RSS Feed

Blasfemiile lui Corbyn – cică oamenii sînt mai importanţi decît profitul

vezi toate articolele de
01 Oct 2015 la 16:22 2 comentarii 876 vizualizari.

Pentru cei care au deschis tîrziu ziare, televizoare, telefoane, în UK s-a ridicat un lider al opoziţiei laburiste care pare că reînnoadă nişte legături cu nemulţumiri populare vechi şi nebăgate în seamă. Moştenirea Tony Blair trebuia ejectată din rîndul social-democraţilor. Jeremy Corbyn o face acum.

Ascensiunea lui a atras peste 150 000 de membri noi pentru laburişti, a cîştigat la pas alegerile din partid (după ce decenii a stat retras şi critic faţă de politicile Blair-iste). Omul ăsta aduce în spaţiul public mesaje fireşti obscurizate din politica mainstream de ani de zile.

În est, politicieni precum Corbyn, un social democrat cuminte şi la locul lui după standardele unei stîngi mai hotărîte (dar totuşi, un om la stînga clar după atîţia ani!) sau americanul Sanders (un liberal cu vederi ceva mai progresiste decît duetul conservator sinistru Clinton-Trump) sînt văzuţi ca un soi de mofturi ale ţărilor bogate. Ei îşi permit să zică de-astea pentru că au de unde redistribui… Însă România este în ultimul deceniu un furnizor de profit uriaş pentru multe megacompanii. E absolut necesar procesul de recuperare a drepturilor cetăţeneşti, de a scoate milioane de cetăţeni din zodia “muncesc toată ziua, abia supravieţuiesc”. Oricît de departe sîntem de bogăţia vestului, cererile minimale nu se negociază, nu se discută.

De aceea azi vă propun o pauză de politică românească. Să ascultăm un discurs care nu aduce noutăţi, aduce însă un sentiment nou de speranţă. Mai trainic decît în cazul sudului Europei unde mişcări noi fie au dezamăgit, fie au sucombat din cauza efortului enorm de a rezista într-o piaţă politică privatizată şi susţinută de tot ce înseamnă putere în piaţa liberă de azi. Pentru că pare pînă acum că un vechi şi solid partid vrea să se reformeze radical. E puţin altceva decît construcţia de la zero a unei noi stîngi.

Discursul lui Corbyn în faţa laburiştilor:

Cîteva idei pentru cei foarte ocupaţi care n-au timp de filme de o oră:

