RSS Feed

Biriş, vînătorul de fantome

vezi toate articolele de
04 Jan 2016 la 11:25 3 comentarii 2431 vizualizari.

Nu e doar prostie şi cinism, e o realitate, România e ruptă în cîteva insule. Pe una dintre insuliţe pur şi simplu nu există sărăcie, ce-i aşa de greu de înţeles? Domnul Biriş de exemplu, prins recent în hora tehnocrată – secretar de stat la Ministerul Finanţelor, a declarat practic că bănuieşte săracii că ţin banii în saltea. Biriş este consultant fiscal şi vedetă TV de ceva ani – e evident bun cunoscător al zonei business, în rest are un cinism din oficiu pentru tot ce nu e “de înţeles” fiscal. Nu a făcut decît să completeze raportul sumbru dat publicităţii de ONU în care se vorbea de o negare în masă a sărăciei la nivelul elitelor politice. Nu e doar atît: elitele din zona privată ignoră cu agresivitate – da, e posibil acest oximoron – sărăcia:

„Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de <<fantome>>. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină” (sursa)

„Cum poți să zici <<am trăit fără nici un venit>> timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate”.

Biriş a revenit dînd-o pe Ponta, ceea ce e parţial adevărat – Ponta a semnalizat de multe ori stînga şi a făcut dreapta, iar dreapta hotărît anti-sărăcie stă în noul cod fiscal; dar acelaşi Ponta a mărit salariul minim şi a mai scăzut din TVA (a doua măsură fiind un megaajutor dat businessului, dar şi un ajutor pentru “consumatorii” care de fapt îşi chivernisesc tot pentru coşul minim.

Biriş întreabă corect pînă la un punct: cum dracu’ trăiesc milioanele astea de oameni? Răspunsul e pervers: cîştigă pe ascuns, mănîncă pe ascuns şi nu plătesc taxele. Problema taxelor e scrisă mare şi lat inclusiv în rapoartele BNR: cel mai nedisciplinat e capitalul mediu şi mare PRIVAT. Adică, da, ăla de care s-a ocupat firma de consultanţă a vînătorului nostru de fantome.

Gabriel Biriş vede fiscul precum eroii din filmul Ghost Busters/Vînătorii de fantome. Nu prin exorcizare sau prin educaţie scapi de fantome, ci printr-un aparat miraculos, de tip deratizare – anihilezi fantoma sau o iei într-o capsulă şi o bagi la închisoarea (săracilor?) fantomelor.

Tehnocraţia vinde această fantasmă: lupta cu primitivii săraci e o formă de deratizare. Din cînd în cînd viziunea Ghostbusters răbufneşte fie prin declaraţiile doamnei Dragu, fie prin unele de care-mi amintesc cu fiori, făcută de Valentin Lazea, unde deratizarea era prevăzută la sate. E evident că o taxare a sărăcimii, văzută ca o masă de infractori bogaţi şi evazionişti, nu rezolvă nimic din crizele sistemice. Dar pregăteşte mult mai bine o mînă de lucru ieftină cum vedea şi Dragu drept singură soluţie politică pentru meleagurile astea. N-au bani? Scoate-i la muncă pe nimic.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

3 comments
 • 1

  Comentariile sunt inchise.

  babic
  2016-01-04 23:31:31 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  Smecher babicul asta de mai sus :)
  referitor la Biris, asta-i un bisnitar de doi bani care se crede om de afaceri :) … a ajuns subsecretar de stat – ma intreb, sub care secretar :) – si se crede buricu’ din dodoasca, vorba lu’ Badea… Evident cand o sa-l ia ANAFu’ la puricat, dupa de iese de dub secretar, o sa tipe ca din gura de sarpe ca e discriminata initiativa privata…

  Incomod
  2016-01-05 05:26:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 3

  Să numere cerșetorii din canale, să numere șomerii care ies din șomaj, și nu se mai angajeaza, etc.

  Alina
  2016-01-05 08:43:14 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!