RSS Feed

Breşa Arafat: cea mai puternică voce anti-piaţă-liberă-cu-orice-preţ

vezi toate articolele de
10 Jan 2012 la 15:39 2 comentarii 2288 vizualizari.

Să spui că Raed Arafat e stîngist a fost în capul preşedintelui un soi de înjurătură. Însă ce a făcur Arafat, nu a reuşit să facă nici nemulţumirea mocnită faţă de bănci, faţă de firme monopoliste private din zona energiei, faţă de religia “societăţii de piaţă”. A spus un lucru simplu (pe care l-au spus şi alţii dar nu au fost auziţi, nu au avut forţa sa publică): în sistemul de urgenţă nu merge competiţia comercială liberă. Nu poţi face rentabile serviciile de ajutor.

Un mic pericol există: că toată atenţia se mută doar pe sectorul urgenţe şi, de fapt, problema stă în filozofia legii. Cum a repetat-o şi preşedintele şi oamenii săi de zeci de ori: concurenţa liberă pe piaţa sănătăţii nu poate face decît bine! Scurt. O frază ideologică prezentată ca axiomă, ca adevăr absolut.

De aceea intervenţia stîngistului Arafat este valoroasă. Pentru că pune profesionist întrebarea (cum o punea şi un alt profesionist de la spitalul universitar, Chirculescu, sau cum o critica zilele trecute şi avocatul poporului): chiar este piaţa liberă o lege imuabilă? Înţeleg, am avut o fascinaţie, am crezut, dar de data asta trebuie să ne trezim pentru că am ajuns la URGENŢĂ.

Culmea e că întrebarea lui Arafat care ţinea strict de urgenţă este de fapt cea mai importantă întrebare după 20 de ani de zvîrcoleli de cele mai multe ori pierzătoare, de descentralizare şi de privatizare.  Este nevoie de reformă în sănătate, da. Nu e nevoie de poezii despre cum concurenţa ne va face să murim mai greu.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Etichete:


2 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste psd riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!