RSS Feed

bookfest 2017

vezi toate articolele de
23 May 2017 la 00:22 107 comentarii 403 vizualizari.
Destinația ideală de vacanță: Suedia; am avut noi de pe urma mercenarilor lui Carol XII un turn, Turnul Colței, pe care l-au dărâmat sistematizările epocii moderne, ale lui Pache, de la finele secolului XIX. Ceasul pe care l-ar fi avut, pe vremea lui Brâncoveanu, a dispărut atunci în condiții incerte. Sau poate nu a existat niciun ceas.
Oricum, am cochetat în perioada postdecembristă cu „modelul suedez”, mod de organizare socialistă, înțeles pe jumătate, transformat, astăzi, în lumea ultra-all inclusive a vacanțelor clasei de mijloc, într-un sec „bufet suedez”.
Și, desigur, premiul Nobel, o frumoasă obsesie a noastră, cvasinațională – în măsura în care mai există aceleași raportări la identitatea națională precum cele de acum un secol.
Cu aceste considerente de mentalitate româno-suedeză, inevitabil sumare, lumea literară suedeză este construită la acest Bookfest pe două mari direcții: literatura pentru copii și Nordic Noir.
Lumea copiilor are mai multe dimensiuni, așa cum o arată discuțiile despre Astrid Lindgren, autoarea de basme cea mai admirată, la jumătatea secolului trecut, dar și despre Majgull Axelsson (Vrăjitoare de aprilie, la Editura Vremea), cu lumea copiilor străzii. Totul, sub emblema Academiei Suedeze a Scriitorilor pentru Copii.
Pe de altă parte, Academia Suedeză a Scriitorilor de romane polițiste aduce o discuție despre Nordic Noir, în contextul expoziției Swedish Crime Scenes: Să decifrăm misterele succesului literaturii crime suedeze contemporane, vernisată de Andreea Chebac în dialog cu maestrul incontestabil al genului de la noi, George Arion.
Tipul de interferență și de amestec specific marilor metropole într-o lume postnațională este ilustrat, la acest Târg, de o serie de autori care emfatizează diferențele; cartea la patru mâini Trado (Svetlana Cârstean & Athena Farrokhzad, poetă suedeză originară din Teheran), lansată anul trecut, va fi și acum o imagine potrivită a melanjului cultural. Apoi, vor fi prezenți pentru autografe și dezbateri Aris Fioretos (cu Mary, Editura Humanitas), scriitor cu origini grecești și suedeze, dar și Arina Stoenescu, editoare de origine română, ce locuiește din 1989 la Stockholm.
Ce ar fi de reținut :
• Un ecou al centenarului dadaismului de anul trecut se vede și în evenimente precum lectura și discuția de la Editura Vinea despre viitoarea ediție Tzara de Opere, aflată în pregătire (ediție bilingvă, în română și în franceză) , precum și interesantul Cineconcert CelloFun: Brothers in Dreams – Hans Richter & Viking Eggeling. Tot sub această temă, la Editura E-Publishers, un nou experiment al lui Constantin Abăluță, autor al unui nou roman-graffiti, Elicea lui Urmuz;
• reconfigurarea Editurii Herald, care părăsește, pentru o clipă, cărțile de mistică (de obicei traduse după intermediar occidental) pentru o serie de recuperări semnificative: Leviatanul lui Hobbes, clasicul În apărarea drepturilor femeii de Mary Wollstonecraft, și Originea speciilor a lui Darwin (carte ce vine după autobiografia Viața mea, apărută anul trecut). Acestora li se alătură (auto)biografii Gandhi, Mark Twain & Yeats, autori care nu prea sunt traduși la noi (de pildă, Yeats).
• Proza contemporană românească se situează în special la Polirom; pare o ofertă de nerefuzat: cele mai noi romane ale lui Radu Țuculescu, Marius Oprea (Neasemuita istorie a Imperiului Român de Răsărit), Liliana Corobca (Caiet de cenzor), Lucian Dan Teodorovici (Cel care cheamă câinii), Florin Iaru (Sînii verzi), Ana Maria Sandu (Pereți subțiri), Bogdan-Alexandru Stănescu (Copilăria lui Kaspar Hauser), Adrian Georgescu (Exitus), Alex Tocilescu (Imperiul Pisicilor), cooperarea text-desen dintre Cristian Teodorescu și Mardale (Cartea pisicii), precum și laureatul concursului de debut al editurii, Alexandru Done (Downshifting). La Nemira, Mara Wagner (În spatele blocului) se înscrie în noua generație de prozatori.
