RSS Feed

Boul și vulpea. O fabulă cu Traian Băsescu și Roșia Montană (sau cât de mare e aberația cu ”aur pentru rezerva BNR”)

vezi toate articolele de
23 Aug 2011 la 17:05 un comentariu 4794 vizualizari.

Un bou a locuit 50 de ani într-o casă milenară. O casă care avea 2000 de ani și care, la început, a fost un bordei. Fiecare locuitor al casei a adăugat însă, ba o cărămidă, ba o cameră în plus, ba un ornament, ba mobilă. În 2000 de ani, casa s-a transformat într-un palat. Dar boul, ca orice bou, n-a avut grijă de casă. Astfel, în cei 50 de ani în care a locuit acolo, apa a început să picure prin acoperiș, o parte din geamuri s-au spart, unele camere au devenit de nelocuit  din cauza balegii boului pe care nimeni nu a curățat-o. În accese de furie, boul a mai și dat jos câțiva pereți.

Într-o zi, urmașul boului, un bou la rândul lui, s-a săturat să mai locuiască în casa asta. Și s-a gândit să o vândă. Dar în loc să o renoveze și să o pună la punct (ca să obțină un preț bun) i-a dat-o unei vulpi. O vulpe care ar fi trebuit să angajeze un rândaș, meșteri zugravi, instalatori. Pentru toate astea, vulpea  i-a promis boului că îi va da 20% din prețul cu care va vinde casa, oprind 80% pentru ea (asta chiar dacă cheltuielile vulpii nu reprezintă nici 10% din prețul pe care spera să-l primească). Mai mult, că de-aia e bou, boul s-a obligat să plătească, în continuare, cheltuielile cu apa, curentul, gazul.

După o vreme (vreo zece ani), în care vulpea nu a făcut nimic (iar casa a continuat să se deterioreze), piața imobiliară a explodat. Și atunci boului i-a venit o altă idee ”genială”: să cumpere casa de la vulpe (pentru valoarea ei contextuală pe piață), urmând ca din prețul plătit 20% să-i revină boului și 80% vulpii. Cu promisiunea de cumpărare din partea boului, vulpea a obținut un împrumut (că doar nu era fraieră să-și riște proprii bani) cu care a angajat rândaș, zugravi, instalatori (pe care, de altfel, i-ar fi putut angaja direct și boul). A terminat de renovat casa și i-a vândut-o boului. Asta da fericire pe cornută – are casă nouă, care valorează, zice el 4 miliarde de euro.  Vulpea (care nu a făcut altceva decât ce putea face și boul) a rămas cu 16 miliarde de euro. Suma necesară reparațiilor a fost de 1 miliard de euro. Boul a fost tare mândru și toată ziua s-a lăudat prin târg cu afacerea pe care a făcut-o. Ar fi trăit fericit până la adânci bătrâneți dacă…

… într-o zi însă, un vecin l-a întrebat pe bou ce face cu muntele de gunoi care a rămas pe pășunea din spatele casei, după renovare. Boul a făcut ochii mari (că până atunci nu văzuse gunoiul) și dă să o caute pe vulpe, dar ia vulpea de unde nu-i. Îl cheamă la el pe iepurașul de la o firmă de salubritate și îl întreabă cât costă să mute gunoiul ăla de lângă casă. Iepurașul îi spune că vreo 10 miliarde de euro. Boul calculează câte noi locuri de muncă se vor crea pentru cireada lui dacă mută gunoiul. Și bate palma. Vinde casa, să aibă bani să plătească salubritatea. Și mai pune și bani din fondurile comune ale cirezii (doar a creat noi locuri de muncă, trebuie să contribuie și cireada cu ceva). O vreme, boul și cireada lui au fost iarăși mândri de afacerea făcută. Când s-a terminat însă salubrizarea, constată că nu mai au unde să pască – iarba nu mai crește pe locul unde a fost molozul. Și nu mai au nici casa în care să doarmă…

În loc de morală: boul nici măcar nu este proprietarul casei, proprietari fiind toate vitele din cireadă. Dar ele sunt mulțumite de afacerile geniale ale boului și-l lasă să le conducă în continuare. Spre noi afaceri ”de aur”.

***

Asta e povestea tristă a Roșiei Montane. De când a ajuns să depindă de deciziile boilor.

***

Bonus 1: Cine și pentru ce are nevoie de aur

Bonus 2: Eugen Rădulescu, director în BNR, legat de declarațiile lui Traian Băsescu despre necesitatea creșterii rezervei de aur a băncii centrale:

“Nu aş putea să mă pronunţ dacă este bine sa nu (să fie majorată rezerva de aur – n.r.). Oricum ar fi, poate fi considerată numai ca un mic element de sprijin. Până la urmă, cât înseamnă aurul acesta pe care îl avem noi în momentul de faţă? Undeva pe la 3 miliarde de euro, în condiţiile în care rezerva noastră este de peste 30 de miliarde de euro, deci este o mică porţiune. Poate fi un factor de stabilitate sau securitate. Aurul are un rol mai ales când eşti într-o situaţie mai puţin avantajoasă, cum este cea a României în momentul de faţă. Are un rol psihologic, de securitate suplimentară, altminteri însă nu aduce un randament ridicat. Este bun la momente grele”, a declarat Eugen Rădulescu.

Acesta a precizat că acest proces de extracţie şi de majorare a rezervei va dura mulţi ani şi nu se ştie dacă mulţi ani de acum înainte aurul va continua să crească din punct de vedere al valorii sau nu.

Mai mult pe money.ro

***

Bonus 3: Citește aici ce au spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, și consilierul său, Adrian Vasilescu despre Roșia Montană și creșterea rezeveri de aur.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

1 comment
  • 1

    ….SARCINA DE LA USL ? POATE CA SUNTEM BOI ,DAR DOCUMENTELE PRIVIND EXPLOATAREA AU FOST SEMNATE DE GUVERN, JANDARMII CARE VA DAU VOUA CU PULANU-N CAP SUNT TRIMISI TOT DE GUVERN. CE ROL ARE PRESEDINTELE IN TREABA ASTA ? EU CRED CA TE-AU BAGAT SI PE TINE LA TAVALELA DE SUPARARE CA NU LE IESE TREABA CU TAXA.

    ANDREI
    2013-12-03 10:26:05 | Raporteaza
    RăspundeRăspunde

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!