RSS Feed

Blocaţi în contestare. Vedete şi oameni obişnuiţi

vezi toate articolele de
29 Oct 2010 la 10:51 un comentariu 482 vizualizari.

Mă certa un prieten, nu demult: “Voi, la televizor, vorbiţi numai de vedete. M-am săturat de ăştia cu bani, de ăştia cu putere, de aştia faimoşi. Când o să vorbiţi şi voi despre lumea reală, despre oamenii obişnuiţi?”.

Nu am înţeles ce vroia. Am încercat să-i explic că oamenii “obişnuiţi” nu vor să vadă la televizor oameni “obişnuiţi”. Ei vor, spuneam, repere, modele, “arhitecţi ai schimbării”. Celebrităţi care concentrează în faptele şi declaraţiile lor, până la urmă în vieţile lor expuse zilnic în presă, ideile dominante ale societăţii. Vorbim despre Bianca Drăguşanu (sau Becali sau Prigoană) pentru că e un prototip pentru mii de români, un exemplu de reuşită. Sunt figuri discutabile, pentru că depăşesc=încalcă limite (morale, sociale, psihologice, biologice…) percepute ca reale şi problematice pentru milioane de români. Urmărim ieşirile publice ale lui Cărtărescu pentru că aşteptăm de la cel mai de succes scriitor român al epocii noastre revelaţii de dincolo de literatură, de la sursa magică a literaturii. Îi vânăm pe Patriciu sau Ţiriac pentru cioburi fermecate din perspectiva unor oameni care văd lumea de la înălţimea unor averi inconceptibile pentru cei mai mulţi dintre noi. Ne punem în pielea lor şi ne clarificăm propriile idei despre etică, valoare socială, compromis, sacrificiu etc. Gândurile şi emoţiile noastre sunt obiectivate social în aceste personaje. Pentru că nu “televiziunea îi face ce sunt”, ci telespectatorii.

Ei sunt cei puternici, în termeni financiari, politici sau simbolici. Despre ei vorbim şi lucrurile nu pot sta altfel, spuneam. Fără să conving.

O lectură recentă mi-a atras însă atenţia asupra celor trei dimensiuni ale puterii:

1. deschisă: “A are putere asupra lui B în măsura în care îl poate aduce pe B în postura să facă ceva ce altminteri B nu ar face” [forţă]
2. monopolistă: “puterea se exercită nu numai asupra participanţilor în procesul de decizie, ci şi în vederea excluderii din acest proces a anumitor participanţi şi a anumitor subiecte” [manipulare şi autorizare]
3. discretă: “A îl face pe B să creadă şi să aleagă acţiunile care confirmă starea de fapt, amplificând puterea lui A şi reducând-o pe cea a lui B” [legitimare prin îndoctrinare]

Cu oarece efort de sinceritate, fiecare dintre noi poate decela inocenţa de vinovăţia proprie, în fiecare din dimensiunile puterii expuse mai sus. Pentru noi ca societate, însă, este mai importantă opoziţia celebritate – om obişnuit. Abuzurile primilor în faţa celorlalţi sunt vizibile în situaţiile de exercitare a puterii deschise, şi sunt frecvent prezentate în media. Cazurile de manipulare şi abuz de autoritate sunt şi ele, mai devreme sau mai târziu, expuse de către reprezentanţii celuilalt centru de manipulare.

Singură, puterea discretă este aceea care îl face pe omul obişnuit invizibil şi pe cel cunoscut încă şi mai cunoscut. Îndoctrinarea nesesizată ne maschează adversarul, deşi conştientizăm inechitatea diferenţei de statut. În plan personal, probabil că acesta este obstacolul care mă împiedică să găsesc variante concrete că să vorbesc despre omul “obişnuit”, altfel decât prin metafore statistice sau generalizări funcţionale.

Nu sunt singur în această situaţie. Alina Mungiu-Pippidi, într-un articol recent, discută despre cam aceleaşi lucruri. Ea vine cu o perspectivă etică – moralitate, escroci vs cinstiţi, securişti vs non-securişti etc – dar încheie tot într-o izolare care vădeşte nu lipsa celuilalt, ci lipsa instrumentarului de abordare a lui: “Dar fapt este că eu mai mult decât să stau în colţul opus, fie şi singură, nu am ce face: restul chiar depinde de cei care au de ales la cine vor să meargă.” Din postura lor de victime ale unui sistem social care separă iremediabil taberele, “cei care au de ales…” nu au, cu adevărat, de ales. Ei trebuie abordaţi direct. Cum? În lipsa răspunsului, rămâi blocat în alternativa compromisul cu sistemul sau critica de pe margine.
Dintr-o perspectivă încă o dată diferită, Vasile Dâncu vorbeşte şi el despre “milioane de oameni uitaţi într-un estuar sau într-o margine de lume românească”. Spune Dâncu: “Tot mai mulţi români sunt fiinţe fără identitate, fără voce, fără figură.” Obişnuim să-i dojenim pe anonimi pentru că nu iau atitudine, nu votează, nu semnează petiţii, se mulţumesc la protestul virtual şi neasumat al înjurăturii pe net etc (la palierul 1). Îi deplângem cu superioritate atunci când îi descoperim (cu satisfacţie şi detaşare de naturalist) victime ale manipulării (la palierul 2). Nu reuşim însă câtuşi de puţin să conturăm profilul (profilurile?) omului obişnuit. Nu-l putem aduce într-o emisiune TV. Sau putem?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete: , ,


Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!