuta fisurarea statului de drept și cu Kovesi la DNA. Dar PSD nu se dă de ceasul morții să scoată la lumină, de exemplu, protocoalele cu SRI stabilite cu CSAT.

Tot ce scriu e pentru cei care nu sunt rentieri ai vreunei tabere. Știu, sunt mulți.

Mult scandal apare de obicei pe imunități, iar în această decizie se vorbește de o imunitate a miniștrilor și cum se deduce ea. Înainte să urlăm, ar trebui să nu ne gândim la Iordache, ci cum ar fi să avem miniștri tari care să ia măsuri nepopulare împotriva unor companii puternice sau a unor oameni influenți în general. Sigur, nu-i avem pe acei politicieni, dar ideea în statul de drept ar fi să-i așteptăm:). De obicei aici mi se dă peste nas cu argumentul ”aperi corupții”. Nu numai că nu-i apăr, dar sper să mai apară și politicieni care să atace și politic, prin taxare, de exemplu, cu ordonanță de urgență, de exemplu. Și aștept politicieni care să înțeleagă și să susțină  anticorupția și în imensa ei dimensiune privată. Totuși, statul mai deține foarte puțin din capital.

Pasajul cu recomandarea Curții de la Veneția, în care se recomandă ca politicul să fie sancționat politic. Cu alte cuvinte, dacă Iordache și Dragnea au fost jegoși, au fost jegoși politic. Ieși în stradă împotriva lor, îi oprești, îi contești, dar nu poți să-i închizi. Un avocat spunea o chestie interesantă, că dacă DNA ar fi cercetat discret ”in rem”, fără obișnuita superexpunere mediatică, poate că totul ar fi rămas ceva mai mult în limitele normalului.

La citate precum de mai sus tabăra anti-CCR (pe moment, nu erau anti-CCR când îl țineau pe Băsescu președinte) răspunde cam așa: păi dar uită-te la politicienii noștri, nu poți avea pretenții de astea de la ei etc. Și așa se naște o contestare dură dar neasumată a democrației parlamentare. Cu alternative și mai fioroase: să-i ia pe toți!

Următorul pasaj, dar dacă aveți timp citiți-le și pe cele de dinainte, explică de ce CCR consideră că procurorii au băgat în seamă nejustificat o sesizare care nu er aformulată decât fie ca opinie politică, fie avea elemente sesizate care vizau ”constituționalitate”, nu legalitatea.

Pronunțarea clară a încălcării atribuțiilor:

La final, puteți citi și opinia separată a Liviei Stanciu. Nu e doar separată, e complet opusă interpretării CCR. Că e oportunitate, că e nu știu ce, să verifice procurorii tot ce vor când vor, spune Stanciu.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!