RSS Feed

Bruxelles-ul românesc

vezi toate articolele de
27 Mar 2016 la 00:46 comenteaza acum 554 vizualizari.

Atentatele de la Bruxelles au încurajat manifestarea, în lumea noastră, a cunoscutului curent neoconservator, de extracție fascistoidă, prin poncife de felul: multiculturalismul trebuie să aibă limite (altfel este „criminal”), democrația să își închidă granițele, iar emigranții sunt mai periculoși decât teroriștii prin „bagajul lor spiritual”.

Și alte aforisme de felul acestora au fost propagate cu tenacitate în spațiul public, prin presă și cu ajutorul blogurilor-trompetă sau al paginilor personale. Imediat, definița comodă a Europei, asimilată creștinismului (de extracție ortodoxă, dacă se poate), plus strigăte de cruciați; în acest timp Papa se smerește în fața picioarelor desculțe ale unor musulmani.

Cum-necum, Voltaire sau Jean-Jacques  au fost scoși prin ușa de dos, iar dacă le reamintești aceste câteva chestiuni de cultură generală, cred că e vorba despre Wikipedia: așadar abia-voalate acuze de o cultură încropită, luată de ici și de colo. Nu e decât o biată contradicție a unui ministru-jacuzzi, acum retras la Centrală, cu spusele fostului șef, Băsescu, care era convins că despre păpădie și Herodot se poate învăța „de pe net”.

Se adaugă acestui tip de fundamentalism mai vechea melodie despre corectitudinea politică, considerată principal factor de destabilizare a unui ipotetic om născut pe un teritoriu, care ar avea drepturi așadar naturale, prin simpla origine, spre deosebire de cel care vine, de străin, factor de dezechilibru. Sunt raționamente de tip „reducere la general”, prin care o parte devine egalul întregului, „întărite” cu fiecare ocazie nefericită, precum Charlie Hebdo sau Bat’a clan. În acest context survine condamnarea la 40 de ani închisoare a lui Radovan Karadzic pentru genocid, de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie: 8000 de musulmani uciși la Srebenica (1995), în numele unei purificări etnice. Declarația lui Karadzic, la aflarea condamnării, pune într-o lumină binemeritată discursul de tip neoconservator: „Nici măcar după Paris și Bruxelles, Europa nu realizează cu cine s-au confruntat sârbii bosniaci”.

S-ar putea spune că este revanșa mult așteptată a „instalatorului polonez”, rol pe care emigrația noastră, cum-necum, îl joacă de decenii: în sfârșit, Europa are alte oi negre, nu se mai arată cu degetul spre noi, cei din est. Dar, de vreme ce neoconservatorii noștri (de diferite specii, de la admiratori ai lui Franco, la antisemiți de tip academic) nici nu se sinchiseau de emigrația economică din ultimele 2-3 decenii și de cauzele ei, este dubioasă grija lor pentru prezervarea unei anumite purități etnice; în fond, doar expresia unui credințe, într-un moment considerabil favorabil.

Moscheea de la București, oasele de porc vărsate în numele ei de pracucernici, polarizează în acest context, capitala noastră ezitând, o dată în plus, să se alăture unei capitale moderne precum Paris sau Roma (unde este cea mai mare moschee din Europa); Catedrala Neamului câștigă încă un etaj, edificat, se uită asta, din și pe iconițele cu Arsenie Boca made in China.

Între timp, societatea românească se adaptează acestui val neoconservator: marșuri coordonate de BOR în întreaga țară (în principalele orașe) împotriva avortului, o cunoscută aspirație către controlul (corpului) celuilalt, specifică dictaturilor; mai notez și instinctul sinucigaș al europenilor din familii legalizate care nu pot face copii (metaforă pentru LGBTQ), asemănător unei specii de balene, care se aruncă spre țărmuri – acestea din urmă fiind mostre din gîndirea unei poete ce a scăpat iar prin Europa.

Acest fel de discurs trebuie să fie chestionat printr-o parabolă de tip Amos Oz: dacă dvs. sunteți de acord cu apărarea creștinismului / Europei cu arma în mînă împotriva emigranților, ați accepta să faceți parte din comandourile ce ar îndeplini purificarea etnică? Și dacă da, cum ați proceda, ați lua fiecare cartier, fiecare bloc și casă la rînd, pentru a-i elimina pe indezirabili? Iar dacă ați auzi cumva scîncete de copil la un etaj la care tocmai ați fost, v-ați întoarce să rezolvați problema? Cum ați rezolva-o?

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon

 

Comentează


Pont: poti sa adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezinta.
Nu trebuie decat sa introduci o adresa de e-mail valida aici si sa urmezi cativa pasi simpli.
Un film explicativ e disponibil aici


ATENTIE: Comentariul dumneavoastra poate aparea cu intarziere din cauza sistemului de cache.

RSS Postari
Scriu de mai multă vreme despre avangardă și modernism în literatura română & europeană, despre care am publicat articole & studii, punctate în 2007 de un doctorat cum laude la Universitatea din București
» citeste biografia

Cele mai comentate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Cele mai vizualizate

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!

Nu exista posturi pentru interogarea facuta!


Vezi aici episoadele din seria BOOKFACE!

Ce fac prietenii tăi pe Voxpublica

Romania Curata
Curs de Guvernare

Ultimele comentarii

afacerea roşia montană alburnus maior alex mazilu antonescu banci basescu blaga blog Blogviu interviu Boc Bruxelles Bucuresti candidatura cianură cluj CNA comisia europeana corupţie criza CTP curtea constituțională Dan Diaconescu Dinu Patriciu educatie Elena Basescu europarlamentare experiment Facebook gabriel resources gaze de șist Gigi Becali google guvern humanitas internet iohannis Istodor Johannis kelemen hunor Liiceanu macovei Media mihai goţiu motiune Năstase obama o fraza o poza parlament Parlamentul European pdl Plesu Polirom ponta presedinte protest proteste riscograma romani rosia roșia montană Rusia securitate Senat sindicate sondaj steaua SUA suspendare Tariceanu tiff TRU UBB UE uichendist.ro unesco Vanghelie Vasile Blaga victor ponta voiculescu

© 2009 VoxPublica.ro, o marca F5 Realitatea-Catavencu. Toate drepturile rezervate.

Strategy & Technology: PUBLYO
Marketing & Sales: Q2M
Comandati acum o campanie publicitara pe acest site!