RSS Feed

Brexit: cele două uși din dos pe care se poate întoarce Marea Britanie

vezi toate articolele de
26 Jun 2016 la 22:01 122 comentarii 1663 vizualizari.

După decizia-șoc a britanicilor de-a părăsi UE, întrebarea și mai importantă acum este cum va continua relația insulei cu Bătrânul Continent.

O rupere completă este greu de imaginat, în oricare scenariu – măcar o parte dintre acorduri rămân în vigoare în virtutea tratatelor și aranjamentelor făcute separat de UE sau a inerțiilor economice și sociale.

Realist vorbind, probabil că Marea Britanie va intra pe una dintre formulele existente de cooperare cu UE iar în termeni instituționali, opțiunile sunt EFTA, EEA sau ceva foarte apropiat.

EFTA – Asociația Europeană a Liberului Schimb – include Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Este un club al țărilor pe care Uniunea Europeană vrea ăs le țină aproape deși au refuzat să adere.
EEA – Spațiul Economic European – este parte a EFTA cu excepția Elveției. Reprezintă un pas în plus către integrare, pescuitul și politica agricolă comună fiind printre puținele capitole de la care se fac derogări.

Pentru simplitate, putem compara direct Norvegia vs. Elveția.

Norvegia ca parte a EEA are aceleași drepturi și obligații ca orice alt membru UE pe măsură ce adoptă legislația relevantă. Dezavantajul este că nu are drept de vot sau de veto – trebuie să ratifice legislația ad-literam.

Elveția ca membru EFTA poartă negocieri bilaterale pe fiecare subiect în parte, iar mandatul de negociere este supus în prealabil dezbaterii și chiar referendumului intern. În schimb, Uniunea își rezervă dreptul de a nu îi acorda anumite drepturi.

Cel mai relevant exemplu este passportingul financiar – dreptul unei bănci sau instituții de plată licențiate într-un stat membru de-a opera pe teritoriul oricărui alt stat membru. O bancă norvegiană poate face asta, dar o bancă elvețiană nu. Din acest motiv, băncile elvețiene mari cum sunt Credit Suisse sau UBS preferă să-și desfășoare operațiunile cu Uniunea Europeană de la Londra.

Dacă Marea Britanie devine membră EEA, o vor putea face în continuare, însă dacă devine doar membră EFTA vor fi forțate să se mute.

Din această perspectivă, EEA pare opțiunea preferabilă pentru britanici, însă vine cu prețul inflexibilității. Întrucât toată legislația comunitară este deja adoptată, în primă instanță nu s-ar schimba nimic de facto, decât în rău. Ei va trebui să decidă dacă păstrează fiecare lege exact așa cum este acum, cu drepturile și beneficiile care decurg din ea, sau dacă o abrogă integral. Cum deja Marea Britanie beneficiază de o serie de derogări, chiar și acestea ar fi pierdute.

În varianta aderării la EFTA, fiecare aranjament în parte poate fi renegociat pe puncte. Însă la rândul său Uniunea Europeană le poate refuza britanicilor anumite privilegii, cu aplecare specială pentru cele mai râvnite – iar passporting-ul financiar ar fi probabil în fruntea listei.

Dat fiind că sectorul financiar reprezintă 10% din PIB-ul Marii Britanii, dublu față de media UE și că Brexitul lovește City-ul londonez mai mult decât pe oricine altcineva, este previzibil un lobby puternic de aderare la EEA. Iar dacă fenomentul “bregret” se va instala puternic în perioada următoare, deznodământul nu poate fi complet exclus – caz în care Marea Britanie va ajunge din proverbialul lac în puț: cu drepturi și obligații apropiate dar fără vreun cuvânt de spus.

Pe de altă parte, dacă britanicii vor alege să fructifice la maximum ieșirea din Uniune, asta vine cu un cost financiar dificil de suportat – plecarea a zeci de bănci și zeci de mii de bancheri în toate zările, fie că este vorba de Dublin, Frankfurt sau Paris.

Citește și:

România Curată: După Brexit, români au căutat pe google “ce este UE”?

Forbes: Ce are de câștigat România de pe urma Brexit?

Riscograma: Cine câștigă și cine pierde din Brexit

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

122 comments

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari pagina personala urmareste-i pagina de Twitter urmareste-i pagina de Facebook LinkedIn

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!