 • vrem reforma economiei în sensul atacării inegalităţii şi al protecţiei mai bune pentru muncitori
 • îl provoacă pe Cameron cu discursul lui de “securitate pentru tineri şi familii”: Unde-i securitatea pentru tineri care-şi încep carierele ştiind că n-au nici o şansă să-şi ia o casă? Unde-i securitatea pentru familiile care n-au şcoli aproape pentru copii din cauza tăierilor de buget? Unde-i securitatea pentru sutele de mii de lucrători pe cont propriu cu venit nesigur care n-au asigurări de sănătate, ajutor pentru maternitate, ajutor pentru şomaj?
 • şocurile din piaţa globală din vara asta ne-au atătat în ce stadiu fragil se află economia. Cum ne-au pregătit conservatorii pentru o nouă criză? – Corbyn atacă faptul că nu s-a investit în infrastructură, case mai multe pentru victimele unei pieţe imobiliare umflate, lipsă de credit pentru mici investitori
 • subiectul “securităţii naţionale”, iarăşi vînturat de Cameron toată ziua: Nu a ajutat securităţii noastre naţionale ca, în timp ce eu protestam împotriva brutalităţilor comise de Saddam Hussein, conservatorii să-i alimenteze în secret şi ilegal regimul cu arme. Nu ne-a ajutat la securitatea naţională nici să atacăm Irakul sfidînd Naţiunile Unite. (…) Aşa cum nu ne ajută siguranţa naţională să sprijinim regimuri precum cele din Arabia Saudită sau Bahrain care-şi abuzează constant cetăţenii.
 • social democraţia e epuizată. Şi totuşi ceva nou, popular, autentic a explodat. Proiectul nostru comun trebuie să primească acest val modern de stînga – trebuie să construim o societate pentru majoritate.
 • atacul la media e ironic, dar necesar de fiecare dată (Corbyn a fost nu doar linşat de presa conservatoare, dar a fost rău tratat şi de presa tradiţional de stînga în UK): “unii comentatori media care s-au plîns ani de zile că nu sînt implicaţi oamenii în politică, acum ne critică uriaşa creşte de membri. Dacă erau comentatori de fotbal ar fi spus: au avut o vară groaznică. S-au trezit cu 160 000 de fani noi. Au vîndut biletele pe tot sezonul. Noii suporteri sînt tineri şi optimişti. Nu ştim cum va supravieţui clubul după o criză ca asta
 • vrea politică fără invective, îşi îndeamnă activiştii să elimine atacurile la persoană. Leagă asta de pasiunile de pe reţelele de socializare care merg la pachet cu hater-eală, cyberbullying de toate tipurile etc.
 • “Oamenii înaintea profitului” – Corbyn are multe formule (sperietoare “comuniste” pentru capetele seci de pe aici) percutante, priviţi şi sloganul de pe pupitru
 • unul din şapte lucrători sînt proprii lor angajaţi – asta înseamnă şi libertate şi precaritate, explică Jeremy Corbyn. Independenţa aduce şi venituri volatile, asigurări zero – propune includerea acestui tip de lucrători în rîndul celor cu drepturi depline la sănătate şi alte forme de sprijin social – punctul e foarte important, adaptarea partidelor la nevoile noului tip de muncitor este vitală
 • cei puţini care au totul le spun celor mulţi care n-au nimic să fie recunoscători pentru că ceva-ceva ajunge şi la ei. Lumea nu poate fi schimbată şi ar trebui să fie recunoscători că li se permite s-o locuiască. Li se spune tot timpul să-şi accepte locul desemnat de piaţa liberă. Dar nu e straniu că globalizarea înseamnă mereu salarii mai mici pentru săraci şi plăţi masive pentru directori? Partidul nostru va lupta împotriva acestei atitudini.
 • Poate te-ai născut sărac, dar nu trebuie să rămîi sărac.
 • Nu trebuie să fii recunoscător că supravieţuieşti într-o lume făcută de alţii. Tu pui condiţiile pentru cei pe care deţin puterea şi tu îi demiţi dacă te dezamăgesc. Despre asta e democraţia.
 • Ei vor să ne spună că nu e alternativă la tăierea joburilor. Ne fac praf serviciile publice, sistemul de sănătate, pensiile, jumătate de milion de copii sînt lăsaţi în sărăcie. Ei vor ca britanicii să accepte aceste lucruri. Şi aşteaptă ca milioane de oameni să muncească şi mai mult pentru o viaţă mai proastă, pentru salarii mai mici. Ei bine, nu vor avea parte de aşa ceva. Partidul nostru spune nu

Pentru spaţiul nostru public toate astea par blasfemii. Şi pentru un întreg aparat de propagandă vestic pe care Corbyn îl ironizează încă blînd. Dar asta e singura formă de discuţie politică acceptabilă pentru viitor. Cealaltă formă, care prinde în centrul şi estul Europei, e cu umflat de drapel şi piept şi ţinerea sărăcimii sub papuc patriot. Prefer Corbyn. De altfel, aşa cum nu se poate Syriza doar în Grecia, nu va fi posibil nici Corbyn pentru UK. Mişcările astea ori depăşesc graniţele ori îşi vor contempla eşecul mai devreme sau mai tîrziu.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


2 comments
 • 1

  De acord pe deplin…ce nu inteleg eu este..de ce ”comunismul” ca si ideologie vine la pachet intotdeauna cu ateismul…cand de fapt ideologia de stanga ar trebui sa fie sora buna cu crestinismul…

  unu'
  2015-10-02 06:30:34 | Raporteaza
  RăspundeRăspunde
 • 2

  cand de fapt ideologia de stanga ar trebui sa fie sora buna cu crestinismul

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!