RSS Feed

Blitzkrieg parlamentar – ediţia 2013. “Trupa” de şocat Vestul revine pe micile ecrane

vezi toate articolele de
14 Dec 2013 la 09:44 37 comentarii 1669 vizualizari.

Ce s-a întâmplat marţi la Parlament merită aprofundat într-o lucrare ştiinţifică. Cum să loveşti la temelia democraţiei, cu arme aparent constituţionale. Care-i problema? Nu e nimic neconstituţional. Parlamentarii asta fac: legi. Aşa a sunat prima replică a premierului revenit de pe tărâmul democraţiei africane.

Ca martor ocular al şedinţei de plen de marţi de la Camera Deputaţilor, am făcut o reconstituire. Spre deosebire de Blitzkrieg-ul din iulie 2012, de această dată autorii au recurs la fumigene. Multe. Prea multe. Au trâtit un plen reunit la care să se voteze înfiinţarea comisiei Nana (sperau să fie subiectul principal de tocat pe la emisiuni). L-au chemat cu raportul în plen şi pe naşul lui Ponta – şeful SRI, George Maior (alt subiect de tocat). L-au „executat”şi pe Săftoiu din fruntea TVR (deja pentru o zi era arhi-suficient de dat la televizor). Să nu uităm că mai era şi evenimentul „mondial”, cum i-a zis Ponta : ceremonia pentru Mandela.

Şi dacă mai puteam să ducem atâtea subiecte, ne-au mai dat şi votul pe Legea Minelor la şedinţa de plen a deputaţilor. Loviturile reuşite se dau când lumea e ocupată, distrasă, nu? Şi au venit: dimineaţa, PSD-iştii cer să se suplimenteze ordinea de zi cu nişte Plx-uri:Plx 467/2012, Plx 680/2011. Ceva cu modificări la Codul Penal. Ce modificări? Nimeni nu ştie exact. Că s-ar fi lucrat azi-noapte. La Comisia Juridică. Nu sunt pe site-ul Camerei. De altfel, dacă vrei să cauţi, surpriză: site-ul e picat. Temporarily out of service. Şi aşa rămâne.

În sala de plen, nimeni nu are legile, rapoartele, amendamentele. Perfect plauzibil. Mai nou, domnul Zgonea e eco, lucrează paperless ca să facă economie de hârtie. Între timp, ne mai trezim cu alte legi tari la vot: amnistia şi graţierea, lobby-ul. Ce să vezi?! Nici astea nu sunt de găsit. Site-ul nu merge, copii la xerox nu există. Ce votează deputaţii? Legea minelor? E la domnul Iancu. Iulian Iancu, şeful comisiei de Industrii. Încă mai lucrează la ea. Zice cu un aer ingenuu domnul Scutaru, liderul liberalilor. Şi Amnistia? Nu e la el, evident…E la domnul Ciucă. Şeful de la comisia Juridică. Domnii Ciucă şi Iancu nu sunt de găsit, deşi votul pe articole este în desfăşurare în plen. Merg la UDMR. Evident, nici ei nu au legile. Cică sunt la liderul de grup, la domnul Mate. Domnul Mate este în plen, dar nu aude nici telefonul, nici nu se dezlipeşte de banca din primul rând. La PDL, liderul de grup, domnul Toader, nu are nici el legile. Dar nici nu simte nevoia să le ceară de la vecinii de la Putere. Ce mai! Ghinion! Fix într-o asemenea zi să pice şi site-ul Camerei! Şi uite-aşa, s-a terminat şi votul final. Până să apucăm să înţelegem ce ni se întâmplă. Chinuindu-ne să ţinem pasul cu Roşia Montană, Nana, Maior, lobby-ul, amnistia, graţierea, Săftoiu, Mandela. Cu excepţia membrilor ”trupei” de desant care a paraşutat dincolo de parlament pe nesimţite modificările la Codul Penal, mă îndoiesc că mulţi aleşi au ştiut de operaţiune. Secretul a fost tocmai cheia succesului. Şi acum, ce urmează? Mai mult ca sigur membrii „trupei” deja specializată în speriat Vestul au anticipat şi etapa inevitabilului scandal survenit după vot.

Liberalii sună însă retragerea. O fugă ruşinoasă, dar sănătoasă. PSD-iştii ţin încă steagul sus. Că cică să mai discutăm, să vedem cum facem să fie bine şi cu modificările astea. La urma urmei, noul Cod Penal nu e chiar aşa de negru, insinuează domnul Ciucă, şeful PC de la Comisia Juridică. Şi nici super-imunităţile nu sunt nici măcar imunităţi, plusează domnul Nicolicea. Şi nici ce scrie negru pe alb în noile legi nu e aşa cum scrie. Şi nici măcar nu ne iau de proşti. Chiar suntem (?) Povestea asta clocită prin cotloanele întunecate de la Parlament, bântuite de şobolani preponderent bipezi, nu trebuie să rămână aşa. Să spunem că de data asta nu le-a mers. Dar data viitoare? Pentru că sigur va exista o dată viitoare. Nu de alta, dar trebuie să-i înţelegem şi pe ei. E o chestiune de supravieţuire. Sunt ca-n filmele americane: cu pistolul la tâmplă. Ori votează, ori – cum ar zice unul deja păţit: pac-pac.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!