RSS Feed

Big Brother Ghiţă şi Greblă Toni. Ce se mai întîmplă pe frontul anticorupţie

vezi toate articolele de
23 Jan 2015 la 10:53 23 comentarii 1449 vizualizari.

Faptul că judecătorul Augustin Zegrean a lipit în aceeaşi conferinţă de presă chestiunea Big Brother de cazul Greblă deja a indicat drumul mediatic de urmat. Nu ne mai interesau struţii lui Greblă şi finuţii lui cu afaceri în energie şi fier vechi, ne interesa posibila presiune a serviciilor.

Comentatorii s-au împărţit. Unii i-au dat cu măreţia DNA, previzibil. După alţii, Greblă ar fi iritat serviciile pentru că judecătorii de la curte nu au aprobat legile Big Brother. Scenariul nu e aşa neverosimil cum pare – chestiunea nu-l absolvă pe Greblă din start de complicităţi – dar Zegrean a atacat inteligent exact acele declaraţii dure făcute de unii parlamentari în chestiunea Big Brother.

Să mai spunem şi că telespectatorii DNA au devenit totuşi ceva mai selectivi. Cînd le dai poveste concentrată cu prea multe ingrediente, struţi, rochii, ruşi, embargo, interlopi, încep să strîmbe din nas.

Sebastian Ghiţă a declarat că CCR şi alţi contestatari liberali sînt iresponsabili:

“Am vorbit cu multi oameni simpli. Vor sa-si stie viata si familiile in siguranta. N-au nimic de ascuns. N-au problemele politicienilor cu coruptia si retrocedarile.

Evident, şi alţi parlamentari care vorbesc mai servil decît un angajat al serviciilor au aceleaşi argumente, copii, familie, frică de terorişti care ar putea arunca în aer şotronul:

„Cred că până la urmă, uitându-ne și la ce s-a întâmplat în Franța, cred că cu toții trebuie să ne propunem să menţinem și să ne conservăm stilul de viaţă, să putem comunica liber, să nu fie nimeni intruziv cu viaţa noastră, dar să mergem la magazin, în parc cu copiii fără frică, să nu ne uităm peste umăr că un terorist ar putea să atenteze la viața noastră (…) toate lucurile astea sunt importante și cred că trebuie să găsim un echilibru corect”, a precizat Georgian Pop. (sursa)

Această campanie pro-legile Big Brother dă într-adevăr fiori. Sîntem ameninţaţi cu un viitor atac terorist pentru care toţi cei care chestionează legile sînt în avans vinovaţi.

Zegrean a plasat imediat după comentariile despre Greblă chestiunea presiunii lui Ghiţă în ce priveşte legile Big Brother:

 • în ultima vreme – din vara anului trecut, după deciziile Big Brother – au apărut chiar reprezentanţii unor instituţii ale statului sau parlamentari care au făcut acuzaţii deosebit de grave la adresa Curţii
 • sunt de natură de a pune presiune pe judecătorii Curţii
 • la ultima întâlnire cu reprezentanţii europeni, pe MCV, un reprezentant al Curţii a declarat că îi este frică să fie judecător la CCR
 • nu se poate ca de fiecare dată când avem o decizie să apară reprezentanţi ai politicului să ne spună ce avem de făcut, ce decizie trebuie să dăm în situaţia respectivă
 • ni se atrage atenţia că vom da socoteală, că noi vom fi cei traşi la răspundere
 • sursa

  Da, este si SRI, a fost un comunicat chiar dupa prima lege, prima decizie cu «Big Brother», a fost un comunicat foarte dur la adresa Curtii. Ni se spune ca am creat un vid legislativ de o gravitate exceptionala, ori legea pe care am declarat-o neconstitutionala nu era inca lege, vidul exista, daca e vorba de vid

  Zegrean a făcut şi o glumă care, în alte condiţii, nu ar fi fost tolerată de frontul anticorupţie: “Atunci se punea în discuţie desfiinţarea instituţiei, acum nu e cazul. Atunci vroiau să ne ia pe toţi o dată, acum văd că ne iau unul cîte unul”. Asta e o victimizare tip Antena 3.

  Mesajul CCR a fost cît se poate de clar: sîntem puşi sub presiune de servicii. Ne mai amintim şi de lamentaţia fostului preşedinte: Băsescu ne avertiza că ne-a lăsat moştenire nişte servicii mult prea puternice. Şi începem să vedem – cît mai curăţat de orice teorie a conspiraţiei, nu are rost!, e totul la vedere – că s-au produs nişte fisuri într-un front de luptă. Aripa servicii s-a desprins prea hotărît de aripa instituţională a justiţiei. Şi dacă Greblă e vinovat, simplul fapt de a-i scoate vinovăţia la vedere atunci cînd avea SRI nevoie e de o gravitate maximă. Justiţia nu mai e oarbă (adică imparţială). E doar din ce în ce mai ostentativ secretă.

  De unde ar veni tupeul SRI – cu o aripă la vedere, DNA, – în chestiunea acestei dispute cu legile Big Brother? Exact din aceeaşi sursă: aprobare şi încurajare externă. Nici Kovesi, nici Ghiţă (iată că-i vedem clar şi frumos de aceeaşi parte a baricadei) nu sînt îngrijoraţi decît de un singur lucru: ştirbirea eficienţei pe un front anticorupţie aşa cum e văzut el în parteneriate strategice, nu în visele societăţii civile.

  Ca să nu mai zic că lupta e mai mult pentru o supunere publică formală prin aprobarea acelor legi, nu pentru demararea unor practici care au loc deja. Una e să constatăm că viaţa privată ni se năruie sub ochi, alta e să o amanetăm legislativ în avans fără să înţelegem măcar despre ce e vorba.

  Serviciile au fost susţinute de societatea civilă (aia foarte anticorupţie) ca fiind răul necesar de susţinere a luptei anticorupţiei. Anticorupţia chiar susţinută de corupţi, numai să fie corupţii noştri, cam asta a fost deviza unei părţi a mediului civic & media. În Acest moment serviciile par să-şi fi pierdut răbdarea: masca civic-justiţiară le irită şi trebuie scoasă.

  Notă: Poate nu inutil de amintit, Sebastian Ghiţă e un personaj colectiv – de altfel, i-am şi analizat un discurs cîndva, de unde chestiunea reiese clar – el însuşi ştie despre sine că e colectiv.

  Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

   

  Comentează


  Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
  Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
  Un film explicativ e disponibil aici


  ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

  RSS Postari

  Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

  Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

  © 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

  Strategy & Technology: PUBLYO
  Marketing & Sales: Q2M
  Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!