RSS Feed

Bravo, Blaga! Update: Băsescu la stop

vezi toate articolele de
27 Sep 2010 la 08:27 34 comentarii 1915 vizualizari.

Dacă iminenta demisie a lui Blaga va deveni realitate, vom fi părtaşi la un eveniment pe cât de rar în societatea românească, pe atât de admirabil. Demisia de onoare, această instituţie practic inexistentă în România, e pe cale să apară. Dacă fiecare ministru ar şti că presiunea morală a societăţii îi va cere demisia şi ar exista o cutumă în acest sens, poate că multe lucruri din ţara asta ar merge mai bine. Dacă nu ai fost în stare să gestionezi aşa cum trebuie o criză,  dacă ai fost depăşit de evenimente sau dacă subordonaţii nu mai dau două parale pe cuvintele tale, a venit vremea să demisionezi. Asta ar fi trebuit să se întâmple şi la ministerul sănătăţii, după tragedia de la maternitatea Giuleşti, de exemplu,  în schimb am avut parte doar de scuze penibile pentru care scaunul ministerial trebuia să rămână ocupat.

Chiar dacă demisia vine la presiunile premierului şi ale preşedintelui, în sfârşit apare la vârf, în executiv, recunoaşterea faptului că ministrul este responsabil pentru ceea ce se întâmplă în instituţia pe care o conduce, că nu avem plecări din funcţii doar pentru “comunicare proastă” sau “imagine proastă”, aşa cum s-a întâmplat la remaniere, cu ceilalţi doi membri ai “tripletei BVB”. E păcat, însă, că tocmai Vasile Blaga, un ministru care şi-a făcut treaba mai bine decât mulţi dintre colegii săi, este cel pus în situaţia de a renunţa la mandat. Şi e păcat că victima a trebuit să fie de data aceasta şeful statului, pentru a se ajunge aici. Dacă cei jigniţi sau atacaţi erau oamenii de rând, nu am fi avut demisie.

Vasile Blaga câştigă însă, o credibilitate politică pe care va putea să o fructifice în viitor, într-un proces electoral.

Cât despre protestul poliţiştilor, cauzele depăşirii limitelor legale şi ale bunului simţ de către protestatari ar trebui căutate, poate, în modul în care s-a demilitarizat poliţia. În urmă cu câţiva ani, de la rigoarea militară şi renunţarea voluntară la unele libertăţi, poliţiştii s-au trezit că au voie să îşi facă sindicate, să iasă în stradă să protesteze. Asta fără să existe, însă, şi o educare a spiritului sindicalist (o boală generală, în România). Din nou forme fără fond.

Totuşi, de la gesturile necugetate ale câtorva miliţieni, să ajungi din fruntea statului să pedepseşti o instituţie întreagă şi să o decredibilizezi aşa cum a făcut-o Traian Băsescu, e cale lungă. Vinovaţii trebuie pedepsiţi personal şi exemplar, nu instituţia. De ce aş mai opri eu la semnalul unui poliţist, dacă însuşi şeful statului nu mai dă doi bani pe poliţie? Generalizările, atunci când eşti preşedinte, sunt periculoase, iar noul ministru de interne, oricine va fi el (chiar, interimar Udrea, poate?) va avea o sarcină grea: aceea de a reimpune respectul în poliţie.

Update: Realitatea şi Antena 3 difuzează imagini cu Traian Băsescu la volanul Loganului, fără escortă, în trafic. E pentru prima dată, după mult timp, când îl vedem pe Traian Băsescu popularul, populistul chiar, gata să se ameste cu prostimea la stop.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!