RSS Feed

BNR puţin răvăşită de imoralitatea băncilor

vezi toate articolele de
24 Nov 2015 la 12:58 4 comentarii 812 vizualizari.

Treaba o ştiţi, e simplă şi deja istorie. În perioada postcriză, în România a existat o grijă teribilă pentru echilibrul bancar, grijă plătită la greu de fraierii clienţi. Clienţii nu mai sînt ca pe vremuri doar clasă de mijloc, ci şi mase de precari care s-au împrumutat pentru supravieţuire sau din fascinaţie indusă de măreţul boom de consum românesc de acum 10 ani.

BNR a fost părtaşă şi element activ în susţinerea unor proptele de profit pentru bănci prin taxare şi comisionare a clientului de rînd. S-au acoperit şi aşa creditele neperformante, chestie care a dus la împovărarea clientului. Cînd ăsta din urmă a reuşit să mai şi cîştige în instanţe – după alte tergiversări cu legi amînate etc. impuse tot de Troică şi guverne – s-au întărit comisionările pentru orice mărunţiş, chestionarea soldului, tranzacţii diverse, lucruri care în multe părţi din UE ar fi considerate demenţă.

Am ajuns probabil la insuportabilul ipocriziei din moment ce tocmai din BNR a venit o judecată simplă şi directă. E mult prea tîrziu, dar tot trebuie promovată o aşa informaţie:

Comisionul de interogare a soldului la cardul de debit este imoral și o să vină o perioadă dificilă pentru că va fi transpusă directiva privind contul de plăți de bază, a declarat, luni, într-o conferință de specialitate, Ruxandra Avram, șef serviciu Direcția Stabilitate Financiară în cadrul Băncii Naționale a României.

“Vreau să aduc în atenție o nemulțumire, nu a mea personală, a celor care analizăm piața produselor financiare din punct de vedere al costurilor care, de multe ori, și nu îmi e frică să vă spun, sunt considerate puțin imorale. Am să vă dau exemplul unui singur cost. Sincer, nu mi se pare normal, cel puțin la cardul de debit – înțelegând disponibilitățile mele, să îmi cereți comision de interogare a soldului. Este, din punctul meu de vedere, un comision imoral. Eu îmi încredințez banii la dumneavoastră, pe ei nu primesc nimic, atâta timp cât ei sunt la vedere, în schimb sunt câteva comisioane inventate și considerate imorale. O să vină o perioadă dificilă pentru că transpunerea directivei privind contul de plăți de bază vă va obliga, practic, să vă aliniați cel puțin 10 produse în care concurența va fi foarte dură”, le-a spus Avram oficialilor din sectorul financiar. (sursa)

Bun, s-a indignat cineva de la BNR. E important. Să vedem dacă a fost doar o asumare personală a unei opinii sau are şi ceva ecouri instituţionale.

Ce mi se pare comic e că se aşteaptă miracole de la reglările competiţiei libere. Ha. Ca şi cum n-ar fi destule dovezi că am avut ani de zile o înţelegere deplină în abuz între toate băncile şi reglementatorii lor.

Comisioanele nu sînt doar “imorale”. Puteau fi şi ilegale dacă aveam reprezentanţi politici şi instituţionali care să nu fi fost imorali la rîndul lor în felul în care au aranjat legile pentru bail-out românesc în toată regula.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!