• Poezia atrage atenția prin clasici; de pildă, continuitatea proiectului Editurii Paralela 45, de a realiza ediții de Opera poetică pentru cei mai reprezentativi poeți contemporani; la acest Bookfest vor fi lansate volumele lui George Chiper, Bogdan Ghiu și Liviu Antonesei. Din punct de vedere istoric, o lucrare specială este cea despre poezia de limbă engleză din Caraibe (autoare: Monica Manolachi, Editura Ars Docendi). La Humanitas continuă proiectul lui Dinu Flămând, de traducere a celui mai reprezentativ poet modernist portughez, Fernando Pessoa, cu volumul Vecin cu viaţa. Poezia ortonimă. 1911-1935.
Multe alte volume „de mentalități”, care studiază diferențele dintre un mediu și altul, se vor la lansa la acest Târg; de pildă, o serie de volume de gen:
Cum citesc bărbații cărțile femeilor, coord. Lia Faur, Șerban Axinte (Editura Polirom);
Doamnele au vreme. Povestirile româncelor din Ungaria la începutul secolului XXI, de Otilia Hedeșan, Mihaela Bucin, Oana Florea, Nicoleta Mușat, Florentina Leucuția, Corina Popa și Monica Vlad (Editura Universității de Vest);
• Mihaela Miroiu, Cu mintea mea de femeie, Editura Cartea Românească;
Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial, de Alin Ciupală (Polirom) – volum ce vine în contextul european al centenarului Primului Război, dublat, la noi, de cel al Marii Uniri;
Apoi, investigații istorice sau ale prezentului, precum:
• Dorian Branea, Statele Unite ale românilor. Cărţile călătoriilor româneşti în America în secolul XX (Editura Humanitas);
• Florian Petrică, Sport, superstaruri, mass-media. Reflectarea valorilor sportive în presa din România (Editura Universității din București);
• preotul și bloggerul Ioan-Florin Florescu, cu Jurnal scoțian (Polirom);
• Gheorghe Iova & Cosmin Manolache, cu Etalonul Mizil (la Editura Casa de Pariuri Literare);
Despre bolile filosofilor. Cioran (ediția a III-a revăzută și adăugită), de Marta Petreu;
• Magda Răduţă, „Îi urăsc, mă!” Antologia pamfletului. De la cronicarii munteni la Pamfil Şeicaru (Editura Humanitas), o antologie-eveniment a unui gen la care ne raportăm cu prea multă lejeritate, în special în lumea media;
• jurnalul Începuturile unui exil îndelungat (1940-1945), vol. I, al politicianului Ion Rațiu (Corint)
Alte evenimente literare:
Povestea lui Genji, de Murasaki Shikibu (traducere din limba japoneză de Angela Hondru, la Editura Polirom);
• Mircea Nedelciu, Zodia scafandrului (Editura Paralela 45, în seria de Opere, ajunsă la vol. VI);
• Kafka, Metamorfoza. Integrala prozei antume (traducere de Mircea Ivănescu, Editura Humanitas);
De notat și expresia actualității social-politice, ilustrată de Editura Humanitas, printr-un volum intim legat de ordonanța 13: Ramona Ursu, Noaptea, ca hoții (cunoscut slogan al pieții în iarna trecută); în completare, Emilia Şercan, cu investigația ei despre ceea ce distruge sistemul de educație contemporan: Fabrica de doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei naţii.
La Editura Paralela 45, antologia #Rezist! Poezia (antologator Cosmin Perța) cupinde 47 de poeți care au fost în piață, în ianuarie-februarie; în același spirit, la Editura Curtea-Veche, albumul foto cu mesajele celor care au ieșit în piață, intitulat, de asemenea, #rezist. proteste împotriva OUG 13 / 2017, anunțat încă din perioada în care se stătea în piață.
Și, peste tot și toate, idealul Ikea.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete:


107 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Scriu de mai multă vreme despre avangardă și modernism în literatura română & europeană, despre care am publicat articole & studii, punctate în 2007 de un doctorat cum laude la Universitatea din București
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!